Länsstyrelsen i Stockholm har tagit fram nya översvämningskarteringar för bland annat Mälaren, med anpassning för de högre flöden som gäller. Nya hundraårsflöden översvämmar bland annat centralstationen och riksdagshuset, samt en lång rad sjönära boenden i centrala Stockholm.
100-årsflöde innebär en risk på 9.6% att flödet inträffar under en tioårsperiod, och 68% risk under 100 år (SMHI). Samtidigt är 9.6% en väldigt hög risk på tio år. Skulle du t ex sätta dig i ett flygplan om det var 9.6% risk att det störtade?
Centrala Stockholm. Röda objekt är
samhällsfunktioner, fyrkanter med människor anger en gradering av antalet drabbade boende. En figur är 1 – 100 drabbade, fyra figurer är 801 – 1700 drabbade. |
Tittar man på centralaste Stockholm så är risken alltså 9.6% att centralstationen och riksdagshuset översvämmas, liksom Norr och Söder Mälarstrand, Hornstull, Reimersholmen, Liljeholmen, Gröndal, Lilla Essingen, Årstadalshamnen, Marieberg, Fredhäll och området runt Blekholmstorget och alla stränder runt Klarabergssjön, inklusive delar av Kungsholmen.
Längre bort hittar man även stränderna och villaområdena vid t ex Nockeby (Ålsten?), runt Klubbensborg, Hässelby strand, Sundbyberg, Ulvsunda och runt travbanan i Sundbyberg.
Naturligtvis är man som boende i de utsatta områdena fullt medveten om dessa risker, och har tagit med dem i sin riskanalys innan man tog mångmiljonlån på banken för sitt boende. Kan ändå vara intressant att uppmärksamma. Glöm inte att om du är BRF-medlem och när källaren och den nedersta våningen översvämmas så hamnar kostnaden solidariskt på dig, även om du bor högre upp. Åtminstone det sk externa underhållet.
Karlbergssjön |
Vilka områden som är relativt nyexploaterade lämnar jag som en övning åt personer med mer lokalkännedom. Segelledsvägen nedanför Vårberg verkar inte nyexploaterad. Grönviksvägen i Nockeby verkar dock ha nyexploaterade enstegstätade putsfasader, med 9.6% risk för översvämning de kommande tio åren. Pettersbergsvägen vid Klubbensborg är dock inte nyexploaterad, även om det verkar finnas många lyxrenoveringar. Förhoppningsvis på tillräcklig höjd över Mälaren.
Nybyggt i Årstadal/Liljeholmen.
Behövs en dryg meter högre vattenyta så blir det blött. Foto: En läsare |
Vi säger däremot hej till exempelvis nyexploaterade Primusgatan på Lilla Essingen och de nya fina husen runt Årstadalshamnen, liksom Hamngatan och Karlsbodavägen i Sundbyberg. Hej, hej! Ett tips på dessa adresser är att ta upp inköp av sand, sandsäckar och fossildrivna vattenpumpar till föreningen. Det finns trots allt en risk för att eldrivna pumpar fungerar dåligt vid översvämning och tillhörande strömavbrott. Sedan kan man ha årliga översvämningsövningar som samhörighetsaktivitet i föreningen, där ni fyller säckar med sand och placerar ut runt huset.
Man kan också se till att BR-föreningen har en ordentlig avsatt extern underhållsfond och ordentliga amorteringar, så det finns kapital att ta av för att täcka upp översvämningsskadorna, i den mån inte försäkringen täcker dem. Kom ihåg att med karteringen så är detta inte plötsliga och oväntade händelser, och ska i så fall inte omfattas av försäkringar. Åtminstone inte om försäkringsbolagen får som de vill. Snarare handlar en översvämning i t ex Årstadalshamnen om normalt och väntat slitage på byggnaden.
39 kommentarer
Gamla hus och gamla försyndelser är väl inte mycket att göra åt, men att man fortsätter att bebygga leråkrar och gamla mossar, där grundvattnet ligger några decimeter under markytan.
Kungsbacka är väl ett skräckexempel på den låglänta marken jämte Kungsbackaån har man byggt bostäder, i Göteborg finns planer på att bebygga Ringön och Marieholm, de ligger någon halvmeter över nuvarande vattenstånd i älven. Det finns plats att bygga på, bara att spränga bort en bergsknalle och bygga, vi har gott om mark i landet.
Har man tagit hänsyn till den så kallade strandförskjutningen?
0,45 meter på 100 år i Sverige.
Ja, östkusten kallas faktiskt det.
Bäst synes mig vara att statistikprofessorer på slöjdeskolan håller sina tassar borta från Roslagen…
F.ö
Har någon
Mälaren är en sjö. Fundera på det ett tag.
Det går väl att spränga slussen så att Mälardalingarna får del av landhöjningen. Den lär varit en faktor som gjorde bygden så framgångsrik under järnåldern. De fick hela tiden mer högvärdigt sjöbotten att bruka.
Mälaren är en reglerad sjö. Regnar det onormalt mycket så får man reglera på det!
Saltsjön sjunker med 0,4 m per 100 år. Något den gjort ett tag-längre än exploateringen.
SMHI gissar att havsnivån kommer att öka. LS följer upp med dessa gissningar!
Samtidigt måste man väga fördelar mot nackdelar. 17 februari – solsken, fem plusgrader, vindstilla, …. Jag hade nästan gett upp hoppet om den globala uppvärmningen, men nu kanske man kan börja hoppas igen. En förlängd odlingssäsong och minskat uppvärmningsbehov är väl heller inte fy skam efter peak oil.
Och det ska mycket till innan Brunkebergsåsen blir översvämmad.
Finns den kvar?
Riksbanken?
Annarella?
Får nog syna Stockholm närmare i sömmarna i sommar.
