Föga överraskande, men SVT har gjort lite public service och kommit fram till att Sverige inte bara har hutlösa markpriser, och högst skattetryck i EU, rent av i världen (jämn kamp med Danmark). Vi har också högst byggkostnader i EU.
Detta är inte något nytt, men det är bra att det bekräftas i media. SVT skriver rent av det jag alltid hävdat – byggkostnaderna avspeglar vad fåret har råd att låna till, inte vad det faktiskt kostar att bygga. I alla led lägger man hela tiden på för att nå dit. JM kör med 19% i Täby som exempel. En lägenhet för 4 MSEK innebär alltså en vinst på nästan 800 000:-. För JM. Till det har alla mellanled och underleverantörer också lagt på minst det samma, speciellt som man kan köpa svensk byggmaterial för halva priset utomlands. Av lägenheten för 4 MSEK är kanske upp till 2-3 MSEK vinster i olika led. Betalade av BLK:s bostadslån, som vederbörande blir sittande med resten av livet.
Det innebär också att byggkostnaderna kan sänkas i alla led.
Stefan Attefall säger sig inte fatta något. Så här höga vinster borde leda till fler som bygger, menar han. Hört talas om byggkartellerna , Stefan?
Samtidigt får vi som varit med förr lite 80-talskänsla. Nu säljer hyresbolagen hyreskontrakt. Vilket också skedde inför 90-talskraschen. En variant som var vanlig då var också att man bytte sin lägenhet mot en villa, som hyresrättsinnehavaren fick köpa till rabatterat pris för att dölja det hela för myndigheterna. Vet flera familjer som gjorde detta på 80-talet.
Hur vanligt det är i dag låter jag vara osagt.
66 kommentarer
det är väl bara att starta en byggfirma om man kan tälja guld
Korrupta kommuner släpper inte mark till nya aktörer.
Dessutom var det väl inte bara i ett led som tar del av de högre kostnaderna. Rimligen vill ju även markägaren ha sin del av kakan, byggarbetaren sin del osv – för byggbolaget blir det kanske inte så mycket kvar.
Dessutom så krävs det kanske en hel del för att kunna konkurrera med befintliga aktörer då de ju trots allt är specialister på det de gör.
@Cornu:
Belägg det du påstår.
Förresten, vilka byggkarteller är det vi snackar om här? Asfaltskartellen känner jag till men byggkartell vetefan. Var kan jag läsa mer om det?
Cornu: Skitsnack. Det är högst bud vinner i nästan samtliga fall. Om du tycker det är en så lysande affär kan du väl hosta upp 100 miljoner. Tre år senare kanske dina 90 lägenhetsinnehavare kan flytta in och betalar dig. Ingen risk va?
Jag har inga 100 MSEK, ej heller kreditlina för 100 MSEK. Så frågan är hypotetisk.
Förstår att du blir upprörd, Stringfellow, då jag har för mig att du själv är i byggsvängen.
Existerande karteller existerar bara för att de inte avslöjats än och går därmed per definition inte att belägga.
http://bobubbla.blogspot.se/2013/01/konkurrensverket-ska-utreda.html
http://bobubbla.blogspot.se/2012/03/olof-lindberg-kommenterar.html
http://bobubbla.blogspot.se/2012/02/gryningsrad-mot-byggbolag.html
Belli läs t.ex. detta: http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.4340052-byggforetag-misstanks-for-kartellbildning
"Korrupta kommuner släpper inte mark till nya aktörer."
Jodå, det gör de gärna för blott 1 krona. Men först krävs ett gäng bjudresor, gärna till Sydafrika eller något annat exotiskt ställe.
@GBG:
Utredningen i Östersund lades ner för det fanns inga tecken på kartellbildning.
@Cornu:
Så beviset på kartellbildning är att det inte finns några bevis. Typ som elallergi då.
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/byggbolag-stams-for-kartell/
http://www.expressen.se/ekonomi/byggbolag-i-misstankt-kartellbildning/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1472964
http://www.nt.se/nyheter/default.aspx?articleid=922731
http://www.kkv.se/upload/filer/press/tal-artiklar/artikel_karteller_ett_djupgaende_problem_av_claes_norgren.pdf
Ja, asfaltskartellen blev känd 2005.
I övrigt kan jag inte på konkurrensverkets sida hitta något som pekar på att någon dömts för byggkarteller.
Det är rätt naturligt om man vet hur byggbranschen funkar. Asfaltsverk är rätt dyra och det är ett fåtal som äger dem – därav möjligheten till kartellbildning.
