Den rörliga 3-månaders bolåneräntan ligger nu så lågt som 2.42% hos åtminstone en storbank, bolånetorskbanken SEB. Hos Swedbank är nu räntan 2.44%, eller ner 0.27% procentenheter från innan Riksbankens räntesänkning.
Efter ränteavdrag ger det hushållen, allt annat lika, en möjlighet att låna ytterligare pengar och pumpa upp bostadsbubblan ytterligare. Något som på inget sätt kommer öka den svenska officiella inflationen, då boendeandelen i KPI inte hänger på bostadens pris, utan på bostadens månadskostnad.
Enkelt uttryckt kan man öka sin belåning med (0.0269/0.0244)=1.102x.
Rent hypotetiskt bör bostadspriserna alltså kunna stiga ytterligare 10.2% på denna räntesänkning, naturligtvis med viss fördröjning. Trots allt köper folk för att bo och hyr av banken och ser bara till månadskostnaden och inte till skuldens storlek. Ett utmärkt läge att casha hem bostadskarriären och flytta bort från storstadspriserna.
Då räntesänkningen skedde i juli månad kommer inte detta avspeglas i nästa veckas statistik från Mäklarstatistik och Valueguard, som handlar om priserna i juni. Sommarmånaderna kan dock generellt vara svaga på grund av lägre omsättning, men i augusti kommer mäklarna slå på med stora visningshelgen och annat trams. Gissningsvis kommer det avspegla sig i prisstatistiken för augusti och september.
Men sedan kommer verkligheten ikapp med socialisternas valseger och de skattehöjningar som direkt eller indirekt kommer slå mot bolånetorskarnas disponibla inkomster. På grund av fördröjningarna i lagstiftningen bör inte de första skattehöjningarna slå igenom förrän till årsskiftet 2014 – 2015.
För en sak kan du vara säker på – har du bostadslån har du inkomster, och då är det du som ska betala alla vallöften – om inte annat genom att bli av med jobbet när socialisterna höjer skatterna för produktiva delar av samhället, som företagen.
25 kommentarer
Jag kollar alltid bostadsrättsmarknaden i Sthlm:s innerstad. Sedan i våras har priset gått upp ca 500000 sek för en etta. Jag kommer att vänta till en ev. nedgång med att köpa. Annars får man väl vänta på nån slags aktieutdelning.
Min 2:a precis utanför Södermalm har ökat 250 000 SEK, då är inte ökningen som renoveringen bidrar med inräknad. Detta då enligt bankerna, om det finns någon som budar det är en annan sak men tittar man på vad som säljs här omkring..
Sjukt.
Ja, jag vet ju inte precis hur mycket det gått upp. Det jag ser är att när jag angett maxpris 2500000, så minskar antalet och andelen lägenheter markant sista månaderna. 2009 köpte jag 47 km2 i SoFo, men vill nu köpa en liten lgh till. För att mitt företag behöver sovplatser/boende, centralt.
SoFo? Är du på riktigt, det heter Södermalm.
Du kan inte vara Stockholmare och än mindre ursprunglig södermalmsbo. Ingen som är född eller uppvuxen skulle drömma om att säga SoFo. Hittepå-ord!
Inget illa ment, bara stör mig rejält på alla modeord som hipsters och annat patrask glupar i sig i sin iver att vara hippa och inne. Jag saknar mitt 80-tals Södermalm.
Född och uppvuxen på Södermalm ska det givetvis vara.
Inte illa. Jag är dalmas, norrlänning, Bodde på södermalm på sjuttiotalet. (Bodde D.L. där då?) Sedan dess bott både i Östersund och Skåne. Och i mellansverige. Bor nu i mellansverige och sthlm samt på landet.
Ja det gjorde jag faktiskt. Men jag var rätt ung på 70-talet.
Jag skäms lite ibland av alla södermalmspikar som yppas på den här bloggen. Jag är varken journalist, hipster, anställd inom media eller politiker men bor på Södermalm det gör jag fortfarande. Överväger dock att flytta ifrån min kära stadsdel då jag knappt står ut med vad den blivit genom åren.
Jag blir sentimental och ledsen när jag tänker på att jag kanske ska lämna min barndoms södermalm.
Du borde vaken skämmas, eller flytta pga att söder är lite hippt just nu. Jag brukar betrakta de mågna söderborna som statister i en storfilm. Sen ger jag alltid kollekt till "Hej, Hej, Tjena" på nyöppnade bolaget på Folkunga.
Du och jag är söderbor. Vi har fått vårt av Cornu. Jag är dessutom kvinna och feminist, så jag har fått mitt senaste veckorna, bara för att jag lever mitt liv,som vi alla försöker. Så gott vi kan.
Nyöppnade ja. Det låg ett systembolag där redan på 80-talet (förmodligen ännu tidigare) som bommade igen och nu nyöppnats. Bredvid låg det ett sparlivs i samma lokaler som det numera är Bishops Arms. Där brukade jag och pappa gå och handla då jag var liten, en mycket märklig lokal för en matbutik. Idag är det Cajsa Varg och Urban Deli för hela slanten.
Jag skulle kunna prata om min barndoms södermalm i timmar. Jag saknar det så innerligt.
