Som bekant så är det viktigaste som finns här i världen att Sverige visar upp stigande BNP, även om vi förstås inte visar det mer väsentliga stigande BNP per capita. Det viktiga är att BNP stiger, då är Anders Borgfot lycklig och nöjd och kan klia sina håriga fötter när han möter finansministrarna utanför Fylke. Återigen räddar svenskarnas skuldfinansierade konsumtion svensk BNP-tillväxt och utan ännu mer skuldfinansierad konsumtion hade Fylke nu varit i en recession.
Totalt ointressant nominell BNP.
Ingen pratar om denna, då det är BNP justerat för prisökningar som är relevant. |
Samtidigt finns det förstås en hel del medial förvirring kring BNP, t ex minskade BNP under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, helt beroende på hur man tittar på saken.
Jag kan med 100% sannolikhet tvärsäkert säga att BNP kommer falla tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, men det är helt oväsentligt och beror som alltid på semestertiderna i juli.
Real svensk BNP per kvartal
2007 – 2013. Recessionen slutet 2008 och 2009 framgår. |
Det är naturligtvis helt oväsentligt att jämföra olika kvartal, då det finns ett stenhårt säsongsmönster, och det är alltså alltid samma kvartal som bör jämföras, dvs andra kvartalet i år med andra kvartalet 2012. Sedan verkar en kalenderjustering göra att andra kvartalet blev svagare än första kvartalet, för både de nominella och reala siffrorna pekar på stigande BNP för andra kvartalet jämfört med första.
Han ser ändå nöjd ut, Anders Borgfot,
när SCB redovisar BNP-utvecklingen. |
Vad vi kan konstatera när man jämför kvartalsvis BNP, så har real BNP bara stigit 2.83% K4 2007 till K4 2012 och real BNP, om man nu ska jämföra fel kvartal, har bara stigit 2.46%, sedan fjärde kvartalet 2007. Inte direkt imponerande ordnat av Anders Borgfot.
Det mest väsentliga är ändå att på 12 månader steg real BNP bara 0.6%, medan befolkningen ökade med 0.85% och BNP per capita fortsatte alltså att falla, trots att svenskarna lånar pengar till konsumtion för att få Anders Borgfot (m) och Fylke att se bra ut.
Svensken fick det alltså fortsatt sämre som kollektiv även om real BNP ser ut att stiga.
Hushållens konsumtion ökade BNP med 0.8 procentenheter. Utan ökande konsumtion hade vi alltså haft recession. Offentlig konsumtion ökade 0.5 procentenheter och lageruppbyggnad, dvs osålda produkter, ökade BNP med 0.6 procentenheter. Högst diskutabelt att räkna in osåld produktion i BNP, men så är det. Vad gör man inte för snygga siffror? Gå nu ut och producera något och ställ i ett förråd, så svensk BNP blir bättre.
Ja, alla som har skulder och inte amorterar ansvarsfullt på dessa konsumerar på kredit, även om de tror att de inte gör det. Det är alltså inte bara de som direkt höjer sina skulder som är kreditkonsumenter.
Väntad skuldökningstakt för svenskarna är mellan 4% och 5% av BNP på rullande fyra kvartal, medan nominell BNP bara ökade 1.4% på tolv månader. Återkommer när den ironiskt benämnda Sparbarometern från SCB kommit, så vi kan se hur skuldberget når nya höjder i förhållande till BNP. Sikta på en ökning av skuldberget om ca 1.05/1.012=3.75% på fyra kvartal. Ja, skulder är nominella och ska alltså jämföras med nominell BNP, inte real BNP. Däremot ska BNP per capita jämföras med real BNP, för att spegla svenskarnas välståndsminskning – att bara höja priserna är inte en välståndsökning eller real BNP-tillväxt.
Kom nu ihåg att Sverige, med fallande BNP per capita, är Anders Borgfots uttalade himmelrike och ideal på jorden, Fylke och något han säger sig önska hela världen kunde få uppleva.
14 kommentarer
Ja tänk vad hemskt med recession, dvs att överstimulerade konsumenter, producenter och investerare tar en paus. Det kallas konjunktur-reaktioner och är som sig bör. Missbruk av Keynes läror skapar bara skuldbubblor och andra extra missallokeringar. Räcker det inte med att folk gör det ändå?
Helt fria marknader skapar förstås detsamma! Men då går problemen över snabbare eftersom kreativ destruktion och likvidationer flyttar resurserna från svaga till starka aktörer. Nummera slätar politiker, politruker och byråkrater istället ut problemen under onödigt lång tid där alltför många syndare slipper undan.
vad händer när den helt fria oreglerade marknaden till sist bara behärskas av ett par stora monopolister som i den fria marknadens namn skaffat sig egna armeer för att försvara sig mot konkurens? ingår revolutioner i den fria marknaden
xtra-allt: Vi är sakta på väg dit ändå trots (vissa) regleringar. Politiker kan köpas tyvärr. Oavsett system. Fascism är kollaborationen mellan stat och företag. Oskuldsfulla Moderater m.fl tror att marknaden löser allt självt. EFH har nu kunnat kastas i papperskorgen och måste göras om. Vår egen konkurrensmyndighet har under årens lopp samlat på sig massor av förslag som våra politiker förkastat ett efter ett.
För tusende gången: Kollaboration mellan stat och företag är INTE fascism.
nej, men i Sverige är det knappast numera bara samarbete mellan företag och staten; snarare lutar det mot korporativism ända sedan saltsjöbaden.
