N360 uppmärksammar hur en språklärare fick sparken från en friskola efter att ha vägrat höja betygen för sex elever efter rektorns påtryckningar. En annan lärare fick fast anställning efter att ha godkänt en elev som inte kunde simma.
Så ser det alltså ut på betygsinflationens riskkapitalägda friskolor i landet.
Elevernas föräldrar hotade att flytta eleverna från skolan om de inte fick höjda betyg. N360 skriver:
”Sex elever! Det är 600 000 kronor – det måste du förstå.” Med de orden försökte rektorn för en gymnasieskola tvinga en lärare att höja betygen för sex elever som annars skulle byta skola. Läraren vägrade och blev uppsagd med arbetsbrist som grund.
Betygsinflationen på friskolorna är ett välkänt faktum, och N360 redovisar här två konkreta exempel där man får godkända betyg trots kunskapsbrist. I fallet simkunnighet är det rent av direkt livsfarligt, medan det i övriga fall innebär att elever utan kunskaper via överbetyg kommer åt platser på universitet och högskolor, där de sedan inte klarar av studierna och håller borta de som borde fått platserna.
11 kommentarer
Inte oväntat.
SvD verkar ha tagit ställning ang Lundsberg. De har i sin ledarblogg igår publicerat ett totalkorkat brev från en fd elev som menar att Lundsberg är till för elever med speciella behov.
Idag fortsätter man på Brännpunkt med en annan före detta elev som bl a har följande obetalbara passage:
"Dessutom tar jag illa upp när mina föräldrar, och mina vänners föräldrar, kollektivt utmålas som folk som bara vill att deras barn ska integreras i överklassen när de i själva verket bara vill ge oss en möjlighet till en bra utbildning och ett ovärderligt nätverk av vänner, klasskamrater och alumni."
SvD skämtar inte här, de anser att detta är ett viktigt bidrag i debatten.
Löjligt, klart ungarna ska ha höga betyg när föräldrarna betalat för det.
Det kommer ändå krävas att pengarna ärvs i någon generation till barnen från de nyrika innan de accepteras som överklass.
Det är rena häxjakten på dessa stackars människor, även PRV ska nu förbjuda folk att ta över utdöda adelsnamn.
Problemet med Sverige är att ingen behöver bevisa något, det räcker med att man betalar och håller käft.
Annat skulle det vara om betygen baserade sig på nationella prov, vilket borde vara lag, på så vist skulle även friskolor fungera.
Gällande nyrika så är de bara karriärister som försöker ta gräddfiler vilket inte gynnar samhället.
Inför nationell prov och införskaffa en president istället, och sparka ut den där socialliberala fjanten Björklund.
Har själv flera gånger varit i situationen att man försökt lirka mig till att godkänna elever jag underkänt.
Att eleverna i fråga varit totalt bedrövliga och inte ens tillägnat sig ens de mest grundläggande kunskaperna verkade de inte bry sig i.
Har naturligtvis vägrat. Men att denna typ av påtryckningar förkommer är inte speciellt märkligt, mest tråkigt.
Vi får väl hoppas att Skolinspektionen börjar granska de skolor som ger betyg långt över de betyg som de nationella proven ger. Nu efter Lundsberg så kanske man kan hoppas på lite mer beslutsamhet från Skolinspektionen
KarlIE. Hur urdumt det än låter så är det skolorna själva som rättar de nationella proven. Alltså godtycke även där. Som signaturen "adde" skriver nedan måste granskningen ske på nationell nivå av myndighet.
Det är inte bara i friskolor det funkar så där. I kommunala vill rektorer göra karriär och enda sättet är att visa att "sin" skola är bättre än andras vilket leder till att rektorer pressar lärare på att sätta godkänt när eleven i själva verket inte klarar kraven
Återinför studentexamen (med nationell granskning av svaren) och inträdesförhör till universitet så blir ni av med påhittade skolbetyg.
Det är på samma sätt i kommunala skolor. Särskilt i mindre kommuner så ser inflytelserika föräldrar till att lärarna ger deras barn höga betyg.
Problemet är att staten tvingar skolorna att själva betygssätta eleverna. På en oreglerad marknad hade ingen ens kommit att tänka på det konstiga sättet att göra saker på. Självklart kan betygssättning bara fungera när den utförs av oberoende företag som är helt beroende av att upprätthålla sin trovärdighet. Så fungerar det i all oreglerad privat utbildning, certifieringar är objektivt genomförda, annars har de ju noll och intet tilltro och värde. Ett barnskolbetyg idag är som ett ägarbevis för en tomt på Månen. Aklla skiter i det där löjliga papper för alla vet att dess löjliga och snabbt föränderliga siffer/bokstavbssskala helt saknar korrelation med elevens kunskaper därför att staten tvingar fram korrumperade betyg genom att lägga den uppgiften i lärarens knä.
Barnskolan är däremot totalt statligt regelrad, det enda en friskoila får påverka är vem som ska städa deras lokaler. Läroplan, lärarutbildning och betygssättning är allt totalt planekonomiskt detaljreglerat av statens Übersterektor major Björklund. han som nyligen förbjöd hemskolning, den förste i Euroipa sedan Hilter att göra så, för att tvinga in alla barn i hans egen kunskapslösa mobbningsskola vars huvudsyfte är att få människor att INTE tänka kritiskt, utan att alltid blint lyda alla PK-order von Oben, särskilt när det gäller klimatpaniken, hotet från att temperaturen INTE stigit på 15 år nu. Det är mycket viktigt, och alla elever vet att man därför måste tillämpa LÖSNINGEN på det. Och alla elever vet att den enda lösningen på alla slags problem är att den politiska livstidsadeln tar ännu mer makt och pengar frtån underspåteboskapet för att fortsätta göra mer av samma som orsakade problemet. Ingen annan slags lösning har någonsin föreslagits på något hopljuget "problem" i skolans och massmedias extremistiskt monotont okritiska likriktade PK-värld.
"Självklart kan betygssättning bara fungera när den utförs av oberoende företag som är helt beroende av att upprätthålla sin trovärdighet."
Jaså?. Minns någon finanskrisen då de privatägda ratinginstituten (S&P m.fl.) gladeligen delade ut glädjebetyg till finansiella skräppapper.
Det är alltid jobbigt när dogmen råkar kollidera med verkligheten.
Festligt att man kan hävda att det hade gått till på ett visst sätt på en "oreglerad marknad". I enlighet med liberalismens evangelium hade ju vilken utformning som helst varit marknadsrationell i efterhand, liksom.
Murray Rothbard ville slopa certifiering för läkare. På samma sätt borde självklart en oreglerad marknad tillåta alla typer av skolor, även de som inte sysslar med examina och betyg. Det är kunden, dvs arbetsgivarens, ansvar att ha information om vilka utbildningar den potentielle anställde har.
Se till att examination och betygsättning flyttas från skolan till skolverket, och att betygen baseras på resultatet av proven.
Är man missnöjd med resultatet kan man då helt enkelt få göra om en examination.