Dags för veckans undersökning. Den här gången handlar det om vad du har för krisberedskap i form av krislager till hushållets personer.
Via Skymningsläges Facebook-sida kan man hitta bifogat foto på vad den gamla Överstyrelsen för civil beredskap hade för information förr i tiden. Fotot är taget i en idag fortfarande fungerande kommunal krisledningsbunker.
Källa: Skymningsläge på Facebook |
Värt att notera är hur vad du ska ha hemma är uppdelat i både värme, matlagning, vatten mat och belysning.
Det handlar om en fotogenkamin med häll, alternativt vedspis, alternativt braskamin med häll, alternativt elverk med handstart. Fem liter fotogen till fotogenkaminen, tre liter rödsprit till spritköket. Tändstickor, stearinljus, värmeljus, första förband, ficklampa, batterier, batteriradio, batteri- eller manuell väckarklocka. 25 liter vatten och en vattenhink.
Mat för fyra personer i form av 2 kg torrmjölk, plus tepåsar, chokladpåsar, kaffe, vällingpulver. Åtta paket, 2 kg, hårt bröd. Ett kg havregryn eller andra grötgryn. 2 kg potatismospulver. Ett kg socker. Ett kilo margarin. Fyra kg konserver med kött, fisk, bönor mm. Ett paket buljongtärningar, plus torkad frukt och burkar med sylt och marmelad.
Detta var alltså minimum för fyra personer i en vecka och vad man ska ha hemma. Förr i tiden. ÖCB lades ner 2002 och gick in i det som idag är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och även om man fortfarande är skyldig att själv ordna sin krisförsörjning i enlighet med ansvarsprincipen, så är det inte något som informeras om speciellt aktivt.
Så hur ser dina egna krisförråd ut, som upplyst läsare av denna blogg. Svara på enkäterna nedan. Rätt meningslöst att ha mat för mer tid än vad man har bränsle eller vatten. Kom ihåg regeln 3-3-3-3. Man överlever tre minuter utan syre. Tre timmar om man är exponerad för extremt väder utan skydd, t ex snöstorm. Tre dagar utan vatten. Tre veckor (månader i vissa fall) utan mat. Värme och vatten är alltså akut viktigare än mat.
Eldar man med ved kan man mycket väl ha bränsle till mat och värme i över ett år, om nu någon undrade. Detta förutsatt att man kan laga mat på kamin eller vedspis, svårt att laga mat på en spisinsats eller vedpanna och många modernare vedpannor fungerar inte utan el.
Har ni filter för “naturvatten” anger ni det, om ni nu inte föredrar att skryta med eventuellt vattenlager. Egen brunn finns också som alternativ om ni har manuell möjlighet att få upp vattnet.
43 kommentarer
Fråga ang 3-3-3-3 regeln: "Tre timmar om man är exponerad för extremt väder utan skydd, t ex snöstorm." Vad räknas som skydd i detta fall? Är kläder skydd? Överlever man 3 timmar naken i snön?
40 dagar med gudrun, men det räknas knappt, man kunde åka och köpa pizza om man ville.
Någon dags strömavbrott är faktiskt ganska skönt.
Man går och lägger sig tidigt, besöker grannarna, eller pratar med fru och barn mer.
Förstår inte varför man ska ha lager av ljus. Det finns en stor fusionsreaktor som lyser upp hela jorden och vi är exponerade för under många många timmar om dynget.
Om du blir kissnödig mitt i natten och vägrar sitta ner kanske?
På vinterhalvåret är ljus oumbärliga, dagarna räcker inte till med allt som skall göras.
Dessutom för en del kanske de är den enda värmekällan.
En vecka utan el efter januaristormen Gudrun gav en del lärdomar. Efter klockan fyra på eftermiddagen var man beroende av ficklampa, pannlampa eller stearinljus för att kunna äta, för att laga maten och för att elda i vedspisen för matlagning och värme. På morgonen behövde man en lampa för att hitta till vedspisen och kaminen och börja elda igen, innan huset blev helt utkylt.
Lord:
Cornu hade ju nån grej om att värmeljus från IKEA eller nåt, var billigare än ström.
