Det var förstås ingen överraskning. Tre år har gått från den meningslösa apoteksreformen och därmed är moratoriet på nedläggningar av apotek på landsbygden över. Kronans Droghandel har därmed lagt ner i norrländska Lima, och medicinbehövande behöver nu åka sex mil (3+3) för att få sin medicin (Schibsted/SvD). Med på Schibsteds lista över 25 landsbygdsapotek som kommer läggas ner finns mitt lokala apotek i Sätila, 1.5 km härifrån, som just köptes billigt av Kronans Drognedläggningshandel.
Det är förstås inget överraskande. Vi vet ju att staten aktivt i handling motarbetar boende utanför städerna och vill se mer biltrafik för småärenden.
För egen del överlever jag väl – jag är ännu inte beroende av livsuppehållande medicin, men jag tänker på de receptberoende äldre som bor i den integrerade slutförvaringsenheten i Sätila. Här har man 150 m från slutförvaret till vårdcentralen, 150 m till apoteket, 100 m till kyrkan och 150 m till begravningsplatsen och begravningsfikat på församlingshemmet. Det finns till och med bilfria gångvägar mellan dessa inrättningar. Allt som behövs är en rullator, men framöver ska slutförvarskunderna, rörelsehindrade och halvblinda, alltså åka 3.6 mil för att hämta ut sina recept. Eller ännu hellre dö fortare och spara skattepengar.
Naturligtvis intygar Kronads Drognedläggningshandel att de för stunden inte tänker lägga ner några fler apotek. Det sker antagligen först efter sommaren. Kronan fick nämligen också köpa det näst närmaste apoteket, 18 km bort, vilket gör att de flesta storkunder fortfarande kommer gå till Kronan när de lägger ner.
Göran Hägglund kallar apoteksreformen för en succé, eftersom det nu finns fler apotek i Sverige, alla på samma platser. Avståndet till ett apotek har krympit med flera hundra meter i Sveriges tätorter och därmed kan Göran Hägglund slå sig för sitt underbegåvade bröst.
Tyvärr måste vi fortfarande betala skatt och omfattas av Sveriges lagar här ute på landet och kan inte göra så mycket åt det här. Majoriteten av svenskarna bor i städerna och ser bara landsbygdens folk som i vägen för vargarna. Utan vi omfamnar vår älskade nyliberalism och gör stående ovationer för att våra apotek läggs ner! Äntligen! Marknaden har alltid rätt och skulle det varit samhällsekonomiskt lönsamt att inte behöva köra rörelsehindrade döende gamla med färdtjänst till apoteket varje vecka så hade inte apoteken lagts ner, utan marknaden hade löst allt!
Med lite poetisk rättvisa så åker (kd) och landsbygdsfientliga Göran Hägglund ut ur riksdagen i nästa val. Denne fege usling till inkompetent minister avböjde via sin pressekreterare att kommentera nedläggningarna när SvD frågade.
33 kommentarer
Visst är det tråkigt att apotek läggs ner. Men hur mycket minus ska ett apotek tillåtas gå back p.g.a brist på kunder. Ska mina morföräldrar få ett apotek i sin by. Visst det bor inte ens 50 personer där men varför ska de behöva åka 2mil för köpa medicin, för att inte tala om mat,sjukvård och annat.
Landsbygdens samhällsekonomiska ohållbarhet i nutiden sverige är bara sorglig. Mycket har säkert med förväntad levnadsstandard att göra. ner. Hade apoteket kunnat flytta in i mataffären hade det kanske fungerat bättre.Hade lönen i apoteket tillåtits varit tillräckligt låg hade den kanske gått runt.
Sverige måste få en landsbyggd som kan stå på egna ben. Om orter inte har mycket livskraft måste de kunna tillåtas gå bort. Hinder från stockholm måste tas bort i den mån de existerar.
I slutändan har min morföräldrar valt att leva ute i skogen med de nackdelar och fördelar som det livet innebär.
