Den underbara arabiska våren tar aldrig slut. Via ZeroHedge, som bevakar egyptisk television, rapporteras det nu att militären i Egypten fått nog och om inte folkets vilja följs, så blir det en militärkupp inom 48 timmar.
Likt protesterna och upploppen Turkiet handlar de nuvarande oroligheterna om protester mot en allt mer islamistisk regim, i kontrast med inbördeskriget i Syrien som handlar om att införa en islamistisk stat istället för den syriska diktaturen.
I Egypten regerande Muslimska brödraskapets högkvarter i Kairo har stormats och satts i brand (Schibsted/SvD), men president Mursi har än så länge inte visat några tecken på att vilja avgå. Nu har han alltså mindre än 48 timmar på sig innan militären tröttnar på oroligheterna och går in och tar regimen och polisen i örat. Man sade uttryckligen att folkets krav ska tillmötesgås.
Varken i Turkiet eller Egypten vill alltså folket ha ökad islamism eller islamisering och är beredda att blöda för detta. Samtidigt var det folket som valde Mursi och muslimska brödraskapet. Möjligtvis kanske man tycker att de inte var islamistiska nog. Muslimska brödraskapet överväger dock att upprätta egna sk “självförsvarsenheter”, dvs politiska stormtrupper, och landet kan alltså kastas in i ett regelrätt inbördeskrig, som kan eskalera till en omvänd syrisk situation.
Tillägg: Mer från Zero Hedge om Egypten och den kommande militärkuppen. Militären ska bland annat (redan) gripit femton officiella representanter för Muslimska brödraskapet och militära helikoptrar syns över Kairo.
76 kommentarer
Frihet äe det bästa ting!Min Kjell Isaksons filosofiska mars Fatwa kvarstår, No Mursi, Nej Till Förtryckarna Panmuslimska Brödraskapet!
är
http://www.cnn.com/2013/06/28/world/africa/egypt-us-marines/index.html
Historien upprepar sig. Iran, Irak, Afghanistan, Tunisien, Libyen, Syrien, Turkiet. Att revoltera bort något till något nytt som man inte vet var det blir. Nu Egypten. Investeringarna i landet upphör. Utländska företag och turism som flyr landet och ekonomin rasar. Även om Mursi störtas vad kommer i stället och vem kan trolla så att folket blir nöjda.
Man har öppnat portarna på vid gavel snart i hela området. USA och EU hoppar från tuva till tuva och vet inte på vems sida man ska stå och helt utan logik.
Lars, du missar att nämna något väsentligt, det att Syrien o motsats till Egypten är invaderat av utländska terrorister som al-Qaida och att en stor del av västvärlden understöder dessa al-Qaida terrorister. Varje gång USA och dess allierade lägger sig i andra länders inre angelägenheter så räknas offren i 100 000-tals. Tydligen är kriget för demokrati värt miljoner offer. När man ser resultaten av dessa korståg i Afganistan, Irak, Libyen och nu Syrien kan man inte annat än skämmas för att man tillhör denna imperialistiska del av världen. Vi får hoppas att Egypten får sköta sin demokratisering i fred.
Måste vara jobbigt för extremvänstern med Syrienkriget. USA har gjort allt de kan för att inte bland sig i konflikten (vilket däremot Iran och Hizbollah inte har tvekat att göra), samtidigt så blir människor på yttersta vänsterkanten förvirrade om USA inte är med, för vem ska man då ta ställning för och emot? Men visst, västvärlden stödjer al-Qaida, det var ett smidigt sätt att få alla pusselbitar att falla på plats.
Ja men Markus, det var en dålig liknelse. Vet inte vad Islamska extremister etc. har för förhållande till USA, men Iran och Hizbollah är sedan länge Syriens närmsta allierade.
Framför allt stöder USA Israel. Skulle tro att avgörandet för USA:s del gjordes när Assad vart så tydligt allierad med Hezballah. Det vore en mardröm om Hezballah via Syrien kom över moderna ryska luftvärnssystem t ex, som kunde placeras i södra Libanon, oerhört nära Israel.
Ja Iran/Hezballah har alltid varit allierad med Assad men brytpunkten för USA var nog när de började avancera mot Golanhöjderna understödda av de Ryska vapnen efter den episka segern vid quasyr.
