Baserat på bloggenkäten kring väljarsympatierna och att denna bloggs normalt ärkekonservativa läsare verkar fly alliansens partier, så kanske jag ska lägga ett hypotetiskt scenario för 2014 och framåt. Som vanligt kommer jag ha 100% fel, men det är kul att skriva ändå.
Sveriges ekonomi fortsätter återhämta sig under 2014, åtminstone fram till sommaren. (c) och (kd) åker ut ur EU-parlamentet och (m) och (fp) tappar stort, vilket blir ett tecken i skyn inför riksdagsvalet. Marknadsräntorna börjar stiga på förväntningar om regimskifte från högersocialister till vänstersocialister.
Även i riksdagsvalet åker (c) och (kd) ut. (m) och (fp) får tillsammans 30%, medan (sd) får 10%. Vänstersocialisterna får en helt egen majoritet med 57% av mandaten och (s) + (mp) bildar regering med stöd av (v), som dock inte släpps in till några ministärer.
Skatterna höjs, speciellt för företagen och höginkomsttagare, för att finansiera kraftigt höjda ersättningar i socialförsäkringarna. Företag flyr landet och förutom arbetslöshet så knäcks ekonomin av att arbetslinjen överges och det åter blir lukrativt att leva på a-kassa eller försäkringskassan. Höjda skatter för högre inkomster tillsammans med skenande marknadsräntor knäcker bostadsbubblan 2015 när de besuttna inte längre har råd med sina skulder.
Efter att (smp)-regeringen förbjudit läxor, betyg, prov och all form av repetitivt inlärande, undantaget inom idrott och musik där det förblir tillåtet att göra samma sak flera gånger för att bli bättre, så faller Sverige i nästa PISA-undersökning till lägsta plats i världen. Det blir straffbart med 2 års fängelse att på fritiden lära sina barn något i hemmet, och barn med kunskaper inlärda utanför skolan blir bevis nog för att skicka föräldrarna i fängelse. Alla kvarvarande kunskapskrav stryks ur läroplanerna, då det är orättvist att barn med olika förutsättningar ska tvingas lära sig något. Dock får vi den jämlikaste skolan i världen, när ingen kan något alls.
2016 kommer så den svenska ekonomiska kraschen tillsammans med en internationellt vikande konjunktur. Valåret 2018 träder IMF in och tvingar fram tvångsbesparingar och kraftiga skattehöjningar, och EU ger endast hjälp under förutsättning att vi inför euron. Sveriges ekonomi återhämtar sig aldrig mer, efter att ha förlorat sin enda fördel – den svenska kronan.
Ha en fortsatt trevlig dag!
45 kommentarer
Du har så rätt … säkert nästan 100% fel … men bara nästan 100% fel …
Även blinda höns hittar ibland något korn av sanning.
Eller så börjar förnuftet segra och Sverige skippar den dyra årliga medlemsavgiften till EU på 30 – 40 GSEK, genom ett EU-utträde. Med förnuftet kommer mer patriotism och mindre EU-vurm och globalism i det politiska och massmediala etablissemanget.
Ett EU-utträde kan sannolikt inte göras förrän efter valet 2018, ty Sjuklövern var snabba med att skriva in EU-medlemskapet i Grundlagen, under fullständig radiotystnad från konformistmedia ledareredaktioner, då man befarade att ett populistiskt parti skulle komma in i Riksdagen 2010. Ändringar i Grundlagen kan ju bara göras genom två riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan.
Svensk inhemsk livsmedelsproduktion kan då återigen prioriteras och skapa många nya arbetstillfällen.
Minerallagen kommer nog inom kort att ändras, så att de svenska naturresurserna bättre kommer svenska folket till del.
Sedan kommer Sverige 2016 bli föremål för ett "kvalitetsgyckel" i form av att någon "skojfrisk" nation bränner av en atmosfärisk kärnvapenexplosion över Sverige, varvid en EMP genereras som slår ut all icke-optisk internetstruktur i Sverige. Det får till följd att Bloggen Cornucopia? ligger nere några veckor. Många läsare och kommentatorer av bloggen kommer då känna en existentiell ångest.
