Gaslagren i EU toppade den 21:a oktober förra året, men datat är ännu inte inne för i år. Det är dock fortfarande tydligt att EU i år går in i vintern med lägre gaslager än förra året. Samtidigt nås vi av beskedet att Storbritannien kastar in handduken och ger upp fossilberoendet och bygger nya moderna kärnkraftverk. (Public Service/SVT)
EU:s gaslager.
Källa: GIE |
Nu hjälper det förstås inte Storbritannien de kommande åren, och definitivt inte den här vintern, men man har åtminstone insett att landet har en ohållbar situation med kraschande gasproduktion och sist på det europeiska gasnätet. Därmed får man inte mycket hjälp av import vid högkonsumtion. Som rapporterat var man bara två dagar från att gasen tog helt slut i landet förra våren. Ca 70% av landets elproduktion är fossilberoende. Av 342 TWh elproduktion i Storbritannien var 2011 enligt EIA 65 TWh kärnkraft, 36 TWh förnyelsebar energioch 241 TWh fossilkraft. Hade gasen tagit slut i våras hade landet i princip helt behövts släckas ner till man byggt upp lager och tryck i gasnäten igen. Dessutom har man även gas till uppvärmning – ovanstående siffror är enbart för elproduktionen.
De nya kärnkraftverken ska klara av 7% av landets elproduktion, eller 23 TWh. Naturligtvis kommer det göra minimal skillnad, men rimligtvis kommer Storbritannien bygga fler kraftverk framöver.
Storbritanniens gaslager.
Källa: GIE |
Nu återstår att se om gaslagren tvärt vänder ner de kommande dagarna i takt med att vinterkonsumtionen överstiger produktions- och importkapaciteten. För Storbritannien har gaslagren via NBP, National Balancing Point, redan planat ut de senaste dagarna. Det är rimligt att lagren nu börjar falla i Storbritannien, och nu från en lägre nivå än förra hösten.
Hemma i Sverige lär vi få se högre elpriser i vinter. Med ordentlig exportkapacitet finns det ju ingen anledning för svenska kraftleverantörer att hålla på vattenkraften. I södra Sverige, elområde fyra, har man tvärt om i princip tömt vattenreservoarerna över sommaren för att kunna ta ut maximalt elpris i vinter. Vattenreservoarerna är nere på ca 20% fyllnadsgrad just nu mot ca 50% för ett år sedan.
Hoppas ni bundit elpriset om ni bor i elområde fyra…
Reservoarerna är lägre än förra året även i övriga elområden, vilket kan ses som en konsekvens av det låga elpriset. Gungor och karuseller – man säljer elen billigt via export på sommaren, så man kan ta riktigt bra betalt för det man har kvar under vintern. Helst kombinerar man det med att underhåll av kärnkraftsreaktorer tar längre tid än planerat.
10 kommentarer
Hur var det nu med inmutningarna av uranfyndigheterna i Sverige?
Du har tyvärr helt rätt.
Det finns nackdelar med liberal handel av naturresurser. Och det är att man bara maximerar vinsten. Inte att man faktiskt skulle kunna ta nationella hänsyn.
Vissa saker borde vara samhällsägda.
/Statsmannen
Här är det en http://www.mfk.nu vän (tror jag) som argumenterar mot tysklands Energiewende
http://www.second-opinion.se/energi/view/2742
http://www.quora.com/Alternative-Energy/Should-other-nations-follow-Germanys-lead-on-promoting-solar-power-1
tl;dr tyskland ligger fel till för solkraft skulle ha satsat på solkrafti andra länder, hydro och vind istället.. eller nåt
Struntprat, det blir ungefär lika mycket el från solkraft var man än befinner sig. Den sämre infallsvinkeln kompenseras med längre dagar.
Tänk lite innan du häller ur dig sådant nonsense. Varför har vi is vid polerna och inte vid ekvatorn?
Dagarna är inte längre nära polerna. Långa sommardagar kompenseras av korta vinterdagar. Om vi lutar mot solen på sommaren innebär det att vi lutar ifrån solen på vintern. Infallsvinkeln kompenseras inte av någonting; om vi fick i genomsnitt lika mycket solstrålning som vid ekvatorn skulle vi vi ha ungefär samma genomsnittstemperatur.
Det finns kartor för genomsnittlig solirradians för olika platser på Jorden. Tyskland ligger på ca 100-120 W/m^2. Jämfört med ca 200 W/m^2 i södra Spanien och 300 W/m^2 i Sahara.
Inte nog med att infallsvinkeln är ruggigt dålig i Tyskland; vädret är skit och precis när det är som kallast och el behövs som mest så är energiproduktion ifrån solceller som minst.
Ja du har rätt. Tvärt emot Norge tömmer Sverige sina vattenmagasin under sommaren. I Norge köper man el från Sverige Sommartid och använder sin egna vattenkraft vintertid när mer energi går åt.
Heja Sverige!
Tittar man på elstatistik.se så brukar både Norge och Sverige vara nettoexportörer nästan alla årets dagar, även sommartid. Men du kanske menar att Norge köper svensk el och säljer den vidare?
Ett mycket underinformerat inlägg.
Sverige har till skillnad från Norge inga flerårsmagasin, vi måste tömma magasinen för att kunna ta emot höstregnen. Om de kommer.
Sedan verkar det som de flesta inte begriper att vi sedan mer än tio år har en gemensam nordisk elmarknad, "Norge" köper ingen el från "Sverige".
Cornu, jag trodde du skulle hugga på Storbritanniens "strike price" såsom varandes för högt. Tillochmed jag tycker att det är magstarkt, även om det är en lägre nivå än för offshore-vind mm.
Sen kan man lätt förfalla i konspiration, halvtomma gaslager just den här vintern kommer att göra EDF's slagpris lite mera lättsmält.