Junilistan (jl) presenterade idag sina valsedlar inför EU-valet. Partiet fortsätter vara ett teknokratparti, med tunga namn i listtoppen. Jag uppmärksammar detta, då de tre toppkandidaterna antagligen tilltalar olika läsarkategorier av mina EU-kritiska läsare.
![]() |
Camilla Lindberg (jl) |
Bland annat får vi se Camilla Lindbergs återkomst. Detta är den fd riksdagspolitiker som kan sägas ha högst integritet av dem alla. Hon var den enda som röstade emot den sk FRA-lagen bland alliansregimens partier, tvärt emot parti- och regeringspiskan, medan övriga motståndare fegade ur av gruppmobbningen.
Lindberg får sägas vara en individ av en sådan integritet som vi verkligen behöver i EU-parlamentet. Till hennes nackdel är att många som minns henne med respekt idag röstar på (pp).
![]() |
Philip Lerulf (jl) |
På tredje plats hittar vi en person jag skrivit om många gånger här på bloggen, och som står bakom Timbros bok Balansakten och bloggrannen med samma namn. Nämligen självaste Philip Lerulf, den sunda privatekonomins och sparandets apostel här i Sverige och författaren av 2013 års skräckbok om den fattiga svenska medelklassen som lever ur hand i mun.
Det betyder att om ni ställer upp på sunda ekonomiska värderingar, eget ansvar, trygghet via ansvarsfull privatekonomi och sparsamt och sunt användande av skattebetalarnas pengar, så är Philip ert kryss hos junilistan.
På frågan om varför han ställer upp som EU-parlamentskandidat åt junilistan svarar Lerulf följande:
“Jag ställer upp för Junilistan för att bidra till att ge den svenska EU-debatten nytt liv. Ända sedan 1994, då svenska folket röstade ja till EU, har makten i strid ström flyttats från riksdagen till rådet alternativt rådet/EU-parlamentet. I spåren av den ekonomiska krisen ser vi nu hur en ny våg av maktförskjutning väntar när EU vill få inflytande på medlemsländernas finanspolitik. Den här utveckling sker med de etablerade partiernas goda minne, men i det närmaste utan debatt och det är inte värdigt en demokrati.”
Återstår då frågan om vem som toppar junilistan?
![]() |
Jörgen Appelgren (jl) |
På första plats hittar vi en riktig teknokrat, sossen Jörgen Appelgren, tidigare chefsekonom på Nordea. Han har också varit kopplad till den oberoende och rätt vettiga (för att vara socialistisk) tankesmedjan Global Utmaning. T ex producerade han en rapport angående finanskrisen åt Global Utmaning år 2010. Tillsammans med Global Utmanings Sandro Scocco har han också skrivit en debattartikel hos Bonnier/DI där man förespråkar sänkt avdragstak som botemedel mot bostadsbubblan.
“Det är en bostadsbubbla i Sverige. Frågan är bara om luften ska gå ut långsamt eller med en smäll. För att minska risken för en krasch bör ränteavdragstaket sänkas.”
Antagligen är Jörgen Appelgren den enda svenska politiker som medger att vi har en bostadsbubbla och definitivt den enda topplistade valkandidaten som ens vågar nämna ordet annat än för att förneka det hela.
Gemensamt för junilistans politik är att man är tydligt kritiska till EU och vill minska EU:s makt, och återställa unionen till en union för frihet och rörlighet med nationellt självstyre och självbestämmande, istället för en allt mer odemokratisk och överstatlig förtryckande organisation.
Man hittar alltså både EU-kritik, teknokrater, tokliberala Timbro, myssocialistiska Global Utmaning, integritet och bostadsbubbla på samma lista om man röstar på junilistan till EU-parlamentet. Något för alla frihetsälskande tänkande ansvarsfulla människor alltså.