Så varför inte en pall om dom går att lagra.
@Anders
Har man sådana problem att man helt nödvändigtvis måste stå när man pissar så behöver man nog inte leta efter problem ifall det skulle krisa.
Att förbereda sig på en kris utifrån att saker och ting skall flyta på som vanligt innebär ju att man måste göra såpass mycket uppoffringar till vardags att antagligen vardagen kommer att te sig som en enda lång krisövning.
Hm, missade du frågetecknet jag satte i slutet av meningen?
Hakar man upp sig på sådarna skitsaker ter sig lätt vardagen som en enda lång förolämpning???
Tvärt om egentligen är det mindre arbete som gäller ibland.
I huset där jag bor avstod mina föregångare från att slänga ut kakelugnar och vedspis.
Jordkällaren fick vara kvar.
Brunnen täcktes över i stället för att fyllas, saltkaren eldades inte upp
Kokgrytan står kvar, ja hela kokhuset står kvar förresten, du ser man behöver inte arbeta ihjäl sig för att vara förberedd, ibland räcker det med tur och kompetens.
@Anders
Min poäng var att man nog får räkna med att rucka på sina dagliga rutiner och bekvämligheter. Om det inte skall bli någon skillnad ifall det blir strömavbrott så kräver det ju att man inte använder ström när den finns såvida man inte har reservkraft – isf finner jag mig hellre i att klara strömavbrott med de medel som jag ändå har än att ta till overkill så att jag inte skall märka skillnaden.
För övrigt så har jag svårt att se att det skulle vara något problem med att vara utan hushållsel en tid – jag har iaf aldrig stött på några större problem. Visst man får roa sig på annat sätt än att titta på TV.
Bara fyra potatisar kvar, det är dåligt, jag skäms.
Fick jag bo hos farmor skulle jag klara mig i en evighet. Egen gård, egna djur, egen brunn, vedspisar, egen el, egen sjö, egen skog. Farfar var galen så när han levde. Han hade upplevt krig, och var alltid väldigt livegen. Massor av konserver och vatten. Ladugården försörjs av sol och vindenergi som är eget.
Ja han var lite halvgalen min kära farfar=)
Visst, men du menar nog inte att han var livegen:
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/141/174.html#LIV-EGEN
Vi bunkrar konserver och pasta när det är billigt, normalt har vi väll 10-20kg pasta hemma och ~20burkar krossade tomater + en del championer + och majs osv.
Pasta skall vad jag förstått även gå att tilllaga med kallt vatten.
Sedan bakar vi det mesta av vårt bröd själva och då har man 10-20kg mjöl hemma (lite olika sorter).
Har en gasolgrill med gasplatta som skulle gå att använda om det krisade. Samt ett par påsar kol.
Vattnet är väll där det är kärvast. Vi har kanske 6×1.5l kolsyrat vatten.
Bor i storstad i hyresrätt. El, värme och vatten är inget jag har kontroll över. Tycker inte heller att krisberedskap är mitt ansvar. Förut fanns ju Civilförsvaret, fast det är väl bortrationaliserat numera.
Din egen krisberedskap är ju alltid ditt ansvar. Men sen kan du naturligtvis hålla tummarna för att myndigheterna i din stad har högre ambitionsnivå än du själv. Långt ifrån säkert.
Enligt MSB är krisberedskapen de facto ditt eget ansvar, Luripompa. Sen kan du ju tycka annorlunda. Men vad hjälper det?
Om man betraktar ansvarsprincipen så är det faktiskt inte hyresgästens ansvar då det är den som är ansvarig för någonting är ansvarig för det även vid en krissituation. Normalt sett så är det inte hyresgästens ansvar att se till att el, värme och vatten fungerar – då skulle det inte vara hyresgästens ansvar att se till det i en krissituation heller.
Sen om man vågar lita på att sina leverantörer har tillräcklig krisberedskap är väl upp till var och en, men för en hyresgäst är det normalt inte praktiskt möjligt att bunkra upp med reservkraft och vattenreserver eftersom man normalt har ganska begränsat med utrymme (gäller egentligen alla som bor i flerbostadshus).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tack Anonym för förklaringen. Båda avseendena kanske kan vara svåra att förstå för dem som bor i privathus på landsbygden.
