Antalet läkare har trots vänsterpressens prat om nedskärningar i vården ökat kraftigt i Sverige. Mest av allt ökar antalet läkare i de landsting som styrs av allianspartier där antalet läkare ökat med 19% sedan Göran Perssonregimens 2005 och med 5.5% sedan valet 2010.
Som bekant är det landstingen som styr över vården och fastställer dess resurser och fördelning, dvs vården är inte en riksdagsfråga även om rikspolitikerna försöker låtsas som det. Det finns en tydlig skillnad i ökningen av antalet läkare, beroende på det lokala styret. Kanske är det just därför vänsterpressen lokalt gnäller över nedskärningar – vänsterpressen är lokalt starkare i socialistiskt styrda landsting, t ex i Norrland. Nationellt gråter Schibsted/Aftonbladet ut med sk anekdoter där man letar reda på de få fall som inte fått bästa mottagande, men statistiken ljuger till skillnad mot Aftonbladet inte.
I alliansstyrda landsting ökade antalet läkare 2005 – 2012 med i medel 18.96% och sedan senaste valet 2010 och fram till 2012 ökade antalet läkare i dessa landsting med 5.54%. För socialistiskt styrda landsting var ökningen sedan 2005 bara 11.24% och sedan 2010 bara 3.43%. Blocköverskridande landsting placerar sig mellan detta med 13.73% respektive 4.92%.
Att siffrorna bara sträcker sig till 2012 beror på att SCB:s yrkesregister enligt SSYK4 tillsammans med region bara omfattar 2005 – 2012. Datat om styret av landstingen kommer från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Antalet läkare avser både privat och offentligt anställda, utifrån verksamhetsortens belägenhet, dvs var de jobbar, inte var de bor.
Förändring antal läkare sedan 2005 och Göran Persson-regimen till 2012 |
Mörka staplar avser alliansstyrda borgerliga landsting. Mellanfärgen är blocköverskridande styrda Södermanland och Gävleborg. Ljus färg är socialistiska landsting. Som alla normalbegåvade kan se placerar sig allianslandsting i toppen och socialistiska landsting i botten.
Förändring antal läkare sedan senaste valet 2010 till 2012 |
Fördelningen sedan 2010 är något mer spretig på grund av kortare tidsintervall. Tre landsting har minskat antalet läkare, samtliga dessa styrs av socialister. Det handlar om Dalarna, Jämtland och Örebro. Inga borgerligare landsting har minskat antalet läkare 2010 – 2012, och mest av alla har de ökat i alliansens Halland med 12.08% under två år.
Beskedet är tydligt – vill du öka läkartätheten och med det tillgänglighet så röstar du borgerligt i landstingsvalet i september.
Socialisternas och Aftonbladets gnäll över nedskärningar i vården borde mest handla om socialistiska landsting.
Dock handlar inte politik om verkligheten utan om berättelser, dvs verkligheten spelar ingen roll, utan det är vad berättelsen säger som avgör. Schibsted/SvD:s Per Gudmundsson plockar effektivt sönder några av de socialistiska berättelserna inför valrörelsen i en ledare idag. Socialisternas berättelser är inget annat än lögner.
Avslutar väl med ett litet citat från uttalat socialistiska mångmiljonären Jocke Bergs band Kent och låten Nålens öga:
“Jag räknar tre, fyra, fem
Ljug för mig, ja ljug för mig
Det är inte slagen som känns”
Tillägg: För de socialister som börjar tjata om per capita, så är antalet läkare per capita, liksom ökningen av antal läkare per capita högst i alliansstyrda landsting. How you like them apples? (obskyr popkulturell referens).
29 kommentarer
Uppenbart att du är med i valkampanjen….
Valet är inte lätt…
Annie Lööv eller Åsa Romson.
Äh, låt Vänstern ta över. SD kommer att få 15-20% och det gör att vänsterblocket måste anpassa sig. Sen har vi ju Reinfelds uttalande om att de stödjer en röd-grön regering men räknar skumt med Vänsterpartiet. Han avgår och Åkesson kan i ett nyval ta hem 30%, normalt styr ju dessa moderata nationalister agendan i Norden nu.
Jag röstar inte överhuvudtaget. Väldigt skönt faktiskt, rekommenderas starkt.
"Som bekant är det landstingen som styr över vården och fastställer dess resurser och fördelning, dvs vården är inte en riksdagsfråga även om rikspolitikerna försöker låtsas som det."
Inte riktigt sant – landstingen skall följa de lagar som riksdagen beslutar, däri är de rätt så bundna med vad de kan göra. De kan t.ex. inte neka folk vård för att det inte rimmar med landstingspolitikernas ideologi, de kan inte neka folk att bosätta sig i landstinget osv.
Det är inte så givet att det finns det orsakssambandet som man skulle kunna tro bakom statistiken. Hur ser det ut med befolkningsutvecklingen i landstingen t.ex?