Även jag har 100 % fel i mina förutsägelser!
@gluelse
"Eller så börjar förnuftet segra och Sverige skippar den dyra årliga medlemsavgiften till EU på 30 – 40 GSEK, genom ett EU-utträde. "
Sen vaknade gruelse med täcket i örat eller?
Det är inte speciellt märkvärdigt att man ändrar i grundlagen under fullständig radiotystnad. Det mer anmärkningsvärda vore ifall de skulle lämna grundlagarna oförändrade vid något riksdagsval.
Även om medlemsskapet inte explicit var med tidigare i grundlagen så fanns det redan tillräckligt med gojs där för att tolkas som att sverige är med i EU. Ett utträde krävde ändå grundlagsändring innan 2010.
@Anonym 08:06
"Sen vaknade gruelse med täcket i örat eller?"
Vad menar du eller är du själv på örat, så tidigt på morgonen?
2010 års grundlagsändring är märkvärdig. Den underlättar för främmande makt att sänka nationalstaten Sverige. Ansvarskännande svenska ledarskribenter borde åtminstone ha skrivit om detta.
"Ett utträde krävde ändå grundlagsändring innan 2010."
V.v. motivera ditt uttalande, särskilt med tanke på att remissinstansen Juridiska fakultetsstyrelsen vid Lunds universitet inte håller med dig.
10 kap §5 angav redan innan 2010 års ändring att Sverige kunde överlåta beslutanderätt på EU. I det överlåtandet ligger rimligtvis implicit det faktum att vi är medlemmar i EU. Hade vi gått ur hade vi rimligtvis behövt stryka möjligheten att överlåta beslut på en organisation vi inte är medlemmar i.
Så jag tycker det verkar som att Anonym har rätt.
@Ben Dover 16:13
Tänker du inte på RF kap 10 § 6. Överlåtelse av beslutanderätt inom EU-samarbetet?
"6 § Inom ramen för samarbetet i Europeiska unionen kan riksdagen
överlåta beslutanderätt som inte rör principerna för statsskicket."
Jag tolkar kapitel 10 § 6 som:
Under förutsättning att vi är med i EU kan riksdagen överlåta beslutanderätt som inte rör principerna för statsskicket.
I "Regeringens proposition 2009/10:80 En reformerad grundlag" (sid 194) 10.1.1 invänder remissinstansen Juridiska fakultetsstyrelsen vid Lunds universitet i Regeringens motivering för det grundlagsskyddade EU-medlemskapet, varvid regeringen svarar:
"Det kan visserligen hävdas att ett inskrivande av medlemskapet i grundlag skulle kunna begränsa Sveriges konstitutionella handlingsfrihet om landet snabbt vill lämna EU. Att i en sådan situation återta den beslutanderätt som har överlämnats till EU skulle formellt kunna kräva att regeringsformen först ändras så att medlemskapet inte längre grundlagsskyddas (jfr prop. 1964:140 s. 132).
Regeringen gör dock, i likhet med utredningen, bedömningen att det inte längre är rimligt att låta den typen av överväganden styra utformningen av regeringsformen."
Mitt intryck är att Regeringen inte vill att Sverige ska lämna EU.
Jag väntar fortfarande svar från Anonym.
Problemet med det grundlagsskyddade EU-medlemskapet vid ett eventuellt ett EU-sammanbrott, är att Sverige i värsta fall, med tanke på att det är riksdagsval vart fjärde år, har bundit upp sig vid att betala minst ca 140 miljarder kronor (4 x 35 mdkr) till EU.
@gruelse
Att vakna med filten i örat indikerar att det man nämnde innan bara var en dröm. Givetvis kommer det du beskrev inte hända i verkligheten.
Det faktum att vi redan innan 2010 hade med i grundlagen att EU-lagar skulle vara gällande i sverige gjorde att vi förvisso hade kunnat gå ur EU, men till vilken nytta när EU-lagarna fortfarande skulle gälla?
@Anonym 20:03
Vad är det som gör att du anser att EU varar för evigt?
Har du hört talas om att Storbritannien ska ha en folkomröstning om EU-medlemskapet?