Det finns många som säger SoFo, iallafall i den hippa kresten på söder (20 till 35 år). Fast nu är det tydligen bättre att bo söder om söder.. det är mer "genuint".. Inget mig emot, kan bara kränga lägenheten för större peng.. 😉
South of Houston Street på Manhattan? Patetiskt.
Att priserna rent teoretiskt fortsätter upp kräver väl att det rent teoretiskt finns nog många som anses tillräckligt säkra utifrån bankens prövning, t.ex. som klarar 7% ränta och vad den nu har för övriga krav i sitt dataprogram.
Det tråkiga är väl att vi norrlänningar har lyckats spara så mycket pengar att vi kan betala småskitlägenheter kontant och dessutom renovera dom. Sälja sedan och köpa / spara vad vi vill.
Handelsbanken och Ikano har också 2,42%. Nordea 2,43%.
I längden kommer förmodligen det hela slå bakut i deflation när väl marknadsräntorna börjar stiga och mer pengar går till att betala räntor till utländska investerare och kvar står riksbanken utan några direkta medel för att motverka stigande ränta eller har de några fler kort i fickan?
Idén är väl att förvandla kronan till ett större skämt än den redan är i så fall.
Ali
Det kanske är möjligt för RB att köpa upp bostadsobligationer vid en krissituation för att pressa ned räntan, som FED gjorde 08 och framåt?
Det skulle ju också försvaga kronan, men leda till mer "importerad" inflation.
2,42 är listräntan. Om man får den räntan har banken antingen lurat en eller så är man en ointressant kund för banken. Efter den senaste räntesänkningen så bör man få omkring 1,8-1,9% som sämst.
Det blir en spännande höst… Här i Malmö där priserna svagt sjunkit sett över de senaste åren är vi redan inne i en japansk spiral åt motsatt håll. Sakta men säkert, nedåt vi gå… Syns såväl i prisbilden som i de framtida förväntningarna som är motsatt övriga Sverige.
Skåningarna tror på fallande bopriser
På många sätt tror jag Malmö ligger före övriga Sverige och med en arbetsmarknad som är lika stor som Göteborgs, men halva priset på boende och CPH som redan haft en mindre krasch samt en annan valuta som buffert när Riksbanken bombar sönder Svenska kronan, så känns det inte sååå pjåkigt ändå.
Visst, nog skall priserna ner mer även här, men fallhöjden är av en helt annan dimension i Göteborg och Stockholm.
Helt klart, priserna i Skåne har i stort sett stått stilla sen 2007 — då priserna visserligen var höga, men 7 år senare? Man skulle nästan kunna säga att de är "normala" givet rådande ränteläge.
Den riktigt försiktige kan tex köpa en lgh på 60 kvadrat för 1.5 miljoner med avgift på ~3000/mån. Om man tar en 5-årsränta på 2.5% efter rabatt och kastar in 15% kontant, så blir månadskostnaden 3000 + (1275000 * 0,025 * 0,7 / 12) = 4800/månad i fem år framåt.
Om man under dessa 5 år amorterar 4000 kr/månad så återstår en skuld på lite drygt en miljon, dvs man klarar ett prisfall på ung 30% utan att sitta med negativt eget kapital. Det ser inte helt illa ut, och då pratar vi ändå om ganska medelmåttiga månadsutgifter och en amorteringstakt på _hela_ lånet på under 30 år…
I sann douchebag'ig "I told you so"-anda vill jag poängtera att Swedbanks 5-åriga nu är nere på 3.09 %.
Med anledning av…
http://cornucopia.cornubot.se/2013/01/laget-att-binda-bolanerantan-pa-fem-ar.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/har-kommer-amorteringskraven.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/08/vad-tror-ni-om-rantorna.html
Nu är jag iofs beredd att instämma med Cornus 2013-01-utspel, fast först idag. Då nuvarande 3.09 % (med ca 0.8 %-enheters prutning) är en mycket attraktiv deal.
Märkligt att bostadens pris, den absolut största utgiftsposten för hushållen inte räknas in i KPI.
När räntorna sänks så jublar media -som om det bara finns vinnare.
Förlorarna är spararna och pensionsfonderna som har mycket av sitt kapital i obligationer.
Förlorare är även de som ännu inte hunnit hoppa på priskarusellen. De måste lägga på några hundra tusen till i budgivningen för att ha en chans att vinna. Fallhöjden blir större när bubblan brister.
Det kanske inte är så konstigt att media jublar, eftersom dom flesta som skriver där själva sitter riktigt djupt i skuldträsket, samt bor innom en 5 mila radie från stureplan. vänta bara tills det avlägsna hotet om obligatorisk amorteringskrav börjar utkristalisera sig och bli verklighet, Då kommer vi att få läsa spaltmil om vilken stundande katastrof för riket det kommer att innebära. fege Anders borg har sagt att kravspecifikatonerna kommer att presenteras i november så där lagomt efter det att han fått sparken som finansminister. vilken tillfällighet-
Boendekostnader räknas in i KPI…
Cornus hypotetiska samband är tämligen enkelt att falsifiera.. T.ex. går räntan upp kraftigt 2005 – 2008 samtidigt som bostadspriserna går upp kraftigt.