Via bloggrannen Skipper nås vi av beskedet att Försvarsmakten avser att sparka initialt 1 050 personer, varav 600 yrkesofficerare och 450 civilanställda och till 2019 ska upp till 2 650 personer få sparken. Detta är knappast en satsning, utan det är ett (m)oderat påbud om att personalkostnaderna ska (m)inskas med 500 MSEK, vilket var vad de ökade från 2011 till 2012.
Hela dokumentet om uppsägningarna hittar man som PDF hos Försvarsmakten.
Försvarsmaktens personalkostnader var 2012 12 898 471 000 SEK (årsredovisningen 2012, sidan 85), eller nästan 13 miljarder. 500 MSEK av detta är 3.9%.
Samtidigt gäller förstås LAS. Det innebär rimligtvis att nyrekryterade officerare och civilanställda får gå först, medan det stora berget av majorer och överstelöjtnanter alltså blir kvar. Karriären för unga nya officerare riskerar bli kort. Stämningen lär knappast bli muntrare inom försvaret.
Försvarsmaktens personalkostnader ökade 562 MSEK 2011 – 2012, eller ca 4.5%. Det är fullt rimligt med tanke på att man dels ökade personalen i form av kontinuerligt tjänstgörande gruppchefer, soldater och sjömän (GSS), men också på grund av löneökningar.
Ingen har förklarat hur ekvationen ska gå ihop. Man kan förvänta sig löneökningar på åtminstone 3% om året, vilket till 2019, då i teorin insatsorganisation 2014 ska vara bemannad, innebär en ökad personalkostnad om 19% enbart på grund av löneökningar. Till detta kommer en kraftigt ökad personalkostnad när insatsorganisationen blir fullt bemannad av GSS. Samtidigt vägrar alliansregi(m)en skjuta till mer pengar.
Antagligen kommer därmed ytterligare minst 20% av yrkesofficerarna och civilanställda att få gå till 2019. Det räcker knappast med de nu aviserade uppsägningarna. Av Försvarsmaktens 9 540 yrkesofficerare har ca 3 000 majors grad eller högre, att sätta i relation till nuvarande 4 487 GSS. På grund av LAS kan alla dessa majorer och överstelöjtnanter bita sig fast vid sina jobb, alternativt bli rätt dyra att lösa ut, vilket därmed inte ger någon besparing. Av Högkvarterets ca 1 000 anställda ska 200 få sparken.
Ett problem är att det krävs en viss mängd personal för att förvalta bl a vapensystem och arbetsmetoder. Som en konsekvens av uppsägningarna riskerar man därför att helt tappa viss kompetens, alternativt helt få ge upp möjligheterna till truppföring.
Försvarsmakten själv skriver följande:
“Ytterligare reduceringar om cirka 100 miljoner kronor, genom ambitionssänkningar inom vissa krigsförband, minskar den operativa förmågan, förmågan till insatser och produktionskapacitet. Därutöver finns identifierade ambitionssänkningar om cirka 200 miljoner kronor, vilka bedöms innebära så stora konsekvenser att ytterligare analys måste genomföras.”
Det är hög tid att riva upp hela den (m)oderata “försvarssatsningen”, som visat sig vara en katastrof, fast förstås kallas för satsning i (m)oderat försvarsretorik. Ett alternativ är förstås att helt lägga ner försvaret och stryka posten helt ur statsbudgeten, då vi ändå inte får något för pengarna.
11 kommentarer
Ditt konstaterande i den sista meningen vore naturligtvis det ärligaste och hederligaste att göra men jag tror det är två begrepp som politiker i allmänhet definierar lite vagare än jag.
Alliansen och de rödgrönas försvarsnihilism är så omdömeslöst populistisk att ingen politiskt insatt väljare borde nedlåta sig till att rösta på dom.
Ett alternativ är att lägga ut viss verksamhet till privata aktörer och behålla beslutsfattande roller enbart.
Är det inte dit vi är ändå på väg med de nya vapenlagarna?
Försvaret skulle kunna ställdes om och upphandla tjänster från företag som Securitas Armed Force AB eller G4S Navy Force där personalen tas över av försvarsmakten vid händelse av krig.
Den civile skriver på ett avtal där den blir krigsplacerad med motsvarande sin civila befattning underställd en major eller kapten.
Fördelen med denna modell blir en öppen marknad där privata företag utbildar personal till konkurrensutsatt pris och tillhandahåller resurser.
Obegripligt korkat. Hört talas om Blackwater? Som senare efter krigsturnerande i Irak bytte namn till Xe och som numer heter Academi. Förhoppningsvis vill skattebetalarna inte ha en skjutglad privat arme som härjar omkring på kontrakt…
Den nya vapenlagen öppnar upp för privata företag i Sverige motsvarande Blackwater.
Vad skattebetalarna vill ha spelar ingen roll då de behöva inte bry sig så länge de betalar skatt och de bryr sig inte, just eftersom de betalar skatt och röstar fram politiker med dessa förslag.
Gällande ha en arme som härjar omkring på kontrakt så har vi det redan i Afghanistan, den springer under USA-flagga med enda skillnaden att lönerna utbetalas från Svenska staten istället för ett privat bolag.
Det är mycket vi inte har råd med när skatterna sänks. Men väljarna föredrar ju jobbskatteavdrag före allt annat.
En fullständig försvarsnedläggning vore en stor förbättreing jämfört med idag. Vi skulle slippa både Afghanistan och FRA, våra två helt dominerande säkerhetshot.
Jag vidhåller, deklarera Sverige som ett pacifistiskt land så får vi i alla fall kanske någon som sympatiserar med oss mot en invaderare.
japp, lägg oss ner på rygg och blotta strupen så kommer inget ont att hända oss. Det har historien och naturen lärt oss sedan länge…
Vi är vansinnigt bortskämda, naiva och egoistiska i det här landet. Det är på sätt och viss förståeligt att begreppet svensk är lite utvattnat och att vara nationalistisk är fult.
För jag vill definitivt inte förknippas med er som anser er vara svenskar men har en starkt förvriden världsbild, även lokalt.
Du tror inte det är den enorma mängd högre officerare som finns kvar efter invasionsförsvaret som de försöker frigöra sig ifrån lite tidigare än pension, majorer och högre.
Självklart behöver sverige över 1000 generalspersoner i vårt försvar – vem skall annars leda de 1000 armeer vi skall sätta upp när de blir krig ?