Sedan får man ha överseende med att man inte har råd med en proffsfotograf. Ulf Kristoffersson från TV4 har gjort en liten intervju nedan, äkta proggkvalitet, dvs hellre än bra. Fast det kan också vara sk hipsterprogg, dvs avsiktligt dåligt och inte genuint dåligt som på 70-talet.
Tidigare partiledaren citeras:
“Vi erbjuder vanliga svenska medborgare1. att säga nix, jag vill inte ha den här EU-politiken.”
Kort sagt finns det ingen anledning för den EU-kritiske tänkande människan att rösta på något annat än junilistan, som det ser ut just nu.
Jag är och förblir politisk obunden, om någon nu undrade. I övrigt påminner jag personvalskandidater om att jag tar emot gästinlägg inför EU-valet och riksdagsvalet. Med reservation för att jag kan tacka nej, helt godtyckligt, om kvalitet eller innehåll på gästinläggen inte tilltalar mig.
1. Dvs de som inte är socialister, marxister, maoister, stalinister, kommunister eller rasister och röstar på (v) eller (sd).
35 kommentarer
Samtidigt så kommer Göran Persson ut som inte fullt så kritisk längre och propagerar för att binda kronan till euron och införa direkt EU-skatt…
Suck.
Undrar hur mycket JKL-konsulten fick betalt för att säga det?
Lustigt att när en politiker är mot EU har han eller hon integritet. När en politiker är för EU handlar det bara om att sko sig. Vet du, kanske Göran Persson säger det här utan att ha fått betalt….
De ledamöter som junilistan till äventyrs får in i EP kommer tjäna rätt bra på att vara mot.
En annan fråga är hur du tror de kommer få inflytande i EP. Utan en partigrupp att vara med i kommer det bli svårt att få gehör för någonting. De övriga EU motståndarna i EP tenderar att vara extremhöger eller extremvänster.
Göran Persson gör inget utan att få betalt. Borde du ha lärt dig under de 12 åren han regerade.
@Lord Metroid,
+1. Populismen personifierad.
Anonymous, Camilla Lindberg har integritet inte för att hon är EU-kritisk, utan att hon som enda liberal i regeringspartierna sade nej till det mycket antiliberala massövervakningssamhället i FRA-omröstningen 2009.
Borde inte Junilistan heta Majlistan?
17 juni 2008 skulle omröstningen om Proposition 2006/07:63 (FRA-lagen) ske, men den sköts upp en dag.
18 juni 2008 var det först en debatt och votering. Därefter på kvällen var riksdagsomröstningen om en omarbetad Proposition 2006/07:63 (FRA-lagen) där alliansarna:
Karl Sigfried
Annie Johansson (Lööf)
Cecilia Wikström
Frederick Federley
Birgitta Ohlsson
Camilla Lindberg
hade aviserat att rösta mot den omarbetade proposition. Av dessa visade de fyra första namnen prov på utstuderad feghet och ett förakt mot riksdagsmannaämbetet, genom att inte närvara vid omröstningen. Det femte namnet närvarade vid omröstningen, men visade prov på ett invertebrat fällknivsbeteende genom att lägga ned sin röst. Endast Camilla Lindberg röstade mot den omarbetade propositionen.
Nu blev röstsiffrorna 143 för ja och 138 för nej. 67 ledamöter var frånvarande vid omröstningen och en närvarande ledamot avstod från att rösta.
Men om det bara hängde på Camillas röst för att propositionen skulle gå igenom så hade även hon på ett eller annat sätt, tvingats till ett mer eller mindre förödmjukande kryperi inför FRA-lagens hantlangare. Var så säker! Det handlar om kontrollen av det globala informationsflödet via telefoni och internet, eller som Carl Bildt uttrycker det – friheten på nätet.
I omarbetningen ingick att propositionen skulle ut på en ny remissrunda. Sedan var det ytterligare en folkomröstning den 14 oktober 2009 om det omarbetade förslaget till FRA-lagen. Riksdagen röstade, med siffrorna 158 mot 153, ja till den uppdaterade FRA-lagen. Så om hon även denna gång röstade nej till FRA-lagen, så verkar hon principfast.