Summering: någonstans måste gränser dras. Oavsett om ekonomin är en marknadsekonomi eller planekonomi. Planekonomins gräns kan nog bli mycket mer godtyckligt.
Borde man inte kunna få medicin på postorder från något centralt apotek. Känns väldigt slösaktigt att ha högutbildade farmaceuter för att stå i kassan på ett apotek. Läkaren har ju skrivit receptet redan finns ju ingen större överprovning som skall ske. Det måste vara väldigt nära det jobb en ICA-anställd gör i kassan.
På http://www.apoteket.se/privatpersoner/minasidor/public/default.aspx går det att hämta ut recept/få medicin hemskickad
@mrlowrisk,
Exakt. Måste definitivt gå att effektivisera detta långt mer genom en hantering som andas mer 2013.
Jaha, då är det väl bara att återförstatliga hela klabbet då … eller det kanske är "DDR-Sverige" om man gör det?
Och kan du flytta på dig lite, det är en varg som behöver komma fram därborta!
Konstigt att detta skulle dyka upp just idag.
Min dotter har varit på en privat vårdcentral, fått en medicin utskriven av den privata läkaren så då gick jag till sex privata apotek innan det visade sig att medicinen var slut hos den privata tillverkaren.
Marknaden möter behoven – jojo!
Tråkigt att höra! Detta fenomen har fullkomligt exploderat sedan avregleringen och då talar jag inte bara om okända läkemedel för unika patientgrupper utan även standard-1A-preparat. Naturligtvis får inte den förskrivande läkaren någon information om huruvida den medicin h*n förskriver är slut eller ej, utan man får helt enkelt hoppas på det bästa.
Jag är inte säker på anledningen, men jag misstänker att beställningarna till läkemedelstillverkare i utlandet görs i mindre omgångar nu då ett tjogtal aktörer beställer istället för en enda stor. Detta i sin tur leder till att Sverige nedprioriteras av marknaden. Fyi tillverkas det alltså mindre medicin påden europeiska marknaden jämför med efterfrågan.
Avregleringen är så uselt skött att jag är helt övertygad att mutor förekommit i processen. Bara en sån sak som att ingen krävt att ett centralt register upprättas så att apotek A kan ge kunden information om läkemedel som är tillfälligt slut på det egna apoteket går att hämta ut på apotek B runt hörnet istället. Men det hade väl påverkat marginalerna och maximal vinst = maximal sammhälsnytta har vi ju lärt oss…
Medicinen är inte alls slut hos tillverkaren. De vill inte ha några mediciner på lager. Så enkelt är det. Inte heller något centrallager.
Nja, just i det här fallet var den nog slut, för jag upptäckte att den var utbytt även i landstingens egna utrustningar som t ex ambulansens akutväskor och så där.
Statliga Apoteket Ab kan dom med.
http://www.dagensapotek.se/naringsliv/apoteket-ab-stanger-apotek/
Grinigt inlägg, men rätt i sak. Det blev sämre för de sjuka och behövande med apoteksreformen. För de friska och raska blev det däremot mer att välja på. Varför de nu ska ha det. Apotek är väl för de sjuka?
Glesbygdsservice? Tja, kan systemet och posten klara servicen via matboden eller macken så borde väl apoteket kunna det.
Liberalismen säger att marknaden aldrig har fel, och eftersom marknaden aldrig har fel så har liberalismen alltid rätt. Vilket skulle bevisas. Den ekvationen förstår man bara om man är intelligent – vilket alla inom det socialdemokratiska ledarskiktet är. Att ta från de många och ge till de få, driver ekonomin framåt. Det aktiverar de lata, motiverar de rika och skapar en naturlig ordning där alla vet sin plats. Ett lugnare och mer harmoniskt samhälle. I riksdagen tycks vänsterpartiet vara det enda partiet med en korkad ledning, för de förstår inte att marknaden alltid har rätt.
När blev det så här? Hur blev det så här?
