Från årsskiftet har jobbskatteavdraget höjts och brytgränsen för statlig skatt har räknats upp på sedvanligt sätt, även om den avsiktliga höjningen stoppades av sverigedemokraterna med stöd av vänstersocialisterna.
Bifogar en liten graf över hur beskattningen på lönedelen av din lön (ignorerandes arbetsgivarens avgifter ovanpå din lön) generellt förändrats sedan årsskiftet. Vad som gäller exakt med din kommun och i din församling kan du ta reda på hos jobbskatteavdrag.se.
Andra förutsättningar är att man är en tant eller gubbe på 44 år, dvs född 1970.
Tack, Anders Borg! |
Jag anger bara inkomster i jämna 5000-tal i bruttolön upp till 50 000:- SEK. Har du högre lön än 50 000:- SEK har du ändå så pass mycket pengar i näven att du inte behöver bry dig. Klarar du inte av att få ihop vare sig ekonomin eller livspusslet med den lönen så har du enbart dig själv att skylla. Och möjligen din ex, exmake eller exfru. Och alla andra vars fel allt alltid är.
Grafen anger alltså förändringen för genomsnittskommunen och genomsnittsförsamlingen och förutsätter att man är medlem i Svenska kyrkan och dyrkar zombieguden Jesus (han reste sig trots allt från de döda enligt Bibeln), som en tvättäkta gammelmoderat. Eller mer passande, en kristdemokrat, då det är en kristdemokrat som driver websajten. Och kristdemokraterna är de nya gamla modernaterna.
Några konsekvenser här. Förra året infördes trängselskatt i Göteborg. Passerar man på 13-kronorsnivåerna två gånger om dagen 21 dagar i månaden, elva månader om året, blir månadskostnaden 21*13*2*11/12=500:50 SEK. Det höjda jobbskatteavdraget bör alltså helt på egen hand återställa trafiken i trängselskattens Göteborg till nivåerna före 2013. Med lönepåslag under 2013 och 2014 har bilpendlaren idag oavsett mer i näven varje månad, då KPI-inflationen ligger runt 0%.
Så sätt inte i halsen när ni får ert lönebesked i dagarna! Prisa Anders Borg istället!
Vi tackar alla samfällt Anders Borg för dessa extra hundralappar kvar på kontot. Tack, Anders, för att du inte tog våra pengar! Tack, snälla!
Ni som inte ville ha skattesänkningar utan vill att pengarna ska gå till vård, skola och omsorg kan frivilligt dra av mindre av era räntor i deklarationen framåt maj, eller frivilligt ange en högre löneinkomst än vad ni faktiskt har, så ni får betala mer i skatt. Annars är ni hycklare likt Jonas Gardell mfl.
31 kommentarer
"zombieguden Jesus"
Där satte jag teet i halsen i dagens skratt!
Ibland får du till lysande formuleringar, Lars!
Ja, den var bra 🙂
Nej, den var enbart billig och pinsam!
Man ska inte förakta några hundra extra varje månade varje år. Det har blivit flera tusen extra i månaden under alliansens regim. Bra jobbat Borg!
Allt medan Sveriges skulder rasar:
http://www.europaportalen.se/2012/08/har-far-du-koll-pa-europeiska-statsskulder
Njaee Oppti, äre inte så att Svenskarna är bland 10 i topp att vara i skuld?
T.o.m. värre än Amerikanen.
Statsskulden är ju ungefär lika nu som 06 men FAS3, 5-tusen i månaden höjer ju BNP.
Så ju större utgifter Staten drar på sej så ju enklare verkar det som att det blir med Statsskulden, eller?
Det stämmer Nils. Statsskulden har inte förändrats så jättemycket senaste tiden, däremot är vi väldigt skuldsatta i bolån och liknande saker. Det är väldigt få som äger sitt boende i Sverige till skillnad från tex omtalade Grekland. Hoppas kunna få med det på statsskuld.se under kommande tiden.
Vill man optimera löneuttaget så är för 2014:
Gräns för statlig inkomstskatt: 433 900 (inkl. grundavdraget)
Andra nivåer man bör känna till:
Max VAB: 444 000 (10*prisbasbelopp)
Max SGI: 333 000 (7,5*prisbasbelopp)
Det är viktigt att följa vad politikerna vill att vi skall tjäna. 😉
Varför är VAB, och SGI baserat på prisbasbeloppet medan pensionsinbetalningarna är baserat på inkomstbasbeloppet? Sen är frågan varför gränsen skall vara högre för VAB än när man själv är sjuk? Finns det någon statistik som visar att barn till folk med 7.5-10pbb i inkomst är "sjuka" mer?
Jag tror du får ge upp att försöka hitta logik i saker som är politiskt beslutade. 😉
Håller med om att det är en snårskog. Skulle välkomna ett rakare och enklare skattesystem. Det skulle alla tjäna på.
@mrlowrisk
Jag väntade mig inte att hitta logik utan väntade mig bara en anledning (kanske både den officiella och verkliga).