Material, maskiner och personal för vanligt byggande kan man numera hämta vartsomhelst i EU vilket förebygger konkurrens rätt väl. I södra Sverige har vi tyska byggfirmor som kommer hit och bygger t ex.
Naturligtvis skulle varenda byggare från Portugal till Bulgarien vara här om vinstmarginalerna var så höga. Det finns branscher som är betydligt mindre konkurrensutsatta. Fundera t ex på hur många biltillverkare det finns i Europa.
I Kungälv deklarerade politiker eller tjänsteman, minns inte vem, att de inte vill arbeta med små entreprenörer eller olika entreprenörer i samma område då det blir så mycket administration. De vill hålla planeringen så det inte blir utspritt.
Korruptionen är institutionaliserad i Sverige! Därav de låga rankningarna.
LOU gäller dock fortfarande och alla kontrakt med kommunen är offentlig handling.
Är det nånstans det är lätt att bli upptäckt är det just i kommunerna eftersom i princip allt blir offentlig handling och kan överklagas.
Sen kan man i och för sig exkluderna mindre kapitalstarka entreprenörer genom att handla stora projekt på totalentreprenad istället för att köpa dem i småbitar. Det blir enklare för kommunen att köpa ett hus för 120 miljoner istället för en grundläggning på 20 miljoner, ett hus för 50 miljoner, ventilation för 5 miljoner osv.
Men att kalla det för korruption är väl lite magstarkt tycker jag.
@belii
Men LOU går man lätt runt genom att inte upphandla något utan genom att sälja något. Det finns väl inte något krav att LOU skall följas vid försäljning av mark? Säljer man dessutom marken i ett stort stycke (dvs för ett helt bostadsområde) kan man undvika bud från kreti och pleti som vill bygga en sommarstuga.
Jag ser inte varför kommunen egentligen skall vara inblandad i hela projektet, det räcker ju med att bevilja eller avslå bygglov.
Nej, LOU gäller vid köp av entreprenörer. Du har rätt i att LOU inte gäller vid försäljning av mark.
Enligt min erfarenhet så ska däremot förutsättningarna för alla (större?) markförsäljningar beslutas i kommunfullmäktige, vilket innebär att det granskas. Det förebygger ju också korruption hos enskilda personer – ska man fiffla måste man muta 51% av fullmäktige.
Ja, plus då att både beslutet i kommunfullmäktige och alla därpå följande beslut och kontrakt är offentlig handling och kan överklagas i flera instanser.
Plus att den (förhoppningsvis tidigare) utarbetade detaljplanen också är öppen för granskning.
Offentlighetsprincipen är bra och förebygger korruption.
Det har jag alltid sagt-byggkostnaderna är höga och ger priset på begagnatmarknaden. Att hyresrätter säljs , med rätt att återfå köpeskillingen? är väl ett sätt för hyresvärden att få värdefulla gäster!
Hur lyckas man med det? Att sälja en hyresrätt kan jag liksom greppa, men att kunna få rätt att återfå köpeskillingen – det är ju trots allt inte helt lagligt att sälja en hyresrätt (och därmed bör ju affären vara utagerad när den är genomförd).
Tillägg: kan iofs tänkas att man har någon slags deposition för hyresgästen t.ex. att man betalar hyran några månader i förväg.
Själva konceptet att ett kontrakt har något värde som sådant är en indikation på att avtalet inte är enligt marknadsmässiga vilkor. Ett kontrakt med marknadsmässig hyra borde inte inbringa något vid försäljning.
SVD nystar just nu i detta! Helt olagligt men väldigt vanligt tydligen.
Hyresvärdarna har en bulvan mellan sig och kunden. Bra att det dras upp till ytan och ventileras. Marknadshyra är ett rött skynke för dem som inte vet hur det går till i verkligheten.
@oppti
Jo att man kan räcka över en summa pengar i samband med att kontraktet skrivs på är iofs inget förvånande. Det jag förvånade mig är att det finns rätt att återfå köpeskillingen, det förefaller ju vara så att det inte är något som står angivet i kontraktet precis…
Oppti: Marknadshyra kommer ju bara att förvärra, har aldrig fattat varför ett byggt hus gynnas av marknadshyra, och framtida byggen då? Ja, var ska de stå? Vad blir då hyran? Det är ju inte lgh så mkt som läget man betalar för.