Jag var på ett möte för några år sedan där Jörgen Appelgren talade i egenskap av chefsekonom på Nordea. Han fick en publikfråga, vad har Sverige för nytta av att vara med i EU? Jörgen hade inget bra svar på den frågan. Av förståeliga skäl, skulle jag vilja säga! Han svarade något i stil med att Sverige skulle vara med av solidariska skäl.
Sverige ut ur EU!
(Jag således inte odelat positiv till EU:s utplantering av dvärgbandmask i våra bärmarker till en EU-kostnad på 37 GSEK för 2013.)
Som parti betyder Junilsiatn ingeting i EP. Men handen på hjärtat, om vi struntar i om man är för eller mot svenskt EU-medlemskap, är det inte den hör typen av kandidater mans kulle vilja se på alla partiers listor? Folk som kan något. Folk som står upp för frågor öven om det blåser en aning (jag håller inte med i EU kritiken men jag högaktar den som vågar stå för ngt öven om det svider)? Jag vet i och för sig inte om dessa damer och herrar skulle klara av den typ av granskning som mer kända poliker måste tåla.
Du borde göra det här Cornu: Ta varje partis lista och gör en tabell med tex följande kriterier: Yrkeserfarenhet (har vederbörande någon livserfarent? Kan hen något konkret?), hållning i försvarfrågan (ryggrad och sunt förnuft?), skolfrågan (om hen varit med och förstöra skolan skall hen ut) osv.
Nulli secundus
Bra idé.
Fast det där är väl politiska frågor som det finns partistöd till så att partikanslierna kan sköta.
Livserfarenhet och ryggrad? Låter suspekt – luktar medelålders man lång väg. Drar inga röster och ställer bara till trassel.
Kommer det in sådana på listorna har nomineringskommitéerna misslyckats.
Just så! Inte ens ironi. Men man kan garva åt gubbarna men vi är fortfarande ganska många. Och vi har en hel del gummor med oss också.
Det är bara idioter som tror att den verkliga politiska agenda sätts på Aftonbladets kulutrsidor. Sossarna gjorde det misstaget och Moddarna gör nu.
Det är varken frågan om kvotering till bolagsstyrelser eller skattehöjnngar som är de viktiga frågorna. Det parti som har en vettig berättelse med förslag till lösningar på en skola som ballat ur, ett försvar som inte finns, en polis som inte arbetar på helger, en sjukvård som man måste ha en specialförsäkring för att få tillgång till, tåg som inte fungerar när det blåser lite osv kommer att vinna. Allt annat är en skimär.
Nulli secundus
Hm, vad jag ser är ett gäng som inte har något politiskt gemensamt förutom EU mostånd och lust att tjäna lite pengar i Bryssel. Hur ser dom på att öppna upp tjänstehandeln tex. Nej det är inte hederligt att säga att att man erbjuder svenska medborgare att säga nej till EU. Vill man det skall man vara i Sveriges riksdag och kräva utträde ur unioen. Sämre betalt någon?
@anonymous
Men det fenomenet (att partier går till val till något på frågor som inte beslutas där) gäller nog även på kommunalval och landstingsval.
Skall man ställa upp i EU-valet så bör man ju faktiskt (om man vill vara ärlig) göra det på frågor som avgörs där – man måste ju kunna svara på vad man faktiskt avser att utföra (och det håller väl inte att vara ärlig och svara "dia skattepengar").
Och vilka skulle vara alternativen menar du då samtliga riksdagspartier säger Ja till EU för att få tjäna lite pengar i Bryssel?
I mellanmjökssverige är detta cremé fraish.
Vill bara påminna om att sannolikt en majoritet kommer att stanna hemma, rätt så många av dem av övertygelse, för att visa att inga frågor öht legitimt avgörs i Bryssel.