Inte understödda av de avancerade vapnen utan efter löfte om att få dem ursäkta.
USA är sedan både skapare och nutida ägare av allt som har med Al-qaeda att göra.
AL-Qaeda är och har alltid varit en databas över CIA tillgångar i mellanöstern. 99% av de som kämpar för dem är nyttiga idioter i tron om att de kämpar för ett världskalifat. De som står för hjärna/plånbok och allt av vikt för riktning får sina order från Angloamerikanska makter.
Så de som styr USA är redan och har länge varit inne och petat i Syrien. Precis som de var i Libyen, Kosovo, Afghanistan i omvänd ordning.
Ett exempel på hur detta kan te sig ang 9/11. Sökord för den utan googlefu:
1. Michael Springman – Former head of US embassy visa Section
2. "had to let 15 hijackers in listed as Al Qaeda", told they where CIA agents (not operatives, Agents!)
3. Head of Defence language school LT colonal Butler
4. Hijackers in class at Pensacola Naval Airstation and defence language school.
5. Muhammad atta 2 years in classes
(namn och skolor taget ur minnet så reserverar mig för eventuella namnmissar)
En i mängden…
Belli.
Du har helt klart, liksom Markus, missat att USA har haft Syrien på sin krigsagenda över 10 år redan. Kolla in vad general Wesley Clark berättar om det. Finns på you tube. W. Clark är inte som helst så man får lita på vad han har att säga.
Att i Syrien Ryssland och Iran stödjer regimen och USA de demokratiska kannibalpartisanerna som vill ha kalifat och sharia står väl rätt klart.
Mönstret upprepar sig från Lybien och andra håll.
Kjell: hade USA velat bland sig i Syrienkonflikten så har det funnits gott om tid. Flygförbudzon hade de kunnat upprättat redan för två år sedan, men valde att hålla sig borta.
Sedan har nog de flesta insett att det är en brokig skara som slåss mot Assad, att försöka bunta ihop dessa till al-Qaida är inte så lyckat
Los puddas:
Stämmer säkert att situationen på marken har påverkat USA.
Typ alla länder i hela världen har ju stått på krigsagendan sen Bush et al kom till makten. Det är ju själva innebörden av "New American Century", liksom.
Markus, jag vet inte var du hämtar din information från men det verkar nog vara lite Kalle Anka över det.
Nej, upproret mot islamisterna kommer främst från socialister som vill ha en socialistisk arbetarrevolution. Hamdeen Sabahi heter den gamle nasseristen som leder upproret!
Hur kommer usa att tackla det? De hugger ju på allt som andas sekulär socialism, Saddam, Muammar Gaddafi, Bashar al-Assad. I nästa Mission Impossible-rulle så får väl Tom Cruise stjäla missiler av Nato för att kunna ge dem till sina öhh frihetskämpar.
Hur kommer usa att tackla det? De hugger ju på allt som andas sekulär socialism, Saddam, Muammar Gaddafi, Bashar al-Assad. I nästa Mission Impossible-rulle så får väl Tom Cruise stjäla missiler av Nato för att kunna ge dem till sin öhh frihetskämpar.
Spela roll, USA är på dekis. Så fruktansvärt på dekis att Rafael Correa i sketna pisslandet Ecuador ensidigt sa upp ett handelsavtal värt 1 mdr dollar/år med dem pga USAs kommentarer i Snowdenaffären.
Kan Ecuador trotsa dem så kan Egypten.
Egypten är ju på väg utför när det gäller oljeproduktion och det var inte så många år sedan som man gick från att vara en nettoexportör till att vara en nettoimportör när det gäller olja. Det är nog ingen enkel fasförändring att göra. Nu lär oljekonsumtionen minska i landet men det hjälper inte mycket när även oljeproduktionen fortsätter att minska.
Fast USA ska ju nu bli världens största oljeproducent med skifferoljan.