"Det faktum att vi redan innan 2010 hade med i grundlagen att EU-lagar skulle vara gällande i sverige gjorde att vi förvisso hade kunnat gå ur EU, men till vilken nytta när EU-lagarna fortfarande skulle gälla?
Var står det?
Vilka EU-lagar syftar du på?
@gruelse
Det är inte att EU varar för evigt som avsågs utan att förnuftet skulle segra. Har du sett några tendenser till att förnuft verkar vara av stor betydelse i politiska kretsar?
Letar du upp en äldre version av regeringsformen så ser du att man redan där har bestämmelser för att låta EU bestämma. Jag orkar inte leta fram den just nu.
Hahaha nu börjar det likna något, men cornu får passa sig för med såna här texter kan han bli tvångsrekryterad till aftonblaskan =D
Jag tror du har fel i att du har 100% fel; meningen "(s) + (mp) bildar regering med stöd av (v), som dock inte släpps in till några ministärer" slår nog in, så då har du bara 98% fel.
Kan ju alltid hoppas att de "förbjuder" (givetvis med mycket hårda straff för överträdande) läxor och prov då topplandet Finland inte har något av detta. Det vet du va?
Du skämtar men här är lite om finsk skola, och visst har de läxor. Björklund har faktiskt varit där och "blev djupt imponerad" men han har tydligen sådana inlärningsproblem att han inte fick med sig något av detta över sundet.
http://www.sydsvenskan.se/varlden/de-har-varldens-basta-skola/
Lite positivt tänkande såhär på en söndag ser jag =)
Om jag inte minns fel har det uttrycks på bloggen tidigare att politiker är en del av problemet, inte lösningen. Instämmer i det. Men kan du trots detta se något möjligt om än osannolikt scenario där läget i samhället utvecklas till det bättre efter valet?
En liten fundering kring skolan.
Finland har mycket bättre skolor än Sverige — men har de inte haft det länge? I så fall, varför är det fortfarande så att Sverige är ett rikare land osv?
Dessutom driver du ju testen i andra inlägg att vi ändå överutbildar befolkningen idag.
Tjejer har ju i genomsnitt bättre studie resultat i Sverige än killar. Och som alla känner till så resulterar det i att de har bättre löner och är eftertraktade som ledare i svenska företag.
Att den svenska skolan är något sämre spelar alltså inte så stor roll eftersom vi är så mycket bättre på att ta till vara och utveckla människor i arbetslivet efter avslutade studier.
Är Pisa testerna optimerade för framtiden? Jo kanske speciellt bör eleverna bättre på MA.. men…
http://www.dn.se/debatt/den-svenska-skolan-battre-ur-ett-finlandskt-perspektiv/
Det måste ju till vuxna ute i samhället utanför skolan som visar ledarskap och förmåga och inspirera för att våra smarta ungdomar också ska förstå värdet av att skaffa sig en utbildning. De är rätt tysta i debatten tycker jag. Tycker de att PISA studien mäter något som de faktiskt sätter värde på när ungdomarna väl knackar på dörren och söker jobb?
Damn straight. Var det en kolumnist i DN som ondgjorde sig över hur bevakningen av Nobelfesten ser ut? Att fokus ligger på titlar och kläder, snarare än på vad folk faktiskt gjort och uppnått?
Ett alternativt scenario är att vi får en mittenregering med S+Fp, kärnkraften byggs ut kraftig, skolan förstatligas och styrs upp, och Sverige kommer på fötter igen. Det som behövs för att få ett samhälle att fungera är välutbildad arbetskraft och billig energi, vilket är orsaken till varför tex Mp totalt skulle ödelägga Sverige.
Det gäller bara för S-toppen att göra sig av med de värsta vänsterflummarna i partiet, och lyckligtvis så har de ju numera två partier att byta till.
@03f12e42…
Och ett annat scenario är att Sd bildar regering under stående ovationer från Mp och media, men om man tror det skall hända så kanske man också tror på tomten…
"Disqus inte så glada. Har kontaktat "law enforcement" om vårt grävjobb. Något för journalister att ta reda på mer om" Researchgruppen
Har de kört amerikanska medborgares epostadresser mot disqus så knackar det väl snart på dörren och då är det inte aschberg.
