Örebros dricksvatten drabbades igår kväll av problem, sedan man fått in avloppsvatten i dricksvatten vid 21-tiden. Klockan 07:41 gick en varning för att dricka kommunens vatten ut och några timmar senare var allt flaskvatten slut i butikerna. Så länge klarar samhället av att vara utan rent vatten. Några timmar.
Inte en flaska vatten kvar i Örebro.
Foto: Danial Kianpour Återpublicerad med tillstånd |
Bland den allra mest eftersatta infrastrukturen i Sverige hittar vi just vårt dricksvatten, vilket blivit allt tydligare de senaste åren. På många platser, speciellt i äldre statsdelar i våra städer, är vattenledningarna och avloppsledningarna fortfarande originalinstallationer, inte sällan från 1800-talet.
Kommunernas investeringar i att byta ut denna hundraåriga infrastruktur är idag på en takt där det, beroende på kommun, tar ytterligare 100 – 300 år att byta ut alla ledningar. Och under tiden blir det bara fler och fler incidenter där kranvattnet inte går att dricka.
Neosurvivalisten är medveten om detta och har alltid några dunkar med vatten hemma.
Plus vattenfilter förstås.
Det är bara en tidsfråga till det händer med ditt kommunala vatten. Enligt ansvarsprincipen ska förstås kommunen ordna det hela åt dig, men när en stor centralort drabbas, så finns det helt enkelt inte någon kapacitet att ställa ut tillräckligt med tankbilar för att ordna det hela.
180 liter dricksvattenreserv.
Och en sexpack ekoöl. |
Nu lär butikerna ta in flaskvatten i mängder, som förhoppningsvis anländer i morgon måndag. Och annars kan man alltid koka bajsvattnet innan man dricker det.
Värre är det om man samtidigt har strömavbrott och problem med landsvägsleveranser av flaskvatten. Hur ordnar du ditt dricksvatten om strömmen gått och vägarna inte är farbara? Kom ihåg att det är en myt att vatten i svenska vattendrag går att dricka. Det gäller sällan ytvattnet, speciellt inte i södra Sverige, med jordbruk, industrier, bebyggelse. Dricksvattnet i vattentäkterna tas djupt ner och renas dessutom.
Vi ska dock vara tacksamma över att den värsta tänkbara bakterien i princip är utrotad i Sverige, vibrio cholerae, och att vi bara hittar exempelvis Ecoli, giardia, Entamoeba histolytica och Shigella. Men en multipelinfektion av både flera bakterier och parasiter samtidigt lär vara nog så svår, speciellt om det inte finns rent vatten och ström för hygienbehov. Och kanske finns även koleran där – trots allt insjuknar fortfarande ett antal svenskar i kolera varje år – kanske något de fick med sig från en utlandssemester, vem vet? Det är bara det att bakterierna hamnar i avloppen, istället för i det där ytvattnet du tror du kan dricka om det blir problem… Så vi slipper koleraepidemier. Så länge avloppen fungerar och vattnet kommer ur kranen. Om det nu inte går som i Örebro.
För övrigt kan man tänka sig att någon illasinnad person bryter sig in i Trekantenreservoaren i Stockholm, och tillsätter hemodlade kolerabakterier. Eller bakterier odlade i labb, risken att själv bli smittad är väl så stor annars.
Kolera dödar 100 000 – 150 000 personer om året och går att behandla. Med korrekt sjukvård dör bara 1%, men utan sjukvård dör 50 – 60%. Fundera på Trekantenreservoaren och hur många intensivårdplatser det finns i Stockholmsområdet. Trekantenreservoaren ger vatten till 100 000-tals Stockholmare, och töms dagligen.
Mer om detta i kan ni nog se fram emot i min kommande undergångsroman Stjärnklart (Facebook-sidan).
Tillägg: På tal om ditt hushålls katastrofberedskap så hotade den ryske journalisten Dmitry Kiselev, som är huvudansvarig för Putins internationella mediasatsningar, EU och USA med kärnvapen nu på kvällen, och påminde tittarna att Ryssland är det enda landet som kan förvandla USA till radioaktivt damm, efter att Vita huset fördömde folkomröstningen i Krim. I bakgrunden på den ryska statstelevisionens kanal 1 visade man en kärnvapendetonation för att illustrera uttalandet. Det kan vara hög tid att se över din beredskap.
24 kommentarer
I Linköping förses båda vattenverken med crystosporidiumfilter och byggs ut till 100% redundans, hela staden kan snart normalförsörjas från endera vattenverket som tar råvatten från två olika ytvattentäkter. De har reservkraft och kommunala energibolaget har förberett för ö-drift men vad jag vet är det inte övat.
Kommer det finnas möjlighet att köpa alla tre böckerna på en gång till ett paketpris?
Vet ej. Stjärnklart är inte en uppföljare, första i en ny serie.
Midsommargryning + Midvintermörker kommer du nog få se i paketerbjudande framöver.
"Kom ihåg att det är en myt att vatten i svenska vattendrag går att dricka. Det gäller sällan ytvattnet, speciellt inte i södra Sverige"… Mja. Jag dricker slentrianmässigt vatten ur bäckar och sjöar runt huvudstaden i rätt stora mängder rakt av utan någon rening när jag är ute och spatserar. Säkert inte rekommendabelt, men än så länge inte lyckats dra på mig någon magsjuka uppenbart kopplad till detta, trots många säsonger och det blir ganska många liter om året.
