Fick ett tips från en läsare om en tysk nätbutik, som säljer hållbara analoga saker. Plötsligt blir inflationen väldigt tydlig och hur KPI-inflationen pressas ner av digitaliseringen av produkter.
Exempelvis kostar en analog mekanisk väggklocka av klassisk modell runt 3 300:- SEK, vilket kan jämföras med ett litet batteridriven Quartsurverk monterat bakom en godtycklig skiva med ett borrhål i mitten, vilket kostar någon hundralapp.
En analog våg att ha i badrummet kostar 900:- SEK. Motsvarande digital våg kostar någon hundralapp. En analog väderstation (barometer, hygrometer och termometer) för utomhusbruk kostar en tusenlapp och kostar också någon hundralapp om man vill köpa de idag normala digitala vågarna. 1650:- för en grönsaksmandolin när en elektrisk matberedare kostar någon hundralapp.
Att fallande pris på platt-TV sänker KPI-inflationen och att man alltså måste köpa en delmängd av en ny platt-TV varje år för att uppleva vår obefintliga inflation visste vi. Det samma gäller dock även annan gammal analog teknik. Digitala produkter kan enkelt massproduceras i fabrik och kräver minimalt med arbetsinsats för tillverkningen. För analoga produkter ser det annorlunda ut, och dessa måste dessutom testas på ett helt annat sätt för att säkerställa funktionen.
Sedan kan man diskutera vad av detta som är att anse som “lyxprodukter” idag. Att ha en analog badrumsvåg är förvisso väldigt hipster, men är det att betrakta som lyx?
Hur mycket av vår låga inflation sedan höginflationsdecennierna tog slut beror på digitaliseringen av allt runt om oss?
Länkar inte till butiken för att inte ruinera alla hipsters bland läsarna.
Tillägg: Undrar vad en helt analog POTS-telefon skulle kosta idag, en nytillverkad sådan?
17 kommentarer
Analog badrumsvåg från IKEA: 50 SEK.
Menar du svensktillverkade saker snarare eller…?
"Analog Mandolin" http://www.clasohlson.com/se/Mandolin/34-7745 149 SEK.
Förstår inte riktigt det här inlägget. Vissa av gårdagens produkter skulle säkert vara jättedyra om de såldes idag, eftersom endast särskilda specialtillverkare skulle få för sig att producera saker som i princip ingen efterfrågar längre. Vad skulle en ångdriven bil kosta idag?
1650kr för en analog grönsaksmandolin, verkar lite väl billigt!
3799kr får man nog ge om man vill ha någon duglig kvalité!
http://www.solheminredning.se/art/edgeware-mandolin-slicer.php
Waterloo
2 veckor sedan
100€
Barnen köpte.
Sades vara 1/2 mot i Sverige.
Beställ en möbel av en snickare så får du se på skillnad mellan en manuell eller digital produktion.
Eller varför inte ett hus-arkitektbearbetat eller massproducerat!
Om jag har rätt bot du ju i ett område där man tydligt kan se gammal kvalitet mot nyggt skit, om mman fattar basics om byggande, även om man där inte lär köra för snålt.
Nyckelordet är inte analog utan HÅLLBAR.
Hållbara saker kostar ofta en faktor 10 mer än prylar som har en lägre kvalitét. Ta tex. skruvdragare. En billig kan man få för några hundringar, värsta proffsdragaren kostar 5000:-.
Fast grejen är att om man är amatör och drar i genomsnitt 25 skruvar om året, så håller den billiga också i ett antal år. De där apparaterna fyller olika behov.
Du kanske borde dra fast dina lösa skruvar lite oftare. I ditt fall skulle jag satsa på en proffsdragare.
@Unknown,
Hehehe! Den var lite taskig, men… Touché!
Får damma av en ROTFLMAO för den.
Har länge haft tron att överflyttning av tillverkning till lågprisländer varit en av orsakerna till statistisk låg KPI inflation och att vi snart nått en punkt där de lägst hängande frukterna är plockade. När det inträffar kommer antagligen inflationen att öka om inte andra omständigheter gör att priserna sjunker. Stor löneökning i Kina och andra tillverkningsländer borde öka inflationen ytterligare. Räntorna har sänkt till nästan noll och kan antagligen inte ge mer tryck neråt på KPI inflation (måhända blir övriga konsumtionspriser högre pga hög efterfrågan vid låg ränta).
Inflationen har dock inte tagit fart och det blir intressant att följa den de närmaste åren.
Fyller på med mekanisk badrumsvåg på Jula för 69:-
http://www.jula.se/badrumsvag-820190
Vi konsumenter får en reallöneökning pga globalisering (=stora volymer) och att visst arbete utförs i låglöneländer.
De riktigt snikna och egoistiska vill ha både höjda löner och lägre priser.
Ny jämför du ju _mekaniska_ analoga saker med digitala _elektroniska_ saker. Analog elektronik är billigare att massproducera idag än för några årtionden sen.
Inflation är ökad penningmängd.
Ökad produktivitet tack vare ökad befolkning, ökad naturresursproduktion och allt effektivare teknologiskt utnyttjande av varje enhet av detta tack vare ökad industrialisering och specialisering genom handel, har ingenting med inflation att göra. Den exponentiellt ökande sfären av ekonomi och effektivitet bara sänker priserna av skäl som till vardags är helt självklart uppenbara för alla människor (som inte lider av mentala ekonomiska funktionshinder t.f. monoton peak-propaganda).
Vad vore keynesianism utan antilogik?
Kring "analog" prisutveckling tror jag det hade varit intressant med prisutvecklingen på säg en fast Rolex-modell i stål över tid. Förvisso en lyxprodukt, men ändå en rätt stabil statussymbol, handtillverkad och lika "bra" (eller rättare sagt usel) som tidsmätare idag som då.
Eh, hur skall man kunna ha reallöneökningar utan att ha högre löne-inflation än KPI-inflation? Därmed kommer ju alla varor och tjänster som är dominerade av lönekostnader tendera att uppvisa reella prisökningar (ie prisökningar högre än KPI).
Sålänge inte alla priser ökar i samma takt så kommer vi ha vissa som ökar i lägre takt (eller till och med sjunker – som t.ex. digitala produkter) och andra som ökar i högre takt. Man kommer alltså alltid kunna cherrypicka produkter för att visa att man har högre prisinflation än vad som indikeras av KPI…