Europaportalen rapporterar att ca 30% av mandaten i EU-parlamentsvalet ser ut att hamna hos EU-kritiska partier. Samtidigt är högerpartigruppen EPP den största, med 213 mandat mot socialisternas 203.
Samtidigt tillkommer förstås extremvänsterns GUE/NGL:s 51 mandat till det socialistiska blocket, liksom den gröna gruppens 42 mandat. Till högergruppen EPP finns förstås liberala Alde, med 62 mandat, samt de konservativa ECR och extremhögerns EFD, med 42 och 36 mandat. Slutligen väntas 91 mandat landa hos partier utan grupptillhörighet, mest EU-kritiska eller extremistpartier.
Detta enligt PollWatch.
Likt tidigare kommer höger- eller vänsterextrema ha större inflytande i EU-parlamentet än Sverige, som totalt sett domineras av högerpartier om opinionsundersökningarna står sig.
I EU-valet är det avgörande vilken partigrupp ett parti tillhör. De kommer driva i princip samma politik i parlamentet och rösta lika. För svensk del innebär det att det inte är någon skillnad på (kd) och (m), inte är någon skillnad på (c) och (fp), inte är någon skillnad på (mp) och (pp), medan (v) tillhör extremvänsters grupp och (sd) antagligen hamnar i extremhögerns partigrupp.
I valen (kd) och (m), (c) och (fp), eller (mp) och (pp), så kan man alltså taktikrösta på det mindre av de två partierna för att säkerställa att de får mandat.
15 kommentarer
Parlamentets ledamöter röstar mest om det som redan är bestämt av kommissionen eller rådet.
Allt sker över huvudet på medlemsländernas folk. Antingen som ovan eller via lobbyister mot olika "utskott" och långt ifrån en debatt inom medlemsländerna. En karriärorganisation där lokala nationella politiker bara genomför det som EU bestämt. En del forskning säger att runt 80% av Sveriges parlamentarikers arbete bara handlar om EU-beslut.
Lägg ner EU eller reformera från grunden så att vi slipper se tillmyglade konstitutionella ramverk som Lissabon-avtalet och där folkomröstningar om viktiga konstitutionella beslut sker mot folks vilja.
..eller där folkomröstningar ej får ske om EU-toppen ser att en omröstningen riskerar gå emot karriärfolkets vilja. Problemet med EU är att organisationen antingen bör vara en federation(som länderna inte är mogna för) eller så har man ett friare EU som ej är en union utan mer som förr. Idag har vi ett mellanting eller i vart fall driver topparna organisationen mot en federation med gemensam budget/valuta mot folks vilja. Karriäristerna vill till varje pris driva igenom deras intressen under deras yrkesverksamma tid(monumentskapare över sig själva) trots att medlemsländerna inte är mogna för det varken ekonomiskt/näringslivsmässigt eller kulturellt.
Vad säger du om detta rttck?
http://www.exponerat.net/star-vi-infor-demokratins-dodskamp/
Din syn på Kommissionens inflytande känns lite gammalmodig. Kommissionens utrymme sätts av medlemsländerna. Idag är dom inte ett skit intresserade av mer EU. Håller dessutom inte alls med att EP lyder medlemsländerna. Konstitutionellt står kampen idag mellan EP och Rådet. Lite lustigt att se hur Medlemsländerna som ju gett EP all denna makt de faktiskt har, inte räknade med att EP skulle ha en egen politik…
Nulli secundus
@anonymous; Gammalmodig eller ej men faktum kvarstår att parlamentet består av ständigt rörliga åsiktsläger på ett i högsta grad personligt plan där man som enskild person(folket) oftast får mycket svårt att härleda hur både åsikter och röster är förankrade i beslut mht dels vårt eget land(få personer), dels att det saknas en tydlig permanent grupp(t.ex parti) som kan ställas till svars. Kritiserar jag vår svenska EU-parlamentariker så hörs inte sällan att "vi kände oss "tvingade" att välja den ena eller andra linjen utan att vara nöjda". Man kan säga att demokratin består av en oändligt antal "småpartier" som ständigt byter skepnad beroende på vad som ska beslutas.
Du skriver: "Kommissionens utrymme sätts av medlemsländerna". Det stämmer inte i realiteten bara för att varje land får några EU-kommissionärer för några särskilda frågor.
Biståndspolitiken för svensk del innebär knappast att Sverige har mer makt i frågan bara för att vår kommissionär är ansvarig minister. Hon skriver ifs förslag men till skillnad från den svenska riksdagen är det mycket längre till slutgiltig lag.
