Vid ett komplett strömavbrott eller annat komplett avbrott i vattenförsörjningen räcker kranvattnet i Stockholm endast i fjorton timmar om man är optimistisk.
Som bekant används “vattentorn” bara för att jämna ut trycket i våra vatten vid högsta belastning, t ex på morgonen när folk duschar innan de ska till jobbet. Stockholm Vatten, som står för vattenförsörjningen till 1.2 miljoner personer i elva kommuner i Storstockholm, har i själva verket 70 stycken pumpstationer som upprätthåller trycket, och bara elva vattentorn, eller mer korrekt vattenreservoarer.
Vid ett omfattande strömavbrott slutar alltså vattnet att tryckas runt av pumpstationer och man får, om man inte har fungerande reservkraft i de två vattenverken och de 70 pumpstationerna, förlita sig på vattenreservoarerna. Förbrukningen av dricksvatten hos Stockholm Vattens kunder är ca 350 000 kubikmeter om dagen, men vattenreservoarerna innehåller, om de är fyllda vid strömavbrottet, 207 900 m3 vatten.
En väldigt förenklad och optimisk beräkning ger alltså att vattnet bara räcker i 207900/350000*24=14.256 timmar. Det finns ett antal fel här – alla abonnenter kan inte förses med vatten från dessa reservoarer, då en del ändå måste ha pumpstationer. Trycket faller också för att till slut bli noll och, som alla som räknat på flöden i rör vet, så finns det faktiskt också ett motstånd i rör som gör att vattnet slutar flöda innan trycket “vid källan” är helt borta. Vattenreservoarerna är också antagligen bara fyllda tidigt på morgonen och ett totalt avbrott på förmiddagen skulle antagligen innebära att trycket i ledningarna försvinner väldigt fort, kanske inom någon timme.
Reservoarstorlekar Stockholm |
Andra felkällor här kan vara att jag har fel uppgifter om vilka vattenreservoarer som fortfarande är i bruk och vilka som tillhör Stockholm Vatten. Stockholm Vatten ska ha elva reservoarer, men jag har här räknat med tolv. Bor man relativt nära någon av dessa är oddsen för tryck i kranen rimligtvis högre än annars och delar av Stockholm kan ha vatten längre än förenklade 14 timmar, medan andra har vatten betydligt kortare.
Nybohovsreservoaren eller Trekantenreservoaren på Google Maps nedan. Detta är Stockholms största vattenreservoar och ligger alltså på Nybohovsberget och 58 meters höjd.
Vid ett strömavbrott kan förstås förbrukningen av vatten minska, då industrier och företag mm kommer förbruka mindre vatten. Har man ingen ström till espressomaskinen och ingen värme i ugnen blir det inte heller någon moccachino och surdegsbak för söderhipstern. Antagligen bör dock söderhipstern ändå dricka och gå på toaletten, även om strömmen gått. Fjorton timmar är som sagt en förenklad beräkning, men ändå indikativ.
Som bekant finns en regel om 3-3-3-3. Man klarar sig (överlever) tre minuter utan syre (luft), tre timmar exponerad för elementen utan skydd (t ex naken i en snöstorm), tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat. Förvisso finns andra källor än kranen för drickbart vatten i Stockholm, men utan vatten i kranarna faller rätt snabbt också avloppssystemet samman. Trots allt är våra toaletter beroende av vatten och utan att kunna spola måste skiten kunna ta vägen någonstans. Räkna inte med att vi kommer ha en ren, luktfri, fräsch och smittfri närmiljö när man inte längre kan spola i toaletten. Kom ihåg att dricksvattnet från Mälaren tas från åtta meters djup och är alltså inte ytvattnet.
Vad gäller konfliktrisk för Sverige, så räcker det att slå ut störmförsörjningen i Stockholm och de två vattenverken, så har man ganska snart över en miljon svenskar, inklusive makthavar- och mediaeliten, som en väldigt törstig gisslan. Allt som krävs är, liksom för att slå ut hela svenska flygvapnet, ett fåtal kryssningsrobotar.
Hur många dagars dricksvattenlager har du i hemmet? Har du ett vattenfilter? Hur ska du koka vattnet o du inte har någon ström, och i hur många dagar har du bränsle till det?
40 kommentarer
Hur länge kan man förvara vatten i 25l dunkar innan det blir dåligt? Finns bäst före datum för vatten?
Om du klorerar det vettigt – hur länge som helst.
Däremot kan det finnas andra föroreningar som man kan bli förgiftad av och som inte kan dödas med klor. Gödningsmedel t ex.
Utan klorering klarar det sig lätt ett år om du tappat upp på rena dunkar och förvarar mörkt (och helst även svalt). Det kan smaka instängt, men det kan du lufta bort genom att hälla mellan två tillbringare. Roterar egna lager en gång om året.
