Exakt hur stora klimatförändringarna blir och vilken form de tar regionalt kan diskuteras, men för Sverige är de flesta överens om att det antagligen blir varmare och blötare. Den som långsiktigt vill anpassa sin villa till denna framtid ser alltså till att plantera vårdträd av löv.
Lövträd har på våra breddgrader den fantastiska förmågan att de vintertid saknar löv och släpper igenom solens värmande strålar, medan de på sommaren är belövade och lämnar omfattande skugga, samtidigt som de dricker stora mängde vatten för att växa och för att kyla ner sig.
Det är en känd och väletablerad sanning att skuggan av ett lövträd är svalare än skuggan av en byggnad, just därför att löv kyler ner mikroklimatet på grund av sin kylande avdunstning av vätska. På samma sätt är det svalare på en gräsmatta än på en altan, då även gräset kyls ner via avdunstning.
Tittar man på äldre svenska hus på landet är de ofta inramade av lövträd, precis som många hus nere i medelavländerna även om det även förekommer barrträd som ceder eller andra tallar (även en) för samma ändamål. Å andra sidan har man inte kalla vintrar vid Medelhavet och behöver inte all sol man kan få vintertid.
Naturligtvis är planterandet av vårdträd långsiktigt, men kan höja din villas värde rejält om några decennier, när den skuggas och undviker solens varma strålar 38-gradiga sommardagar och i övrigt håller tomten torr från det myckna regnandet när den dricker i sig fukten. En björk kan som exempel dricka flera tusen liter vatten om dagen.
Med moderna hybridarter som hybridasp eller hybridpoppel kan man dock få fullstora träd redan på 10 – 15 år, även om de inte är lika vackra som våra vanligare vårdträd som lönnen.
Tyvärr byggs moderna villor på minimala tomter, åtminstone i våra storstäder, och det blir omöjligt att plantera de dubbelt svalkande lövträden. Desto större anledning att köpa en villa mer lantligt, där man får stora tomter. Dessutom är det alltid svalare på landet redan från början, då den omgivande vegetationen håller nere den lokala temperaturen. Rätt placerad villatomt innebär också mindre problem med nederbörden lantligt, eftersom man inte är beroende av fungerande kommunalt dagvatten på samma sätt.
Så plantera dina lövträd redan i vår. Och du, ställ dem söder om huset, så de faktiskt skuggar.
Annars fungerar det förstås lika bra med buskar, t ex syrén, som kan växa sig ganska stor. En syrénberså kommer alltid vara svalare än en solig altan.
Oavsett är det dags att redan idag planera för naturlig svalka.
33 kommentarer
Den ökade nederbörden kommer inte att komma på sommaren utan snarare höst och vinter. Jag tror inte björk är så lämpligt. Den "svenska" granen kommer i princip utrotas av temperaturstegringen, jag tror vi kommer se massor av fäladsmarker och ljunghedar för fribetande boskap i framtiden där det en gång stod granåkrar.
Ja, det är fullständigt vansinne att ha gran i södra Sverige. Tall är det som gäller i älgfattiga södra Sverige och gran i älgrika norra. Men istället planterar man gran i söder och tall i norr och gnäller över att älgen äter upp tallen…
Dock tror jag som bekant att betesdjur är något vi bara kommer få se på djurparker framöver, om ens djurparkerna får vara kvar i djurskyddssverige framöver.
När handelsbalansen håller på att gå åt skogen lär djurskyddet omvärderas.
Sen när har du fått för dig att södra Sverige är älgfattigt?
Här är precis omöjligt att plantera tall, ja åtminstone var det det före Gudrun, efter kan du på flera ställen till och med plantera rönn.
Mina självsådda rönnar växer bra i skogen
Norra delarna av Dalarna, Värmland och Västmanland är däremot älgfattigt.
Gran är skitvirke och dessutom extremt vindkänsligt. Visst, ett par flak med överprissatta julgranar till Östermalmstorg kan man ju leverera, men med de klimatförändringar vi har framför oss är det generellt sett hål i huvudet att satsa på gran.
Tror det är bättre med en damm söder om huset i stället.
Vattnets reflexer gör att du få ut mer effekt från väggmonterade solpaneler.
Lövträd öster om huset för skugga halva dagen.
I norr och väst planteras lämpligt träd till vindskydd.