Är väl inte omöjligt att de en dag kan bli världens största oljeproducent men någon olja för export lär de då inte ha och produktionen lär vara mindre än idag…
Upploppen i Egypten är ju, som du tidigare skrivit men nu inte nämner, bara en följd av en omöjlig sist för den som ska regera landet. Ingen vill se försämringar av levnadsvillkor, men det är det enda som kan erbjudas (pga höga matpriser, stort importberoende av vete och numera även olja bl.a.). Folket vill inte förstå att sötebrödsdagarna är över och att det är anpassning som gäller. Sedan kan säkert resurserna fördelas mera jämnt och därmed minska den totala smärtan i landet, men likväl så måste en ansenlig del av befolkningen finna sig i försämrade levnadsvillkor. Att förvänta sig något annat (vilket nästan alla gör) är bara att visa vilken normalbegåvning man är som tror på evig tillväxt i en ändlig värld.
+1
Faktum är att det finns en oerhört stark empirisk korrelation mellan revolutioner, läskunnighet och nativitet. Egyptens nativitet, t ex, är nu 2,7 och sjunker snabbt mot typiskt västerländska värden.
De och den övriga arabvärlden genomgår alltså samma sak som Europa genomgick 1789, 1848 och 1919. Orsakerna du räknar upp är säkert utlösare, men inte grundorsaker. Grundorsakerna är i själva verket en uppgörelse mellan traditionella och moderna värden och system. Vissa länder kan säkert avvika något från modellen pga oljepengarna men i stort sett går detta att förutse.
(Källa på ovanstående: Convergence of civilizations, Emmanuel Todd)
Av det kan man dra slutsatsen att oavsett vem som vinner kommer en helvetes massa huvuden att huggas av och att man nog helst inte ska stoppa fingrarna i det getingboet utan låta det ha sin gång. Och att det nog inte blir ordning det närmsta decenniet.
Men hey, USA och EU vet tydligen bättre. In med mer vapen bara!
ja, Egypten visar vägen för vad som till sist händer i alla kleptokratier/diktaturer som bygger ett temporärt välstånd på råvaror och utländskt kunnande. Resten av mellanöstern lär vandra samma väg när oljan sinar.
Egypten har nu dessutom avlivat den enda del i ekonomin som skulle kunna vara livskraftig, dvs turismen.
I väst så bygger vi dock ekonomin på kunnande och innovation, vilket innebär att vi inte lever i en ändlig värld, om det kan vara en tröst.
Så, vad lär vi oss egentligen av den egyptiska revolutionen?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mSZN8UVr1TM
(återpost från denna bloggen för övrigt).
"Varken i Turkiet eller Egypten vill alltså folket ha ökad islamism eller islamisering och är beredda att blöda för detta. Samtidigt var det folket som valde Mursi och muslimska brödraskapet. Möjligtvis kanske man tycker att de inte var islamistiska nog."
Tycker du motsäger sig själv. Folket i dessa länder har röstat islamister till makten, precis som du säger. Så hur du kan säga att de inte vill ha islamister förstår jag inte
Fast nu brände de ner Muslimska brödraskapets högkvarter i Kairo. Lite som att bränna ner (s) högkvarter på Sveavägen eller (m) på Stora Nygatan. En viss missnöjesyttring med valresultatet, efter ett års facit, kan man säga.
Han lovade väl nåt han inte kunde hålla.
Som den där ex-generalen Jay Garner, han lovade ju att Irak skulle vara på fötter på sex veckor – och då hade han ändå sett vilket skick landet var i efter invasionen.
Mursi gjorde säkert ungefär samma misstag, vilket han får äta upp nu.
Cornu,
Fast man behöver hålla i mer än en tanke i taget. En stor del av befolkningen stöder islamisterna, en annan stor del önskar ökad sekularisering mer än något annat. Båda påståenden kan vara sanna samtidigt.
Jag kan inte vidare mycket om Egypten, men däremot en hel del om situationen i Turkiet, eftersom jag bor i Istanbul sedan åtta år. Till väldigt stor del sker demonstrationerna här enligt många decennier gamla demarkationslinjer. Den sekulära delen av befolkningen är en ganska tydligen avgränsad minoritet, om än en mycket stor sådan som utgör cirka 40% av befolkningen. Märkvärdigt nog har 60/40-ration hållt sig ganska konstant över flera decennier.
I Turkiet är det också så att delar av de där 40% är otroligt bra och villiga på att gå ut och demonstrera på gatorna, medan de 60% procent konservativa är otroligt dåliga på detsamma, oavsett politiskt klimat. Jag umgås, som man kunde tro, till största del med personer med den sekulära övertygelsen och det är ett väldigt protesterande bland dem.
