325
Med anledning av veckans artiklar om elfordon och Tesla Motors, så kör jag en enkät på hur just du finansierade ditt senaste bilköp.
Här ligger problemet, som alltid – majoriteten har helt enkelt inte sparkapital nog att köpa en (ny) bil, och en övergång till elbilar förutsätter alltså fortsatt lånefest och skuldsättning.
Svara iaf nedan.
Tillägg: Har lagt till alternativet tjänstebil eller privatleasing, även om man rent formellt sett då inte äger en bil och alltså inte heller köpt en bil, precis som man faktiskt inte äger en bostad om man äger en bostadsrätt, utan bara gått med i en klubb och äger ett klubbmedlemskap.
40 kommentarer
Vad räknas privatleasing som? Billån eller annat lån?
Lade till alternativet "tjänstebil eller privatleasing".
Jag förverkligade en 11 år gammal dröm och köpte en Saab 9-5, 2002 års modell, förra året. Kontant 25.000:-
Fick jobb i Norrbotten efter studierna och behövde en driftsäker bil så blev lån som jag betalade igen på under 2 år.
Volvo V70 2003 ca 19000 mil köpt förra året kontant för 32.000:- Tyvärr haft "lite" otur och fått lägga ner ca 20.000:- till på den, naturligtvis kontant. Som tur är inga elfel utan mekaniska delar till största del.
Som företagare är skattereglerna sådana att det helt enkelt inte är lönsamt att betala en bil kontant. Momsen är inte avdragsgill vid kontantköp, däremot är halva momsen avdragsgill vid leasing märkligt nog.
@Greenious
Ja lite märkligt – iaf ifall bilen faktiskt är nödvändig för företaget. Jag antar att man har så märkliga regler för att stävja fusk då företagare annars kan köpa sin bil momsfritt.
Överhuvudtaget är det märkligt att moms inte är avdragsgill på bilar, fullt ut. Det är ju gamla regler som ligger till grund för det, och nu kostar det väl för mycket för staten att ändra på det. Då kan man inte subventionera lånen längre.
Vi heroinpundare som tjuvkopplar en bil lite på behovsbasis får inte vara med i omröstningen alltså?
Skoda Felica -98, Köpte 2013 för 16000.
Inte speciellt svårt att betala en sådan summa kontant…
Har extremt svårt att förstå mig på folk som lägger över 50000 på en bil.
+1000.
Jag har svårt att förstå de som har råd men ändå väljer att köra i en osäker skitbil. Eller ännu hellre sätter sina barn i gymnasieålder i ett vrak som kanske kan gå igenom besiktningen om man får fel besiktningsman.
I mitt gymnasium körde två st ihjäl sig inom ett år, bägge hade förmodligen klarat sig om de hade haft bättre bilar.
Jag har svårt att förstå de som har råd men ändå väljer att köra i en osäker skitbil. Eller ännu hellre sätter sina barn i gymnasieålder i ett vrak som kanske kan gå igenom besiktningen om man får fel besiktningsman.
I mitt gymnasium körde två st ihjäl sig inom ett år, bägge hade förmodligen klarat sig om de hade haft bättre bilar.
Har man en stor familj räcker inte en småbil och då drar det snabbt iväg. För övrigt så behöver man kunna meka själv med en gammal bil, annars kommer det bli löjligt dyrt på verkstaden. Det finns många som saknar kunskap, tid, verktyg och ett ändamålsenligt garage för att meka själva.
Precis, jag betalar för att ha en säker bil. Barnens, min och min frus säkerhet är värd att betala för. Om vi någon gång blir inblandade i en seriöst bilolycka så tänker jag göra vad jag kan för att vi ska klara oss utan allvarliga skador. En del i detta är att ha en modern bil.
Om det bara handlade om bekvämlighet och status hade jag kunnat puttra runt i en gammal Volvo 245 med rosthål och dragkrok.
