Skolteater är ett skattefinansierat fenomen, där våra politiskt ensidiga kulturarbetande skattepengdiare, trycker på små lättpåverkade barn politiska budskap. Någon borde ta tag i detta och se till att det finns sans och balans hos skolteatern.
I värsta fall ska unga killar tvingas se S.C.U.M-manifestet, som är en direkt hets mot folkgruppen heterosexuella män (“hets mot folkgrupp [är att] uttrycka missaktning för […] grupp av personer med anspelning på […] sexuell läggning”). Annars är det andra oftast socialistiska budskap som trummas in i de stackars barnen, och tar annars värdefull undervisningtid i anspråk. Tid man kunde lärt sig läsa, skriva, räkna på.
Så när får vi se några skolpjäser som beskriver verkligheten för 100 000-tals företagare?
Formatidé för en socialrealistisk skolteaterpjäs.
Bagare och skattepengdiare i kamouflerad stad
Den snälla egenföretagaren, t ex Sockerbagaren, jobbar alltid, sexton timmar om dagen, sju dagar i veckan. Samtidigt som han förföljs av myndigheter, symboliserad av strikta kvinnor i grupp med uppsatt hår, tjocka glasögon och klädda i bruna kostymer, som anmärker på små detaljer och vill förbjuda bagaren att baka bröd, så ger han bort bakverk som blir över till välgörenhet (vilket stoppas av strikta kvinnor i grupp). Men värst av alla är Taxmannen, som dagligen kommer och tar 80% av alla pengar som bagaren fått in. Taxmannen går sedan med pengarna till Politikerpampen, som smörjer sitt krås på finkrogen och använder pengarna till att bygga en staty över sig själv. Som sedelärande historia, så vägrar Sockerbagaren till slut att ge pengar till Taxmannen, som då kommer med konstaplarna Kling och Klang, samt Kronofogden och tar Sockerbagarens alla pengar, samtidigt som de strikta kvinnorna i grupp stänger bageriet och Sockerbagaren kastas i fängelse, där han får skaka galler. Pengarna festar Politikerpampen upp på ännu en staty över sin egen förträfflighet, samt sätter upp en skolteater om hur bra Politikerpampen är. Alla samlas och applåderar Politikerpampen. Och så levde Politikerpampen lycklig i alla sina dagar.
Taxmannen (räknar pengarna): “En krona till mig, en krona till dig, en krona till mig, en krona till mig och en krona till mig.”
Sockerbagaren (förvånad): “Får jag bara behålla en krona själv?”
Strikt kvinna 1 (surt, tar sockerbagarens krona): “Den tar vi!”
Strikt kvinna 2 (glad, sjungande röst, klappar förtjust i händerna): “Kontrollavgift!”
Kan någon ge mig oddsen på att Bagare och skattepengdiare i kamouflerad stad sätts upp som skolteater, någonstans i Sverige. Jag kan som författare ordna manuset.
57 kommentarer
Mitt företag kan tänka sig sponsra skolpjäsen.
Sådan skolpjäs kommer aldrig att få visas på kommunala skolor. Kanske i någon privat skola med mer liberala värderingar.
Jamen, den pjäsen finns ju redan och har spelats flitigt i svenska skolor.
Den handlar om egenföretagare som tvingas betala höga och orättfärdiga skatter, och de övergrepp som begås för att få dem att inordna sig i detta korrupta och orättvisa system.
Det vi båda talar om är naturligtvis "pjäsen i pjäsen" i Nationalteaterns pjäs "Kåldolmar och Kalsipper". Dialogen mellan huvudpersonerna och en vänlig man vid namn "Ho" som utspelar sig i Vietnam, kan du höra på sida D i dubbelutgåvan. Där beskrivs hur egenföretagande bönder i Vietnam tvingades betala skatter till kolonialherrarna tills de och deras familjer svalt, och hur de som inte kunde eller ville betala kastades i fängelse eller torterades. Och så berättar den vänlige mannen "Ho" om hur de bestämde sig att göra uppror mot denna orättvisa ordning, med vapen i hand.
Därefter seglar hela ensemblen hem till Sverige med avsikten att göra ett likadant uppror mot orättvis skattebörda.