Besökte Mälardrottningen bara två gånger 2013.
Man kan ju leva ändå!
Senkommen insikt…
Brunkebergsåsen: Södra delen är bortschaktad, Vasastan ligger fortfarande högt.
1463 ristade Kristian den förstes följe en kompassros vid Ålandsviken på
Furusund.
1471 vid slaget vid Brunkeberg förlorade han inte bara slaget utan blev av med fyra tänder.
Ett armborst i farten, sägs det.
"Kom ihåg att med karteringen så är detta inte plötsliga och oväntade händelser, och ska i så fall inte omfattas av försäkringar. Åtminstone inte om försäkringsbolagen får som de vill. Snarare handlar en översvämning i t ex Årstadalshamnen om normalt och väntat slitage på byggnaden."
Frågan är dock rimligheten i att försäkringsbolaget duckar istället för att ta ut de premier de borde för detta? Vad blir annars nästa för plötsliga oförudsedda händelser så kanske force majeur skall gälla?
Det hade kanske varit mer återhållsamt med att bygga på dessa platser ifall försäkringsbolagen tog ut premie utifrån bedömd översvämmningsrisk (istället för att man stoppar huvet i sanden och låtsas som inget).
För övrigt kan man fråga sig ifall 100-årsflöde inte skall ingå i det som kallas plötsliga och oväntade händelser? Det är ju inte så att man bedömmer detta som vattennivån om hundra år utan att det är 1% risk att det händer i år.
Kände mig lite som ett UFO när jag i smyg kollade villans höjd över havet innan vi köpte i 2000. Men efter att ha sett Englands katastrofer och utvecklingen sedan dess känns det rätt bra att ha några extra meter till godo.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det var bra gjort. Konsekvenser av hydrologin är viktiga.
Det finns dem som har synpunkter på EUs ansvar för Englands översvämningar.
Muddring försvåras av miljöskäl.
Översvämning uppmuntras för fågelintressen.
Kanske får vi se EU betala skadestånd till England?
Vad gäller nederbörd i England perioden 1910-2014
Se Met Office !
Byggs inte nya slussen just för att kunna hantera dessa flöden?
Trafikflöden, inte vattenflöden. Och för att Slussen är FUL.
@tolvtretton
Byggs nya slussen? Kommer den hantera dessa flöden? Många frågeställningar man behöver ta hänsyn till innan man köper…
det råder tydligen delade meningar om slussens kapacitet
Ja, slussen byggs till stor del för att kunna tappa mälaren på mer vatten.
Cornu: Nya slussen byggs för lägre trafikflöden och högre vattenflöden.
första google-träff.
Anonym: Nej, det gör det egentligen inte. Annat än hos plan B-maffian (som väl mer eller mindre har gett upp sin kamp vad det verkar, länge sen man hörde dem grymta).
Slussen byggs för att klara ökad tappning!
@tolvtretton
Hur det verkligen förhåller sig får man som sagt ta och informera sig om – man får ju som sagt skylla sig själv ifall man gör en undermålig undersökning…
Anonym: Ja, och staden lägger naturligtvis tiotals miljarder på projektet utan att ha informerat sig om detta.
@tolvtretton
Jag menar som köpare av bostad i berörda områden, men jag kan iofs tänka mig att folk betalar dyrt även i närområdet och blir besvikna över att det blir en byggarbetsplats utanför fönstret (eller att slussen blir så ful).
Wohooo! Översvämningsrisk i vardagsrummet!
Bra inlägg Cornu. Jag har påtalat det du skriver om för folk här och var. Kul att det kommer fram som fakta. Och synd att det kommer efter att man byggt och sålt mängder med bostäder utmed vattnet.
@Cornucopia. Du kanske menar Liljeholmskajen med Årstadalshamnen? Du, i Stockholm sysslar med förskönande lokalhistorisk revisionism. Exempel: Lugnets industriområde då, nu Hammarby Sjöstad.
Vet inte. Tittade på vad det står på kartan. Årstadalshamnen stod det på Google Maps.
Kollade Lungnets industriområde på wikipedia:
'Lugnet blev allmänt känt som ett av de sista mest seglivade "skjulområdena" i Stockholmsområdet '
Man kanske visste något förr om att undvika kapitalförstörelse;)
Lustigt med namnen. Hammarby associerar jag till bråkiga fotbollssnubbar. Lugnets Sjöstad låte bättre i mina öron. Men jag är ju från landsbygden.
Självmord!
Skall ha dränkts sig tvenne flickor därstädes anno dazumal.
Skillingtryck därom tillika.
Jorden går under. Faktiskt sant – beror endast på vilken tidshorisont betraktaren har.
Jorden faller mot Solen! I år! Just nu!
Hur har SMHI extrapolerat dessa 100-årsflöden framåt i tiden? Jag menar, det kan ju knappast vara linjärt baserat på de 100 åren fram till nu utan bör ju till följd av den globala uppvärmningen bli någon form av eländeskurva rätt lik den för BRFs med progressiva avskrivningar med mer och mer ökande risk…
Vid Pettersbergsvägen i Mälarhöjden sluttar det kraftigt, som du kan se på denna bild: http://mhv.ewspro.se:9080/client_images/1226495161789501487
Fåtal hus som påverkas skulle jag säga.
Därför man köpte ett boende som står högt högt (om inte högst..) upp på ett berg i Stockholm.. Brukar springa där vid årstaviken, räcker med att det kommer en våg så blir det rätt blött på sina ställen.
Hur det var i dessa trakter på 1790-talet se Årstafruns dagbok.
Det gick ganska blött till 1793.
Bellman var där bl.a.
Det blöta var nog inte enbart vatten.
Dags att köpa in sig i Pampas då om man är orolig