Till skillnad mot cornu så har stefan löven arbetat både med hjärnan och händerna på hägglunds som svetsare han ligger lite lågt nu bara för att inte reta upp v+mp så jag tror att förnuftet kommer att segra en M+S regering tror jag vore det bästa för landet där moderaterna och sossarna neutraliserar varandras bägge ytterligheter, sedan kommer dagen då centern och kådis upphör att existera som riksdags partier att bli allmän helgdag inklusive både annan och tredjedag helg. kärnkraften byggs ut kraftigt, viktig nationell infrastruktur tillåts inte vara utlandsägd vindkraftverken tvingas bära sina egna kostnader utan subventioner samt att områderna runt lidingö södermalm blir ett varg och dvärgbandmask reservat för lattedrickande hipsters som gärna vill uppleva en unik och värdefull naturupplevelse både inuti och utanför kroppen,
1000vargar borde väl kunna leva och frodas där utan vidare
och till sist så kommer motorbåtstrafik att förbjudas i hela stockholms skärgård på grund av att gruvarbetarna behöver koppla av i en bullerfri miljö när dom går av skiftet och vill koppla av från gruvans häktiska liv.
Festligt, skulle vara skoj, alla parter borde bli nöjda.
@kal-krister
En "Mud+Snow"-regering är nog precis vad vi behöver;)
För att kunna föra en för landet klok politik är en mittenregering ett måste, MP, VP och SD gör sig bäst i avbytarbåset, sossar, moderater och småpartierna borde kunna samsas, för landets bäst.
"sossar, moderater och småpartierna borde kunna samsas, för landets bäst"
Jo… Tyvärr är det ett långt steg från det teoretiska "borde kunna" till det praktiska "kan".
Jag tror nämligen inte att de kan… Men de borde kunna, det kan jag hålla med om!
Mittenregering ur vems perspektiv. Är inte SD det enda mittenpartiet vi har i riksdagen? Mätt med "europeiska" mått?
Kan du inte göra ett scenario där alliansen, mot förmodan, vinner valet. När skulle bobubblan spricka under deras styre? När åker räntorna upp osv osv.
btw, har inte arbetslinjen övergivits för länge sen då arbetslösheten aldrig har varit högre… 🙂
@Peter Madison
Jag tror att åtgärderna som de röd-gröna skulle vidta är kraftigt överdrivna, men som du säger så är det ganska rimligt att liknande händer ifall aliansen sitter kvar i regering. Politiken som leder fram till det kan skilja, men man skall inte bortse från att det kan vara externa faktorer som triggar en ränteuppgång.
Tillägg:
Sen har vi ju det här partytricket som kan förstöra festen för valfri regering någon gång frammåt 2015-2016…
Det har ju pratats lite om M <3 S. Det vore väl det bästa? Politiken är ju väsentligen samma och man slipper extrempartierna. Löfven tror jag kan vara hyfsat vettig, för att vara sosse. Han har ju trots allt den unika erfarenheten av riktigt jobb i bagaget.
Off topic: Cornu, din blogglista verkar "trasig", mina inlägg senaste månaden har inte kommit in – ligger en länk till ett riktigt gammalt inlägg. Förresten en jätteviktig fråga för 2014+?
Jag tycker det är konstigt att du har så negativ syn på SD Cornu. Det verkar som du håller med dem på alla punkter i princip. Också konstigt att du inte tror att de skulle få fler röster då de står högre i opinionsmätningarna, har en stigande trend och brukar underskattas i mätningarna.
Han fegar ur………………………..
2014 blir ett magiskt år; 2+0+1+4= 7. Det 7:de tecknet i Maya-kalendern är en Blå Hand som representerar de sista dagarna av skapelsen och associeras med kreativ perfektion.
Nu som först finns alltså förutsättningarna för det perfekta samhällsbyggandet som påbörjas 2014 i Skandinavien där vi kan glädjas åt att Kalmarunionen 2.0 återupprättas.
