Tjatet om bostadsbrist är minst sagt tröttsamt, speciellt som det i denna stund finns 21 791 lediga bostäder för omgående inflyttning eller inflyttning inom några månader, enbart i våra storstadsområden. Nedan följer en sammanställning av situationen morgonen den 2:a maj 2014
Lediga bostäder i storstadsområdena
per den 2:a maj 2014 |
Sammanställningen omfattar bostäder till salu, inklusive fritidshus, som allt mer används som billiga bostäder, och även gårdar och tomter, via Booli. Tomterna kan inom sex månader vara inflyttningsklara med en ny, enkel villa, ibland rent av snabbare, men är generellt det som tar längst tid att flytta in till (om man inte direkt efter köpet ställer dit en husbil, husvagn, manskapsbod eller ett tält – då kan du flytta in om några dagar).
Sammanställningen inkluderar också bostäder via de officiella bostadsköerna i Stockholms kommun, Göteborgs kommun och Malmö kommun. Här har inte övriga kommuner summerats, och ej heller eventuella privata hyresvärdar som inte går via de officiella bostadsköerna. Slutligen har andrahandsuthyrning via Blocket också tagits med, vilket är en kombination av villor, lägenheter och rum. De är angivna som andrahandskontrakt i grafen, men många av dem är i själva verket förstahandskontrakt, t ex att hyra en villa. All nyproduktion av lägenheter är dock inte med och direktförmedlingen av tomter är inte komplett, då alla tomter inte är ute via dessa sajter.
Lediga bostäder och befolkning |
I Stor-Stockholm finns nu 11 635 bostäder för inflyttning, i Stor-Göteborg 4 484 och i Stor-Malmö 5 672. Pratet om att det skulle vara bostadsbrist är förstås helt patetiskt och fel. Det finns tiotusentals bostäder att flytta in i.
Flest lediga bostäder finns det i Stor-Malmö, både i förhållande till folkmängd och folkökning (inklusive nyfödda spädbarn, dvs inte inflyttningen, utan folkökningen). Per tio i ökad befolkning i Malmö finns det just nu sju bostäder för inflyttning. Motsvarande siffra för Göteborg är fyra och för Stockholm tre. Ser man till hur många som redan bor på orten är “bristen” störst i Göteborg.
Att godtyckligt definiera “bostadsbrist” som “det finns inga billiga, hyresreglerade, subventionerade förstahandskontrakt i centralaste läge” är förstås helt fel. Tvärt om finns det hundratals lägenheter tillgängliga i centrala lägen, sk bostadsrätter.
Den som inte kan få krediter av banken kan inte heller få ett förstahandskontrakt – det ställs krav på inkomst och inga betalningsanmärkningar även för förstahandskontrakt – kan du inte låna kan du inte heller hyra.
Däremot finns det tusentals lägenheter via andrahandskontrakt (eller förstahandskontrakt på privat ägda villor, inneboende etc). Andrahandskontrakt, hyra villa, hyra rum etc är också boende.
En sak är säker – om definitionen av bostadsbrist ska vara “tillgängligheten på billiga, hyresreglerade, subventionerade förstahandskontrakt i centralaste läge” så kommer vi alltid ha bostadsbrist (vilket vi också alltid haft om man har ett minne längre än en guldfisk).
47 kommentarer
http://flutetankar.blogspot.se/2013/03/soker-bostad.html
Sedan kan man prova att googla "bostadsbrist migrationsverket" om man vill och vågar!
Flute fick tag på en bostad, han skriver nämligen fortfarande.
Och vet du vad jag kallar folk som gråter "waa, waa, invandring" så fort man skriver något?
Fakta ovan är 21 791 lediga bostäder. Till ingen av dem har invandrare tillgång.
Hade jags skrivit studenter hade det bara raljerats över att de är bortskämda och kan bo ihop osv.
Och nej, det kommer förstås aldrig vara brist på någonting för den som har pengar, (Möjligen möjligheten att få botemedel för att bli botad från ett tillstånd vi inte funnit någon kur för t.ex. den cancer (bukspottkörteln?) som Steve Jobs dog av och liknande ting.
Har pengar? Väldigt få av de som köper en bostad "har pengar". De lånar pengar, inklusive blancolån till det som är över 85%.
Ca 2500 villor i stor-Malmö där jag själv bor. De är till salu, de är inte lediga och i nästan samtliga fall är de inte tillgängliga på någon månads varsel utan snarare 3-6 månader p g a att de måste hitta nytt boende innan de lämnar det gamla. Sedan är det så att bara för att en villa är till salu är det inte säkert att den är intressant att sälja. I många fall har säljarna en högst optimistisk idé om vilket pris de kan få ut. De flesta försöker ett kvartal eller mer innan de motvilligt inser att de måste lägga sig på en lägre nivå.
