Vi fortsätter dagens liggatema. Med anledning av tantsnuskbokserien Femtio nyanser ska bli film och i dagarna släppt sin första trailer, så rasar många av mina författarkollegor i slutna forum över hur fruktansvärt usel litteratur denna bokserie är. Därtill rasar man på kultursidorna över kvinnosynen i böckerna, eller åtminstone den egna tolkningen av denna kvinnosyn. Men det finns ett stort felslut här.
Till en början ska jag försvara mina författarkollegor. Det finns nämligen tre läger – de som inte har läst böckerna, de som har läst böckerna och tycker de är fruktansvärt uselt skrivna, och de som inte kommenterar det hela alls. Vad de egentligen tycker vet vi alltså inte.
I själva verket är det så att mina kära författarkollegor generellt tycker att all litteratur som säljer för mycket är dålig, rent av usel, litteratur. Det gäller även ofta nedsättande omdömen om andra svenska storsäljande författarkollegor, ingen nämnd, ingen glömd. Jag kan misstänka att en del av aversionen mot Femtio nyanser består i att de inte skrev boken själva och inte själva håvade in dollarmiljonerna.
Jag har förstås inte läst böckerna (*host*) och har bildat mig min totala uppfattning om dem från sammandrag och recensionerna. Och speciellt av Charles Dances suveräna tolkning nedan:
Annars kan man ju alltid titta på trailern för filmen. Dessvärre har filmbolaget stängt av möjligheten till inbäddning av trailern, så ni måste klicka här för att titta.
Bland kulturelitens kritiker mot hela Femtio nyanser hittar vi förstås Katerina Janouch. Som summerar problemet med sin egen kritik i följande citat, där hon föreslår en alterantiv erotisk bok:
“Min motbild: Tjej som växer upp i fri känsla för sin kropp och sexualitet. Hon får i sin takt upptäcka sin lust och kåthet. Hon har omslutande sex om hon vill. Hon experimenterar med de partners hon tänder på. Hon pratar och experimenterar med sina gränser. När hon inte är sugen, säger hon helt enkelt nej. Hon måste inte passa in i nån mall för att vara “sexig”.”
Fast Katerina, det där kallas livet.
Handen på hjärtat så ligger de allra flesta. Ja, käre läsare, även dina föräldrar. Att läsa om helt vanligt ligga är helt enkelt inte intressant, och det är därför Femtio nyanser, oavsett dess litterära finhet eller fulhet, säljer för miljoner.
Akademibokhandeln summerar allt väl i sommarens reklamslogan:
“Att läsa är att resa.”
Vi vill helt enkelt resa bort i fantasin. Ja, en del vill läsa sk svensk feelbad om vanliga människor och deras skitiga liv och diskbänkar. Men det som säljer för miljoner är inte finkultur, utan fantasier, drömmen, eller mardrömmen, om något annat.
Eftersom alla ligger, så krävs det av erotisk litteratur att den utmanar och handlar om det förbjudna. Och vad är mer förbjudet i ett femiscistiskt Sverige än en kvinna som förtrycks sexuellt av en man?
Så Katerina Janouch kan skriva sin motbild. Den kommer säker sälja sk mid tier , men den kommer aldrig sälja för miljoner dollar.
Av samma anledning läser folk gärna deckare, om mördare och poliser, om svart och vitt. Om krig, och fantasivärldar, om framtiden, om forntiden. Sådant de själva inte upplever. Att läsa är att resa, och ärligt talat vill vi inte resa till IKEA när endast fantasin sätter gränser.
I Sverige kan endast kvinnor skriva erotisk litteratur. Gör en man det anklagas han för att vara en porrig snuskgubbe (vilket jag blivit anklagad över pga de ofullbordade sexscenerna i Midsommargryning – i Stjärnklart finns en fullbordad sexscen med, så får vi se hur porranklagelserna haglar). Undantaget är om man är tillräckligt gammal, som nestorn P-O Enquist med Liknelseboken. Enquist lär sålt riktigt bra. Och mycket riktigt så vet han att om erotisk litteratur ska vara intressant, så måste den utmana och vara annorlunda. I boken (som jag inte läst) “utbildas” en ung kille av en äldre kvinna, och då pratar vi inte om en 30 – 40-årig kvinna här, utan äldre än så. Det utmanar, det lockar (åtminstone äldre kvinnliga läsare) och är något de flesta själva inte upplever. Det är en resa, och inte till IKEA. Precis som för Femtio nyanser.