Här finns hela dialogen, lyssna från ca 4:00 och framåt:
http://www.youtube.com/watch?v=x0ZxUh3vQ-U&list=PLD6D5F343E184CF8E&index=15
Men du har ju rätt Cornu, i att den här pjäsen, som sätter fingret på missförhållanden och orättvisor, har svårt att komma fram i den svenska skolan. Så här skriver Nationalteatern själva om pjäsen:
Den pjäsen förbjöds på många skolor och fritidsgårdar för att den var så politisk. Det var speciellt Vietnamnsagan som en del rektorer och lärare var arga på, och så naturligtvis på att vi pratade om kommunismen. Fast det var just "Sagan om FNL" och "Nordvietnameserna", som dom som var och kollade på pjäsen tyckte bäst om !
Så olika kan det va beroende var man står politiskt. Det kommer säkert vara några mammor, pappor, dagisfröknar eller lärare och andra som inte tycker att du ska höra den här skivan, men det tycker vi du ska strunta i och höra i alla fall. Dom som säger så är bara reaktionärer som vill att barn inte ska ha roligt.
Såna människor är papperstigrar och dom ska man göra motstånd mot!
I all hast
Pappers tiger?
Japanska: Kami Tora!?
Ett kinesiskt uttryck som populariserades av Mao. Auktoritetspersoner utan verklig makt, åtminstone sådana som enkelt kan besegras av en enad arbetarfront. Ministrar och präster och sånt. Jämför med pudlar, skäller mycket men biter inte särskilt hårt.
🙂 "[…] strikta kvinnor i grupp med uppsatt hår […]"
Lite S&M-varning på den.
Jag tror att surpupporna med cola-bottnar helt enkelt är sexuellt hämmade. Sockerbagaren skulle pröva att baka deras bröd istället. Kanske värma upp ugnarna lite…
Ja, det verkar som en lämplig lärdom för barnen. Kvinnors känsloliv är så pass grunt att de blir glada av sex och ledsna av brist på det, lite som en Tamagotchi.
Vi kan ha en glad och dansant afrikan med, och kanske en mellanösterntyp med stor näsa som är bra på att göra affärer. Så lär de sig lite om olika kulturer också.
@F,Fenix
Se mitt inpass om "Kami Tora".
Ben Dover var nog vänlig, ty inte kan det vara okunnighet – att inte Googla det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Har du vaknat på den sidan i dag…vad vet du om kvinnors känsloliv förresten? 😉
Jag menar bara att sockerbagaren kunde ha använt sina kunskaper, i stället för att reagera på samma sätt som stasi-inspektörerna i Mundebo-brillor och sätta sig på tvären. Du vet…fylla wienerbröden med något gott och avsluta med att spritsa lite glasyr…
Och jag menade förstås (S) och (M), bara så att ingen tror något annat.
@Doktor Syn 11:47
"sätta sig på tvären"
Kamasutra?
Kul blogg det här.
Största ekonomi blogg…
Grabben får väl inte dåligt rykte av oss pigga kommentatorer?
Hur blev det så här, och vad kan vi lära av den här historien?
Så här i påsktider är det inte så många som pratar om hbtq. Varför är det så och hur kan vi ändra på det? 🙂
Arbetsvilkoren för en pizzabagare
Han jobbade 363 dagar per år. Ledig endast på julafton och midsommarafton. De två dagar på året då efterfrågan på pizza är noll.
Långa arbetsdagar. Varjde dag.
Inkomst i snitt 500 kr per dag. Ger en månadslön på c:a 15000
Enligt marxistisk teori är pizzabagaren en kapitalist och utsugare eftersom han äger produktionsmedlen. Han gör alltså orättfärdiga vinster. Därav myndigheternas förhållningssätt.
För många pizzabagare är det en dröm att ha ett vanligt jobb som anställd. Alltså som proletär och löneslav enligt den marxistiska teoretikerna.
Om det är samma kille som äger ugnarna som bakar pizzorna är det ju knappast utsugning enligt det kommunistiska synsättet. Då är det ju snarare självförvaltning.
Våran pizzabagare jobbar 364 dagar då vederbörandes restaurang ligger mitt i midsommarfirarland och det är smockfullt av gäster på midsommarafton.
Är pizzabagarens inkomst baserat på uppgift från denne, eller eller ett löst antagande?
Enligt en in-släkting som var restaurangägare i en av Swreckes alla nedgångna småstäder så drog inte pizzabagarna där in 15000 kr i månaden; de drogo enligt utsago in 80000, preto.