Du som hela tiden klagar på den höga skatten, kan kanske få se den sänkt om riskkapitalister bestämmer sig för att dra en ny, skattefinansierad, motorväg som skär tvärs emellan ålderdomshemmet och apoteket. Det lär korrigera byns topptunga ålderspyramid. FAS3-slavar kan patrullera vägrenarna med sina stickpinnar för avfallshantering och samtidigt hålla utkik efter påkörda gamlingar som vrider sig i diket. Ser dom en – vilket torde ske ofta – sticker de pinnen i halspulsådern och skickar räkningen för väl utförda samhällsservice till kommunen. Varför ringa den privatiserade ambulansvården, som ändå aldrig kommer.
Skämt åsido, det förda politiken gynnar vissa: vänsterpartiet får fler desillusionerade socialdemokratiska väljare som medlemmar och EQT:s vd, Conni Jonsson, kan köpa sig en yngre fru (de börjar bli ofräscha när de passerar 35)
Vi andra, vi som har släktingar på ålderdomshemmet, får även i fortsättningen bli väckta 02:30 varannan natt, bara för att höra snyftande gamlingar fråga om de får komma hem nu och att de lovar att vara snälla framöver.
Var inte ledsen Cornu… för ditt stängda apotek har redan öppnat igen, men i en annan stad, nämligen i … wait for it… Stockholm! Bra va! Antar att det finns för lite apotek i stan.
Lite reklam: "Kronans Droghandel testar ett nytt koncept med tydligt fokus på försäljning på Centralstationen, med tydliga topplistor på populära produkter och bildspel på dataskärmar där kunderna rekommenderas olika produkter."
Nice!
Jag vet inte om KD-väljarna, eller Göran Hägglund innerst inne, gillar Apoteksreformen. Ingen med sunt förnuft kan gilla den.
Att folk inklusive de som bosatta på landsbygden ska ha tillgång till läkemedel på rimligt avstånd, anser jag vara en mänsklig rättighet i Sverige. Apotek och försäljning av receptbelagda läkemedel är en viktig samhällsfunktion, och måste således skötas av någon med samhällsansvar och ej av vårdoligarker i skatteparadis. Med ett statligt monopol minimerar man risken för skadliga suboptimeringar och kartellbildningar hos vinstmaximerande vårdoligarker samt värnar om patientsäkerheten. Eventuella vinster från monopolet går ju också tillbaka till skattebetalarna, om redovisningen sker korrekt.
Men i Reinfeldts högglanspolerade skalle dväljs stora planer för landsbygden. Apoteksreformen är uppenbarligen en del av en plan för att avfolka landsbygden, som därigenom lättare kan exploateras på sina energi- och råvaruruillgångar. Dessutom känner nog han sig tvingad att tillfredsställa vårdoligarkernas behov av framtida inkomstkällor. Jag spekulerar i att dessa har stoppat en rejäl slant i moderaternas partikassa i utbyte mot en avreglering och privatisering av Apoteksmonolpolet.
Jag bor i en kranskommun till Stockholm och har här gångavstånd till åtminstone fyra apotek, men har trots uppsjön av apotek drabbats av försämrad läkemedelsservice. Tack vare på marknadsanpassningen kan inte apoteken av kostnadsskäl lagerhålla större kvantiteter av litet ovanligare läkemedel.
T.ex. när jag skulle hämta ut ett läkemedel i en viss storlek på förpackningen, så hade de inte det i kommunen. Jag skulle få vänta några dygn genom en beställning från centralt håll.
Det blev dålig svenska på slutet. Hoppas det blir bättre så här:
Jag bor i en kranskommun till Stockholm och har gångavstånd till åtminstone fyra apotek, men har trots uppsjön av apotek drabbats av försämrad läkemedelsservice i åtminstone ett avseende. T.ex. när jag skulle hämta ut ett läkemedel enligt ett uppenbarligen litet ovanligare recept, så hade de inte det i något av kommunens apotek. Det skulle ta något/några dygn för att beställa det. Bakgrunden till denna försämring var att de vinstmaximerande apoteken av kostnadsskäl inte ville lagerhålla litet ovanligare läkemedel.
