Gymnasiedöden fortsätter, med flera gymnasier nedlagda i Göteborgsområdet. Förutom JB, så har t ex Ale lagt ner det senaste året, men också Tjörn och några till verkar ha försvunnit. Det finns fortfarande en övertalighet på drygt 1700 gymnasieplatser i Storgöteborg och i princip på alla gymnasier kommer eleverna in på sina förstahandsval, med några undantag.
Göteborgområdets gymnasiesystem Indranet ger statistik över sökande per gymnasium, vilket jag har sammanställt här. Det handlar om sökande behöriga förstahandsval. Medräknat andrahandsval och obehöriga är förstås totala sökanden betydligt större. De flesta kommer dock in på sitt förstahandsval och endast 14 av 68 (!) gymnasieskolor i göteborgsområdet har fler sökande än platser. Endast drygt 400 elever, eller drygt 4%, kommer inte in på sina förstahandsval.
Siffrorna är förenklade, då de inte tar hänsyn till läget för enskilda program.
9263 elever har sökt till gymnasiet som behöriga förstahandsval och totalt antal platser är 10 971.
Gymnasieskolor med fler sökande än platser, vilket dock inte innebär att alla program nödvändigtvis är fullbelagda, är följande:
- Kitas Natur
- Katrinelundsgymnasiet
- GTG
- Polhemsgymnasiet
- LM Engström gymnasium
- Öckerö gymnasieskola
- MTG, Motorbranschens tekniska gymnasium
- Kitas Ekonomi
- Sigrid Rudebecks gymnasium
- Göteborgs Högre Samskola
- Mikael Elias teoretiska gymnasium
- IT-gymnasiet Göteborg
- Bernadottegymnasiet
Man kan förmoda att dessa gymnasium inte kommer läggas ner det närmaste året och kanske rent av överlever gymnasiedöden helt.
Värre är det i andra ändan. Nedanstående gymnasier har mer än hälften av platserna utan sökande behöriga förstahandsval.
- Elfhems Gymnasium
- Framtidsgymnasiet Göteborg
- Munkeröds utbildningscentrum
- Praktiska Kungsbacka
- Åby Travgymnasium
- Flora Dekor Alingsås
- Praktiska Göteborg
- Handelsakademin Gymnasium
- Lärlingsgymnasiet Ale
- Angeredsgymnasiet
- Aspero Idrottsgymnasium Göteborg
- Fässbergsgymnasiet
- Cybergymnasiet
- Plusgymnasiet Göteborg
- Beda Hallbergs gymnasium
- Drottning Blankas gymnasium Kungsbacka
- Kitas Frisör
- Ljud & Bildskolan Kungsbacka
- Alingsås Yrkesgymnasium
En annan faktor är antalet obelagda platser. Man ska komma ihåg att det ska vara uppbundet kontrakt på lokaler och personal ska vara anställd, så obelagda platser kostar pengar trots frånvaron av skolpeng. Det finns förstås specialfall, som de för friskolorna extremt lönsamma lärlingsplatserna, men annars kan man också titta på spikarna av lediga platser. Framtidsgymnasiet Göteborg har bara sju sökande behöriga förstahandsval och 117 lediga platser. Plusgymasiet har 134 lediga platser. Bägge dessa är praktiska gymnasium. Mölndals kommunala Fässbergsgymnasium, har teoretiska utbildningar, men har 113 platser lediga. Motsvarande gäller för Nösnäsgymnasiet. Överlag är det praktiska gymnasier som har lediga platser och lider av överetablering.
Naturligtvis kommer de som sökt till de populäraste gymnasieskolorn och programmen komma in någon annanstans, men det är nog generellt rätt ovanligt att man både söker till de mest populäraste och minst populära gymnasieskolorna, utan det är nog snarare mittensegmentet som kommer få de elever som placeras på andrahandsval.
Som den med regionkännedom ser så är en del av de minst populära gymnasierna kommunala. Enligt källor kostar outnyttjade lokaler och outnyttjad personal enbart Göteborgs kommun ca 210 – 250 MSEK om året, nästan 500:- SEK per kommuninvånare och år, vilket bara är en del av samhällskostnaden för alliansregimens lek av affär inom gymnasieskolorna.