Ja, det är fascinerande med allt prat om bostadsbrist som givetvis kommer att nå ett crescendo strax före valet i höst.
Om det vore lönsamt att bygga skulle det givetvis byggas. Tror man att byggherrarna avstår från att bygga för att jävlas? På en (någorlunda) välfungerande marknad kommer alla som köper att uppleva att just det som de själva vill ha kostar något mer än de skulle önska. Jag misstänker att det är denna känsla som talet om bostadsbrist avser att exploatera.
Bra poäng.
Även för guldfiskarna har det alltid varit bostadsbrist om man definierar bristen som brist av "tillgängligheten på billiga, hyresreglerade, subventionerade förstahandskontrakt i centralaste läge".
Vad som har varit attraktivt har ju varierat.
Runt 80 så nådde 70-talets "gröna våg" sin peak, och då fanns det massor med tomma bostäder på hipster-söder. År 1980 hade Södermalm 39360 invånare. Så lite människor har inte bott på södermalm sedan 1800-talet nån gång.
Jag vet inte hur länge nuvarande trend kommer hålla i sig, men förväntar mig att det snart påbörjas en ny grön våg.
"Den som inte kan få krediter av banken kan inte heller få ett förstahandskontrakt – det ställs krav på inkomst och inga betalningsanmärkningar även för förstahandskontrakt – kan du inte låna kan du inte heller hyra."
Har man precis fått fast jobb efter sina studier är det svårt att hosta upp 15% i insats för en lägenhet även om man har fast jobb.
Nej, bankerna ger blancolån för de översta 15%:en. Du får pga högre kostnad nöja dig med en mindre lägenhet.
Detta handlar ju inte om hur mycket man tjänar utan främst om anställningsform. Har du inte tillsvidareanställning får du varken lån eller hyra, trots att du tjänar bra, aldrig varit arbetslös och kan få nya jobb hur lätt som helst. Problemet uppstår när man är verksam i en bransch där man inte får tillsvidareanställning på mycket mycket länge.
"Bostadsbristen" handlar alltså inte brist på bostäder utan om en knepig förskjutning för vissa grupper i samhället. Jag håller med om att många är bortskämda, men det är viktigt att skilja på äpplen och päron. I nuläget skulle jag antagligen få låna 3 000 000 till en lägenhet med nuvarande lön, men skulle jag byta anställningsform till timanställd och jobba extra och tjäna mer skulle jag kanske få låna 300 000.
Samtidigt, som du påtalar, kommer du inte heller få ett hyreskontrakt, speciellt inte i attraktivare lägen eller nybyggda hyresrätter utan fast anställning. Fler hyresrätter hade inte hjälpt.
Bostadsbrist har blivit det nya namnet på "utanförskap". Kanske för att det finns en enkel lösning "bygg mer!".
Stämmer inte riktigt. Jag har aldrig haft tillsvidarekontrakt men har ändå fått låna flera miljoner två gånger då jag haft ettårigt anställningsskontrakt. Har också fått ett förstahands hyreskontrakt med en halvtidsanställning på 10 månaders kontrakt kompletterat med extra arbete. Värdar och banker är inte så knussliga som det ser ut på pappret.
Däremot har jag varit tvungen att ha kontantinsats. Jag upplever det som att möjligheten att blancolåna till insatsen kraftigt inskränktes efter finanskrisen.
gotitallfromyou: Såklart det finns undantag, men är du ung, saknar fast anställning och inte har föräldrar med ekonomiskt utrymme kan du som regel inte köpa bostad i närheten av Stockholm. Trots kontantinsats. Det har blivit svårare senaste åren också, innan 2008 vet jag flera som fick köpa lägenhet när de pluggade helt utan anställning.
Det är ju jättesvårt om man inte orkar fixa ett lån och inte heller orkar spara pengar…
Björn: Din insats bryr sig banken mindre om, sålänge du har 15%. Sitter du på 10 000 000 och är arbetslös får du inte låna till en bostad. Den personen tycker jag dock inte så synd om eftersom han inte behöver ett lån för att köpa bostad. 🙂
Skojig idé att räkna tomter som bostäder. Varför inte ta med alla lediga platser för tält och husvagnar på regionens campingplatser också? Speciellt så här i början på maj torde det kunna höja siffran för lediga bostäder rejält. De står ju också tomma för omedelbar inflyttning, vilket inte gäller särskilt många av de utannonserade husen och lägenheterna.