När det gäller enklare skattesystem så är du nog inte ensam – problemet är väl bara att politrukerna kanske inte har samma syn på det…
Jobbig graf där man måste räkna själv. Stämmer det verkligen att man måste upp i en månadslön på ca 40 kkr för att få full utväxling av nästa avdrag? Låglöneprofil, my ass. Ännu större klyftor hade det blivit om brytpunkten hade höjts som regeringen ville. Själv får jag tydligen 520 kr mer per månad. Jag får nog en extra hundralapp tack vare de förtätningar på dagis och nedläggning av byskolor som just nu genomförs i min hemkommun. Du har helt rätt Cornu, jag behöver egentligen inte dessa 520 kr. Men nu kan jag dricka ännu dyrare rödviner medan jag skänker en tanke till dagisbarnen och deras stressade fröknar. Jag har nämligen kommit till samma slutsats som Jan och Jonas. Det spelar ingen roll om jag, Jan eller Jonas betalar in extra skatt om inte alla vi medborgare gör det gemensamt (gärna efter förmåga). Fångarnas dilemma tror jag att fenomenet kallas inom sociologin. Körsång lär vara ett bra sätt att lära sig att hantera detta problem och utveckla förmågan att lita på andra. Demokratiska samhällskontrakt och solidaritet kan vara andra bra verktyg. New public management är en strategi som uppfunnits av de som tror att dilemmat är oöverkomligt.
"Jobbig graf där man måste räkna själv. Stämmer det verkligen att man måste upp i en månadslön på ca 40 kkr för att få full utväxling av nästa avdrag? Låglöneprofil, my ass. Ännu större klyftor hade det blivit om brytpunkten hade höjts som regeringen ville"
Första klassens skitsnack. Ni som klagar kan väl någon gång ta och bestämma er för om vi ska räkna i kronor eller i procent. Så fort skatten sänks så gnäller ni över kronorna och bortser från procenten helt. När skatten höjs spelar plötsligt kronorna inte någon roll utan då är det procenten som räknas. Lite konsekvens vore önskvärt, tack.
Resonemanget låter ofta så här
-Jobbskatteavdraget suger, alla som tjänar si och så mycket fick 1000 kr men jag fick bara 500 kr. De rika bara skor sig på oss fattiga.
Och vice versa, när skatten höjs
– Jaha jag skiter väl i om du får betala 1000 kr mer i skatt när jag bara behöver betala 500 kr mer i skatt, du tjänar ju mer än mig så du har råd.
Det är helt hål i huvudet att resonera på det här sättet.
Calle, du är bara så typiskt avundsjuk. Men föregå du med gott exempel och ge bort din extra pengar. Det står dig helt fritt, eller så kan du amortera lite extra. Dessutom är inte 40kkr/mån speciellt hög lön. Typ normallön för en med högskoleutbildning. Du kan också utbilda dig om du vill ha mer pengar. Det är gratis i Sverige vet du, för det är ju staten som betalar…
DL: Jag kan räkna i både kronor och procent, men jag fattar ändå inte riktigt din invändning mot mitt inlägg. Det närmaste jag varit ett hål i huvudet var nog när jag som gruppchef var tvungen att kolla om båda granaterna hade lämnat GRKns eldrör efter en dubbelladdning av misstag vid FMVs test av en hel salva (90 granater per 12 cm pjäs; det du!).
Jaha Dåså: 40 kkr är drygt 10 kkr över medel- och medianlönen i Sverige. Jag vet inte riktigt vad du menar med att jag är avundsjuk eftersom jag hamnar till höger om staplarna i Cornus graf.
@ Calle Johan
New public management är en strategi som uppfunnits av de som vill öka sina redan gigantiska förmögenheter.
Richard Bandler: Jag instämmer. Men detta är oftast personer som har svårt att se möjligheten att man kan göra saker tillsammans, utan snäv personlig vinning. Snart har de tvingat oss alla att resonera på samma sätt om vi inte vill gå under i vårt nya avreglerade Sverige. Det är en sorglig utveckling. Det här landet byggdes på hedersord, nu bryts det av alla som kan det. Ta för dig eller gå under. "Din enda trygghet är din egen kompetens". Suck.
@ Calle Johan
Jag misstänkte att du var av samma åsikt. Ville bara peka ut det. Jag håller med. Det är en sorglig utveckling.
Cornu, jag tror du tänker fel kring Jonas Gardell. Om jag var stenrik som Gardell så skulle jag kunna tycka att det var bra med ökat skatteuttag för att förbättra välfärden för utsatta (nu är jag egentligen skeptisk till att skattehöjningar kommer att åstadkomma detta men vi antar hypotetiskt att jag faktiskt tror att det är en bra väg för att åstadkomma detta). Det behöver inte innebära att jag vill betala mer skatt på eget bevåg utan snarare att jag gärna vill betala mer skatt förutsatt att även andra gör det. Detta är inte hyckleri.