En stad i kristillstånd är väl att likna vid en stor organism som står och faller med sin förmåga till vertikal inordning, flexibel arbetsfördelning och smidigt samarbete mellan främlingar.
För övrigt är jag väl fatalist. Det får bli som det blir. Som medborgare är väl det enda möjliga att i det längsta göra sin plikt.
Märkligt många som har egen brunn, massor med ved, belysning mat mm. Känns inte som de jag känner trots att jag bor på landet…
Jag bor inte på landet, men har normalt någon kubikmeter ved. Om jag behöver vatten kan jag hämta det från sjön. Återstår mat då, och där har jag bara någon veckas förbrukning. Men jag räknar med att få någon slags förvarning så att jag hinner bunkra upp.
I princip alla svenkar kan ju få tag på vatten genom att bege sig till en närbelägen sjö. Bra med en dunk, annars får man väl använda skurhinken…. Ofta går det att dricka direkt, annars får man koka. Ved (till vattenkokning) går ju på samma sätt att få tag från närmaste skog på vid en krissitution. Men det är klart, är det mitt i vintern blir det nog lite jobbigt för de flesta…
Du har inte provat detta ser jag.
Ytvatten på våra sjöar är oftast inte drickbart. Vattentäkter hämtar vattnet på flera meters djup.
Ved behöver vara torr. Ska helst torkat en hel vår-sommar. Du kan knappast ordna ved från "närmaste skog", om du vill lyckas tända eld på den.
Som liten drack vi alltid vatten i bäckarna i bergen när vi blev törstiga. Är det inte bättre med rinnande vatten än sjövatten?
Ytvatten KAN säkert vara tjänligt men det är inget vidare att chansa när man redan befinner sig i ett läge där man är ute och letar efter drickbart vatten.
Kan rekommendera Puritabs, har druckit riktigt äckligt vatten med Puritabs och det har gått hur bra som helst.
@Cornu & Ben
Om man oroar sig för ytvattnets tjänlighet så kan det iaf funka för andra ändamål så man bara behöver ha vatten för att dricka. Spola toalett, tvätta sig osv bör sjövatten fungera. Är det inte alltför illa så skulle man även kunna använda det för matlagning då man isf ändå kokar vattnet.
Innan man förlitar sig på att sjövattnet går att använda till olika ändamål kan det vara lämpligt att testa först dock.
Tillägg: sen när det gäller dryck så bör det funka med öl också – det blir dessutom lite roligare så. Vad jag har läst går öl även att användas i matlagning – så med ett väl tilltaget öllager så kan man nog klara sig ett tag.
Dock funkar det nog inte så bra att tvätta sig i öl, och att spola toaletten med det skulle jag inte rekommendera. För det bör sjövatten duga utmärkt dock.
Cornu
Brukar flera gånger om året (även vintertid) vara ute i skog och mark och tälta och jag har aldrig varit med om att det varit problem att göra upp en brasa.
Ja, det går utmärkt att elda med koskit också, och hundra andra bränslen.
Att elda med större mängder grönved i en kamin/eldstad är dock dumt eftersom man får för låga temperaturer, vilket kan leda till att det fastnar en massa skit i skorstenen.
Försvarets gamla vattenreningstekniketter är säkert en bra-att-ha-sak. Kan rentav vara en artikel som det kan vara idé att survival-investera i, även om man i stort sett inte kan förutse något annat.
Dikussion ang. en sakfråga.
De tre principerna som spänner upp Svensk krishantering gäller som jag uppfattar det i endast statliga och kommunala myndigheter, <a href="http://www.krisinformation.se/web/Pages/Page.aspx?id=11261". Det är alltså formuleringar som stammar från filosofin kring lagstiftningen till Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap och Förordning om krisberedskap och höjd beredskap.
Så om "ansvarsprincipen" också gäller medborgare uppfattar jag istället som om att det är ett bra uttryck som formulerar en idé som är lätt att ta till sig. Men om man går till en myndighetssida så kan man inte läsa det annat än som en referens till den lagstiftning som reglerar delar av myndighetens verksamhet.