Och när barnen får körkort så får de givetvis låna de nyaste bilen. Egentligen skiter jag i om de kraschar den, det kostar mig i realiteten kanske 10000 – 20000 och en del strul. Det kan jag ta. Bilen är bara en pryl. Viktigast är att de inte skadar sig eller dör i onödan.
Jag var likadan förr, fattade mig inte på folk som la så mycket pengar på en bil, den kunde ju för tusan bara rulla oavsett vad den kostade
Då kostade mina bilar 5000- 15000:- och de brukade rulla 1 år eller 3 och jag hamnade alltid under dem lagandes nåt jäkla avgasrör eller bromsrör eller annat vitalt, eller så startade inte skiten när jag som bäst behövde den.
Och till slut tröttnade jag verkligen på det.
Köpte först en bil på ca 40.000 och den höll många mil utan något annan insats från mig utöver vanlig service.
När den till slut gav upp och behövde "riktig verkstad" så köpte jag en ännu dyrare bil som kort efter byttes till en fabriksny.
All service görs på auktoriserad verkstad och om den inte fungerar så ringer jag bara ett nummer så ordnar någon annan den saken och jag får en lånebil..
Bekvämt, pålitlig, skön att köra, säkrare än alla andra bilar jag haft, dessutom lönt att ha den helförsäkrad.
Men jag har aldrig förstått mig på de som köper en Skoda…
@pelpet
"Om det bara handlade om bekvämlighet och status hade jag kunnat puttra runt i en gammal Volvo 245 med rosthål och dragkrok."
En gammal 245:a är säkrare än vad många skulle tro. 245:an var ganska mycket före sin tid när det gäller säkerhet, säkerhetsnivå som småbilar inte lyckats leva upp till med mindre än massa krockkuddar och annat avancerat (och hur påverkar avancerad teknik säkerheten när åldern tar ut sin rätt).
Med 245:an måste man dock se till att man lastar på ett säkert sätt, det är inte bra ifall man kör omkring med massa löst skrot liggandes bakom sig.
Jag har överlevt ett totalhaveri med en 244 vintern 1981-82 (tror jag det var). Seriekrock vintertid, in i framförvarande bil i 60+ km/h. Därefter påkörd av en buss bakifrån i samma hastighet. Deformationszonerna fungerade utmärkt. Kupén var helt intakt, men det fanns exempelvis inget kvar av bagaget.
@Cornu
Bagaget är en världslig sak. Det jag "kräver" av bilen är att jag klarar mig på ett sånt sätt att sjukhuset klarar att lappa ihop mig och mina passagerare.
Ingen i bilen fick minsta skråma, trots krossad av buss i 60 km/h.
@Cornu
Det är ju det optimala (eller nej bara bättre, det är ännu bättre om man inte krockar alls), men vid kraftigare kollisioner kan man inte räkna med det (då kan även säkerhetsbältet göra skada t.ex).
Om vi höjer blicken och tittar bortom "one man gallups" är resultatet rätt tydligt…
Ny småbil säkrare än äldre stor bil
@klarsynth
Ett ganska nytt test med andra ord – jag baserade det på lite äldre fakta och det ter sig som att småbilarna nu 2010 helt har kommit ifatt 240:n när det gäller säkerhet (tidigare var det ganska jämnt lopp). Förr iaf baserade sig folksam sin statistik på analys av verkliga olyckor (vilket dock gör att nyare bilar inte får ordentligt statistiskt underlag), den visar att 240:n inte alls är någon osäker bil – snarare tvärtom.
Sen skall man ha i åtanke att säkerhetsdetaljer som deformationszoner kanske åldras på ett säkrare sätt än vad diverse elektronik gör. Den som börjar få strul med elektroniken i bilen kanske skall fundera på ifall strulet har någon inverkan på bilens säkerhet (något man knappast behöver oroa sig för i en bil där elektroniken sträcker sig till ett laddningsrelä (en diod) och bilradion och inte har egentlig inverkan på säkerheten).