De 408 övertaliga sökande till de mest populära skolorna kommer inte kunna fylla upp de 2116 obelagda platserna hos de mindre populära skolorna.
Varför exponerar jag de som har 50% eller mer obelagda platser? Räknar man på tre års utbildning och halv beläggning så försvinner alltså minst en sjättedel av intäkterna för dessa skolor. Om de är friskolor, och smällen inte tas på den kommunala skattesedeln, så kan man nog som bäst hoppas på en vinstmarginal om säg en sjättedel, dvs ca 17% hos skolorna. Om de bara får halv eller sämre beläggning i första ring, så riskerar även tidigare lönsamma friskolor att bli förlustverksamheter.
Det är förstås inte säkert att alla ovanstående går i konkurs. Men det känns sannolikt att ytterligare nedläggningar under läsåret 2013 – 2014 kommer hittas i listan ovan, även om detta är en förenklad bild.
Sedan har jag fått omfattande information som bekräftar det alla vet – friskolegymnasierna ger kraftiga överbetyg, även i fall de inte ens hinner med kursplanerna. Elever på teoretiska program, som bytt över till striktare kommunala skolor från friskolor har visat sig generellt ligga månader, kvartal, rent av läsår efter, men ändå med alldeles för höga betyg. Från friskolorna kommer det ut elever med skyhöga betyg, men helt undermåliga kunskaper och tar sedan platserna på universitet och högskolor, där de misslyckas.
Det finns också fantasibetyg från vissa grundskolor, även kommunala, där elever får överbetyg och petar bort andra från populära gymnasieskolor.
Ett annat stort problem för friskolorna framöver är att man nu måste ha legitimerade lärare för att få sätta betyg. Detta innebär att även duktiga obehöriga lärare alltså inte får ge eleverna betyg, och om friskolan inte kan ordna fram en legitimerad lärare så blir eleverna betygslösa. Det är generellt ett mindre problem på de kommunala gymnasierna eller de äldre klassiska friskolorna (Samskolan, Rudebeck etc), där man har många äldre lärare.
Finns mycket annan information kring haveriet inom gymnasieskolorna, men allt lämpar sig inte för offentlighetens ögon.
9 kommentarer
Tänker osökt tillbaka på tiden när det var mode att vara en obehörig lärare. Vem hade regeringsmakten då *hint: Det var innan 2006*
har det någonsin vart mode, isåfall för vem då?
Vill minnas att det var ett av vänsterfolkets lösningar på lärarbristen. Och de flesta jag kom i kontakt med som var (v) & (s) tyckte det var en bra lösning.
Hur menar du med mode? En lösning och mode är inte samma sak. Om du lagar en trasig gren i dina byxor med en lapp, så betyder det ju inte att det är mode?
På Lidingö har man stängt en av kommunens två kommunala gymmnasieskolor detta år, vilket bör glädja de riskkapitalägda skatteparadisbaserade friskolorna i Fjollträsk city. Lidingö styrs av en mycket nyliberal moderat, i mitt tycke. Jag antar stängningen mest beror på att han vill rädda prestigeprojektet – "den riskkapitalägda friskolan", även om han utåt motiverar stängningen med ekonomi.
Hmmm…
Landstingens olika skolor då?
Naturbruksgymnasierna….
Ser att det är några populära kommunala skolor, och två stycken icke vinstdrivna privata skolor. Dessa privata skolor existerar dock inte i praktiken enl. nyliberala dogmer som försvarar valfrihetens lov på diverse ledarsidor. Enl dessa måste alla privata skolor vara vinstdrivande för att existera. Alltså kan Samskolan och Rudebeck omöjligt existera.
Sedan är Bernadottegymnasiet ett av dom populäraste. Dom har ju siktet inställt mot uniformsyrkena.
Åtminstone är det ju ett argument för att folk inte gör informerade val. Om de privata skolorna blir kvalitetsmässigt bättre för att de är vinstdrivande så visar det ju att man är oförmögen eller ovillig att välja kvalitetsutbildningar.
Å andra sidan kan man ju motivera detta, precis som allt annat, med lallar-axiom och mongoteori a la Mises:
De skolorna ÄR bäst, DÄRFÖR att folk väljer dem.
Men så korkad är ju nästan ingen.
…eller som Ayn Rand (på allvar) formulerade sin revolutionerande filosofiska teori:
A=A.