När miljonprogrammet uppfördes för att alla skulle kunna få en bostad så blev det ett överskott på bostäder på marknaden. Jag minns att i Tensta så kunde man erhålla en bostadsrätt gratis.
I detta läge med tomma bostäder där man riskerar att få riva bostäder vill man under inga omständigheter hamna igen. Därav dagens hyresmarknad med låg vakansgrad och omvänd konkurrensfördel mellan hyresvärdar och hyresgäster (Är du inte nöjd kan du ju alltid flytta!). På den tiden fanns inte heller några uteliggare utan jag minns i mitten på 80-talet när Jag och en svåger såg en farbror ligga utanför en port i centrala Stockholm, vi gick fram och ruskade på honom och frågade hur det var fatt då vi trodde att han var sjuk. Varpå han irriterat fräste åt oss "har ni inte sett en hemlös förut" Vi är båda Stockholmare så på den tiden var det mycket ovanligt i Sverige och fick ursäktande gå därifrån. Idag ser man dessa människor i var och vartannat gatuhörn i Stockholm. Idag kliver man kallt i princip bara över dessa människor utan att konstatera om de är levande eller döda. Så visst finns det behov av bostäder och det behövs vakansgrad så hyresvärdar även får försöka överväga risker med att hyra ut även till de utslagna, det gjorde man förr. Det är som på arbetsmarknaden ett önskemål från såväl företag som politiker önskvärt med ett visst antal arbetslösa och bostadslösa för att dessa marknader ska fungera med omvänd konkurrens. Fast när det gäller bostäder så är det inget man vill erkänna då dagens låga vakansgrad har varit drivande för vår tillväxt och skapande av pengar.
De som är hemlösa är det pga brist på sociala skyddsnät, eller ovilja att hjälpas av dessa. Inte på grund av formell bostadsbrist. Skulle inte spela någon roll om det byggs 5000 nya hyreslägenheter, de som är hemlösa skulle inte få bo i dem ändå.
Snarare en kombination av nedmonterade skyddsnät och en möjlighet för uthyrare att kunna rata vissa grupper. Självklart så skulle bilden vara en annan om tex 5-10 % av hyresbeståndet var vakant.
Tror du det? En del av de hemlösa är personer som förr hade hittats boende i psykvården. Andra har omfattande betalningsanmärkningar och/eller helt kraschad ekonomi, är alkoholister, knarkare mm. En del är "vanliga människor", med ovanliga livsöden.
Jag tror att väldigt få hyresvärdar skulle ta kostnaden det innebär att ge dem bostäder. Skulle du hyra ut ett rum i din bostad åt en uteliggare?
Om det gjordes lukrativt (och lagligt) att hyra ut bostäder med riktigt låg standard för hyresbolagen skulle de såklart kunna hyra ut billigt till vem som helst. Då skulle dessutom andra än stora bolag kunna hyra ut.
Miljonprogrammet 2.0: baracker, bajamajor och trangiakök. =)
Frågan är om någon skulle vilja bo där? Antagligen inte, jag skulle hellre bo i tält helt gratis.
Om jag hyrde ut bostäder och hade tomma lägenheter som de som hade råd/jobb kunde rata så skulle jag givetvis överväga detta. Kanske skulle jag då tvingas träffa personen i fråga och fatta ett individuellt beslut. Socialtjänst kanske kunde garantera hyran och skriva avtal om provapåpboende till att börja med kanske ( eller låt banken ge hen ett blancolån), men nu är vi ju inte i det läget. Att ha för mycket outhyrt kan ju faktiskt innebära en konkurs. Det är inte ofta man ser hyresvärdar göra konkurs nuförtiden i Storstadsregionerna med omnejd.
Jag har hyresvärdar i min släkt, och viss gammal hands-on erfarenhet av detta. Hyr du ut till fel kan det kosta dig 100 000-tals kronor i totalrenovering av lägenheten bara efter en kort tid. Ren förlustaffär, billigare att ha outhyrd lägenhet än få den trashad.
Skulle vara lägenhet helt i plastmatta på golv, vägg och tak, samt golvbrunn i varje rum för snabb och enkel totalsanering. Men vad hjälper det om plastmattan hackas sönder av en crackpundare eller hela lägenheten graffittimålas?
Numera är det efter moralpanik förbjudet för hyresvärdar att föra register över bevisat olämpliga hyresgäster, så man tar det säkra före det osäkra – jobb och inkomst är ett krav, gärna en deponi på ett antal hyror, dvs pengar på banken.
Hur du ut till socialtjänsten betalar de även totalrenovering. Ifrågasätt gärna detta påstående, men jag kan säga att jag vet.