@Dr Parasit
Anledningen till att marknadshyran blir relevant när det talas om svartkontrakt är att skillnaden mellan marknadshyran och hyra enligt kontrakt kommer bli ett värde i (förstahands-)kontraktet (kontraktet kan ju fås att generera detta i avkastning). Därmed uppstår situationen där kontraktet blir en handelsvara som antingen kan säljas eller hyras ut.
Hade vi haft marknadshyror så hade detta försvunnit då marknadshyran skulle vara samma som kontrakterade hyran och därmed skulle värdet av kontraktet bli i det närmaste noll då ingen eller ringa avkasting skulle kunna fås av kontraktet.
Jo, men det är enkelt att beivra. Man förlorar helt enkelt sin hyresrätt om man ockrar. Plus ett fett ekonomiskt straff. Det är ju inga brott som sker i affekt detta.
Det är mest så att fastighetsägarna ser möjligheter att suga ut mer, och mer, och mer.
Den sk bostadsbristen ger dem vatten på kvarnen.
Jag kan själv hyra ut eller sälja min lgh svart, antar jag. Erbjudits 150k. Saken är ju att det är ungefär 10k per år i bostadskö, om den nu alls fungerar. Men det får vi skylla på borgarna som sålde ut, nu ser vi historien upprepa sig, sthlm tog emot 2450 flyktingar – var fick de bostad? Hur kan vi ta emot en enda? Och alla, alla, jag talar med vill bo i gamla lgh med rimlig hyra. Antar att soc och de rika får dela på alla äckliga nybyggen.
@Dr. Parasit
Den som ockrat har redan sålt sin hyresrätt när detta uppdagas.
Man kan iofs mota marknadskrafterna genom att hota med absurda straff, men om man skall sätta det i proportion till brottets alvarlighet så är det inte rimligt att man tar till sådana åtgärder (det finns därför inte något förslag på straffskärpning). Dessutom så är det ju tillåtet att hyra ut i andra hand så man har ju i praktiken lämnat dörren öppen för den med ett fördelaktigt förstahandskontrakt att göra pengar på sitt kontrakt.
på stockholm stads hemsida ser det ut att vara många byggprojekt. men tittar man på hur många som är under uppförande blir det inte många…
OK, JM har 19% vinstmarginal, Apple har 21%. Vem är mest lurad, en bostadsköpare eller en Appleköpare?
JM-köparen, som betalar 800 000:- i vinst åt JM med sina lånade pengar, medan iPhone-köparen bara betalar 1000:- i vinst åt Apple.
Fast jag förstår att du tycker 21% är värre än 800 000:-.
Du är byggare eller i fastighetsbranschen, va?
Ja, för det är ju säkert ingen som köper Apple-produkter på kredit…
Fast jag förstår att du tycker 19% är värre än 21%
Du är i datorbranschen va?
IT-konsult om inte annat. Och som sådan kan man ju mycket väl fakturera 1,5 miljoner om året, ta ut en bra lön och få 750 000 kvar i vinst efter lön och övriga omkostnader.
Ja, men i den branschen är höga marginaler tydligen inte alls ett tecken på korruption och kartellbildning. Konstigt.
Kan 90% av alla IT-konsulter omskola sig till byggarbetare?
Kan 90% av alla byggarbetare omskola sig till IT-konsulter?
Skrota ROT-avdragen, det var en temporär lösning under brinnande finanskris.
Staten är väl den som tar den största delen ( skatter, a-avgift, tillsyn, mm)
och sen 25% moms på allt. Kom inte och klaga det är ju folket som har valt 🙂
Just nu betalar Staten ut mer än den får in.
Så vad menar du, att det Staten lägger beslag på, så eldar dom upp eller skickar iväg ner i Landsortsdjupet?
Vad Staten gör med sina pengar det vet jag inte, men moms på byggnation är en stor inkomstkälla, förr var byggmomsen ungefär hälften av den vanliga, någongång på 90-talet höjdes byggmomsen till nuvarande nivå, det måste givetvis påverka byggkostnaderna när det gäller småhus och hyreshus för bostäder.