Tillägg: Vidare kan det vara värt att notera att det råder skillnad i ändring i antalet läkare i de olika tidsperioderna vilket föranleder en misstanke att det kan ha varit olika under olika regeringar (vilket motsäger eller åtminstonde inte stärker tesen att riksstyret inte skulle ha betydelse).
Det är landstingen som bestämmer bemanningen, det är de som bygger eller lägger ner sjukhus och vårdcentraler osv.
Annars kan vi alltså lägga ner landstingen enligt dig, då de saknar betydelse? Varför har vi dem då?
Vet ej om man har lägre politikerlöner eller vad det kan vara under alliansregeringen som gör att man kan finansiera fler läkare? Har det varit så att det tidigare varit större brist på läkare och det är enklare att hitta dem nu via arbetskraftsinvandring? Intressant hade varit per capita dessutom och demografin (då framförallt ålder) i olika landsting.
Skatteintäkterna per capita är lägre år 2013 än år 2006, när alliansregeringen tog över makten. Vi har runt 7000 kronor mindre per person i gemensamma resurser idag, jämfört med år 2006.
http://www.politism.se/agneta-berge/skatteintakterna-har-minskat-med-alliansen-helmerson/
Jag läser en väldigt upplyftande text igår av Segerfedlt.Man skulle kunna tro att det blir färre läkare kvar i fattiga länder när de åker hit och jobbar men enligt forskning är det tvärt om. Allt fler läkare utbildas (allt fler väljer att utbilda sig till) i fattiga länder eftersom det finns en plan B att t.ex. jobba i Sverige.Nettoantalet i urspringslandet blir större. Fick iaf mig på bra humör!
Kan vara att vi hanterar pengarna bättre, som boende i GBG så kan jag ju lätt säga att det finns rätt mycket vi hade kunnat göra som förbättrat situationen utan att höja skatten.
@Cornu
"Det är landstingen som bestämmer bemanningen, det är de som bygger eller lägger ner sjukhus och vårdcentraler osv.
Annars kan vi alltså lägga ner landstingen enligt dig, då de saknar betydelse? Varför har vi dem då?"
Landstingen är skyldiga att hålla med sjukhus i den omfattning som de behövs.
Och ja, jag tycker att man kan lägga ner landsting och kommuner som de kvasipolitiska marionetter de är och organisera rubbet under staten. Ser inte vitsen med att rösta fram folk som skall sitta och administrera något enligt riktlinjer uppsatta av riksdagen.
Cornu: Finns det korrelation mellan antalet läkare och "satsningar" på försvaret? 🙂
Valkampanjen är igång. Rösta inte SD, för det är poänglöst (vilket kan vara sant, men det får man se). Och nu frågar bloggägaren varför vi har landsting, en fråga jag frågat mig i 15-20 år.
De saknar betydelse och är en ursäkt för rikspolitikerna. Jag har diskuterat landstings och kommunalpolitiker och vilken real mkat de har länge. De måste för det mesta ringa polaren Ben Dover och bara lyda.
GBG: Den mannen SegerFeldt, är ondskan själv. Risätaren. Han kan få en gammal årotitel som man kan tänka funnits under gamla dagar när vi hade ett försvar: Destroyer Of The Sweds!
Vi behöver inte fler läkare! Jag är multisjuk och säger detta! Däremot kanske vi bör rekrytera de vi måste ha i Egypten, där har de faktiskt väldigt bra läkare och apotekare, de är flera nivåer över vad man normalt möter här i vården, de flesta är pinnplockare, som Polisen.
Visst är det sorgligt att politiken numera handlar om vem som ljuger bäst. Våra medietränade politiker hatar sanningen. Våra journalister har ett väldigt selektivt intresse för den.
@Kuckeliku
Till skillnad från vad politiken handlade om förr?
Jag tänkte samma tanke själv. Det är svårt att säga hur förljugen politiken var för 30-40 år sedan, för att man var för ung och dum och för att man minns för lite. Jag kan inte svära på att det blivit sämre. Kanske har jag bara större förmåga att genomskåda retoriken nu. Plus att Cornucopia och andra bloggar hjälper en till ett kritiskt tänkande. Etablerade media är ju verkligen inget vidare för att genomskåda lögnerna.
Cornu är konspiratorisk och önsketänker enligt sina förutfattade meningar. Det finns knappast någon koppling mellan politiskt styre och antalet sysselsatta i just denna yrkesgrupp. Om någon annan yrkesgrupp har minskat på grund av fler läkare så kan naturligtvis inte Alliansen lastas för detta. Järnvägen och dess funktion är ett vanligt problem för moralister. Finns någon politisk korrelationen inom tågförseningar och banunderhåll?