Precis. Så därför är det exakt som påtalats tidigare här att det handlar om personer som inte vill gå via socialtjänsten. De kommer inte få lägenhet via hyresvärdar, utan via socialtjänsten. Om de vill.
Ja, diskussionen är ju efterbliven. Man fokuserar ensidigt på "bristen" på hyresrätter med reglerad hyra och besittningsrätt. Vilken annan storstad som helst i världen skulle ha bostadsbrist med den synen.
Håller med, självklart blir det brist på centralt belägna subventionerade lägenheter.
I dagens tidning läser jag att bankerna tillåter numera fler köpa innan de fått sin bostad såld.
Prisutvecklingen ger dem den tryggheten.
Sen är väl bostadsmarknaden som all marknad. Allting är till salu-till rätt pris. I min närhet har ett hus stått tomt i några år nu-detta eftersom det hamnat långt utanför rätt pris!
Att det alltid finns lediga bostäder säger kanske inte egentligen så värst mycket om det inte sätts i sitt sammanhang. Om vi för enkelhets skull säger att det genomsnittsliga hushållet består av två personer så innebär det att antalet lediga bostäder (vakanser i utbud) motsvarar bostäder för en procent av hushållen i Stor-Stockholm. Är detta hög eller lågt? Beaktande omsättningen av bostäder och att det kan föreligga missmatch mellan utbud och efterfrågan vid en given tidpunkt avseende annat än pris (storlek och så vidare) kanske det är allt för litet. För att använda sig av en jämförelse sjönk arbetslösheten bland medlemmar i Metalls A-kassa inte under en procent så värst ofta under 1950- och 1960-talet. Måhända rådde det inte absolut brist men nog var de flesta arbetsgivare eniga om att det var arbetskraftsbrist (som kanske gick att komma åt med kraftiga löneökningar).
Efter förra finanskrisen på 1990-talet kunde man komma över bostadsrätter i Stockholms förorter nästan gratis. Några år tidigare talade man om bostadsbrist och priserna skenade.
Jag håller med Cornu om att bostadsbrist är ett relativt begrepp, istället borde man tala om att bostäderna har blivit orimligt dyra för många fattiga människor.
Varför inte luckra upp besittningsrätten och göra det möjligt för hyresvärdar att hyra ut på tidsbegränsade och villkorade kontrakt? Det skulle öka flexibiliteten och utbudet. Bostadsrätter borde göras om till ägarlägenheter istället, med lagfart och fastighetsskatt per lägenhet.
Jag anser att Brf idag helt har tappat sitt ursprungliga syfte. Det är endast SKB och liknande kooperativ som fungerar som det var tänkt.
En stor del av subventionen för att kunna bygga och sälja/hyra ut dyra lägenheter är väl bostadsbidraget. Mellanhanden för bidraget är den som inte har råd att betala bostadskostnaden, men hen som lägger vantarna på pengarna är hyresvärden eller den som kalkylerat priset för bostadsrätten. Utan detta skulle priser och hyror behöva justeras.
Varför inte luckra upp besittningsrätten och göra det möjligt för hyresvärdar att hyra ut på tidsbegränsade och villkorade kontrakt?
@Besser Wisser,
Hade inte SD satt sig på tvärsan hade vi haft mer eller mindre fri andrahandsuthyrning av bostadsrätter idag utan bostadsrättsföreningen inblandad.
Synd, tror det hade kunnat ge en betydligt snabbare och större effekt när det gäller att få ner vakansgraden i våra innerstäder där folk sitter på stora ytor som de inte använder.
Bostadsbrist för mig i alla fall. Enligt def: "tillgängligheten på billiga, hyresreglerade, subventionerade förstahandskontrak, ö.h.t."
Visst finns det lägenheter, vad säg om en tvåa i Marievik för 4.8mkr? För alla som inte tjänar 30+ är det bostadsbrist mer eller mindre. Det går visst att få en lägenhet utan fast anställning hos sthlms bostadförm, på endast a-kassa. Men kötiden är 5-15 år.
Andrahandskontrakt? Visst 12000kr för en trea. Självklart! Du ska vara glad att du är rik, svårt att se hur andra har det bara…
Cornu, det enda som är patetiskt och fel är att du sprider en lögnaktig bild om bostadsbristen som helt enkelt inte är sann. Nu tycks du ha hamnat på den intellektuella nivån att ca 22000 bostäder ska ses som "en stor siffra", utan att vidare fundera på vad den siffran bör relateras till.