Men de vinner ju nästan aldrig några val, mina kära 40%. En hel del av dem röstade faktiskt på AKP (nuvarande regeringsparti), eftersom de sågs som skickligare på att styra upp vardaglig verksamhet som ekonomi och infrastruktur än CHP, partiet som grundade republiken. Och det var de också, skulle det visa sig.
Sen visade det sig också att premiärministern har tagit fel slags inttryck av Putin. Plus att islamisten visade sig vara islamist! (Jag lade till en analogi till Sverigedemokrater här, men den skulle göra vissa kommentatorer så upprörda, så den får ni tänka er istället.)
Precis, detta är min tolkning också. Laborerar med hypotesen att Egypten i detta avseende är ett parallellfall till Turkiet. Det lite trista är möjligen att den sekulära, utbildade och urbana medelklassen utgör minorieteten i förhållande till de mer lantliga, traditionalistiskt och religiöst präglade islamistanhängarna.
Redan Huntington insåg för övrigt i mitten av 90-talet att de fascistartade khemalisterna hade sett sina bästa dagar och att folket i Turkiet vände sig österut och till islam. Så övergår, likt i Iran för 30 år sedan, det moderna i det postmoderna i en främmande civilisation vars innebörd av demokratiskt sakinnehåll vi skall akta oss för att direktöversätta i våra termer.
Fördelen för Europa blir dock att det blir lättare att dra gränsen och mota eventuella trojanska hästar i dörren. Skall den europeiska civilisationen överleva så måste vi ha mindre islam på hemmaplan och inte i korttänkt PK-demokratisk, universalistisk, mänskliga rättigheter och allas lika värde-stollighet öppna portarna ännu vidare för mer.
Sen finns det ju islamism och islamism. Det är kanske 0,5% i Turkiet som vill ha saudiarabisk könssegregering. Även för nästan alla konservativa här är ju den synen på islam helt främmande.
Det finns också en anledning till att de mer strikta islamistiska partierna från 90-talet nu nästan heölt saknar makt. De blev *betydligt* mer populära när AKP skapades med kraftig triangulering på agendan och fokuserade mindre på sin gamla kärnfrågan, religion och mer på liberalisering av ekonomin att röra sig mot EU (se M, SD). Så det ör ju knappast så att mest religion vinner.
Och Lurilompa, jag är ju naturligtvis en sådan där universalistisk, allas lika värdestolle.
Vilket är synd, eftersom det belastar alla andra och du låter andra ta smällen av din höga moral.
Men om man tillskriver andra människor ett annat (lägre) värde så är det bättre för då får inte andra ta smällen?
Va? Jag tillskriver inte människor någonting. Det är ni konditionerade individer inom PK-fårket som tillskriver alla ett *lika* värde. Helt utan grund eller sans.
Själv fattar jag inte ens vad det skall betyda. Vadå "värde"? Innebär det alla människor har rätt att säljas till samma pris på slavmarknaden, eller vadå?
Erdogan i Turkiet har gjort mer underverk än CHP under sina 70+ år !
Det försöktes med en statskupp (ej militärt) och Erdogan med sina självsäkerhet böjde sig inte för vandalernas (jepp, riktiga vandaler som bränner ner allmänna medel, privata butiker, bussar/bilar mm.) önskemål.
Dessa är inte hungriga arbetslösa människor utan välgödda bidragstagare (konstnärs mm) och elitister. Miljardärer var på gatan och protesterade, artister som tjänar 65.000 € per avsnitt mm. Även kriminella och terrorister (speciellt DHKP-C , TIKKO) såg sin chans till handling.
Laglydiga, arbetssamma människor höll sig hemma och hoppades på regeringens överlevnad. Dessa människor utsattes för provokation och åsiktsmobbning men de höll sig lugna under hela händelsen.
Erdogan anklagades än en gång för att vara islamist för att han ville begränsa alkoholförsäljningens tider (butiker, mackar skall inte få sälja mellan 22 och 06) , utskänkningstillstånden berördes inte.
Han vill bygga en tredje bro, en tredje flygplats samt ytterligare en kanal för trafiken mellan Svartahavet och Medelhavet.
