Avanza börjar med bolån enligt ett pressmeddelande nu på morgonen (Talentum/AfV). Sveriges tidigare säkraste och tryggaste bank ska alltså så här i den kanske värsta bostadsbubblehysterin och på eller nära bostadsbubblans topp ge sig in i bolåneträsket. Frågan är om det därför är dags för oss som vill ha en trygg bank för våra investeringar i aktier eller fonder att överge skutan?
Avanza lider av överlikviditet sedan länge, dvs man har för stor inlåning via klienternas depåmedel. Tydligen nöjer man sig inte med att låna ut dessa över natten till Riksbanken eller på interbankmarknaden, utan vill ha bättre ränta. Och vad är inte enklare än att hitta villiga lånetorskar på bostadsmarknaden?
Avanzas erbjudande omfattar dock inte familjen Kretin och Pletin, utan endast private banking-kunder. De måste ha minst 3 MSEK i tillgångar hos Avanza, och får dessutom högst belåna bostaden till 50% av det fiktiva marknadsvärdet man kan betala en mäklare svart för att intyga.
Räntan på Avanzas bolån kommer vara endast 1.99%, prutat och klart, idag, då lånen ska vara 3-månaders och vara reporäntan plus 0.99%.
De av er som är private banking-kunder kan förstås hoppa över till Avanza och lägga över era bolån. Ni vore idioter om ni inte nappar på 1.99% i ränta, om ni nu tvunget ska ha rörligt.
Ni andra, som har låg- eller obelånade bostäder, vars värde ni vill blåsa bort på aktier, tar förstås ett 3-månaderslån på minst 3 MSEK på er bostad om 6 MSEK eller högre marknadsvärde, och sätter in dessa 3 MSEK hos Avanza. Sedan blir ni private banking-kund och lägger över lånen till Avanzas 1.99% i ränta och har 3 MSEK att leka med hos Avanza.
Vi andra överväger att fly fältet. Det är högst sannolikt att bostadsbubblans krasch drar ner den svenska börsen och detta kommer bita tillbaka mot Avanza. Och med det även oss som är kunder hos banken.
En fälla för Avanzakunden är förstås att om värdet på innehaven hos Avanza faller under 3 MSEK så åker man ut som bolånekund och har inte bara fått se investeringar minska i värde, utan får dessutom gå över till en annan bank med högre ränta.
Avanza sitter på 1.5 miljarder de vill blåsa på bostadsbubblan. Och ja, ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening i Stockholm, värderat till 6 MSEK kan mycket väl halveras till lägre än 3 MSEK när kraschen kommer, och sätta Avanzas panter under belåningen.
Dags att byta byline bort från spararnas bank?
Tyvärr är ju Nordnet sedan tidigare nere i bolåneträsket, så vart flyttar man sitt tidigare någorlunda trygga kapital nu?
I övrigt öppnar Avanza nu ett säljkontor i Göteborg, för er som har smorda munläder och vill byta arbetsgivare. Se lediga tjänster.
39 kommentarer
Inte Private Banking kund, och vill ändå ha lån till din nybyggda kartong på bästa åkermark? Inget problem, du behöver bara satsa EN enda miljon i någon av våra nya sammansatta sparprodukter inom segmenten CTF, DTF, CTE eller den helt nya DTFS. Med låga avgifter? Nja, sett till avkastningen är avgiften försumbar.
@Kingedward24
Utan att veta vad CTF, DTF, CTE eller DTFS står för så gissar jag att avgiften på 1% är försumbar i förhållande till avkastningen på -99%;)
Precis, avgiften kommer att vara det minsta problemet för att uttrycka det milt.
Har Nordnet bolån?
Vad jag vet har de slutat med det sen länge
Det var väl via SBAB som dom erbjöd bolån?
Å andra sidan har man ju sedan tidigare kunnat belåna sina värdepapper så det är egentligen inte något nytt i sak. Egentligen borde detta vara mer anledning till oro – att man får belåna värdepapprena till högre grad än bostaden (förvisso med brasklappen att de kan tvångsförsälja direkt).
En fördel är att de verkar inrikta sig mot en del av bostadsmarknaden där risken är förhållandevis liten och dessutom går de in med begränsad mängd likviditet (1.5mdr). Dessutom så har dessa kunder ytterligare bevisligen 3milj ytterligare i förmögenhet som kan tas i anspråk.