För det första: Du har lyckats skrapa ihop 12000 lediga bostäder i varenda litet sorgligt hörn av området Storstockholm (vi snackar inte bara bra lägen här…) när SCB samtidigt säger att folkökningen i Storstockholm åren 2010-2013 har varit 144 000 personer. Jag tror du själv kan räkna ut att folkökningstakten äter upp det lediga utrymmet på ganska kort tid, och mellanskillnaden är det som brukar kallas bostadsbrist (alternativt köp inom den av dig så "bejublade" nyproduktionen). Jag tror också du vet att det mesta vi ser som "lediga" bostäder är sådana boenden som under mycket kort tid är under omsättning på grund av att folk flyttar och därmed säljer och köper nytt. Att någon procent av beståndet är under omsättning är en nödvändighet om folk överhuvudtaget ska kunna vara rörliga. Jag tror dock att du väljer att bortse från detta då du tycks ha en agenda som sorgligt nog inte har något med att analysera hur verkligheten faktiskt förhåller sig.
Huvuddelen av dina bostäder är vidare oåtkomliga för stora delar av de grupper som faktiskt upplever en bostadsbrist. Tror du att bristen slår lika hårt för alla i samhället? Bristen gäller förstås inte _alla_ eftersom de som redan bor i stan i många fall har tagit en plats för länge sedan. Det är etablerade grupper som är inne på marknaden och har gjort bostadskarriärer, och de kommer självklart aldrig att omfattas av någon egentlig brist. Bristen gäller främst svagare grupper som har svårt att etablera sig. De kommer självklart inte ha pengar till en insats till en lägenhet eller en möjlighet att ta ett större lån. Eftersom du inte tycks veta vad socialism är så gissar jag att du inte heller känner någon solidaritet med dessa grupper…
Slutligen har du spenderat halva bloggen med att förklara för alla att de är idioter om de köper en BR i storstan i dagens läge. Om priserna nu har nått sådana nivåer att det inte är ett alternativ att bli skuldslav åt bankerna, så är det inte samtidigt möjligt att hävda att ett BR-köp är ett boendealternativ. Ta även bort villorna, radhusen och de obebyggda tomterna då de försätter folk i en än värre skuldslavssituation på dagens bostadsmarknad.
Vad finns kvar? Jo, ett dyrt och kortsiktigt runtsurfande på olika andrahandssoffor.
Men du vart tar dom vägen i så fall? 144000 inflyttade på 12000lediga bostäder det borde räcka ungefär 1månad sen är det slut jag har fortfarande inte hört om kravaller och slagsmål för att å en sovplats under någon av broarna, så frågan är vart tar alla nyinflyttade vägen?
Exempelvis hos föräldrarna.
http://www.svd.se/nyheter/stockholm/rekordfa-unga-stockholmare-har-bostad_8174782.svd
Det står hundratusentals i kö för en hyresrätt, ändå byggs det 80% bostadsrätter. Där är problemet. Marknaden(i sin nuvarande form) har visat att den aldrig kommer lösa det. De svagaste drabbas hårdast. Tillsammans med vettiga människor som inte vill delta i ett samhällsförstörande pyramidspel.
Marknaden har ju aldrig fått en chans att lösa problemet heller…
Vi har inte fri hyressättning i Sverige och som Cornu så förtjänstfullt pekar ut, handlar dessa långa köer bara om att stå i kö för den mellanskillnad mellan det reglerade och det fullt marknadsanpassade priset på en tillgång. I det här fallet boende.
Socialism i sin mest renodlade form.
Hade staten bestämt att alla nya bilar skulle kosta 10.000 sek att köpa hade vi haft kö på att köpa bilar också.
Ja, att de flesta som säljer även behöver en ny bostad behöver man naturligtvis inte ta hänsyn till… Att någon flyttar från en bostad till en annan ger ju inte fler bostäder att bo i.
Nä, detta var ovanligt trolligt till och med för dig, Cornu.
Man tar sig för pannan! Du nämner inte antalet bostadssökande! Bara antalet "lediga" bostäder. Vad är dessa "lediga" bostäder egentligen? Andrahands- eller rentav tredjehandslägenheter?
Att vi har en extrem bostadsbrist ligger i sakens natur. Men 1000.000+ invandrare de senaste 25 åren med mycket svagt bostadsbyggande är bostadsbristen en logisk självklarhet!
Hur som helst är bostadsbristen enorm! Jag föreslår att du läser en tidning emellanåt och pratar med ungdomar och studenter om detta. Så du återfår din verklighetsuppfattning
Bara för att följa upp.
Idag finns det hela 217(!) lediga hyresrätter i stockholm län (22 av 26 kommuner) med en befolkning på över två miljoner. Alltså tio (10) lediga lägenheter per 100000 invånare. Bostadsbrist? Näe…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.