Om det ändå skulle finnas en skillnad av politiska skäl så visar det vilka puckon som styr. Marknaden för läkare har då bara kopplats bort. Kommunistiska länder kan ha väldigt många läkare per invånare. Ett högt tal här är i sig ingen fördel.
Korrelation ja . . kausalitet ?
Precis.
Antalet enbäddsrum på sjukhus hur har det utvecklats? I fyrbäddsrum är det 16 ggr större risk att nyopererade får infektioner. Jag är av egen erfarenhet övertygad att det betyder mer än fler läkare i Sverige. Vi leder om jag minns rätt ligan med minst antal vårdplatser på sjukhus i sk utvecklade länder.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fast onödiga infektioner ökar givetvis behovet av läkare. Mer och bättre städning kanske skulle vara kostnadseffektivt på våra sjukhus. Eller för den delen få hjälp med att duscha mer än en gång per vecka.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jo, men då behövs det en specialist , inte litar jag på "kan lite om allt" när det gäller många frågor. Prova att låta en allmänläkare känna på din prostata. Det liknar mer ngn pervers sexakt som ofta varar 30-300 sekunder..
När en van urolog uppträder så jag får omsluta hans finger med min anal så vet han bums var det ska tryckas. Tar 5 sekunder.
Dr. Parasit inte behövs specialister för att förstå detta med fyrbäddsrum, städning eller dusch? Du verkar lite omtöcknad med din kommentar. Om färre får infektioner på sjukhus behövs färre läkare. Självklart behövs specialister för olika områden. 2011 när jag tidvis låg med +40 grader på Karolinska skulle det också varit skönt med lite lägre rumstemperatur när solen värmde upp rummet. Hamnade en kort tid på intensiven och anhöriga tillkallades för ett förmodat farväl eftersom det var kritiskt med infektionen i ryggraden trots maximalt med antibiotika i droppform blodförtunnande som även ledde till blödning i magen. Experterna och den moderna teknologin räddade mitt liv.
Behövs ingen läkare för att fixa effektivare luftkonditionering. Läkarna och övrig personal var sympatiska och duktiga vad jag kan bedöma. Ändå hamnade jag i rullstol med besked att ställa in mig på att tillbringa resten av livet där. Inte accepterade jag den domen utan tränade intensivt och lämnade åter rullstolen för några år sedan och går nu helt utan hjälpmedel och kör en uråldrig icke automatisk V70.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Absoluta antalet läkare är oviktigt som mätetal. Det är antalet per medborgare och än viktigare, effektiv läkartid som räknas. Det sista är dock svårmätt, jag tror fakta kan vara svårt att hitta också i samma omfattning. Att bara vräka ut siffror och dra långtgående slutsatser duger inte. Däremot är det korrekt att vänstern använder sig av känslomässiga argument, ofta riktade så att de som vanlige tillhör deras anhängare får sin världsbild bekräftad. Inte oväntat att förnuft- och faktaargument får mindre betydelse då polemiken riktas dit, då mottagarna ofta inte förstår sådan argumentation.
I allianstyrda Skåne kollapsade den privatiserade ambulanssjukvården , och drivs numera i regionens regi. Om fakta är en "berättelse" må vara, men när man har tillräckligt många anektdoter bildar de ett formidabelt underlag . Aftonbladet räknas dock inte dit. En intressant fråga.
Ps, med viss eftertanke kan man inse att antalet medborgare i varje län troligen inte ändrats i samma omfattning som antalet läkare men det redovisas inte som en tes öht.
Det är snart val. Bloggägaren vill inte se SD eller MP i maktposition. Och därför får vi nu propaganda var dag med hjälp av olika egentligen obetydliga nuffror. Det finns poänger i det som skrivs men fler läkare är ofta onödigt, de som gillar militären kan börja i sjukvården, exakt samma. Och det är kul att säga till sin allmänläkare: Men din Herre har ju gett order, kan du inte beslutsgångarna… Och alla försöker få en annan enhets budget att ta smällen. Prover skippas tex. Men nu kan jag ju hur det funkar så ett läkarbesök för mig är politisk diskusson, om hur läkaren, avdelningen och jag ska maximera vår "profit". Privat som landstingsstyrt. Dock inte på akuten.
Hur vad det han sade i debatten….
"Det finns bara ett land som har brist på läkare! Det är Norge. Då de har råd med fler…"
Sjukvård är en industri med omättliga ekonomiska behov.
Så vi kan vara positiva!
Jag har räknat och kommit fram till att vård bör vara ca 80% av BNP.
Men då kan man inte ha slarv i tanken som man har idag i vår elit, troligen för att DE klarar sig.
Inte får Reinfeldt lida för att folktandvården i Hultsfred krackelerar.
Ja precis! Att inte titta på förändringen av antalet läkare per medborgare per landsting uppfattas inte direkt som oberoende… Det samma gäller antalet ungdomsjobb.
Det är inte en seriös debatt.