Rekommenderar dock 10-litersdunkar, som är betydligt mer hanterbara än 25 l – enkelt att bära 10 liter i vardera hand, medan 25 liter kan vara otympligt. Även otympligt att tappa av 25 l dunkar. Biltema har stapelbara 10 l-dunkar, som jag kan rekommendera.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har cirka 20 liter vatten i PET-flaskor och vattenreningstabletter. Borde räcka för en veckas dricksvatten (bor själv). Bor nära vattendrag, så behöver jag spola i toaletten kan jag hämta en hink vatten utifrån.
Vid mer omfattande bombningar tror jag dessutom risken är hög att dricksvattenledningarna blir trycklösa omedelbart. De ligger på frostfritt djup, ofta mindre än 2 m under marken så de kan säkert gå rakt av vid en explosion.
Man kan åtgärda detta genom att leda om och stänga av skadade delar i viss mån, men det måste kommunen fixa manuellt.
Bränsle har jag för matlagning i någon månad. Vad vattnet anbelangar så vill jag slå ett slag för det Schweiziska företaget Katadyns produktserie för vattenrening. Själv har jag en Katadyn Pocket.
Förväntas avbrottet ske när Mälaren är tillgänglig eller hårdfrusen? Det kan ju göra viss skillnad. Vare sig det är brist på pålitligt rent vatten eller inte bör man ha någon form av reservkök – Trangia eller liknande – för matlagning samt bränsle så man klarar sig uppåt en vecka. Kan man bada i mälarvattnet bör det vara relativt ofarligt att dricka utan kokning också, men skulle det hända extra olyckor så att reningsverken börjar spruta ut ren skit blir ju läget ett annat. Kanske borde skaffa vattenreningstabletter? Annars har jag en tvålitersdunk permanent i kylen. Räcker till enklare matlagning och lite fika några dagar. Diskning får väl ske i sjövatten dock.
Tillägg: Jag läser varje nummer av "Hälge" och är därför helt uppdaterad hur det är att leva på landet – detta trots att jag är född på Söder och bott här större delen av mitt liv.
Björn, enbart för dryck behöver du 2 liter vatten om dagen, annars faller din prestationsförmåga mycket snabbt. Så dina två liter i frysen räcker till dryck för en dag. Å andra sidan kanske du har flytande bröd och annan dryck att tillgå?
Har en låda vin också. Då kan man skåla med sig själv medan undergången fortgår därute!
Ah yes… Det flytande brödet, näring och nöje i en liten aluminiumburk.
Jag har cykelavstånd till rent källvatten. Fast det lär väl bli riot där när alla andra upptäcker att det finns. Men då har jag redan hunnit bunkra 🙂
Hmm betongmänniskoinlägg? Vad har harar, rådjur, älgar för vattenleverantör? I värsta fall koka det först.
Harar, rådjur och älgar har inte samma metabolism som vi människor. Och har massor av bakterier och parasiter som de sprider, vilket gör att vi har reningsverk och plockar vattnet från åtta meters djup.
Skita får man väl göra utanför trappen. Det gjorde man på 1700-talet innan man uppfunnit utedasset. Och det gick ju bra då.
Antagligen bara bra för nutidsmänniskan som fullkomligt fått hjärnan infekterad av frächetssyndromet.
😉
Det var något färre folk i städerna på 1700 talet. Tror dysenteri kolera och mycket annat skoj skulle snabbt få fäste om en miljon Stockholmare sket ute i buskarna. det är en annan sak om man bor i glesbygd men endast i mitt hus är det 180 lägenheter och om det snittar på 2,6 boende i varje lägenhet (beräknat på några plan som jag är bekant med) så blir det 468 människor i ett hus!
I Warzawaghettot sägs skiten ha stått midjehögt på vissa innergårdar. Fast de boende där hade ju annat än renhållning att oroa sig för i och för sig.
Ja, ni har naturligtvis helt rätt i att vi är för många i Sverige.
180 lägenheter? I Turning Torso finns det 147 – var fan bor du nånstans egentligen? 😀
Kan väl omöjligen vara 180 lägenheter i samma trappuppgång…
Han menar väl ett "hus" med flera trappuppgångar. Definitionsfråga.
Ja jag menar hus med 6 trappuppgångar och 10 våningar med tre lägenheter i varje plan och uppgång. Alltså 10×3=30 i varje uppgång, gånger 6 trapphus = 180 och jag kan se många större hus från mitt köksfönster. Och nej jag bor inte i ett milijonprojekt.
Turning torso är högt men inte så brett och där är det kanske mer företag än lägenheter.
Kan man inte lösa vätskeförsörjningen med att ha några plattor öl hemma. Då får man in sig lite energi också.
Och med proteinpulver och en vitaminburk borde man överleva ganska länge.
Nu skulle det funnits en "gilla"-knapp…
Som tur är har jag egen brunn. Har alltid varit en absolut förutsättning när jag köpt hus. Vid strömbortfall har jag väl bensin för några veckor till elverken. Men det lär nog inte behövas då jag har ett 12v system med en reservpump på 12v. I värsta fall får jag väl ta spannen. Koka mitt kaffe gör jag på vedspisen i vanliga fall, så där sker iaf ingen förändring.
