Visita fann det lämpligt att bemöta mitt inlägg från i förmiddags. Återpublicerar deras replik nedan.
“Hej
Jag har med stort intresse läst ditt blogginlägg.
Mitt namn är Björn Arnek och jobbar sedan många år som branschekonom på Visita.
Jag tänkte inte kommentera hela inlägget utan endast det som rör Visista. Kritiken mot vårt sätt att presentera utvecklingen i det diagram du refererar till är missriktad. I diagrammet visas att restaurangomsättningen i volym (vilket är det som genrerar jobb) ökade 4,5 procent 2012, vilket är den snabbaste volymtillväxten under hela 2000-talet. Omsättningen inklusive moms har alltså ökat kraftigt samtidigt som priserna sjunkit marginellt. Påståendet att branschens omsättning justerat för momsen krympte blir inte relevant eftersom du, som jag uppfattar det, verkar utgå från att vi pratar om omsättning exklusive moms.Det framgår dessutom av grafen att restaurangbranschens volymutveckling tydligt bryter det historiska sambandet med tjänstesektorn fr.o.m. 2012 och framåt. Skälet att lägga utvecklingen på olika skalor är för att vissa den starka korrelation som utvecklingen i restaurangbranschen hade med hela tjänstesektorn fram till 2012 (tjänstesektorn totalt växte något snabbare i genomsnitt över perioden och med lite större variation). 2012, efter momssänkningen, hade sedan restaurangomsättningen sin snabbaste tillväxt under hela 2000-talet medan tjänstesektorn totalt utvecklas svagt. Att lägga dom på samma skala förändrar ingenting i sak förutom att göra poängen otydligare. Slutsatsen att omsättningstillväxt i volym sedan 2012 i restaurangbranschen var betydligt snabbare än vad den skulle varit om historiska samband hållit i sig gäller oavsett.
Att Visita skulle donera pengar till Moderaternas partikassa är förstås inte sant. Vad Visita gör är att driva frågor som är av stor betydelse för våra medlemmar. Just nu är det förslag från oppositionen vi har synpunkter på.
Vill till sist påpeka att Konjunkturinstitutet i en utvärdering har redovisat att sysselsättningen i restaurangbranschen ökat med 4 000 helårsarbete som en följd av momssänkningen 1,5 år efter att den trädde i kraft.
Mvh, Björn Arnek Visita”
Jag skulle uppskatta om Visita publicerar rådatat till den ifrågasatta grafen, specifikt tjänstesektordelen, som inte finns som siffror på deras sida om krogmomsen. Jag misstänker t ex att minst en punkt hamnar på fel sida om nollan och eventuell matematisk korrelation är högst diskutabel. Vilket vi kan få svar på om man kan få rådatat.
Vad gäller KI:s utvärdering så säger den inte alls att antalet helårsarbeten har ökat med 4 000. Istället står följande:
“Baserat på en beräkning utifrån medellön i branschen skulle detta implicera en ökning av antalet sysselsatta i restaurangbranschen motsvarande drygt 4 000 sysselsatta. Osäkerheten är dock stor kring huruvida det ökade antalet timmar består i en ökad andel sysselsatta och/eller en ökad medelarbetstid”
Det är alltså en högst teoretisk och mycket osäker beräkning. Sedan skriver KI att priserna på restauranger fallit med 4%, men Visita anger 0.1%. Two men says they’re Jesus, one of them must be wrong. Har KI fel när de anger 4%, men rätt när de anger 4 000 sysselsatta? Eller har Visita fel om 0.1%? Vem siffror ska man lita på?
Vad gäller donationer, så kan knappast Visita gå i god för att inga inflytelserika krögare donterat pengar till (m)oderaterna, även om organisationen säger sig inte ha gjort detta.
Tjänsteproduktionsindex
utvalda branscher. |
Tillägg: Visita anger att man redovisat tjänsteproduktionsindex. Graf över detta för total tjänsteproduktion, hotell & restaurang, utbildning och kultur redovisas till höger.
Som man ser har gick t ex utbildning bättre än hotell & restaurang 2012, medan det var i stort sett likvärdigt 2013. Kultur, nöje och fritid gick bättre än hotell & restaurang 2013, trots frånvaro av momssänkning. Hotell & restaurang gick bättre 2010 än 2012 och 2013, trots att man 2010 hade högre moms. Att hävda att det är sänkt moms som fick branschen att gå bra 2012 är nog att förlita sig för mycket på slumpen och brus.
Graf med enbart totalen och hotel & restaurang |
Den matematiska korrelationen mellan total tjänsteproduktion och H&R har fallit, men är fortfarande betydligt högre än för kultur, nöje och fritid respektive utbildning, hälsa och sjukvård. Alla branscher som går bättre än medel korrelerar förstås sämre mot medlet.
Tittar man på graf med homogeniserad skala och enbart totalen och hotel & restaurang, så följdes de inte åt 2011. Att då hävda att faktumet att de inte följdes åt 2012 beror på något speciellt, i detta fall krogmomsen, kan förstås vara korrekt, men det kan också vara önsketänkande. Näringen ökade sin tillväxt 2007, medan tjänstenäringens tillväxt minskade. Det stora sambandet beror på åren 2008 – 2010 och den kraftiga effekt recessionen och återhämtningen innebar. Frågan blir hur stort sambandet är annars?