@Unknown
Frågan är inte om vi skall vara med i EU, det är frågan om att välja kandidater som skall sitta i EU-parlamentet och ta ställning i frågor som behandlas där (vilka nu dessa är). Jag tror inte de tar upp frågan om svenskt utträde iaf – det finns nog andra frågor som kommer framföras i valrörelsen som heller inte tas upp i EU-parlamentet. Samma sak gäller egentligen kommunal- och landstingsval (de driver inte frågor som tas på riksdagsnivå heller).
Kanske finns det något parti som går till val till EU-parlamentet på frågor som behandlas där – återstår att se…
Jag har förgäves försökt hitta någon ledtråd till vilken grupp i Europaparlamentet de hoppas kunna ansluta sig. Någon som vet?
Utan en strategi för grupptillhörighet kommer de helt säkert hamna utanför, och då är risken stor att de hamnar i samma läge som 2004-2009, det vill säga svårt marginaliserade och utan andra att liera sig med än partier vars politik de tar stort avstånd från (= rasist-nationalisterna som jag undrar om ens Sd vill liera sig med).
Exakt!
Jag vet inte, men de måste rimligen begripa att de inte får något gjort utan en grupp, och då ligger ECR närmast till hands. Har svårt att tänka mig att de skulle välja EFD.
Jag mailade Junilistan men det svarade bara att det var "en fråga som är ställd alldeles för tidigt för att få något rimligt svar. "
Hoppas att det går att få ett svar i rimlig tid, om inte annat för att får att få en chans till debatt om vikten av att vara med i en grupp och parlamentets roll i beslutsfattandet.
(PP) är i alla fall en besvikelse, de har infiltrerats av (MP) och vänsteraktivister med partiprogram (2013) som likar MP
Frågan är vem som infiltrerat vem, då gröna gruppen antagit PP:s program avseende det enda PP lovade arbeta med i Europaparlamentet. Gröna gruppen exklusive Isabella Lövin vill säga, eftersom hon visat sig vara en upphovsrättshök. Såvitt jag kan se har PP levererat på sina vallöften, inklusive löftet att rösta med gruppen i allt som inte rör de egna frågorna.
wow! Enda liberalen i Riksdagen med ryggrad! Skulle nästan ha röstat på henne om inte Piratpartiet behövde min röst.
Främsta nackdelen med EU är att kollapsen kommer tidigare och blir djupare. Utlandsberoendet ökar på de mest olika sätt. Förmågan att tänka i Stockholm minskar. Om man tror på evig tillväxt och ekonomisk framgång i världen så är EU på många sätt logiskt. Kanske även massinvandringen. Det stannar ju på 9 miljarder och sen är det bara grönt.
Kollapsen är inte förenlig med EU. Med denna i tankarna bör man bryta ner samhället i mindre mer oberoende delar. Det kostar på kort sikt. Men lönar sig om 50 år. Samtidigt är man beroende av vad omvärlden gör. Man kan inte vara något reservat. Det svårt att balansera detta och vara rationell. Kollapsen bör integreras i alla beslut och då kanske apparaten kan demonteras inifrån.
De som håller med en global utmaning är totalt ute och cyklar. Nu har detta mindre praktisk betydelse. Biståndet kostar ungefär som EU-cirkusen. Lundgren är klok som en hund och hans lärjungar kan vara det minst dåliga alternativet. Men räkna inte med att det får någon som helst betydelse vilka som skickas till Bryssel.
"Kort sagt finns det ingen anledning för den EU-kritiske tänkande människan att rösta på något annat än junilistan, som det ser ut just nu."
Kort sagt finns det massa anledningar, som vanligt begår du typ-I fel.
Jag röstar på KLP för de har samma värderingar som jag har. De vill gå ut ur EU. Så jag som EU-kritisk har goda anledningar att rösta på dem. ■
Godtar man det rådande paradigmet att den genomsmittliga svenska politikern är en kleptokratisk odugling är dock Junilistan knappast något att ha eftersom de vill återföra makt från Bryssel till korridorerna i Sthlm – dvs ur askan i elden.