Jag kan tycka att den viktigare poängen är att staten inte skall hålla på att lura i folk att den är rättvis och agerar i deras intresse (för den agerar def. inte i landbygdsbefolkningens intresse). Att den sedan lämpar över på vinstdrivande företag att fortsätta dess misslyckande får väl ses som ett rimligt slutsteg i illusionen om statens välvillighet, det skall ju helst finnas någon annan att skylla på när räkenskaperna skall göras upp.
Det är högst orimligt att en människa i en del av landet skall tvingas att betala för en i andra ändans apoteksbehov – likväl är det ännu mer orimligt att staten skall stå där och låtsas att den är garant för någon form av rättvis samhälls-service. Den svenska statsapparaten har metodiskt utarmat landsbygden och det är för sent för att göra något åt. Men det kunde ju vara rimligt att sluta ljuga för befolkningen om hur verkligheten ser ut – att de faktiskt skiter i såväl apotek som övrig samhällsservice, så länge de kan smörja kråset på vår bekostnad.
Vare sig "nyliberalism" eller socialism är en lösning på den moderna samhälls-förruttnelsen. De-centralisering och individuell självständighet är det som bygger sunda samhällen.
Samma dårskap när den perfekt fungerande bilprovningen privatiserades. Nu väntar vi….
Det finns bra och dåliga sätt att omreglera saker. "Rätt" sätt att omreglera apoteken hade varit att ta bort de flesta kraven kring försäljning av läkemedel så att apoteksfunktionen flyttar in i närbutikerna, precis som posten gjort.
Skönt att bo i villa i Stockholms kommun. Här finns det apotek lite överallt. Billiga matbutiker ala Lidl och sedan lite dyrare saluhallar. Det kanske därför huspriserna är så höga här? Folk värdesätter bra service..
Varför köpte Kronans droghandel upp apoteket i Sätila om de ändå hade tänkt lägga ner det?
Kanske var det för att staten sålde ut apotek bara för att det skulle säljas och för att hitta köpare så sålde de dem i packeterbjudande. Då kan det bli så att man hittar köpare som inte vill ha allt som kommer i packetet, men köper ändå.
Dessutom var det väl inte säkert att man redan hade planer att lägga ner när man köpte apoteket?
Mycket av problemen med att receptbelagda läkemedel inte finns beror på statens reglering av upphandlingen av dylika. Det gjordes om av förra regeringen för att spara pengar, för mig märktes en tydlig skillnad då jag ständigt fick återkomma någon dag senare och spendera en timme till i kön för att få den sista av tre mediciner jag tyvärr måste äta dagligen. Den största skillnaden jag upplever efter avregleringen är att kötiden minskat. Nu bor jag förvisso i en medelstor svensk stad så jag har inte drabbats av några nedläggningar. Kanske är det därför jag inte är missnöjd med omregleringen.
Samtidigt kan jag inte låta bli att fråga mig varför det fungerar i alla andra världens länder om man bortser från Kuba och Nordkorea då, inte ens den sista sovjetstaten Norge har apoteksmonopol. Tom sjukvården är mindre reglerad där. Varför tvingas vi i Sverige välja mellan ett dyrt och inneffektivt statligt system där man behandlas som skräp eller dyrt och inneffektivt privat system som (del)regleras av staten och där den enda identifierade fördelen är kortare kötider och lite bättre service? Hur såg det ut innan förstatligandet -72? Någon som faktiskt minns?
Servicen har på ett annat vis blivit extremt mycket sämre. Lagerhållningen per apotek är väsentligt mindre, varför dom med ovanligare mediciner kan behöva besöka 3-4 apotek, bara för att sedan få beskedet att inget(!) apotek i stan har inne den medicin som alltid fanns på apoteken innan avregleringen. Återreglering, ja tack!