Huvudargumentationen kvarstår – om sänkt moms ger mer jobb och tillväxt, varför är det bara krogbranschen som ska få en momssänkning?
10 kommentarer
I princip så ska man beskatta saker man vill ha mindre av,
Sänkt moms på mat är alltså bra om man vill att vi ska äta mer. (Varför är det ingen som ifrågasätter matmomsen?)
Vår konsumtion bör ställas om till tjänster istället för saker. Tjänster är miljövänliga produkter, kräver Inga transporter och skapar jobb I Sverige istället för i tillverkningsländer som Kina.
Alltså: Bort med moms på tjänster!
Samma moms på mat på restaurangen som på affären.
Ingen moms på reparationer och andra tjänster.
Ett litet bidrag för att rädda världens ändliga resurser (eller så att de i alla fall räcker lite längre)
Matmomsen ifrågasätts inte because barnfamiljerna. Tänk hur många barn som skulle svälta ihjäl i Sverige om maten var dyrare…
@tango smurfen: Ditt resonemang att tjänster skulle vara "miljövänliga produkter" bygger på en rad felaktiga antaganden.
#1 Tjänster kräver inga transporter
#2 Tjänster skapar jobb i Sverige istället för i tillverklingsländer som Kina
Har du missat att #1 det är väldigt vanligt med olika transporttjänster? (buss, tåg, flyg, taxi, åkeritjänster) Sen så är det väl ingen hemlighet att #2 IT-tjänster ökat kraftigt, som mycket väl kan skapa arbetstillfällen i andra länder. Jag förstår inte riktigt varför du hänger upp dig på tjänster gentemot produkter. Vi behöver båda, men jag ser inte varför den ena skulle vara att föredra framför den andra. Vad händer med svenskproducerade produkter och vilka produkter är det du vill byta till tjänster?
Att för två olika mätvärden ha olika skalor för samma enhet i en och samma graf förvillar bara och lurar bara idioter. Inget blir tydligare utan bara luddigare. Det drar ner förtroendet och gör att man ifrågasätter hela rapporten. Korrelationen blir inte bättre för att man ändrar skalan.
Ett tips till Visitas nästa rapport är att när man vill jämföra två mätserier och vill att de ska följas åt så kan man rita dessa linjer exakt de samma och sedan förändra skalan för den ena mätserien genom hela axeln. Då kommer det "se" bra ut för idioter men någon korrelation uppstår inte och inte heller blir grafen tydligare.
Fler Jesusar kommer helt säkert visa hur mycket heltidsjobb som skapats med subventioner till restauranger författande på döda träd mm Lag att bidrag över en viss nivå till partier måste anges skulle öka demokratin.
För att minska mängden barn som svälter ihjäl kan barnbidraget ökas med ett lämpligt belopp som räcker till mer än mjölk och potatis åt både barn och föräldrar. Vi med utflugna barn får nöja oss med att känna oss lyckliga.
Fiber till alla ger snabbt mer arbeten. Visserligen är det redan beställt hem men effekten av att alla får det blir förmodligen stor. Mindre än Nuon tror jag det kostar i investering om det sprids på 10 år och vinsterna börjar säkert bli större än årliga investeringen när vi når över 50% penetration.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Att just restaurangmomsen sänktes berodde enligt min mening på att man ville minska ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten bland "utsatta" grupper. Man ville också få fler röster från personer i utsatta grupper. Om man ser sig omkring med PK-ögon är det uppenbara inte längre självklart utan oftast helt bortträngt som möjlig förklaring.
Jag förstår inte riktigt varför man vill uppmuntra befolkningen att äta överdrivet fet och onyttig prefabricerad mat (restaurangmat som det ser ut som mest). Hade det inte vart bättre att införa nån låg gym-moms istället?
Samarbetet mellan McDonalds och moderaterna är väldokumenterat, och Schlingmann har sagt att man kan beställa lagändringar genom att ge ett bidrag till den moderata partikassan.
Varför man sänkte momsen handlade om en avkriminalisering.
Jobbar i stocholms innerstad, har säkert 150 st restauranger att välja på under min lunchtimme inom promenadavstånd. Innan den sänkta krogmomsen var jag så ovanlig och besvärlig att jag nästan alltid bad om kvitto på ställena jag åt.
Över hälften av gångerna upptäcker jag genom att titta på kvittot att jag just köpt lunch med 12.5% moms istället för 25%. Detta hade ju varit ok om jag hade tagit med mig maten därifrån, takeaway, men det var väldigt sällan.
Samma anledning man sedan länge vill starta "nystartzoner", i invadrartäta områden.
Det fuskas så jävla mycket i vissa områden att det blir komiskt att det är olagligt.
Om man inte bestraffar kan det lika gärna vara lagligt, avkrinimaliserat.
Varför så skenheligt kalla det "nystartzon" när det egentligen är en "laglöszon".
Hur många har inte i Malmö sett hårklippning för 50:- eller falafel 15:-. Dessa priser är OMÖJLIGA om pengarna ska runt och snurra i den "riktiga" (vita) ekonomin som vi övriga i landet känner till.