Med tanke på att alternativen är ganska få så är det väl bara att gilla läget och sitta kvar hos Avanza. Det återstår att se hur det ser ut med deras balansräkning i framtiden.
Det märkliga är att de inte förmår kunderna att deponera sin överskottslikviditet "någon annanstans" när de trots allt har sammarbete med endel nischbanker där man kan stoppa pengarna. En ide vore att starta en kort räntefond (ETF) i samma stuk som Avanza ZERO (skulle vara utmärkt sätt att parkera likvider på investeringssparkontot). En annan ide som förlägning av en ett sån ide vore att låta kunderna välja den som förvaringsplats för kontolikviditeten.
Problemet med överskottslikviditet är ju att kunderna väljer att ha sina pengar oinvesterade.
Mmm.. påminner mig om glada 90-talet när man lånade pengar för att köpa aktier.
@Unknown
Möjligheten finns ju fortfarande. Hos avanza. Hoppas bara de räknar ifrån skulderna på dessa lån innan de släpper in kreti och pleti till private banking.
Men fattar inte, 1,99% är bra, men det är inte överdrivet bra. Sitter själv med 2.09% och kunde nog ha kommit lägre ändå, särskilt om jag lovade att sätta in 3 Mkr hos samma bank. Lite märkligt är det ju, för jag har försökt påtala att det ser ut på detta sätt i Sthlm på denna blogg många gånger. Varje gång får jag höra att de pengar jag deponerar på banken inte ger dem möjlighet att låna ut mer. Undrar varför Avanza resonerar på detta sätt då?
Sen finns det alltid en risk med börsen medan insättning på räntekonton är riskfritt (bortsett från Cypern-scenario). Vad många gjort i Sthlm är att de maxar lånet på sin bostad och sätter in pengarna på ett räntekonto med högre ränta. Man är en idiot om man inte gör det…
Nej.
Det är usel riskhantering att blåsa upp balansräkningen. För kanske 1% avkastning är det definitivt inte värt risken det innebär.
Menar du den risk jag tar när jag maxar bolånet? Kan du specificera vilken slags risk det är jag tar?
Ja, både risken med hög belåning och risken med hög inlåning i en bank. Om marknaden kollapsar förlorar du en del av sparkapitalet plus att huset faller i värde, samtidigt som lånets värde varar. Upp till dig att bedöma risken, men för en väldigt låg avkastningen som ränteskillnaden mellan ett konto och lånet skulle åtminstone jag aldrig ta en sådan risk.
Det du gör är att agera bank, vilket inte är riktigt görbart i liten skala.
Risken med hög belåning är obefintlig eftersom pengarna på banken kan användas för att amortera bolånet om behov uppstår. Risken med pengar på banken är i princip obefintlig om man har pengarna i en bank med insättningsgaranti, och sprider det i olika banker om man har "för mycket" pengar.
Risken är extremt liten, men det är vinsten också – ränteskillnaden är väldigt liten.
Hur "extremt liten" ska risken att bli ruinerad vara för att avkastningen 1% per år ska vara vettig?
Om marknaden böjer sig totalt, kommer insättningsgarantin att fungera då?
Finns det överhuvudtaget någon insättningsgaranti på högräntekontot?
@ddd
Är risken obefintlig eller extremt liten? I det senare fallet så skulle det vara intressant att få en bedömning om vad en extremt liten risk är.
Det finns ett antal scenarion som kan ställa till det för ett sånt upplägg. Låt oss utgå från att banken du har satt in pengarna på inte betalar ut dem när det behövs. Då kan du råka illa ut om:
1. Det blir en eurokollaps innan du blir ersättningsberättigad. Du blir då berättigad till ersättning motsvarande 100kEUR – dvs inte mycket.
2. Det dröjer innan du befinns vara ersättningsberättigad (det betyder att du inte kan amortera av lånet om behov uppstår). Eftersom fordringen på banken är osäker så kan den nedvärderas när man gör bedömning av en konkursansökan.
3. Pengarna verkade inte sitta så säkra på cyperns banker trots att de skulle omfattas av liknande garantier. Om du inte får ut pengarna i tid kan ju alltid staten stifta lagar som gör att ditt innehav beskattas.