Asp, pil och poppel rekommenderar jag inte, rötterna är för jävliga.
Lind, EK eller varför inte en härdig valnöt.
Lind är fantastiskt fint, nästan helt utrotat sedan man slutade hamla i Sverige. Fördel lind är ju just detta, att den tål (hård) beskäring fantastiskt väl.
För övrigt måste du ju inte placera solcellerna på taket. Du kan placera dem söder om lövträden, på ställningar på marken, direkt intill den där dammen.
Jag tänkte väggmonterade solceller, solen lär inte vara högre på himmlen på vintern även om det blir varmare.
Linden har även den egenskapen att det är sista trädet ut i blomning. Juli och tom början på Augusti i vissa delar av landet tydligen. Detta har betydelse för våra bin då en Lind levererar stora mängder nektar under en tid då draget börjat avta och det dessutom är så att de ägg som skall bli bin som lever hela vintern läggs. Tyvärr tar det ett par decennier innan det blommar. Planterade 15 stycken i fjol som dessutom skall hamlas. De blommar lagom till jag blir pensionär (65) om det vill sig väl. Ytterligare ett plus vad gäller Linden är att blad och blom ger ett rogivande te och att bladen späda är de som passar bäst i sallader av våra träd.
Tillägger att jag i din undersökning kryssade i allt. Det är bredden som är tjusningen med din blogg Lars. Det är kanske inte så många som gillar precis allt som jag men det är bredden som gör det, fortsätt med det.
Patrik,
Att stå under en stor lind när draget är igång är en fantastisk upplevelse.
Bättre än en stark bisvärm.
Tidig vår precis efter snösmältningen är mina höns och letar frön under lindarna kan jag tillägga.
@Anders
Mina Ölandshöns är helt suveräna att leta foder nu när snön är borta
På tal om träd, buskar och hönsfoder. I höstas skördade jag frön från bestånd med Sibiriska ärtbuskar där jag inte sett några mjöldagsangrepp. De har grott fint och står i förstukvisten på tillväxt för senare utplantering. Det är ytterligare en växt som ger utmärkt nektar och mycket proteinrikt frö som hönsen älskar. Det är baljor så de tom sprätter iväg. Automatfodring på hög nivå. 🙂
Förutom det är det en kvävefixerare och utmärkt vindskydd. Härdig till zon 7 med tanke på vad fortuneteller skriver nedan.
Planterar du dom tillräckligt tätt får du visst skydd mot rovfågel också.
Jag antar att du redan vet att de oftast går under namnet karagan.
Asp, pil och poppel rekommenderar jag inte, rötterna är för jävliga.
Du kan lägga björk till den listan. Att ha björk till tomten leder bara till problem med vatten och avlopp när rötterna sticker iväg. Såvida man inte kan plantera långt ifrån och hålla dem i schack på riktigt stora tomter vill säga.
Släng in några fruktträd också. Ta några olika sorter gärna så de mognar i olika takt och kanske tål lite olika angrepp utan att alla dör samtidigt.
Vi har 100-200 kg äpplen och andra frukter per år. Lättskött, nästan passivt matförråd.
Precis och gärna i kombination med lite bär buskar som ger skörd från högsommar till sen höst och varför inte lite sparris och rabarber dessutom 🙂
Sparris funkar jättebra norr om en damm, mot en södervägg.
Förresten är det för jäkligt att så mycket äpplen och annan frukt som ruttnar bort i detta land varje höst.
Anders, har du tips på vad man skall göra med äpplena?
Jag kör en torkmaskin och torkar äpplena men det blir snabbt mycket.
Jag vägrar göra must av dem för så mycket söt dricka skall man inte sätta i sig.
@mrlowrisk,
Mitt råd är cider, nyttigare än den där äppelmusten och hållbarare.
Annars är slutgödning av en gris om du har möjlighet.
De tar tacksamt emot fallfrukten och hjälper till med att plantera vildäpplen.
Ett kort ord om asp.
Vi tog just ner den gigantiska asp vi hade som vårdträd då vi (och anlitade experter) ansåg att den utgjorde en fara för huset aspar blir nämligen inte speciellt gamla. Att anlita arborister som vilka man kunde lita på var inte helt billigt ( jag anlitar inte Kalles träfällning för att ta ner ett träd med en omkrets på 2,5 meter som står 20 meter från mitt hus).
