Med gårdagens nedgång på de amerikanska börserna är nu index tillbaka på nivåer vi såg i slutet av oktober. Svenska OMXS30 är fortfarande kvar på decembernivåer, men börserna faller mycket hårt i Asien nu under morgonen och Stockholmsbörsen lär nog följa efter.
Veckochart S&P-500. Notera
att logaritmisk skala används |
Nikkei är i skrivande stund -3.51%, Hang Seng -2.27%, Shanghais SSE -0.85% och All Ordinaries -1.69%.
Det pratas om att viktiga tekniska nivåer ny knäckts i USA och att det ska leda till en börskrasch. Nivåerna som bröts var dippen i december, vilket tog tillbaka börsen till oktobers nivåer.
Veckochart OMXS30
Ej logaritmisk skala. |
Samtidigt är detta ingalunda den största nedgången sedan den faktiska kraschen 2011, vilket framgår i den logaritmiska börscharten för S&P-500 ute till höger. Naturligtvis är marknadens aktörer väldigt nervösa, då nervositeten står i proportion till vinsterna.
Ska Stockholmsbörsen och OMXS30 idag ner förbi decemberdippen måste index ner under 1255.71 eller ner ca 2.3% idag. Inte orimligt, men det ställer krav på en större nedgång än för exempelvis All Ordinaries.
Svensk och europeisk konjunktur är fortfarande under återhämtning. Naturligtvis kan det vara en falsk återhämtning, men min tro är alltjämt att vi inte får se den riktiga kraschen än, utan först längre fram. Var börstoppen i januari, så kommer det en tjurfälla på denna nedgång.
21 kommentarer
YEEEEEHAAA! Inget är så uppiggande som ett rejält börsras!
Jo, nu när stopplossarna börjar lösa ut så får man hoppas man får "valuta" för pengarna. Det mest ironiska vore ifall börsen skuttar upp igen precis efter att stopplossarna löst ut…
Ja det har varit många konstiga kursrörelser i framförallt småbolag på den negativa sidan vilket tyder på stop-loss.
Ligger i luften att USA vänder upp nu, förmodligen redan ikväll.
Ja nu närmar vi oss gränserna för en "allvarligare" nedgång. Avslut under 15.300 för DJIA under fredagen innebär nytt läge! 1.680 för S&P. Börjar dollarn stiga ordentligt under denna vecka eller nästa är det ett tecken som något! Alltså inte i betydelsen av oro för stark ekonomi utan istället "running for cover".
Dollar-index(utan asien-valutor förstås) tog 26 månader på sig(från april 2011) att nå sin topp(juli 2013) före rekyl med perfekta fib 50%. En korrektion som dock gick på dryga två månader vilket inte rimmar med normala cykler eller Gyllene snittet etc. Å andra sidan har dollar-indexet allt mindre relevans nu när asien-valutorna spelar allt större roll. Dollarn har t.ex stärkts mycket kraftigt mot asien-valutorna medan den försvagats mot euron under relativt lång tid(vänder nu?). Antagligen pga ECB´s "garantier" för periferi-papper och safe-haven i Tyskland!
Bif ett diagram över "margin-debt" på NYSE. Notera att det är främst bankerna och skuggbanker och andra s.k professionella kunder som ligger bakom "börs-leverage".
Det är just detta fenomen som ökar risken för s.k "flash-crashes". Då har man små chanser att hinna ur marknaden i rimlig tid.
http://3.bp.blogspot.com/-U9SSIuQ59wM/UvBb52eAvII/AAAAAAAAxXI/qsCEq8vawhY/s1600/margindebt.png
(h/t Jesse´s)
@rttck
Ser man på när margin-debt toppat så har crashen i samband med detta varit ganska utdragna historier och det har funnits gott om tid att hinna ur marknaden och slippa följa med hela vägen ner. Fallen runt 2001 och 2008 höll ju på gott och väl i ett år.
Att margin-debt är påväg uppåt igen tyder väl på att det kan vara ytterligare ett större fall på gång?
