Hos Bonnier/DN skriver Ewa Stenberg som det är angående (kraftigt överdrivna) bostadsbristen. Det kommer aldrig byggas mycket bostäder igen, speciellt inte i storstäderna, vilket är i linje med vad t ex vår visselblåsare i byggbranschen sade. Anledningen är helt enkelt att politiker inte vill stöta sig med de överbelånade bostadsrättsköparna och bolånetorskarna i storstäderna.
Det spelar som sagt ingen roll att bostadsbubblans priser inte beror på bostadsbrist och att inflyttningen till Stockholm är fallande. Det väsentliga är att folk tror att det är bostadsbrist som är orsaken till bostadspriserna, i sin alibisering till varför de tar på sig skulder de aldrig kommer kunna betala av. Och det är väsentligt att politikerna också tror detta.
Därmed vågar de helt enkelt inte sätta igång ett massivt byggande igen, då man skulle få hela BLT-träsket mot sig.
Ewa Stenbergs krönika, även om den är fel i underlaget fast korrekt i slutsatsen, hittas bakom en betalmur, men här har ni en länk som ska fungera i 24 timmar från publiceringen av krönikan, så passa på och läs.
Stenberg konstaterar att inga partier faktiskt ens har några förslag för att få fart på byggandet. Alliansregimens tomma prat kan man inte ta på allvar, då ord och handling är två helt skilda saker.
I verkligheten är det låga räntor, amorteringsfrihet, slopad fastighetsskatt i storstadsområdena (den kommunala fastighetsskattenavgiften är nu ungefär samma på landsorten som i storstaden – jag som trodde att avgifter är frivilliga, medan skatter inte är frivilliga) och allmän fartblindhet som är orsaken till stigande priser. De flesta som står i Stockholms bostadskö har redan en bostad och bor redan i Stockholm, och köns storlek handlar alltså inte om brist. Och i Göteborg fick ytterligare en i bekantskapskretsen ett förstahandskontrakt på en lägenhet. Det tog två veckor och handlar bara om att faktiskt aktivt söka och inte bara tro att man måste skuldsätta sig för livet för att bo.
Men som sagt, tron på att det är bostadsbrist som är orsaken bidrar till stigande priser. Vilket är ett klassiskt bubbelbeteende.
14 kommentarer
Jag ser gärna en länk som motbevis på inflyttningen av 35 000-en länk annan än till din blogg.
Enligt http://www.scb.se/Pages/ProductTables.aspx?id=25795
förändrades Stockholms läns befolkning 2012 med:
13402 födelseöverskott
5082 flyttningsnetto övriga Sverige
16810 flyttningsnetto utlandet
Totalt växte Stockholms läns befolkning med 35294 personer 2012.
Det konstigt att bloggaren inte ser detta?
Men så är han även blind mot det som bygger upp prisbilden.
22000 som skall ha nya bostäder och 13 000 som har fått det trängre.
Därtill så har 66% av invandrarna medel att bekosta boendet själv enligt färsk information-eller hur!
Då har vi alltså paradoxen, att utförsäljningarna av hyresrätter långt under värdet, efter rysk modell, fick till följd, inte att marknaden bättre anpassade tillgång till efterfrågan och att den samhälleliga boendekostnaden sammanlagt i genomsnitt sjönk, utan att den totala boendekostnaden istället ökade som andel av de totala tillgångarna i Sverige.
Marknaden skall ju förstås i teorin vara effektivare än statlig byråkrati i allokering av resurser. Men uppenbarligen gäller inte det i en demokrati, om de gynnade är en mera medveten och väldefinierad grupp som genom att ha stor opinionspotential får ett större väljarvärde än "alla de andra".
Effektiv ur vems synvinkel? I detta fall kanske det var "effektivare" att bostadspriserna höjdes. På andra håll i landet kan du få ett kråkslott för en spottstyver.
Det är inte alltid man är vinnare i en effektiv halvstatlig totalreglerad marknadsekonomi, inte annars heller.
Nu har Alliansregimens partiledare i DN Debatt gått ut med att det ska byggas runt 78000 nya bostäder i Stockholms län. De har inte explicit sagt under vilken tidsperiod, men man får väl anta att det rör sig om 2014-2025, dvs. under 12 år. Det blir i genomsnitt 6500 nya bostäder per år.
Sedan beräknar de att Stockholms läns befolkning ska växa från dagens drygt 2,1 miljoner till 2,6 miljoner år 2030, dvs med i genomsnitt ca 29000 per år (=500000/17).
Under perioden 2014-2025 kommer således Stockholms län få 29000 / 6500 = ca 4,5 nya invånare per nybyggd bostad. Dagens förhållande är ca 2,2 personer per bostad (= invånarantal / kalkylerat bostadsbestånd för 2012).
Slutsats:
Partiledarna i Alliansregimen månar om att upprätthålla trycket i bostadsbubblan i Stockholms län.
http://www.dn.se/debatt/sa-ska-vi-bygga-ut-t-banan-och-bostaderna-i-stockholm
Eller så är deras "prognos" den gamla vanliga helt felaktiga linjärprognosen och ren bullshit.
Jag tror också de använder en linjär befolkningskurva i sin prognos. Jag har även sett att i stället 500000 så ska Stockholms län växa med 600000 personer till år 2030.
Hur som helst är det idiotiskt med en så stor befolkningskoncentration till Stockholms län.
Snömos att förneka att bostadsbrist, om inte hela anledningen, en mycket stor anledning till att priserna stigit så mycket på vissa ställen i Sverige.
Låga räntor – det är det i hela Sverige.
Amorteringsfritt – det är det i hela Sverige.
Precis som det råder brist på billiga hyresrätter centralt i Stockholm så råder det brist på fina lägenheter på rätt ställe i Stockholm att köpa = priserna stiger. Ett begränsat utbud och en ökande efterfrågan.
Eftersom ingen, nånsin, bemödat sig om att definiera bostadsbrist som begrepp kan alla såklart förneka eller bekräfta förekomsten av bostadsbrist som de vill.
… och priserna stiger som mest i avfolkningslänet Dalarna, Wofser.
För övrigt säger Boverket att endast 20% av uppgången kan förklaras av bostadsbrist. Så de håller med. Bostadsbrist är inte orsaken.
Brist på bostäder där folk faktiskt _vill_ bo då?
Som där jag vill bo, ibland dyker det upp en lgh till salu och genast så är det en hel massa rika människor som börjar bjuda redan innan visningen..
Men det är inte direkt någon brist i "miljonprogrammets" lyhörda, slitna tråklådor,
ni vet, där polisen kör förjämt och cykeln måste låsas in annars är den borta nästa dag.
Där räcker det med att du är en skötsam Svensk så är kontraktet ditt
Ja Cornu, det stiger mest i ett avfolkningslän pga ett par heta städer som dar upp snittet rejält. (från en mycket låg nivå alltså)
Priserna stiger rejält i städerna men på landsbygden står priserna still eller sjunker. Man kan hitta objekt på 150m2 för 250-300.000 kr. Många objekt säljs helt enkelt inte.
Sen begår du själv synden att socialistiskt klumpa ihop län där det står tomma stora hus (få personer per bostad) och hela prisökningen är begränsad till ett fåtal orter/kommuner.
Den här länken torde fortsätta fungera: http://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-skriande-bostadsbrist-men-liten-vilja-att-losa-problemet/