Du har rätt i att kommissionen fått mindre makt till förmån för rådet men det innebär ju istället ännu mindre demokrati. Eftersom de stora länderna automatisk har mer makt än små länder är demokratin en schimär. Tvärtemot demokratiska principer eftersom viktigare frågor alltid har störst nationell påverkan. Vill t.ex Tyskland och Frankrike införa Tobin-skatt så blir det så i hela EU. Undantag är extremt ovanliga…
@gefle; Intressant. Håller med. Hela den nyliberala avregleringen på alla möjliga områden inom EU har skett helt i skymundan utan folklig debatt. Det har bara "skett". Det är ett synnerligen konstitutionellt brott eftersom det inte minst handlar om ett totalt systemskifte. I Sverige gick i vart fall t.ex (m) till val på flera områden som gäller avreglering men felet var att ingen fick insyn i tillvägagångssättet, dvs den praktiska delen. Först i efterhand kom skandalerna i ljuset. Vidare är hela WTO något som har en oerhörd påverkan på människors liv men här regerar bara företag, lobbyister och några få EU-toppar. Dessutom sker allt bakom lyckta dörrar. Större brott får man leta efter. Ta TAFTA t.ex som kan innebära att vi/svenska staten kan stämmas av t.ex amerikanska banker och företag om vi inte tillåter vissa typer av investeringar eller andra kapitalallokeringar/förvärv, skattefrihet etc eller andra kryphål med dolda juridiska risker. Som att be om problem för mindre stater där EU dessutom inte är ett land. Katastrof kan vänta.
Annars är USA ett ännu värre exempel. Bland dagens toppolitiker är de flesta jurister som mest ägnar sig åt hur man i lagtext kan bakom ryggen på folket, dvs det som sägs när lagar stiftas kan i efterhand visa sig innehålla helt andra möjligheter.
För övrigt håller jag alltid med Oscar Wilde. En synnerligen förståndig herre med insikt i människans svagheter.
Finns det någon chans att PP tar sig in i EU-parlamentet i detta val? Ska man då rösta på MP istället?
Tycker att EU-valet är det jobbigaste av alla dessa val, man har väldigt lite insyn i vad vilka partier egentligen vill och har åstadkommit.. Mellan valen känns det som att det är helt tyst och det är inte mycket ljud nu heller trots att de flesta beslut som påverkar oss tas i detta parlament.
Eller så röstar man på personer som (hävdar) att de vill jobba för de saker man tycker är viktiga, det var ju många som blev kryssade in i parlamentet förra gången. Jag kan tänka mig att rösta på Fjellner, enbart för hans kamp för snusets rättigheter. Eller Marit Paulsen för att hon är frän.
Med tanke på att de agendasättande medierna nu driver projektet att Fi skall in i parlament och riksdag har vänsterväljaren numera bortåt 10 alternativ i Sverige.
Analysen känns lite lättviktig men stämmer i stort. För de som tillhändelsevis är intresseard av lite mer djup:
Det är riktigt att de nationella partierna samlas i sk partigrupper. Så där har Cornu rätt att det i stort kanske inte spelar så stor roll om man röstar tex på FP eller Centern. Men betänk fäljande, och detta är dagens viktigaste insikt i Bryssel-bubblans på dessa sidor så förhatliga verksamhet: Inflytande i EP styrs av hur stor partigrupen är. I partigruppen styrs inflytande av hur stort det nationella partiet är. Mao, den största partigruppen bestämmer mest, idag är det EPP, och följdaktligen är det nationella parti med mest inflytande tyska CDU som ju är det dominerande nationella partiet i EPP.
Skall där bli redigt svenskt inflytande krävs det att alla svenskar rästar på Moderaerna eller på Socialdemokraterna. Då skulle där bli en tillräckligt stor nationell grupp i ett av de två dominerande partigruppena för att inte kunna ignoreras. Eftersom det aldrig kommer ske bör man rösta på den politiker eller parti man röstar på nationellt.
Nulli secundus
ALDE är förresten inte en del av EPP utan en egen partigrupp.
Parlamentet i EU är vad jag förstår en del av dem som bestämmer.
Men det finns väl fler-vilka och vad de beslutar är för mig obekant.
Ibland är det kommissionen ibland nån form av domstol.
Det förefaller som om parlamentet är just ett forum för tjatter! Vilket bekräftades när frågan om abort togs upp där. På en fråga så svarade den som var mycket upprörd över någon annans ställning i fråga. Detta är inget vi kan bestämma här-Hepp!
http://ec.europa.eu/europe2020/who-does-what/eu-institutions/index_sv.htm
i Mars SKOP undersökning hade PP 3%.. och spelbolagen ger 1.25 i odds för att PP kommer in igen, medans fi får 4.15 och junilistan får 17 gånger pengarna. . 😛 så nej,, en röst på PP är inte bortkastad.. långt ifrån.. visst det finns inga garantier men läget ser bättre ut än det gjorde 2009..
Men det är bara Vänsterpartiet som är emot att EU ska ha beskattningsrätt. Så är man en skattekverulant ska man rösta V i EU-valet. Och absolut inte pp eller Mp.
@Lotta Trouble
Är beskattningsrätt till EU förenligt med gällande avtal? Om den inte är det så är det inte en fråga att ta ställning till i EU-valet, men partierna kommer säkert föra en valrörelse där man tar upp frågor som inte avgörs i EU-parlamentet eller ståndpunkter som inte stämmer med partiets ståndspunkt i EU-parlamentet…