Äppelträd är bäst.
Peak oil kommer att göra flygtransporterad frukt en omöjlighet
Dessutom vackra blommor på våren
Förbered er för ett betydligt kallare klimat de närmaste 20 – 30 åren. Ryska klimatforskare har förgäves försökt att informera om vad som är på gång- att de säkrar varma hamnar som Krim är ingen tillfällighet De har redan nu svårigheter med isläget i Norra Ishavet och värre blir det.
Chefen för IPCC FN:s klimatpanel har deklarerat att den globala uppvärmningen har tagit en paus sedan mer än ett decennium och att det troligtvis kommer att dröja ytterligare ca 30 år innan uppvärmningen återupptas.
Nej, det är inte lövträd som ska planteras – jag är mycket ledsen över detta eftersom det hade varit positivt för Norden om uppvärmningen hade kunnat fortsätta.
Man får plantera härdiga frukträd helt enkelt 🙂
Eller ännu bättre äppelträd som frösås skall i många fall vara de allra härdigaste speciellt om de sås där de skall växa så de aldrig behöver omplanteras.
Lars Olof Hall har skrivit boken äppelkungarna och det skall finnas en film av Anette Lykke Lundberg också.
Det handlar inte om någon åkerodling utan om en vildväxande ängsfruktodling.
Rekommenderas varmt, särskilt för en som är intresserad av pemakultur.
Permakultur, hur man låtsas vara bonde.
@magnus
Snarare är det designredskap grundade på djupa kunskaper om naturen för att organisera den på klokaste sätt för de syften man vill uppnå.
Ja, vi går trots allt mot lilla istiden. Koldioxidutsläpp bör begränsas oavsett vilket. I södra Sverige där vi har fuktigt klimat ska man inte plantera träd nära bostaden. Huset behöver sol och luft för att torka upp. Om klimatet blir varmare om 50-500 år återstår att se. Men plantera ingen växtlighet nära huset i södra Sverige. Jag som bor i södra Skåne har en luftfuktighet som känns tropisk ibland 🙂 tyvärr utan värmen bara.
@Fortuneteller: du är felinformerad. "Rajendra Pachauri lade dock till att denna paus skulle behöva pågå ”i minst 30–40 år” för att bryta den långsiktiga globala uppvärmningstrenden, och att man inte skulle lägga någon vikt vid denna 17-åriga paus."
För info om de senaste årens klimatvariationer:
http://www.climate.gov/news-features/climate-qa/why-did-earth’s-surface-temperature-stop-rising-past-decade
http://www4.lu.se/o.o.i.s/33354
ja det stämmer att han tror att den nuvarande pausen kan behöva pågå minst 30-40 år till för att bevisa att det inte finns ngn global uppvärmning, redan detta är anmärkningsvärt eftersom det betyder att klimatmodellerna har varit felaktiga hitintills! se vad ryssarna tror :http://english.pravda.ru/science/earth/11-01-2009/106922-earth_ice_age-0/
och summering av nordamerikas ovanligt hårda vinter "the coldest winter since the late 1970s" :http://www.usatoday.com/story/weather/2014/03/07/winter-weather-damage-cost/6168223/
följande citat är så viktigt att jag citerar rakt av från rysk media (det handlar om mänsklighetens överlevnad!!!):
"Today we are again at the peak, and near to the end, of a warm interglacial, and the earth is now due to enter the next Ice Age. If we are lucky, we may have a few years to prepare for it. The Ice Age will return, as it always has, in its regular and natural cycle, with or without any influence from the effects of AGW.
The AGW theory is based on data that is drawn from a ridiculously narrow span of time and it demonstrates a wanton disregard for the ‘big picture’ of long-term climate change. The data from paleoclimatology, including ice cores, sea sediments, geology, paleobotany and zoology, indicate that we are on the verge of entering another Ice Age, and the data also shows that severe and lasting climate change can occur within only a few years. While concern over the dubious threat of Anthropogenic Global Warming continues to distract the attention of people throughout the world, the very real threat of the approaching and inevitable Ice Age, which will render large parts of the Northern Hemisphere uninhabitable, is being foolishly ignored."
Något OT: EU-kommissionens föreslagna frölag fick på tafsen så det sjöng om det i EU-parlamentet. Nu går bollen vidare till de nationella parlamenten.
SvD: Gräv ner och gör om