Är inne på samma sak. Har tillgång till brun och har 24V solceller i närheten. Håller på att leta efter lämplig 24 volt vattenpump. Sedan bör ett antal 10 litersdunkar nog köpas in också för att bunkra under dygnets ljusa timmar när det blir strömlöst. Vedspis (Wamsler W1-50) finns nu i köket. Kanske blir det en Powerpot eller liknande för att kunna ladda t.ex. mobilen (om det går att ringa med mobilen är dock en annan sak…) samtidigt som kaffe kokas.
Stockholms vatten har reservkraftverk.
http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/manniska-och-samhalle/krisberedskap/risker-i-lanet/tekniska-forsorjningssystem/Pages/dricksvatten-och-avlopp.aspx
Ja, naturligtvis. Om och så länge reservkraften fungerar. Vid sabotage mot själva vattenverken, så slås antagligen även reservkraften ut och oavsett så kan ett förstört vattenverk inte pumpa vatten oavsett om de har reservkraft eller inte.
Tror du t ex att man har fungerande reservkraft för alla 70 pumpstationerna? Hur ofta tror du att man verifierar dessas funktion, byter ut gammal diesel etc?
Precis min tanke också. De lär ha reservkraft i själva verken, men frågan är hur det ser ut i hela systemet..
Om kärnkraftverket Forsmark inte har koll på sin reservkraft, är det nog klokt att räkna med att Stockholm Vatten inte har det.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5550858
Burken på toppen i Hallunda, Eriksberg, där står det en Scania på cirkus 450hk som ska försörja att vatten från den burken ska kunna pumpas mot Tumba har jag för mej, till morgonkaffet o kvällsmaten, nattetid skulle burken fyllas.
Som Cornu säger, till för förbrukningstoppar.
10-tusen m3 om jag inte minns fel.
Vatten är relativt enkelt att lösa. Vi är 5 i hushållet så jag har 20 liter i garaget som jag roterar. Därefter har jag en BigBerkey vattenrenare som filtrena räcker till 22 000 liter dricksvatten. Det finns en liten sjö 800m från tomten dit man kan rulla ned med bilen, fylla dunkarna och sen köra upp igen.
Köpte ett litet leksaksfilter också som går på aktivt kol och kan skruvas på PET-flaskor. Men det räcker bara för 400 liter och filtrerar sämre än BigBerkey. Men man kan ha det i ryggan om det kniper.
Bra väckarklocka! Blir till att fylla dunkarna. Vilka multi-fuel kök rekommenderas?
På ett multifuelkök är det rätt mycket smådelar och fina toleranser för att det skall fungera. Ett tips är att ha ett billigt spritkök också. Clas ohlson har ett för 167 kr. Går liksom inte misslyckas med så enkla kök. 😉
Tenol sotar minst om man inte kan komma åt odenaturerad sprit (men då är det nästan synd att elda upp den).
Sen finns det en till aspekt som inte är så självklar om en bor på landet.. 😉 Många hus i Stockholm är beroende av pumpar inne i husen, då vattentrycket inte orkar trycka upp vattnet i höghus, så folk som bor högt upp i högt belägna höghus kan bli utan vatten om strömmen går i fastigheten.
Bara det är skäl att ha vatten hemma, speciellt om det finns barn i hushållet.
Förut för några hundra år sedan drack man ju bara öl då vattnet var odrickbart på grund av bakterier. Kan man alltså lägga upp ett lager av folköl för att klara sig?
Egentligen är det ju galet som vi gör idag. Spolar toaletter, tvättar bilar och vattnar gräsmattor med vatten som håller livsmedelskvalitet.
Tvärtom!!
För att dricksvattnet ska hålla en bra kvalitet så är det nödvändigt att vi spolar toaletter, tvättar bilar och vattnar gräsmattor med det. Om vi bara skulle spola fram så lite som vi dricker så skulle det bli sådan bakterietillväxt i vattnet så att vi blev sjuka!!
I Göteborg så sker ju drömläget att i fall av strömlöst vattennät så är Kortedala och Angered samt Biskopsgården dom bästa ställena att bo på. Det är nämligen där som vattentornen står. Dom som bor i fina glesa villaområden i söder och i Torslanda får förlita sig på det odrickbara havsvattnet som dom ju betalat dyrt för att få titta på. Det finns ett vattentorn i Guldheden också men detta skulle säkert reserveras omedelbart till den stora grannen Sahlgrenska. Dom andra små reservoarerna på Ramberget, i Vasastan och i Slottskogen m.m. töms nog ganska omgående.
Hur tror du vattnet kommer upp i vattentornet?
Eftersom stockholmare är smartare än lantisar så finner de nog en bra lösning på problemet!!
http://www.youtube.com/watch?v=nM-ByPAD48w