Peak högskola inträffade 2009 och antalet högskolestudenter har sedan dess fallit enligt SCB:s data. Därtill passerar nu 90-talets babyboombarn ut ur högskoleåldern och rekryteringsunderlaget för högskolan minskar snabbt. Då tänker (s)ocialdemokraterna satsa 2.3 miljarder kronor på fler utbildningsplatser, varav majoriteten om 17 500 platser går till högskolan.
Peak högskola inträffade 2009 |
Att (s) inte känner till eller bryr sig om peak oil visste vi, men att man inte ens gör enkla datauttag från SCB och konstaterar att allt färre läser på högskola och universitet och att vi redan idag har ett massivt överutbud på högre, ofta meningslös, utbildning, är mer överraskande.
2009 – 2012 (som är det sista året SCB har data för, 2013 är inte inne än) minskade antalet högskole- och universitetsstuderande med 7 641 personer, trots att babyboomkullen inte toppar i åldern 20 – 24 år förrän i år, 2014.
Bortser man dessutom från sk uppdragsutbildning i högskolans regi så har antalet högskole- och universitetsstudenter minskat med 9 932 personer 2009 – 2012.
I dessa siffror ingår forskarstudenter (“doktorander”) och de som läser tekniskt basår efter att ha lurats läsa någon idiotisk och meningslös gymnasieutbildning.
Ca hälften av de högskole- och universitetsstuderande hittas i åldern 20 – 24 år, närmare bestämt 46% år 2012. Åldersgruppen kommer minska med 18% fram till år 2021, vilket rimligtvis innebär motsvarande minskning av antalet högskolestuderande, dvs ca 0.46*0.18*371649=30 722 personer.
Trots att vi kan vänta oss 10 000-tals färre som studerar på högskola och universitet vill alltså de centralplanerande socialisterna i (s) öka antalet platser med 17 500. Det kommer naturligtvis inte höja kvaliteten på utbildningarna och begreppet “svenskt universitet” kommer bemötas av ännu mer fnissanden, utanför de äldre institutionerna.
Vad Sverige behöver är färre utbildningsplatser. Vi kan de kommande åren förslagsvis helt lägga ner 2-3 högskolor och kanske ett helt “universitet” för att matcha demografin. Satsa istället på kvalitet och att bara de bästa och mest lämpade ska få bränna skattepengar på en högre utbildning.
Det är möjligt att (s) tänker sig en universitetsutbildning för att få bli hygientekniker (lokalvårdare) framöver, men utan ännu fler meningslösa utbildningar finns det helt enkelt inte behov av 17 500 fler utbildningsplatser inom högskola och universitet. Iaf inte de kommande två mandatperioderna. Redan idag gapar massvis med högskoleutbildningar tomma, t ex lärarplatser inom matte och naturvetenskapliga ämnen.
Se även tidigare inlägg om den meningslösa och kostsamma utbildningsinflationen.
25 kommentarer
Utbildningsplatserna är inte meningslösa ur politiskt korrupt och kulturmarxistiskt perspektiv.
Platser är till för att förbättra statistiken över arbetslösa – helst invandrade arbetslösa.
Sedan är utspelet valfläsk som går ut på att säga det som man tror ger vinst i valet oavsett man har för avsikt att genomföra det eller ej och oavsett om det missgynnar den svenska befolkningen som man inte bryr sig om över huvud taget annat än som fullständigt förvillad valboskap.
10 000-tals färre i högskolan?
(s) troligaste regeringspartner alt stödparti är (mp).
Det kommer ju att krävas högskoleplatser in legio för att fortbilda den svenska lata, köttätande mannen som bara får skörden att slå fel i Sudan, till någonting användbart.
Fanken, glömde SUV-åkande. Det var väl lat, köttätande, SUV-åkande, och det där med Sudan…?
Är det ironi? Outbildade broilerpolitiker till vänster föraktar lågutbildade och särskilt sina egna lågutbildade väljare och försöker göra allihop till akademiker.
Vad heter det? Gilla!
Helt rätt!
Snarare att de försöker göra att svensk akademiker likställs med lågutbildad så att de själva kan kalla sig akademiker. Dock så blir ju det som du skriver att alla är akademiker…
"Nattvandrarstat -en -er. Samhälle där statens uppgifter maximeras i allt utom att garantera medborgarnas grundläggande trygg- och säkerhet. Försvar, rättsväsende och katastrofberedskap sköts ist av frivilliga. Se Sverige."
Korrekt länk här
Fingranska SLU!
En jag pratade med häromdagen ansåg att SLU inte bara var under ministerstyre, som jag tycker, (då SLU ligger under jordbruksdepartementet och inte under högskoleämbetet) utan en "politisk skola"…
Rena DDR, alltså…
På vilket sätt skulle SLU vara en politisk skola? Och för vilket parti?
Instämmer 100 % ! Har jobbat inom skolan och det är en tröstlös kamp med många ungdomar som inte har någon som helst motivation till att lära sig ens multitabellen. Och helt otroligt , dom flyttas till nästa kurs utan ha inhämtat tidigare kurs. Blir ännu mera hopplöst. En skola i fritt fal är en understatement – det är ett bottenlöst hål. Skolan skall ägna sina resurser och kunskaper åt elever som är motiverade och VILL lära sig.