Undviker ytan dock med tanke på eventuella motoroljor mm. Brukar köra ner en tunn slang någon halvmeter och suga.
Tillsätta kolerabakterier i Stockholms dricksvatten, den var ny. Är det nu varje neosurvivalist ska installera eget vattenfilter innan dricksvattenkranen?
Inget ovanligt med vattenfilter i länder med dåliga vattennät. Det är tre "tuber" med filter som sitter på inkommande kommunalt vatten. Även om de flesta nog köper vatten på flaska/tank.
Men i Sverige litar alla blint på att kranvattnet går "utmärkt" att dricka överallt och när som helst
I Sverige har man principen att Vattenverket är ansvarig för dricksvattenkvalitet.
I t.ex. USA levererar man vatten och sedan är det upp till förbrukaren att ta ansvar.
Därför är utvecklingen av vattenfilter till konsumenter en amerikansk utvecklingshistoria…
Tur man har egen brunn, både hemma och på landet, blir man utan ström får man gå till ån och hämta, borde gå bra att dricka förutom vid häftiga regnväder.
Har man riktig tur har man en källa en bit upp i skogen…
Som man gräver ur och gör till en brunn och drar ett rör ner till huset och vips har man självtryck…
Det är alltid trevligt att ha vatten när strömmen går.
Kan man dessutom elda i en spis så har man både värme och möjlighet att laga mat…
@Lars Sundberg
Så du slipper provtagningar som visar de bakterier som eventuellt finns där;) Å andra sidan så lär du vara immun mot bakteriefloran i din brunn…
Kolera behandlas enkelt med vatten, salt och socker. Det behövs knappast några intensivvårdsplatser för det. Däremot förstås tillgång till rent vatten.
Nu sysslas det ju faktiskt med lite sanningsvriderier här. Det stämmer att vi har flertal ledningar från 1800-talet under våra städer, men det handlar om sent 1800-tal och i många fall om 1890-tal. Dessutom är det gråjärn. Man har vid tillfällen grävt upp och besiktigat dessa och det är nästan nyskick på dom.
I Stockholm t.ex. så har man krav på 150 års livslängd på ledningarna och stoppar ner segjärn, tvivlar inte på att det håller så länge.
Lika tomt på Coop Österplan i örebro också.. lol.. det första man gjorde var ju o koka upp 15L vatten o hälla i petflaskor o ställa in i kylskåpet.. så vi iaf har vatten till bebisen.. =)
Det var najs med info från kommunen.. "brister" i vattenkvalitet.. lol..
men men till kvällen fick man reda på vad som gått fel.. aja.. int myck o göra.. =)
First rule of survival: Stay alive. I detta sammanhang, lagra inget vatten i nån dunk i förväg. Däremot kan ni ju ha några flaskor klorin hemma.
Vatten klarar sig utmärkt lagrat på dunk, så länge det står mörkt. Gärna svalt också, men mörkt är det viktigaste. Eventuell smak försvinner om man luftar det fram och tillbaka mellan två tillbringare. Räcker att rotera vattnet någon gång om året. Den som är orolig tillsätter en droppe klorin per dunk.
En läckande toalett kan inte infektera vattenledningsnätet! Regel!
Men en toalett i vattentornets restaurang på toppen av Svampen kan det! Undantag!
Handlar om tryckförhållanden!
Finns det någon som kan översätta det ryska TV reportaget om Rysslands kärnvapenförmåga? Det som länkas i nästa inlägg. Vad handlar det om?
/upplysning istället för propaganda
"Värre är det om man samtidigt har strömavbrott och problem med landsvägsleveranser av flaskvatten. Hur ordnar du ditt dricksvatten om strömmen gått och vägarna inte är farbara? "
Rätt många om och men ("vattenavbrott" kombinerat med strömmavbrott kombinerat med vägavbrott). Skulle det vara så får man väl antingen chansa på grillen eller klara sig en tid på de drycker man har tillgängligt.
Är vägarna farbara kan man ju hämta vatten på annan ort. Kommer strömmen tillbaks så kan man åter koka vatten på spisen.
En annan tanke på dessa larm är ju att de kommer några dagar efter bakterierna har dykt upp i dricksvattnet. Frågan är hur viktigt det egentligen är att koka bajsvattnet efter man har druckit det i några dagar?
Hur tror du man upptäckte det hela?
På nyheterna meddelas att bajsinjektioner ger bättre tarmflora. Dock via andra änden!
@Cornu
Genom att ta prover på vattnet, man gör därefter bakterieodling från vattnet som tar ett par dagar. Eftersom provsvaret alltså kommer med viss fördröjning så kommer också larmet med en viss fördröjning och under tiden har folk druckit av det otjänliga vattnet. Samma sak gäller när man avblåser larmet så görs det utifrån en analys om hur läget såg ut några dagar tidigare.
Om inte annat så är det ju lite fascinerande att man bygger en publik verksamhet som en restaurang ovanpå en vattenreservoar…
Kommunen klarar inte av att ge skolbarnen vatten. Beredskapen är god… från en låg nivå, så att säga.
http://na.se/nyheter/orebro/1.2420772-skolor-skicka-med-era-barn-en-flaska-vatten