Men det verkar ju orimligt eftersom det knappast går att dra in de summorna på att bara sälja pizzor, ens svart. Därför får man väl antaga att det var avundsjuka som fick restaurnagägaren att tala om så överdrivna siffror.
Det borde bli ungefär trettio pizzor om dagen och det är väl rimligt. Antaget de kostar åttio för huvudräkningens skull i en skatteutsugen småstad kostar pizzorna ofta mindre än det.
Sedan räknade jag inte med dricka. Skall kanske starta pizzeria, fast man är ju sedan några år uppskrämd av ryktena om beskyddarligor…
Pizzerior och andra inrättningar där man kan betala kontant (med Skatteverkets kassaapparat) är attraktiva för penningtvätt. Knappa in 80 extra pizzor om dagen (släng råvarorna man köper in för att matcha), och betala ut som lön till din anställde organiserade brottsling, så tvättar man 80*80=6400:- kronor om dagen. Kostnad: Moms, råvaror 10%, arbetsgivaravgift, skatt, men den anställde kan få ut ca 6400/1.06*0.9/1.3*0.7=2925:- tvättade kronor per dag man gör detta (oräknat marginalskatt).
Bäst måste dock inrättningar med små råvaruinsatser vara, t ex en manuell biltvätt, en massagesalong, eller varför inte en frisörssalong. Man kan alltid hävda att det var väldigt dyra specialklippningar kunderna efterfrågade. Och hur mycket kostar lite hårfärg, egentligen?
kgb35: Du är något på spåren, det vill jag lova. 30 pizzor om dagen är högst rimligt att minst räkna med. Det är faktiskt väldigt många pizzerior som säljer fler pizzor än så. Bara till lunchen…
Första frågan man bör ställa sig är. Vad kostar det att köpa en pizzeria? När man har svaret på den frågan, så inser man att det inte är rimligt att någon skulle investera höga 6-siffriga eller 7-siffriga belopp (varken sparade eller lånade pengar) i utbyte mot en månadsinkomst på 15000 kr.
Cornu: Jag har talat med både polis och handläggare på Skatteverket om operation krogsanering i ett ärende. Det går till så här angående råvarorna: Man har en vit försäljning, ofta så liten att företaget nätt och jämt gå runt på papperet, där man kan visa upp kvitton på inköpta råvaror från grossister. Till den svarta försäljningen inhandlas råvarorna kontant på stormarknader som Lidl och Willys.
Nej, jag avsåg inte svart krogdrift. Jag avsåg att tvätta t ex rånar- eller knarkpengar, genom att fejka pizzainköp.
Ok, sorry. Jag får skylla på min normalbegåvning…
Det är så skönt för oss normalbegåvade, vi kan alltid skylla på begåvningen.
Ett annat tecken på att det kan förekomma skumheter i pizza- och kebab-branschen är att såväl fastighetsägare som försäkringsbolag ibland är tveksamma till att ha med den typen verksamhet att göra, eftersom de råkar brinna ner så oerhört ofta.
De kanske ( som mode ordet lyder ) brinner för sin verksamhet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ägaren var eld och lågor redan när han startade upp pizzerian. Han lagar dock maten i eldfasta formar. En dag när hans vedugn inte ville ta fyr så brann det till i huvudet på honom och hans pizzeria blev till aska.
Cornu. Närbutiker är annars väldigt bra för detta syfte, jag har under olika tider noterat och funderat över butiker som dras med långa öppettider och tomma hyllor. De tycks gå runt trots att utbudet är på en snarast sovjetisk nivå. Den främsta verksamheten för personalen (med ett nytt ansikte varje gång man passerar) tycks bestå i att titta på teve.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stryker min kommentar. Tyckte du skrev nätbutiker.
Lugn, lugn, i Göteborg tänker de styrande tanterna med den lille knähunden satsa på kaféer och kontor, all annan privat verksamhet är av ondo, dock måste det väl till några sockerbagare för att förse alla dessa kaféer med bröd. Huruvida bagarna skall arbeta sex timmar och få betalt för åtta vet jag inte 🙂
Pjäsförfattaren borde tillägga att sockerbagaren inte var en BLT och att han ville ha högre fastighets- och förmögenhetsskatter för att hindra bostadsbubblans vidareuppblåsning.
Sen kan du underteckna manuset som Samuel Beckett…
Märkligt.
Den joggande bloggaren anser tydligen att det skall uppmuntras till självständig verksamhet i Sverige.