Enligt diagrammet har real BNP per capita från första halvåret 2007 till första halvåret 2013 stigit med 7 procent. Befolkningen har ökat och inflationen är större än vad SCB anger, vilket nog är mer och ger ett totalt minus.
Strukturella förändringar kompletterar. Industriproduktionen per capita har minskat 25 procent, vilket är betydligt. Mindre produktiva verksamheter av de mest olika slag har kompenserat. Så siffrorna i sig ljuger.
Exempelvis har det skett ökningar inom säkerhetssektorn, reklamen, den idiotiska försäljningen, bankerna, gruvnäringen, felutbildningen, byråkratin, rättsväsendet med mera. Traditionellt svartarbete på olika områden har minskat och kommit in i statistiken. Kortsiktiga fördelar typ billig mat är möjligt genom mindre investeringar.
Trenden är alltså strukturell, kommer att fortsätta och leder till en kollaps omkring år 2050. Allt beror på att produktiviteten i naturresursernas utvinning toppade år 2000. Om det är någon ”kris” med ”finanserna”, som vissa påstår, så är det bara värre. Orsak och verkan kallas det.
Till ovan kan läggas mindre eget arbete typ barnpassning, städning och restaurangbesök. När detta köps och kommer in i BNP fås en ökning utan någon verklig förbättring. Ingen har nog räknat på hur mycket BNP har lyft av allt detta. Det är inte intressant för makthavarna och saknas statistik.
Man kan vara säker på att industriproduktionen fortsätter att falla, liksom börsvärdet. Investeringarna minskar och det blir mer kortsiktigt. Utbildningen blir mer orienterad runt sysselsättning och mindre kring kunskap, det gröna flummet om miljön ökar, världens räddning från koldioxiden blir allt mer toppstyrd, korrupt och religiös, de okunniga flyktingarna från fjärran länder ska utbildas med mera. Allt ger BNP och mindre välstånd och nog en snabbare kollaps.
Tack vare mycket stora investeringar, som bara kräver underhåll, på många områden under lång tid blir utfallet skapligt i varje fall för den arbetande delen av befolkningen, som i en fördjupad ”finanskris” också får sämre reallöner.
Du menar att faktumet att man behöver jobba mindre för att producera en bil eller en industrirobot, och därmed får pengar över till att gå på restaurang, är en välfärdsförsämring?
Varför skulle detta vara så svårt att beräkna?
Att Borg är den sämsta finansministern vi haft på 400 år står väl klart. Men fortfarande så krävs en "byxneddragning" av Borgs kasinoekonomi, och den kommer i form av att bobubblan spricker.
Frågan är då om det blir före eller efter valet 2014?
Just nu talar inget för att det kommer ske innan valet, så Borg kan nog få ytterligare 4 år på sig att förstöra ekonomin.
När det gäller ekonomi och politik så räcker det för övrigt bara att marginalväljarna får det ekonomiskt bättre, och då behövs egentligen ingen BNP-tillväxt per capita.
I BNP:siffran 0,6 % ingår det olika termer. Jag antar att dessa är:
* Hushållens konsumtion ökade med 0,8 procentenheter.
* De offentliga investeringarna ökade med 0,5 procentenheter.
* Exportnettot minskade med 0,3 procentenheter.
Källa:
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/svensk-ekonomi-krymper_8384800.svd
Det som oroar mig mest är att exportnettot sjunker. Det är en följd av Alliansregimens omvandling av Sverige från en högteknologisk industrination till ett "tjänstesamhälle", vilket jag tycker är fullständigt idiotiskt på litet längre sikt.
Man ser ju att det är hushållens konsumtion som står för det största ökningsbidraget i BNP:siffran. Hushållens konsumtion gynnas av stark befolkningsökning. Då svenska kvinnor har relativt låga fruktsamhetstal, så svarar invandringen för den absolut största befolkningsökningensbidraget. Sverige har i linje med detta ett av västvärldens högsta inflöden per capita av invandrare.
Mot bakgrund av att majoriteten av invandrare som kommer till Sverige är svårintegrerade, kombinerat med Erik Ullenhags myter om invandringens kostnader nedklottrade på Regeringens hemsida, är jag fast övertygad om att Alliansregimen sätter högre värde i en invandrare som kräver stora BNP-genererande resurser och kringtjänster än en lättintegrerad högutbildad nordbo. Det gäller ju för Alliansregimen att maximera BNP-utvecklingen på kort sikt. Förmodligen anser Alliansregimen att den svårintegrerade invandraren ger mer klirr i BNP-kassan än den lättintegrerade invandraren, även om kostnaden för den svårintegrerade invandraren är avsevärt högre.
Helt rätt. Jag tycker följande rubrik på denna artikel vore mer passande -Hushållens bidragsfinansierade konsumtion räddar svensk BNP
Vi tar in över 100.000 utblottade konsumenter per år som ska konsumera för våra skattepengar och på så sätt blåsa mer luft i bubblan. Tänk om dessa skattepengar i stället gick till våra överbelagda sjukhus så skulle människor slipper dö på grund av överbeläggningar och platsbrist.
Köpcentra växer upp som svampar ur jorden medans vårt välfärdsbygge raseras och urholkas i allt snabbare takt.
Har gjort ett roligare diagram.. sammanfattningsvis blir svenskarna fattigare men kan köpa mer grejer.
http://dumpt.com/img/files/faetf6qcam2wmydf30zu.png
För övrigt, KPI var 314.45 för ett år sedan och är nu 313.99. Prisinflationen är alltså negativ och real BNP tillväxt är alltså HÖGRE än nominell BNP dito.