Hyckleri skulle t ex vara att vilja ha skatteökning och sedan smita från skatten. Ett annat exempel på hyckleri skulle vara att vilja att andra rika på eget bevåg ska betala mer skatt men själv inte göra det. Det Gardell gör verkar dock inte vara hyckleri om han inte får som han vill och sedan smiter från skatten.
Indirekt smiter han från skatten genom att istället för att ta ut det som inkomst av tjänst så bolagiserar han sin inkomst. Det finns inte många andra syften att göra detta än att betla mindre skatt. Övriga effekter som uppnås genom detta förfarande kan man även uppnå genom att ta ut det som inkomst av tjänst.
Upplys mig gärna om vilka andra eventuella orsaker detta beteende har.
Men, som jag minns det, var detta inte något argument Cornu angav. Om Cornu skrev att Gardell är en hycklare för att han vill ha skattehöjningar som han sen ändå själv smiter ifrån så hade jag gett honom (Cornu) rätt. Men jag kanske minns fel?
Som jag minns det var det precis det som var problemet eller åtminstone en del av hyckleriet. Men det kan vara jag som minns fel. Förutom det vanliga om att deklarera "fel" för att betala mer skatt, vilket jag kan tycka är ett lite tramsigt argument men ack så korrekt.
Allt handlar om att jag gärna betalar mer men bara om jag kan tvinga alla andra att göra detsamma. Precis som skribenten ovan är man pigg på det när mer för egen del blir 20 kr men för andra blir 2000 kr mer. Det är höjden av rättvisa ända tills skon sitter på den andra foten.
Jag vet inte vilken skribent du syftar på men för egen del så skulle jag, i Gardells situation (om jag trodde på höjd skatt), vara pigg på det om det blev 2000 kr för min del och 20 kr för någon som saknade förmögenhet. Det tycker jag är hyfsat rättvist om man inte ska vara en hycklare.
Gardell vill ha höjd skatt men bara för andra eftersom han själv smiter undan skatten och vill inte betala sin del. Detta gör honom till en hycklare. Gör man samma sak som Gardell vad gäller skatten men inte propagera för att andra skall betala högre skatt så är man inte hycklare.
Jo, men poängen är att Cornu tänker fel när han tycker att folk som vill ha skattehöjningar kan lösa det genom att själva betala extra mycket i skatt. Den som vill ha skattehöjningar vill ju att skattehöjningen även ska gälla övriga. Vem fan vill ha en skattehöjning som endast gäller en själv medan alla andra slipper?
Fast det där om att frivilligt börja lägga på skatt på sig själv är ett svagt hållbart argument, för man vill inte vara ensam om att göra det utan att det isf ska vara en genomgående sak, annars gör det ju ingen skillnad. Så jag skulle inte kalla det hyckleri, mer att man inte vill vara ensam om att bli fattig(are) men att det är helt okej om alla blir det vilket sedan resulterar i det man vill: I överlag mer pengar till skola, sjukvård och omsorg.
Precis.
Just så Vicktor Öhlund. Jag uttryckte det mer omständligt, du var mer rakt på sak. Ett annat exempel: jag äger och kör bil men anser att vi tillsammans borde satsa på tåg och annan kollektivtrafik snarare än större vägar (och snarare än att fortsätta bli ett värre nationalekonomiskt experiment a lá Chicagoskolan än Pinochets Chile). Jag tycker inte att det är hyckleri; vi behöver förändra detta tillsammans. När jag läste på Handels fick jag dessutom lära mig att tågtrafik är typexemplet på ett "naturligt monopol. Sådana monopol bör ägas och drivas gemensamt av samhället, något som Lövén nu också tycka ha insett, åtminstone vad gäller själva rälsen.
Ja, jag tror Cornu tänker fel i sitt resonemang kring Gardell om att han frivilligt borde börja lägga på skatt på sig själv för att inte vara en hycklare.
Det var inte att Gardell skulle betala frivillig skatt utan att han istället skulle ta ut lön från företaget och därmed behöva betala skatt istället för att med skattetekniska krumbukter se till att få så lite skatt som möjligt samtidigt som han propagerar för höjd skatt.
Fast Cornu skriver; "Ni som inte ville ha skattesänkningar utan vill att pengarna ska gå till vård, skola och omsorg kan frivilligt dra av mindre av era räntor i deklarationen framåt maj, eller frivilligt ange en högre löneinkomst än vad ni faktiskt har, så ni får betala mer i skatt".
Cornu verkar tro att de som vill ha skattehöjningar skulle tala enbart om sig själva. Det rimliga är att de vill att alla ska få skattehöjningar och att de alltså talar om kollektivet skattebetalare. Den som förfäktar denna åsikt kommer rimligtvis inte frivilligt betala in extra skatt utan väntar tills skattehöjningen för kollektivet genomförs. Om personen inte är en hycklare så betalar denne då skatten. Det finns inget hycklande i att låta bli att, som enda person, betala in extra skatt.