Kom igen nu, Cornu!
Posta datastatistik som bevisar hur peaken redan har nåtts! Kom igen nu, bevisa nu hur dina gamla prognoser har infriats när det gäller oljeproduktion. Du igbnorerade ju alla ekonomiska realiteter, och mätte bara nån ovidko0mmande geologisk dataskärva. Så hur gick det när du gjorde så ? Går det bra för dig när du ignorerar all ekonomisk logik och information?
Hur mycket lägrte är oljeutvinningen idag jämfört med för t.ex. dina prognocer för fem år sedan?
Har verkligheten kanske förändrats? Jo!
Men har din peak-religion förändrats? Nä!
Och denne pajasclown har hårt hårt dunkat sin tomma skalle ned genom gräddtårtan på bordet för att försöka bevisa att det minsann är hans karta, och aldrig verkligheten, som räknas. Och alla asgarvar vi åt denna hans pajaskonst!!!
Så nu när du av alla har bevisats ha totalt fel om allting som du någonsin har påstått om "resurser" och "peak:ar", är det inte dags för dig att vända dig helt om så att ditt rövhål ersätts av nånting som kan prata? Sent ska syndaren vakna.
Cornu lär bli en av de sista miljöpartisterna, den som kräver att alla som producerar näring åt tusen människor varje dag, ska avstå flera arbetsdagars produktionsvärde för att Cornu ska kunna odla ett par lokalodlade "ekologiska! rädisor, ifall vädret är bra då. Tusentals människor måste svälta ihjäl för att realisera denna Cornus vision av framtiden.
Kapitalist, en god regel du borde följa är att inte skriva på bloggar när du rört spriten.
Cornu;
Ganska ofta rekommenderar jag din blogg till de som börjar vakna och vilja se. Jag kan inte bedöma om "Kapitalist" är gravt onykter eller inte – bara konstatera att han ger intryck av att må fruktansvärt dåligt.
För att inte skita ner din fina och informativa blogg vore det önskvärt om det gick att "porta" denne kommentator.
Kapitalist är en nyttig i….. Han har sina ljusa stunder och gör att man måste tänka till lite extra ibland. Han har dock också sina inte så ljusa stunder om man säger så. Det märks dock rätt snabbt och då är det bara att ignorera honom. Jag beundrar hans ihärdighet och tror han gör mer nytta än skada även ifall det inte är mycket vettigt som kommer fram.
Som ihärdig motståndare till nyliberalismen kan jag bara med. Kapitalist må ha fel, men hans inlägg är inte sällan tankeväckande och vittnar om begåvning. Förmågan till självständigt tänkande och respekt för yttrandefriheten är i slutändan det enda som betyder något.
Cornu svamlar ganska mycket om saker som han inte vet så mycket om ibland. Då är det bra att någon kommer och poängterar dessa saker tycker jag. Ger en mer intressant diskussion än om man tar bort alla "jobbiga" kommentarer.
Är det detta som ger en intressant diskussion ? " är det inte dags för dig att vända dig helt om så att ditt rövhål ersätts av nånting som kan prata?" citat från Kapitalist.
Kapitalist är sur på Cornu för att han kallade ideologer för idioter. Kapitalist tror ju på kapitalismen. Till 100 %.
Kapitalist är en av de intressantaste kommentatorerna. Han är helt vild i huvudet emellanåt men ibland glänser han till och skriver riktigt tankeväckande saker. Det här var nog mer ett exempel på det första.
Men så här skrev han på SvD i dag:
"När räntan är så gott som noll så är det få som har anledning att amortera. Prisinflationen kommer att ta extrem fart efter allt penningskapande och alla ständiga produktionsförbud, och det finns anledning att tro att aktierna någorlunda följer denna prisinflation. Fler pengar per tillverkad vara ger högre priser. Detta är hela syftet med statens extremistiska penningskapande, det som kallas för "stimulans", att öka antalet pengar som bokförs i BNP-siffran. Det är mycket lättare för den som med våld monopoliserat tryckpressen att öka antalet pengar, än att skapa någonting av värde.