Nästa iteration blir väl då att utsträcka skolplikten även till högskolan. Läskigt nog med förslaget att gymnasiet blir obligatoriskt. Under rådande form i alla fall. Att jag överlevde som gymnasielärare under 3 år på deltid på 00-talet (och att jag faktiskt uppskattades av eleverna) är bl.a. för att jag var orädd för att förlora jobbet och med bestämdhet avvisade omotiverade störande elver och upplyste dem om att utbildningen var frivillig. Hemska tanke att inte kunna göra det längre, alltså inte ens ha lagrätt att göra det även om de flesta lärare ändå inte vågar pga sitt ekonomiska prekariat.
När jag själv började gymasiet för 20+ år sen började jag på 'fel' linje och var omotiverad och störde. Det tog inte många veckor innan klassföreståndaren 'tog tag' i mej, satte sej ner och ville ha besked inom 2 dagar huruvida jag skulle gå vidare eller inte. Han köpte alltså inte mitt prat om att '..njae, jag kanske ska byta linje så småningom.. vet inte om jag ska forstätta .. osv…'. Han förklarade för mej att det var demoraliserande gentemot klasskamraterna att gå kvar med den inställningen och avkrävde mej att ta vuxenansvar. Det är jag väldigt tacksam för idag. Men detta skulle aldrig en lärare göra I gymnasieskolan idag, idag finns den stora elevgruppen 'lökarna' som mina lärarkollegor kallade dem. De som är omotiverade och går kvar just för att de inte har något bättre för sej. Det retar mej att deras rättigheter inte ifrågasätts. I stället ifrågasätts ständigt lärarnas oförmåga att motivera eleverna. Hemska tanke att det skall bli lika illa på högskolan också, vi verkar vara på god väg dit.
Instämmer. På gymnasiet är det mestadels "tycka synd om" – "Stackars jonas" osv, omproven har samma underlag som ordinarie prov, Rektor frågade mig hur det gick på kursen: "Jo tack, av 12 elever blir 9 underkända" – "Kommer aldrig på fråga" svarade rektorn, "Se till att proven blir lätta, det som är svårt behöver du inte ta med på proven – är det så att inte eleverna blir godkända, så drar jag in kursen till nästa termin och du blir utan jobb" sa rektorn. Jag sade upp mig. :- )
Det här har ni inte förstått. Enda sättet att få ned arbetslösheten bland de som "utbildat" sig inom olika meningslösheter är att de blir lärare och lär ut det meningslösa de utbildats i. Tillåts arbetslösheten bli stor i yrkesgruppen kan ju farhågorna väckas att utbildningen inte var särskilt meningsfull.
Ha ha! Det där är som Terry Pratchett skriver: "Getting an education was a bit like a communicable sexual disease. It made you unsuitable for a lot of jobs and then you had the urge to pass it on."
Rigas uttalande kan väl inte riktigt stämma, åtminstone om man jamför med uppgifter i media?
Dels pratas det om lärarbrist, dvs inte tillräckligt många blir lärare. Samtidigt påstår du att det finns en massa människor med meningslösa utbildningar som blir lärare? Antingen finns det ingen lärarbrist eller så är gruppen med meningslösa utbildningar rätt liten.
De såg att Folkpartiet skulle satsa på "ungdommarna" kanske de vill matcha det utspelet?
Det kan inte vara så att det hänger ihop med utspelet om att det ska bli skolplikt för gymnasiet? Och att dom som fullgör gymnasiet ska få ta körkort för lånade pengar från CSN. Det skulle ju faktiskt kunna få fler människor/ungdomar att vilja plugga vidare på högskola om man har tillträde dit. Att färre söker till högskola numera kan ha en koppling till att färre och färre har behörighet dit. Känns ganska logiskt för mig att dessa saker hänger ihop. Statistik du visar på den här sidan berättar, som vanligt, inte hela historien men jag är ju alltid skeptisk så det blir svårt att vara objektiv. Inte för att någon annan är det heller…
Ska väl tillägga att jag inte heller tror att behövs fler utbildningsplatser. Men det kändes som att det fattades en del information i ditt inlägg.
Nej, betygsinflationen gör ju att fler och fler är behöriga, trots att de inte ens kan räkna de fyra räknesätten.
Möjligen gör det att de sedan hoppar av högskolan.
… men även förstaårsplatser gapar tomma.
I stand corrected!
Dock tror jag att sossarnas tankesätt hänger ihop med det jag precis skrev. Även om tanken är fel.
Nästa steg är obligatorisk högskola. Det behöver inte bli så dyrt om man drar ner på kvalitén. De som inte kunde läsa och skriva innan kanske kan lära sig det på universitetet.
men en del av de nya platserna var väl till lärarutbildning för det saknas lärare. Att det saknas lärare kan ju bara bero på att det är för får platser på lärarutbildningen inte för att det har blivit ett oattraktivt yrke?
Antalet studerande kommer inte att gå ner proportionerligt med antalet i åldern 20-24 år, minskningen kommer att vara något mindre, en annan effekt kommer att var att antagningspoängen går ner.
Vad hag förstår är det väl inte direkt högt söktryck till lärarutbildningen? Från 2012:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-star-infor-en-nationell-lararkris/
Man kan konstatera att en s k ämneslärare på gymnasiet totalt sett får utbilda sig nästan lika länge som en läkare (typ 5 år). Dessutom ingår hyfsat djupa åtaganden, man ska ju ha 1,5-2 års studier i sitt huvudämne om jag minns rätt. Hur många tänker inte två ggr innan de kör igång 1,5-2 års heltidsstudier i matematik eller fysik?