518
En läsare har lyssnat på en TV-kändis podcast, där en annan TV-kändis uttryckte sin stora tacksamhet för att säljaren valt ut vederbörande till att få köpa villan till ett pris en halv miljon högre än utropspriset.
Kändisen blev mycket glad över att blivit vald till köpare.
Podcastprogramledaren skrattade gott åt att budintervallen ibland bara var 10 000 kronor åt gången.
Allt detta var också innan ordinarie visning.
Länkar inte, så slipper ni lyssna på eländet, och vilka kändisar det handlar om är inte heller relevant.
9 kommentarer
Jag är inte förvånad. Se följande objekt som referens för galenskapen i Stockholm.
http://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-alvsjo-langsjo-stockholms-kommun-isbergavagen-39-6921979
Utgångspris 5 550 000 kr, Högsta bud just nu 9 175 000 kr.
Ärligt talat, har man inga lån på villan så kan man ju med de miljonerna antagligen dra sig tillbaka.
Det beror naturligtvis på hur unga man är, hur dyra vanor man har, och vilka krav man har på boende, men gillar man naturen och inte behöver bo nära en stad och inte är alltför ung så kan man ju faktiskt ta det lugnt till pensionen om man så vill.
22% skatt på vinsten, lämnar ju ändå mer än 7 miljoner över om den nu säljs för 9175000, även om inköpsvärdet är noll. Klarar man sig på 35000 i månaden netto så är det 200 månader, eller mer än 16 år man helt enkelt kan ta det lugnt.
Det om något visar väl också hur galna bopriserna är.
Ingen garanti för storleken på lånen, men "Pantbrev totalt: 2 460 000 kr" större lån än så finns iaf inte på villan.
Nu tyckte jag att 5 550 000 kr var lite lågt i utgångspris med hänsyn till Stockholm men 9 175 000 kr är helt galet.
Själv brukar jag kolla på 'House Hunting international' (travel channel) bara för att hålla huvet kallt och påminna mej hur galna prisnivåerna är här i Stockholm i internationell jämförelse. Jag menar, vi hyr vår bostad och är skuldfria och har egentligen inget att vara missnöjda över men ändå grämer man sej över hemtagningen man hade kunnat göra om man skulle casha in nu ifall man hade gått in för några år sen, jag tänkte likadant 2007 men hade jag köpt då hade jag kunnat göra en nätt vinst idag, hade inte varit fel. I det läget gäller det att ha is i magen. Å andra sidan, hur många lyckas göra en hemtagning av vinsten i tid egentligen, köpa lägenhet, stå i bostadskön och sen göra exit, det tenderar nog att inte bli av.
Villan i Älvsjö har en tomt som verkar vara på väg att styckas om säljaren så önskar. Lätt 4 Mkr in på kontot vid en sån affär. Gissar att det är det som driver priset. Villan i sig är nog inte värd mer än 6,5 på dagens sinnessjuka marknad.
Japp noterade det samma om styckningen. Men vill man ha det jobbet för i princip ingen mellanskillnad alls. Nu betalar man ordinarie pris för ett paket där man får glädjen att pyssla med byråkrati och styckning av tomt för att få ut ett "korrekt" netto. Då hade jag hellre köpt en villa där jag inte behövde stycka tomten.
To each his own I guess.
Du kan ju välja precis vem som blir din granne (åtminstone första gången). Det kan ju vara en viktig komponent i ett ståndsmässigt leverne? Tänk dig att bli granne med en greve von Nathorst-Böös t ex.
Förresten har jag hittat en intressant publikation på riksbanken.
http://www.riksbank.se/sv/Riksbanken/Forskning/Historisk-monetar-statistik/Historical-Monetary-and-Financial-Statistics-for-Sweden-Volume-II-House-Prices-Stock-Returns-National-Accounts-and-the-Riksbank-Balance-Sheet-16202012/
Ur den här kan nog den driftige få till ett riktigt bra husprisindex. Ska börja läsa den när jag har tid.
Vi som varit med förr några gånger ser att det denna gång handlar om ovanligt stora felprissättningar. Men människan är inte rationell och i synnerhet inte i flock. Och de som var ute tidigt slipper trots allt känna större oro. Värre är det för de som sent ordnar med hög belåning. Få fattar inte att disponibla inkomster och efterfrågeöverskott helt saknar relevans i slutet av en extrem prisboom´s priskorrigering. Priser brukar falla stort pga av att likviditeten helt uteblir. Skambud blir nya prisnivåer. Bankerna blir defensiva och företagen drar ner på allt. Sveriges skuldsättning utomlands för sina bostäder(50%) är en akilleshäl. Därför har riksbanken lånat upp 100 Mdr dollar(kommer att bli dyrt). Det ska bli intressant och se hur de swapade löptiderna(långt till kort/rörligt bankinstituten) hanteras när spreadarna stiger och likviditeten försvinner. Svensk ekonomi är oerhört skör. Kommande budgetunderskott kommer att bli massiva. Vem kommer att vilja låna till oss under en större kris? Och till låg ränta? Statspapper kommer att skys som spetälska. Förstår inte att våra ekonomer inte ser vad som ligger i korten sedan åratal! Alla är tydligen som Dillén, dvs fångar i sina linjära förväntningar.
Det som skett och sker världen över är noga beskrivet i CH Kindleberger´s "Manias, Panics and Crashes". Läs den är ett gott råd och planera för det värsta.
Det handlar om en global kris där Sverige bara är ett litet löv på fjärden. Har vi tur klarar vi oss bättre än andra men bostäderna riskerar att sänka oss extra.