Kan man verkligen förväntas giva denna frihet åt ett folk som finner sig i att låta enbart l'infame svea
utförsälja drycker till törstande fän?
Förra veckan gjorde jag apropå det en intressant iakttagelse i Frankrike
På åtminstone två större bensinstationer med rikhaltigt utbud av drycker och mat etc. fanns ingen sprit att köpa!
Smärtsamt att behöva ompröva sina förutfattade meningar..
Precis, tillgången på rusdrycker är bättre i Sverige. Det är ju lagstadgat att det ska finnas E85 på alla mackar.
Tack för tipset!
De hade 10% inblandning i bensin därstädes.
Måste se om den gamla Toyotan ( mycket japanskt på en gång nu…)
stoppar för det.
Livet komplicerat.
Vad anser för övrigt bloggaren om diesel situationen om två år?
Kristallkula fram, Lars.
( Allvarligt!)
En annan, som bara spelat hängbjörk i Värmlänningarna, har väl inte så mycket att tillföra.
"… men är du stygger så får du gå" borde väl ersättas av kvartsamtal.
Alla onyttigheter som bagaren producerar kunde väl i skolpjäsen till stor del styras över till fiberrikt bröd.
Tvinga honom att kli-matkompensera!
Förmodligen var skönstaxeringen grundad på hur mycket mjöl och hur många pizzakartonger som köpts in enligt kvitton.
Han hade alltså inte rent mjöl i pizzorna?
Mjöldryga i mjölet ( oavsiktligt ) skall ha inverkat på att utlösa den Franska revolutionen.
Låter lite drygt.
Jo, Marie Antoinette ska ju ha sagt att om folket inte hade bröd kunde de ju äta pizza istället.
Ytterligare en kul förvanskning av vad den lilla österrikiskan sade.
Dessutom en anakronism för en gångs skull.
Jag ser den teatern varje dag…."fact is stranger than fiction" som det heter…
Själv gjorde jag en socialistisk omskrivning av "The ant and the Grasshopper" för några år sedan.
Den slutade som ni kan tänka er en smula mindre lyckligt än originalet
(—-> originalet för den som inte känner till http://www.longlongtimeago.com/llta_fables_antgrasshopper.html )
Jag tror att sockerbagaren är smartare har bättre idéer än så. Börjar sälja narkotika och hembränt. Vaniljhjärtan strödda med kokain blir en storsäljare. Florsockret bränner han sprit på. Strikta kvinnor blir pundare och som sockerbagaren kan styra till vad som helst. Kanske en bordell i källaren med svartsprit.
Detta är inte Breaking Bad. Detta är en kort teaterpjäs för skolbarn i låg- och mellanstadiet.
Ok. Ville bara lära barnen vad kreativitet är!
Som PISA-testerna visar lär sig inte svenska barn kreatitvitet i skolan.
Jo en del barn lär sig kreativitet. Såg många kreativa bidrag till uppfinnartävlingen i Nacka så sent som i februari i år. Läste nyss att kinesiska barn som vill komma in på bra utbildning lär sig skolböcker utantill för alla frågor i deras test bygger på svar som finns i respektive lärobok.
Citatet "Svenska skolan har åter PISAt ner sig" uppskattade också min dotter och har spritt till många andra lärare på sin skola.
Kan möjligen vara så att Nacka är ett unikt undantag. Har man kommunala uppfinnartävlingar i andra svenska kommuner?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Valerie Solanas, som skrev S.C.U.M. manifestet, försökte sig på att ta livet av ett mindre antal män efter att ha färdigställt det. Däribland Andy Warhol, som ådrog sig skador han fick leva med resten av livet.
Förutom det smaklösa i att ge en sådan människa uppmärksamhet, så är det lika absurt att sätta upp en pjäs baserat på detta, som det vore att sätta upp en pjäs på UNA-bombarens manifest, eller för all del, Breiviks manifest.
Folk är helt enkelt inte kloka.
En klassiker i samanhanget är förresten "Pomperipossa i Monismanien".
Skriven av självaste Astrid Lindgren.
Jo, men det var först när donnan blev beskattad till 102% som hon gav hals…
Accepterade tydligen det mesta från sossehåll tidigare, sss jäntan.
Ytterst trevlig tant .
Tänka sig att jag kan säga något positivt om en sosse!
Trots hennes misshandel ( omedveten ) av mina söner.