Givetvis konsumerar folk mer nu istället för att spara till ökad produktion som möjliggör ökad konsumtion i framtiden. Keynesianismen definieras ju som att det bästa av allt är att förbruka allting som finns nu nu nu. Att vår skogsindustri måste smältas ned till paljetter som är skojiga att kasta upp i luften en gång för att se hur de glänser i solen. Den som sparar eller producerar är en brottsling som ska bötas. Alla nationalekonomer, alla politiker och alla journalister hetsar oavbrutet för att detta eftersom det värmer så skönt när man kissar på sig."
Klart intressant iakttagande. Snacka om tvära kast och nivåskillnad. Man skulle kunna misstänka att det är fler skribenter under ett nick eller att vederbörande har en diagnos.
Kapitalist är bra på politiska analyser, men helt värdelös på analyser rådande under fysiska lagar i tid och rum. Då låter det som om han har läst lite för mycket Timbro-litteratur.
Hej, jag skrev ett inlägg här igår om vikten av självständigt tänkande och yttrandefrihetens absoluta nödvändighet, detta på tal om att Kapitalist spelar en viktig roll för bloggen genom att stimulera diskussion, även om jag oftast inte håller med honom om någonting.
Av någon anledning kom detta inlägg bort.
I vilket fall som helst är det avgörande att en plats som Cornucopia förmår försvara det öppna samhället och tryggheten i det fria ifrågasättande som bl.a är vetenskapens förutsättning, när så mycket i vår samtid tvärtom vill inskränka detta och stärka åsiktsdiktaturens grepp genom bl.a påhitt om "näthat" och liknande.
Tack för mig.
Det jobbiga är ju att muslimska brödraskapet och oppositionen är ungefär lika stora så Mursi har ju lyckats få hela Egypten att hata varandra på bara ett år. Inte så "smidigt" om man säger så.
Jag undrar om inte det att militären går in kan vara sista halmstrået att få lite ordning igen. Men det ser jävligt svart ut för att säga det milt.
Om man får citera jpost och kanske kan spä på lite konspirationsteorier. 😉
"The Pentagon, which funds the Egyptian army heavily, said it could not speculate on what was about to happen in Egypt."
Om det blir ett inbördeskrig i Egypten så är risken att det kommer gå riktigt dåligt för den kristna minoriteten – kopterna.
Alla dessa länder (Afganistan, Irak, Iran, Libyen m.fl.) har en sak gemensamt och det är att de måste styras med järnhand. Den arabiska våren kommer att bli dessa länders undergång eller åtminstone en återgång till hur de var för 100 år sedan. Det är bara att vänja sig vid att världen inte längre kommer att vara som den en gång var. Vi går mot en mycket mörk tid, inte bara gällande omvärlden utan även Sverige.
Fel.
Det alla dessa länder har gemensamt är Storbritanniens beteende på första halvan av 1900-talet och USA:s beteende på andra halvan av 1900-talet. Alla har ju varit västvärldens allierade förutom Iran där Khomeini fick igenom en folkomröstning där Iran blev en islamisk republik. I allt annat så har ingen gillat sitt grannland i någon fråga.
USA vill ha oljan i dessa länder och därför har de haft ett politiskt intresse av dessa länder. Ta bort oljan och vad har vi då? Några av världens största sandlådor.
Det visar ju bara varför vissa länder inte ska ha demokrati.
Man störtar en hyffsat fungerande militärjunta som styr landet, röstar in fanatiska galningar och drar igång en ny revolution (iaf upptakten till det). Därefter går armén in igen för att återställa ordningen och tar "folkets" sida.
Så när allt är över så har alla som dött gjort det för att återställa status quo efter två år (som dessutom skadad landet enormt). Det handlar ju "bara" om ca 1000 döda och 7'000 skadade (denna och förra revolutionen).
@Victor
Instämmer!
Demokrati är vanskligt i multikultisamhällen såsom det egyptisk, syriska och snart också genom Sjuklöverns försorg det svenska. Detta visste redan de gamla grekerna –demokratins upphovsmän.
Det är således angeläget att problematisera kring demokratibegreppet och olika styrelseformer, genom att referera till upphovsmännens syn på det hela. I det politiska livet i antikens Grekland, demokratins vagga, talade man om dåliga och goda styrelseformer.