@Anonym; Ja inget går ju ner hela tiden utan rekyl men jag menar också att flash-crashes skapar panik vilket brukar innebära att alla säljer i botten. Sedan kommer en längre och långsammare rekyl som avslutas med nytt "förtroende" innan nedgången fortsätter.
Så visst hinner man ur innan botten är nådd…låt oss säga om ett halvår. Men du kanske förlorar 50% av dina mellanliggande vinster(orealiserade). 1987 kommer säkert tillbaka men inte ännu förrän dollarn har stuckit iväg ordentligt norrut.
Blir den amerikanska statistiken dålig idag ser det ut att bli fall ända ner till 1.660-1680 vilket är totalt 10% från toppen. En snabb rekyl innan fredagen slut upp ovanför dagens nivåer kan möjliggöra att korrektionen är klar! En långsam rekyl uppåt känns inte bra tekniskt sett. Tokyo behöver inte påverka så allvarligt trots allt. Utlänningar som säljer mest tror jag.
Håller med om att en tjurfälla kommer. Tjurfällan kanske kan förklaras av att konjunkturbarometern talar för att vinsterna för företagen bör öka något, dvs bättre resultat i Q1 och något högre kurser?
Härligt med en börsnedgång-så madrassens skrynklighet kan avnjutas!
Ut med pengarna från börsen och in med dem i madrassen.
Visserligen är det obekvämt men ingen annan får del av dem!
Marknaden flyr risk, inte märkvärdigare än så.
Blir tufft för tex bolag som Sandvik (hög skuldsättning) och BlackPearl (förhoppningsbolag i tveksam bransch).
Känns som din eventuella säljsignal Cornu med barometerindikator över 110 tre månader i rad känns väldigt långt borta.
Sålde av allt onsdag 29/1.
Bo Bubbla
Jag plockade bort barnens pengar från börsen under gårdagen.
De ska (förhoppnigsvis) användas för akademiska studier framöver, så jag vågade inte riskera att ligga kvar i 100% aktier.
Inom ett par dagar ligger det således en massa likvider till 1,95% ränta.
Jag ämnar för en del av kapitalet (efter bankbyte) sannolikt gå tillbaka till börsen igen (fast inte just nu).
Tips och synpunkter på vad man gör med likviderna under tiden mottages gärna.
Räntefonder ligger nära till hands. Har själv några uppslag, men det är alltid nyttigt med nya tips och och synpunkter.
Spiltan räntefond har bra track-record.
Enda nackdelen med den är att det tar 3 dagar innan du får in pengarna på kontot vid försäljning.
Kan du stå ut med dom villkoren är det den bästa penningmarknadsfonden.
Lannebo likviditet använder jag för närvarande (plus Fidelity Euro Cash-A och MS INVF US Dollar Liquidity A – skall man ligga likvid kan man ju sprida valutarisken lite). Danske Invest Sverige Likviditet har jag också använt för att parkera pengar. Lannebo har fördelen att man får loss pengarna på en dag.
Har man pengarna på ISK/KF så finns det inget vettigt alternativ till att parkera pengar (man kan ju inte gärna flytta dem till högräntekonto).
MS INVF US Dollar Liquidity A ger väl i i princip ingen ränta?
Dock följer den usd/sek och tror man på börsfall tror i alla fall jag att även dollarn stärks.
Kan alltså vara ett intressant alternativ för alla dysterkvistar.
@gefle
Nej, tacka FED för det – anledningen är mer att inte lägga alla ägg i en korg snarare än att jaga högsta ränta.
Den kommer troligtvis att fortsätta röra sig i motsats till börsen.
På fem år har den en negativ avkastning på drygt 20% i sek, samtidigt som S&P-500 gått upp över 100%.
Tillägg: jag förväntar mig att jag kommer kunna ha användning av köpkraft nominerad i USD, EUR och SEK i framtiden (kanske borde man inkludera några andra valutor, men utbudet stämmer inte alltid med vad jag vill ha).
Fick en Livförsäkringsrapport från LF Liv häromdagen. 2 försäkringar har gått back under 2013!
Vad sysslar de med? Svar: Tar ut avgifter!