2022 är den kreativa perfektionen fullbordad:
"The complete dissolving of Europe all started with Scandinavia. Around 2014, they realized their superior social welfare programs, standard of living, life expectancy, health care, and business practices were better kept from the rest of the barbarian continent. The Second Kalnar Union was born. And it has flourished. Life expectancy these days is pushing 150 years. There is no crime. No hate. Everyone is beautiful. Clean energy powered by windfarms fuel everything. Ikea has overtaken Walmart in international corporate power."
Tyska Nudisthavet 🙂
Knäckt enonomi och skenande räntor?
Läxor borde förbjudas med tanke på hur många timmar de unga är i skolan. Självklart finns undantag där det passar bäst att sitta hemma men bostadsytan per person är ganska liten på en hel del ställen där många svaga elever finns.
@Dr. Parasit
För det första är skoldagarna verkligen så långa – jag har för mig att skoldagarna var betydligt kortare i gymnasiet än vad en normal arbetsdag är (och då skall man ha i åtanke att efter gymnasiet bör ju arbetslivet följa).
Dessutom så blir en sådan ordning där allt skall hinnas med under skoldagen lite knepig eftersom olika elever har olika snabba med att göra sina uppgifter. Man kan ju knappast förvänta sig att de högpresterade eleverna skall stanna kvar i skolan bara för att några lågpresterande elever behöver tiden för att bli färdiga – isht i en skola där man inte anpassar omfattningen av utbildningen efter elevens förutsättningar.
Däremot kan det ju vara fördelaktigt ifall skolan kan erbjuda hjälp med läxan för de elever som har dåliga förutsättningar att få hjälp hemma (eller ens en vettig studiemiljö).
Din bloggranne Blighty på The Economist funderar över traditionella höger och vänsterpartier och hur illa den uppdelningen fungerar för dagens stora politiska frågor och var de "nya" ideologiska frågorna egentligen skär igenom tradpartier. Skullle kunna vara jul att applicera på svensk politk.
http://www.economist.com/blogs/blighty/2013/12/westminster-reimagined
Nulli secundus
Sen har vi political compass vilken jag har för mig bygger på att man helt enkelt har undersökt vilka åsikter som tenderar att höra ihop och gjort en tvådimensionell skala utifrån detta. Man har å ena sidan höger-vänster och å andra sidan liberal-auktoritär, men namnen på dessa är alltså en tolkning av de dimensioner man konstaterat utifrån korrelation i enkätsvaren.
Annars är sådana skalor alltför oftast bara tomma spekulationer utan riktig vetenskaplig grund.
"denna bloggs normalt ärkekonservativa läsare"
Jag hoppas det där var ett skämt. Jag känner mig som avantgarde. Men förvisso känns det inte som folk här drivs av en frustande vilja att förändra världen till det bättre.
”…, så faller Sverige i nästa PISA-undersökning till lägsta plats i världen.”
Eller så sätter sig vänsterfalangen av sjuklövertrollen sig ned och förutsättningslöst analyserar vad som händer med matematikkunskaperna när andelen skolelever med ”non-immigrant” background förändras.
I händelse av bristande analytisk förmåga eller oförmåga att tänka utanför bag-in-boxen, ges följande hjälp på traven. Nedan analyseras invandringspolitikens eventuella medverkan på förändringen i PISA-matematikresultatet mellan 2003 och 2012, för elever i de jämförbara länderna Sverige, Danmark, Norge, Finland och Tyskland [kolumn 1]. Förändringen i medelresultatet [kolumn 2] och förändringen i resultatet för non-immigrant-elever [kolumn 3] samt elevandelsförändringen för non-immigrant-elever [kolumn 4 uttryckt i procentenheter] redovisas:
Förändring (PISA 2012 – PISA 2003) :
Land__medel__non-immi.___elevandelsförändring
SE____-31______-27_______-3
DK____-14______-12_______-2,4
NO____-6_______-3________-3,8
FI_____-25______-23_______-1,4
DE____11________3________2,3
http://www.mecd.gob.es/dctm/inee/internacional/pisa2012/pisa2012voliiinternacional.pdf?documentId=0901e72b8178af64