Max lån 50% av bostadens värde.
Jag kan belåna en aktie som tex Nokia med 80%. Hade jag bara Nokia och full belåning så hade årets rörelser på denna aktie givit mig gråa hår.
17 SEK som lägst nu max 52 SEK-dvs lånelöfte varierat mellan 14 SEK till som nu 41 SEK.
En bra hävstång för den som törs!
Jag ser det bara som positivt, avanza sitter säkert iomed att dom erjbuder 50% av dagens värdering. Det ska skita sig rejält för att den säkerheten försvinner.
För det andra skulle jag vilja veta hur kontraktet ser ut när det gäller dom tre miljoner som skall finnas tillgänglig, ifall detta på något vis också är säkerhet eller bara ett sätt att se att kunderna disponerar sina pengar smart.
Dom roffar även åt sig dom bästa kunderna från övriga konkurrenter.
Jag tror inte det är hybris inför kommande kris, jag tror det är strategi för att plocka stoora marknadsandelar när väl skiten träffar fläkten.
Ifall andra bankers "säkra pengar" börjar rulla ut från dom och dom sitter bara kvar med valfri halvtidsarbetande södermalmshipster med lån på fyra miljoner. Så blir det nog extremt svårt för en sådan bank att överleva i längden
De tre miljonerna är ju det de ska tjäna pengar på, bolånet blir en förlustaffär för dem.
varför blir det en förlustaffär? så dyr admin hoppas jag inte avanza har.
@agazza
Kontraktet behöver inte se så konstigt ut – precis som vilket kontrakt som helst. Gäldenärens "samtliga" tillgångar kan tas i anspråk för att reglera en skuld ifall det skulle behövas.
Men det är ju ganska uppenbart att de fokuserar sig på en marknad som är förhållandevis trygg. Jämför man dem med bluestep så sitter avanza på helt motsatt sida.
@Kingedward24
Med överskottslikviditet så innebär de att de har en kapitalkostnad på ner mot 0.25% (i vilket fall som helst ligger den under styrräntan) – det blir alltså upp till 1.75% i räntenetto eller åtminstonde vinst. Sänker RB styrräntan så minskar kapitalkostnaden ytterligare, men då har de ju förvisso lovat att sänka lånet motsvarande – så det luktar som de finansierar det mot just styrräntan.
Ja, det förutsätter ju i så fall att de kan finansiera allt med innestående kapital på typ lönekonton, annars går det inte.
@Kingedward24
Överskottlikviditet innebär att man har pengar som man inte finner någon användning för. Som bara ligger och samlar damm på något bankkonto (i detta fallet i RIX). Kostnaden för att använda denna likviditet är alltså den räntan man får på det bankkontot som de ligger och samlar damm på.
Som jag har förstått det så har avanza mest sysslat med aktiedepåer och liknande och har alltså haft endel inlåning, men inte så mycket utlåning – därav överlikviditeten.
Nordnet slutade med banklån 2011.
Bolån*
Hej!
Kul att du uppmärksammat vårt nya bolåneerbjudande. Även trevligt att vi beskrivs som Sveriges säkraste och tryggaste bank, vilket vi naturligtvis även fortsättningsvis kommer sträva efter att vara.
Det verkar ha uppstått funderingar kring att vi nu skulle ta högre risk med dessa 1,5 miljarder än tidigare när när vi lånat ut pengarna över natten till storbankerna. Vi vill först och främst understryka att vi kommer låna ut en rätt blygsam del av vår överlikviditet till bolån, vi beviljar även endast bolån upptill 50% av bostadens värde just för att ta så liten risk som möjligt.
Det verkar även uppstått frågor kring ens innehav i aktier och fonder och om dessa nu är mindre trygga än tidigare. När man investerar i aktier och fonder hos oss i exempelvis ett aktie- och fondkonto eller ISK så står du står själv som ägare för dessa så om vi mot all förmodan skulle gå i konkurs så påverkas inte dina värdepapper på dessa konton. Likvida medel på dessa kontotyper är skyddade med den statliga insättningsgarantin upp till ett belopp motsvarande 100 000EUR. I försäkringar är man skyddad via ett så kallat skuldtäckningsregister. Läs gärna mer om skyddet i de olika kontotyperna här: https://www.avanza.se/kundservice/sakerhet-villkor/sakerhet.html
För att undvika missförstånd så vill jag även korrigera några felaktigheter i detta blogginlägg.