Sverige har bara en fabrik som tillverkar jäst. Den ligger vackert vid Norrviken i Rotebro och ägs av en norsk koncern. Sollentuna kommun är ute efter marken för att bygga attraktiva bostäder med sjöutsikt.
Den här fabriken var en av de högst rankade skyddsobjekten i Sverige under kalla kriget.
Jag tror kommunen lyckas. Ingen i Sverige verkar längre bry sig om försörjningsberedskapen.
Jäst, batterier, bränsle, antibiotika, råvaror till antibiotika, alla andra mediciner som en del kroniskt sjuka behöver, gummidäck, etc etc.
Men hey, vi är ju så ekonomiskt beroende av varandra att ingen kommer starta nåt bråk. Det var för övrigt också den allmänna uppfattningen år 1910 eller så.
Finns alltid bränsle i bilen för att ta mig till mamma och pappa… 🙂
Skämt åsido, det finns begränsade möjligheter i en bostadsrätt i Sthlm, lageryta är dyrt… Får helt enkelt hoppas på någon typ av förvarning. Ström och värme lär vara mitt största problem. Ätbara torrvaror och konserver har vi nog för rätt många dagar…
Vatten blir ett problem väldigt snabbt – erfarenhet från situationer där man varit utan vatten respektive el visar på att allt blir så mycket jobbigare utan vatten.
Men att vara rörlig kan vara en klar fördel – det är ju sällan störningar i vattenförsörjningen blir mer än ett lokalt problem. Att kunna ta sig till bekanta på annan ort kan vara lösningen på problemet.
När man tänker så så blir ju störningar i bränsletillgång också ett potentiellt problem.
Ett rejält lager med sömntabletter och alkohol är det jag prioriterar. Så typiskt svenskt att oroa sig över att leva länge och maximera livslängd som om det vore det viktiga.
Att maximera lyckan under den tid man har är vad det handlar om och att kunna släcka liv när man själv känner för det på ett för en själv skönt sätt.
"Typiskt svenskt", ja kanske, men alla kulturer har sitt sätt att trygghetsknarka. I Ryssland har de kollekt-sparbössor från ortodoxa kyrkan vid incheckningsdiskarna.
Om man, som rationell svensk, håller sig för god för att tillbe och offra till tomtar och troll får man tillbe och offra till vedstapeln och havregrynen istället.
Brännvin, drivmedel och D-mark var universalvalutor under Bosnienkriget, så det är bra att ha.
Vilken svår skam det var att svara. Usch.
Problemet blir väl typ att alla Stockholmare kommer att fara till min skog där jag brukar göra brasa och dessa kommer att ha trampa ner Bergslagen o 'Moreus land' till oigenkännlighet, då dom rensat o drar till nästa ställe, lite likt bärplockarnas campingställen.
Att fara på ICA vid förvarningen !!! jo 1-miljon står utanför ICA och . . . . river byggnaden för den egna överlevnaden
Har väl mat för ca 2 veckor som standard i skåp/kyl/frys men då blir det torftigt mot slutet. Vatten finns ca 160 liter i varmvattenberedaren sen kan man ta för vana att fylla upp badkaret när strömmen går, det ger ytterligare 200 liter. Maten lagas på gasolgrillen eller i vedköket från Wildwoodgasstoves som jag har när jag vandrar. Värre med värme. Får förlita mig på att tränga ihop familjen i ett litet sovrum, täcka för fönster och bulla upp med filtar, sovsäckar och värmeljus.
Har ganska mycket mat men stor del av det ligger i frysen. Så det hänger helt klart på vilken form av kris och/eller vid vilken årstid den sker på hur bra förrådet egentligen är.
Tillgången till sina förråd är ju också avhängigt vad för slags kris det är. Vattentank i skjulet och en välfylld jordkällare kanske inte hjälper ett dugg när det är tre meter snö utanför och du inte kommer ut.
Har ganska mycket mat men stor del av det ligger i frysen. Så det hänger helt klart på vilken form av kris och/eller vid vilken årstid den sker på hur bra förrådet egentligen är.