Jag skulle gissa att bloggläsarna utgör ett ännu skevare urval än vanligt just i den här frågan. I skrivande stund har tre fjärdedelar av de som alls köpt en bil köpt den kontant! Så ser det knappast ut ute i verkligheten. I synnerhet inte med tanke på att en så stor andel av bilparken tycks bestå av väldigt nya bilar (baserat bara på "ögonmått" på gatorna här i Göteborgstrakten).
Själv köpte jag för fem år sedan en då tre år gammal Golf. Har kvar den än, kör mycket med den. Det lär bli något liknande nästa gång också. Om jag inte oväntat skulle gå och bli onödigt rik en dag så kommer jag nog aldrig att köpa en helt ny bil.
Vore bra om man åtminstone kunde sätta in en stickkontakt i någon lyktstolpe här och var först innan man försöker sälja elbilar i Sverige…
Men då kan man bara ladda på natten eller vid riktigt dåligt väder 😉
Så du tror att lyktstolpar bara har tillgång till el när de lyser?
Hm.. dom kanske inte har någon ström när det är släkt :-). Nåja, på vintern är det ju nästan alltid mörkt…
Generellt sett är det så ja…
Om man bor och arbetar i en stad med kollektivtrafik och cykelbanor behöver man ingen egen bil
De få tillfällen då livet blir enklare med bil kan man ta taxi eller hyra en bil
Det är bara de som envisas med att bo på ställen där man inte klarar sig med cykel, buss och tunnelbana som måste ha bil (oavsett vad den drivs med)
Du har uppenbarligen aldrig behövt veckohandla. När man har familj blir dom där två plastpåsarna, som man hade när man var själv, väldigt många fler.
Vi har två barn. Köp en lastcykel med elassist. Med en sådan fixar du storhandlingen utan problem.
Har aldrig sett en sån i hela mitt liv :-). Fast det bygger på att man har asfalterad cykelväg hela vägen. Är hyfsat antisocialt, för att inte tala om livsfarligt, att ratta en sådan på vägrenen på den i mitt fall smala 80-vägen till matladorna.
Men jag vill nog ändå ha ett tak, fönster, strålkastare och fyra hjul när det är vinter, kallt, mörkt, vräker ner snöblask och är halt….
Att vara ute och vingla bland bilar på 80väg är givetvis inte att rekommendera. Men nu var det inte det du exemplifierade i din första kommentar.
Lastcykel med elassist kostar ju typ 30 lakan så då kan man liksom lika gärna köpa en bil känns det som.
Vad räknas som sparade pengar? Om jag samlat ihop en slant på kontot och köper en bil istället för att amortera på huslånet. Räknas det då som att jag köpt för sparkapital eller bostadslån?
Jag själv anser ju att jag då köpt för bostadslånepengar men majoriteten av svenskarna skulle nog kalla det för sparade pengar.
@Kent
Jo, det är nästan mer bedrägligt sätt att finansiera sitt bilköp. Att köpa på avbetalning (eller billån) eller kontant är ganska likartat – skillnaden är att man vid kontant köp lägger pengarna på hög tio år innan köpet istf vid avbetalning lägger dem på amorteringar tio år efter köpet (isht då kontantköparen lägger pengarna på hög tio år efter köpet också).
Med bostadslån blir det bedrägligt av den anledningen att man kanske inte avsätter pengar för att finansiera bilen under dess livslängd (egentligen kan kontantköp också vara det då man kanske inte sparar ihop till att man behöver byta bil).
Med en sådan fråga hamnar vi i prisspannet 1000 till 399 999.
Vore det inte minst lika intressant att få kännedom om hur nybilsköparna finansierade sitt köp?
Nej, titta inte på mig.
Bekantskapskretsen säger att jag talar vackert för säkerhet men själv kör i " några år" gamla bilar.
Stämmer, jag vill andra väl.
Har mina själ att göra som jag gör.
Service?
Arbetsbyte!
Bra system på landet…
Har en typ av förmånsbil, betalar 1% av bilens pris i löneavdrag ~3200 kr. Tycker det är enormt skönt, kör en helt ny bil där allt från biltvätt till däckhotell och service betalas av leasingbolaget/arbetsgivaren. Själv står jag för bränslet.