1. Vi kommer inte att acceptera mäklarvärderingar utan kommer gå efter köpeskilling, statistisk värdering (som de flesta banker använder sig av) eller oberoende värderingsman om något av det tidigare inte är möjligt.
2. Man kommer inte att ”åka ut” som bolånekund om ens övriga innehav skulle sjunka så att det understiger 3 miljoner kr. Man kommer inte heller tvingas byta bolånebank om ens lån skulle överstiga 50% av bostadens värde till följd av värdeminskning för ens bostad.
/Sanna, Avanza Bank
Sanna for president!
Mvh,
Snåljåpen
Hur är det om man har en kapitalförsäkring hos Avanza när det blir problem med era "SMS-lån"?
@bck
Ägs inte kapitalförsäkringarna av ett annat bolag? Jag har för mig att det är Försäkringsaktiebolaget Avanza Pension som står för kapitalförsäkringarna medan lånen verkar ges av Avanza Bank AB.
Hej bck och Anonym!
Kapitalförsäkringarna ägs av Avanza Pension och det är Avanza Bank som står för bolånen, Avanza Bank och Avanza Pension är alltså två skilda bolag. Om Avanza Bank skulle gå i konkurs så gäller fortfarande Avanza Pensions skyldighet att fullgöra sina åtaganden i enlighet med försäkringsavtalen. Som försäkringstagare i Avanza Pension (vilket du är när du har en kapitalförsäkring) så är dina tillgångar registrerade i ett skuldtäckningsregister. Avanza Pension är skyldigt att se till att värdet av tillgångarna i skuldtäckningsregistret alltid motsvarar försäkringskapitalet i samtliga försäkringar. Värdepappersinnehavet på din kapitalförsäkring ska därför inte påverkas om Avanza Bank går i konkurs och Avanza Pension har följt de lagar och regler som de är skyldiga att följa för att få vara ett försäkringsbolag.
/Hanna, Avanza Bank
Kul att Avanza svarar här.
Men jag är mest fundersam över att det tydligen är vanligt att ha bolån i den omfattning att man måste pruta ned till de sista hundradelarna på räntan fast man har 3 miljoner som man spelar med på börsen.
Risktagning på alla fronter.
Har man 3 miljoner i överlikviditet så kan man betala av bolånet och spara minst 1,99%.
Avanzas upplägg innebär att man ska ha ISK fonder som ökar mer än 1,99% då man väljer att inte betala av huset.
Sannas statistiska värderingar är värt ungefär 1000-3000 SEK bara så Sanna vet om det.
@Unknown
Exakt vad "statistiska värderingar" avser kan vi ju bara gissa, men en rimlig möjlighet är att man använder sig av valueguard, mäklarstatistik eller offentlig statistik. Vad "värdet" du skriver om kan vi ju också bara gissa – är det att man kan få en mäklare att värdera upp bostaden för den summa så har du inte mycket att hämta ifall man skall tro Sanna eftersom avanza inte använder den värderingen.
Hej!
Den statistiska värderingensmodellen som ligger till grund för värderingen av bostäderna är samma som används av de flesta banker i branschen idag. Värt att poängtera är också att för oss som långivare är det viktigt att värderingen av säkerheten till lånet är så korrekt som möjligt så därför förbinder sig inte Avanza Bank att följa vissa värderingar utan kan komma att välja att använda en annan värderingsmodell om det behövs. En korrekt värdering av säkerheten är även en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda en så låg ränta som vi gör.
/Hanna, Avanza Bank
Om några år så kommer 1.99% att vara en ganska HÖG ränta på ett bolån…
@47d942…
Å andra sidan stod det i pressmeddelandet att det skulle ligga 0.99%-enheter över styrräntan. Jag tror inte det kommer vara en hög ränta någon gång aldeles oavsett hur räntan utvecklar sig.
Hej!
För att förtydliga så erbjöd Nordnet tidigare bolån men vi gör inte det sedan ett par år tillbaka. Vårt fokus ligger nu på att utveckla vår kärnverksamhet och vi ser spänt framemot integreringen med Shareville i början av 2014.
/Karin, Nordnet