De goda styrelseformerna var monarki (envälde), aristokrati (det bästas herradöme) och demokrati (folkvälde), som kunde, om man inte såg upp, övergå i sina dåliga motsvarigheter – tyranni (oinskränkt herravälde), oligarki (fåtalsvälde) och oklokrati (pöbelvälde). Avgörande för om en styrelseform skulle betraktas som god eller dålig, var om man styrde med hela samhällets bästa framför ögonen eller om man styrde endast till förmån för vissa intressegrupper eller individer i konflikt med lagen. I en oklokrati (=den dåliga motsvarigheten till demokrati) hade demagogen en framträdande roll för att egga upp pöbeln.
Med tanke på att Egypten har en president från det muslimska brödraskapet samt en gynnad muslimsk majoritetsbefolkning och en förtryckt kristen minoritetsbefolkning, så ska man inte kategorisera dagens Egypten som en demokrati. Oklokrati är bättre.
@Victor
Instämmer!
Demokrati är vanskligt i multikultisamhällen såsom det egyptisk, syriska och snart också genom Sjuklöverns försorg det svenska. Detta visste redan de gamla grekerna – demokratins upphovsmän.
Det är således angeläget att problematisera kring demokratibegreppet och olika styrelseformer, genom att referera till upphovsmännens syn på det hela. I det politiska livet i antikens Grekland, demokratins vagga, talade man om dåliga och goda styrelseformer.
De goda styrelseformerna var monarki (envälde), aristokrati (det bästas herradöme) och demokrati (folkvälde), som kunde, om man inte såg upp, övergå i sina dåliga motsvarigheter – tyranni (oinskränkt herravälde), oligarki (fåtalsvälde) och oklokrati (pöbelvälde). Avgörande för om en styrelseform skulle betraktas som god eller dålig, var om man styrde med hela samhällets bästa framför ögonen eller om man styrde endast till förmån för vissa intressegrupper eller individer i konflikt med lagen. I en oklokrati (=den dåliga motsvarigheten till demokrati) hade demagogen en framträdande roll för att egga upp pöbeln.
Med tanke på att Egypten har en president från det muslimska brödraskapet samt en gynnad muslimsk majoritetsbefolkning och en förtryckt kristen minoritetsbefolkning, så ska man inte kategorisera dagens Egypten som en demokrati. Oklokrati är bättre.
Det har inget med multikulti att göra, snarare monokulti vilket har en tendens att leda till extremism då monokulturen står oemotsagd. Detta gäller ffa när monokulturen består av en religion eller ideologi där de mänskliga rättigheterna ignoreras.
Egypten är 90% muslimkst och 9% kristet, med så stark monokultur där mänskliga rättigheter ignoreras så kommer det alltid att finans en grogrund för förtryck. Särskilt om religionen tillåts påverka lagstiftningen.
I Sverige är den största gruppen socialister (folkhemsfundamentalister hör hit) med olika subgrupper. Men lyckligtvis är det en lightversion så rent förtryck blir lite svårt att uppnå, iaf på rasistisk grund som man ser i mer extrema fall (likt nazityskland, arabvärlden osv).
Tänk dig själv ett monokulturellt Sverige som byggs på feminism och socialism. Det enda som håller denna mardröm borta är att vi har en multikultur och någorlunda sunda grundvärderingar.
Till skillnad från dig anser jag att Egypten är multikulturellt och inte monokulturell, med tanke på de muslimska och kristna grupperna. Det finns flera olika muslimska grupper i Egypten.
Det är väl snarare i multikultisamhällen, med parallella regler, lagar och värderingar samt där den nationella identiteten undertrycks, som har en grogrund för extremism och enklavisering. Det är det vi ser i våra svenska förorter där bl.a. den muslimska radikaliseringen och fjärmandet mot det svenska samhället ökar.
Sverige på 20-, 30- och 40-tal var ett relativt homogent samhälle, och bör således enligt din definition kallas monokulti. Vad var det för sorts extremism som utvecklades ur denna monokultur?
Jag köper inte ditt resonemang om ”gruppen socialister” och att man kan hänsyfta till ideologier när man talar om kultur, som ingår i begrepp såsom monokultur, multikulti, mångkulturellt etc.. Mig veterligt, har kultur mer att göra med etnicitet och religiös eller språklig tillhörighet, vilket exemplifieras med Grundlagens Multikultiparagraf kap.1 § 2 som säger att:
"Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas."