Läsförståelse är inte din grej? Visst, jag äter inte ALLA mediciner så det kan säkert finnas några som inte drabbades efter omgörningen av hur mediciner upphandlas men som nu drabbas men vi är många som redan tidigare drabbats av samma försämring INNAN avregleringen.
Märk väl också att apotekssystem i sig numera slukar mer skattepengar än innan. Förut behövdes inga statliga bidrag för att apoteket AB skulle driva alla sina butiker. Nu när det är privatiserat så kräver marknaden statliga bidrag för att hålla igång vissa apotek, men inte ens dom som blir lönsamma med statliga bidrag kommer att läggas ned.
När nyliberal ideologi möter verkligheten så kommer det alltid att behövas statliga bidrag som smörjmedel för annars gnisslar det väldigt för mycket.
Kanske ska förtydliga mig och säga att apoteken har numera två statliga bidrag. Ett bidrag på 10kr för varje såld receptbelagd medicin (detta bidrag får inte Apoteket AB), det andra bidraget (Glesbygdsbidraget) har det avsatts 20 miljoner till, men man räknar med att det kommer att höjas.
För att få glesbygdsbidraget så måste man
– Vara beläget mer än tjugo kilometer från annat öppenvårdsapotek
– Ha sina lokaler öppna så att konsumenter kan få tillgång till läkemedel under samtliga månader
– Hade försäljningsintäkter som uppgick till minst en max tio miljoner kronor.
Sedan finns ju alla bidragsjobb som extrabidrag till apoteken.
I fallen där det är opraktiskt för människor att röra sig till ett apotek borde det gå att skicka alla mediciner med vanlig postgång (Tills det att den också lägger ner i avfolkningsbygderna, det vill säga). Om läkemedlen är narkotikaklassade med nån slags verifikation att rätt mottagare fått paketet, vilket kan göras med en vanlig telefon.
Lima har 398 invånare. Klart som fan att de ska ha ett apotek där kroniskt sjuka ska kunna komma på samma dag att deras livsuppehållande medicin är slut.
Nej – fan heller.
Alla behöver ha tillgång till medicin. Vad är en rimligt lösning för glesbygden? Inte är det att ha ett fullsortimentsapotek i varenda byhåla med minst tio invånare.
Se till att bensinmacken eller Ica-affären är apoteksombud och kan ta hem receptbelagd medicin till dagen efter. Jag har bott på somrarna i ett samhälle ungefär lika stort som Lima och den lösningen fungerade alldeles utmärkt.
Men ojojoj, det är ju sex mil till apoteket, säger gnäll-invånarna i Lima.
Ungefär som att de skulle fotvandra dit.
Vad är problemet? Att köra sex mil till Ett Riktigt Apotek tar 45 minuter. Det är ungefär samma tid som det tar för mig (stockholmare) att åka in till Stockholm city om mitt lokala apotek är stängt.
Jag blir förbannad av sånt här gnäll. Pratar vi om vuxna människor, eller?
Vi pratar om människor som behöver medicin, om människor som är för gamla för att köra bil, om människor som har 2 bussavgångar om dagen – vardagar. Inte om friska människor i Stockholm som inte ens behöver ett apotek.
FYI – bensinmacken och ICA-affären är nedlagda sedan 5 år…
Var är det virtuella vårdcentralsapoteket? Där läkaren frågar "vill du ha medicinerna hemskickade mot faktura" då man är på vårdcentralen.
Är man rädd att folk ska sno narkotikaklassade mediciner så kan väl läkaren skriva ut etiketten (med en kod) och sedan skickas pillrena i en omärkt förpackning (med samma kod).
Är inte det stora problemet en kombination av att apoteken inte måste registrera lagerstatus centralt, så att de slipper konkurrera med vad som borde vara deras kärnverksamhet, samt att det statliga Apoteket inte tillåts bli för stora?