Spelar nog ingen roll vem vi röstar på. För poängen med den höga lönen är att alla blir köpta av EU.
Vem vill såga av grenen de sitter på efter att de tagit plats runt köttgrytorna ?
Svenska EU-parlamentariker driverofta frågor som inte gagnar oss.
Några vill stoppa traffiking i och från Rumänien. Andra vill stoppa långa djurtransporter inom EU.
Och de "arbetar" på heltid med detta !
Vad man röstar på beror givetvis på vad man tycker är viktigt. Ser man värnande av matresurser så är stopp för utfiskning centralt och då röstar man på MP. Vill man förbjuda aborter så röstar man på M eller KD (de är med i samma grupp). Tycker man upphovsrättsfrågor är det viktigaste finns PP. Sen kan jag ju tillägga att vänsterpartisten Eva-Britt Svensson tjänade åtta och en halv miljon kronor som ledamot i EU-parlamentet – men levde på en vanlig lön och gav bort resten eftersom hon inte ville fjärma sig från folket. Undrar just hur många här som hade gjort detsamma…
Hinner verkligen Junilistan skaffa några röster till EU-valet 2014? De dök upp från ingenstans. Jag måste dock medge att jag sympatiserar med många av deras argument. http://xn--sjlvfrbttring-cfbf9z.se/bra-att-junilistan-staller-upp-eu-valet/
Vilken grupp kommer Junilistan att tillhöra? De BORDE gå med i EFDP (UKIP, Sannfinländarna o Lega Nord (bl.a.), men det är möjligt (troligt?!) att de som Piratpartiet fegar och sätter sig med det Gröna blocket (värsta federalisterna efter liberalerna med Guy Verhofstedt – där sitter moderaterna och fp.) Iofs kanske de hamnar hos vänstern – gamla östtyska kommunisterna, Västerpartiet och skumma norrmän o danskar. Vänsterblocket- är annars mycket intressant – om ni klarar av att tänka själva och inte får hjärnblödning bara av att jag nämner DDR-kommunister – för den gruppen lider minst av sin "whip" (den person som tvingar alla i en grupp att rösta på samma sak – utfiskning t.ex. som Miljöpartiet har röstat för. För att inte tala om alla tokfederala (=betong Sovjet style) förslag som moderaterna röstar på i den Liberala gruppen.)
Om man röstar på Vänsterpartiet så kommer de faktiskt att driva vänsterpartiets politik i EU-parlamentet. Om man röstar på (t.ex. moderaterna eller miljöpartiet) så driver de i realiteten en politik som är motsats mot vad de säger på valaffisher och program. Det är det som är det luriga med EU-valet. Det är extremt svårt att veta vilken politik man faktiskt röstar på – ja med undantag (delvis dock, tror jag) av Vänsterpartiet.
Själv tycker jag att UKIP har sina poänger – även om de faktiskt till stora delar består av "fruitcakes" – men deras EU-politik (minimalt!) är helt rätt tycker jag.
Tycker inte Piratpartiet fegade ur. De hade en förhandling med liberala gruppen och den gröna gruppen. De gröna erbjöd mer pengar och sekreterare än liberalerna så de valde det mest fördelaktiga så som de lovat sina väljare.
Junilistan har sin integritet kvar för att dom inte har någon makt… hur som helst tycks dom vara förnuftigare än den övriga inavlade politruker.
Utan att vara väldigt insatt tycker jag att Isabella Lövin verkar göra ett välbehövt arbete med integritet. Fiskeripolitiken måste reformeras och det kommer inte att hjälpa att Sverige står utanför, om inte det skulle leda till EUs sammanbrott dock.
Med Valsamverkanspartiet hade kanske Junilistan haft ett mandat i EU-parlamentet idag.