Meh, kopterna utgör max 10% av befolkningen, har samma etnicitet och en egentligen inte särskilt annorlunda religion. Det borde inte vara så svårt egentligen, men om man bestämmer sig för att det SKA vara svårt blir det ju det.
Som sagt, har man en monokultur som vilar tungt på mänskliga rättigheter och allas lika värde så blir det svårt att motivera en diktatur med förtryck…
Vad gäller Egypten mfl så är ffa islam väldigt intollerant, alla som inte håller med hädar och förtjänar förföljelse.
Samtidigt så finns det socialistiska monokulturer som blivit förtryckande (likt Sovjet, Nazityskland, Nordkorea mfl). Dessa socialistiska monokulturer vilar dock inte på de mänskliga rättigheterna.
Tycker det är lite konstigt att folk hänvisar till "mänskliga rättigheter och allas lika värde" som det vore något grundläggande i vår kultur och praktiska filosofi. Det av vänstern införda svenska begreppsparet har ju bara några årtionden på nacken och är väl mest att betrakta som ett grumligt slagträ för att genom en etisk universalism tvinga fram mångkultur och fri invandring.
Det superhomogena monokulturella folkhemmet i DDR-Sveige vilade ju exempelvis inte på dessa ur naturrättstraditionen avledda föreställningar utan tvärtom på rättspositivism och Uppsalaskolans värdenihilism.
Funderar just på vem som skall gå in i sverige när feminismen, infantiliseringen, islamismen eller idiocrazy (vem vinner?) har gått för långt.
Vi har ju inte ens en arme?
Kanske läge att gå ut ur sverige medans du kan?
Om jag förstått resonemanget här på bloggen tidigare, så måste väl ryssen gå in och styra upp när kaosetblir för stort för att skydda sina intressen i Östrsjön…
Eller blir det NATO?
Ty feministerna i Fjollträsk kommer ju bara att skälla på varandra…
Det verkar vara rätt många debattörer som förutsätter att arabvärlden ska befinna sig i medeltiden för evigheters evighet. Det är rätt märkligt, för medeltiden varade ju uppenbarligen inte för evigt.
Egyptens problem, som t.ex. Vattenbristen, har man ju luftat i media i ett årtionde…
Om matpriserna stiger litet bara så blir folk hårt pressade direkt, då maten troligen handlar om hälften av folks utgifter, inte 10-12% som här…
Att vi tror att vi sitter säkert är ett misstag då matpriserna kan komma att dubblas eller tredubblas om den allra minsta kris uppstår av ågon orsak.
Ty vi har nu en självförsörjningsni som är på halva behovet, plus att denna produktion är extremt energiberoende idag, jämfört med tidiagare.
Om någon tror att det lätt går att öka hemma produktionen så misstar man sig, ty varken tid eller pengar eller folk som vill och kan göra jobbet fattas.
Det blir bara ett jävla väsen på folket!
Ne, men den varade några hundra år. Det behövs nog en Gustav Vasa och/eller en Oxenstjärna för att styra upp det. Sedan gå den kinesiska vägen.
Hur länge har den varat i arabvärlden då?
De som röstar på Mursis ideologi och ismer lever på medeltiden. Finns det något intresse hos han och brödraskapet att lyfta folket? Vasa var kanske fel men en Ataturk då?
norrbottning….
en Putin kanske…
@norrbottning – det är ju därför de är sura, Mursi lovade ju att fixa elnätet och allt sånt, men det händer ju inget.
Så det finns i alla fall ett PÅSTÅTT intresse…
Medeltiden varade över 1000 år….man räknar från västroms fall till renässansen. Införandet av allmän skolgång igen tog 1500 år.
Nu pratar vi om västeuropa. Afganistan får väl anses vara kvar i just medeltiden och verkar inte ha någon brådska att ta sig ur.
"Likt protesterna och upploppen Turkiet handlar de nuvarande oroligheterna om protester mot en allt mer islamistisk regim, i kontrast med inbördeskriget i Syrien som handlar om att införa en islamistisk stat istället för den syriska diktaturen."
Tänk om det var så enkelt! Angående svart-vita världsbilder…