Man kan med rätta kritisera Femtio nyanser-serien. Man kan med rätta rasa över den. Men den är exakt det som krävs för att sälja, speciellt till världens mest jämställda kvinnor, de svenska kvinnorna. Och där ligger antagligen bitterheten hos författarkollektivet och på kultursidorna. Varför skrev inte JAG denna bok?
Sex säljer, men bara om det utmanar.
Avslutar med ett citat ur Fifty Shades of Gray, ett citat som alla författare bör ta med sig om de vill skriva säljande erotisk litteratur. Man kan kritisera E L James litterära prestation, men läs detta riktat till författare och som en analys av vad folk vill läsa:
“Let me ask you something first. Do you want a regular vanilla relationship with no kinky fuckery at all?”
Svaret är rätt självklart om man vill sälja böcker.
16 kommentarer
Läste någonstans en teori (foliehatvarning?) att hela bokserien kan vara det första framgångsrika försöket med litteratur producerad av ett datorprogram avsett att emulera mänskligt författande. Har ingen aning om det är sant men det känns logiskt att tänka sig att om/när sådant kommer så är det precis den här sortens tantsnusk som kommer att vara första generationen eftersom män generellt sett inte läser kiosklitteratur längre. Fokusgrupp på marknaden är då den mest generellt tillgängliga av de som är någorlunda köpstarka (enkla barnböcker hade varit ett alternativ, eller porrnoveller i herrtidningar om sådant fortfarande förekom) och de förutsägbara reaktionerna från highbrow kulturelit en del av marknadsföringsplanen.
Anyway, här är en rolig recension på engelska:
http://www.goodreads.com/review/show/340987215
"Att läsa är att resa, och ärligt talat vill vi inte resa till IKEA när endast fantasin sätter gränser."
Därför är IKEA-katologen gratis – ingen vill betala för att läsa den;)
Är det mycket snusk i kommande ''Stjärtklart''? 🙂
Som sagt att läsa är att resa – undras om det är hit man skall resa i stjärtklart.
Här är en bättre trailer för 50 shades 😉
http://youtu.be/5K1RcKJVbHA
Visst är den fantastisk? 🙂
Janouchs citat är ju märkligt, "har omslutande sex", vadå?
Först tänkte jag att det var Cornu som citerat fel, men det står ju verkligen så i artikeln. Menar hon "uteslutande"?
Lille pojk, du hänger inte med i genusdiskursen.
"omslutande sex" är samma som "penetrativt sex". Men där penetration är en manlig handling är omslutande en kvinnlig handling där kvinnans könsorgan omsluter mannens, istället för att mannens könsorgan penetrerar kvinnans.
Förstått?
Ah, den gamle August Strindberg skulle gillat detta perspektivskifte, och därmed omfördelningen av ansvaret för aktens framgångsrika genomförande.
Då han fick för sig, med rätt eller orätt, att Siri von Essen talade nedsättande om hans organ bakom hans rygg, fällde han de klassiska orden: "Det är inte skruven som är för smal, utan muttern som är för grov."
Strindberg som föregångare i genusdiskursen alltså!
Har inte läst Camilla Läckberg (say no more!), men finns det nåt kinky fuckery i hennes böcker, eller är det regular vanilla som stimulerar Statsministern?
Hm 1, där hamnade visst en rasifierad underton i det ovanskrivna som inte var ursprungligen avsedd, apropå de rykten som cirkulerat om hr Reinfeldt.
Hm 2, nu får jag skärpa mig, vid äventyr att bli som Ben Dover.
Jag har kommit på mig själv att spontant börja skriva som Ben Dover (nåja, i samma stil som) i andra fora. Men jag uppfattas mest som ett kukhuvud, och lyckas inte få den sympati som han annars vinner hos mig (och förmodligen en handfull andra här) med sina dråpligheter.
BD skulle eventuellt kunna göra egen karriär som bloggare. Vet inte om symbiosen med
ah, orkar inte skriva klart. Osv osv etc. Etc.
Det viktiga är att vi inte börjar känna en sådan "in-grupp"-värme mot BD att vi blir beredda att ge honom fördelar på något sätt. Men visst har BD en del karisma och charm 😉
Då hamnar vi i den här vansinniga debatten om "identitet" som gick i somras och som fått sådana vulgära yttringar som "rasifiering".
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_identity_theory#SIT-lite
Nej det är sant, han ska hållas kort. 😛
Identiteter är ett nöjesbygge. Inget att fästa vikt vid.
Den slutgiltiga kommentaren till genusmissuppfattningarna av Grey :http://ablativ.blogspot.se/2012/07/50-shades-of-grey.html?m=1
"Fifty Shades of Grey " det låter som en adekvat beskrivning av min strumplåda…