Kanske det här kan öka konkurrensen lite?
http://www.fastighetssverige.se/artikel/mindre-fastighetsagare-gar-samman-for-att-utmana-de-stora-byggarna-11574/
Byggkostnaderna är för höga ELLER så är bostadspriserna för låga. Vilken ände tror du Herr Borg ändra variablerna? 😉
Förstår man inte att det finns korrupta beteenden när vinstmarginalerna ligger på dessa siffror och folk skriker efter bostad vet man inget om marknader, det finns självklart massor som förhindrar konkurrens.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det finns utredningar som försöker förklara de höga priserna och den låga nyproduktionen i byggsektorn:
http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/1649
http://www.statskontoret.se/upload/publikationer/2009/200906.pdf
Det enda jag kan säga är att när min far år 1952 flyttade in i en nybyggd tvåa i Kortedala med alla moderna bekvämligheter, så låg hyran på 230 kr i månaden. Det är drygt 3000 kr i dagens penningvärde.
Skulle jag flytta in i motsvarande hyrestvåa i nybyggda Kvillebäcken på Hisingen, så skulle jag få lägga 8000 kr i månaden, mer än dubbelt så mycket alltså, och detta trots högre produktivitet, sämre byggkvalitet etc.
Det är något som är allvarligt fel och inte stämmer här.
OK.
1960 kunde man köpa en nybyggd SAAB för 10 000 SEK, läste jag på internet.
I 2010 års penningvärde motsvarade detta 108 000 kr. En ny SAAB måste ha kostat typ det dubbla.
Man kan alltså göra exakt samma argumentation för bilar.
Det du helt förbisett är alltså att det inte alls handlar om samma tekniska standard, och därmed inte samma produktionskostnad. En lägenhet är inte en lägenhet, precis som en Trabant och en Bentley inte är samma sak.
Du kanske måste inse att de bluffar om penningvärdets utveckling?
Så lätt att fastna i boken och inte se verkligheten, byggen fram till 1960-nånting var av ganska god kvalitet för det mesta. Mitt hus är från 40-talet, arkitekten som bodde i lgh före mig sa, när jag kommenterade de trevliga detaljerna, "ja, det byggdes bättre för barnfamiljer i nöd på 40-talet än det görs för de rika idag".
Belii, De har gjort något med penningvärdeslistorna ca 1995 hade jag en lista som visade att en hundralapp då motsvarade 8 kr 1970.
Det är mycket möjligt du har rätt.
Min poäng var dock att jämföra två branscher (bil och bostad) och visa att båda blivit dyrare. Då är det ju inte den enskilda branschen det är fel på, eller hur?
Om man vill tala kvalitet så får man nog först diskutera vad kvalitet är. Slitstyrka, komfort eller utseende?
@belii
Runt 1985 släpte Compaq sin första 386 (PC dator med intel processor), den kostade då 110 000, idag kan du köpa en PC som är mycket mer kraftfull för 5 000, någon annan får räkna på vad det blir för prisnedgång med dagens penningvärde
@dopad:
Du har säkert helt rätt. Dock hittade jag förra ggn exakt samma diskussion detta var uppe ett exempel på att andra PC-modeller var väldigt billiga på sin tid.
I stort sett finns det två alternativ:
1. Man kan, som Cornu och andra belackare, påstå att pisutvecklingen i byggbranschen i sig själv är ett bevis på korruption. Men i så fall måste man OCKSÅ erkänna att en hel massa andra branscher som t ex bilbranschen är minst lika korrupta. För byggbranschen är alls inte unik i denna prisutveckling, vilket jag bevisade med SAAB-exemplet.
2. Man kan fundera på om inte varje bransch har sina tekniska förutsättningar avseende material och prestanda, vilket innebär att prisutvecklingen inte per automatik är ett bevis på nånting.
Jag hävdar att alternativ 2 gäller. Du kan dra upp hur många prisexempel som helst på datorer, soffor eller kristallvaser, det är ändå inget argument mot den uppfattningen.
Samma sak med vinstmarginaler, Cornu försökte göra en grej av att det är nåt fel när man tjänar 19% på ett av sina byggprojekt men i konsekvensens namn måste Apple vara ännu fulare eftersom de tjänar 21%.
Jag hävdar samma sak där, vinstmarginalen i sig är inte ett bevis på nånting.
Vore vinstmarginalen i byggbranschen så djävulskt bra så är det ju för övrigt bara att kompensera sig genom att köpa en hel hög med aktier i JM och Apple. Den påstådda korruptionen borde ju inte bara garantera en hög vinstmarginal utan också att den höll i sig tycker man. Det borde nästan kvitta vilka byggaktier man köpte eftersom alla dessutom är i kartell med varandra.
Bellii: Folk som talar datorer, färg-tv, mobiler och dylikt är ute och snurrar. Minns vad som är viktigt!
Producerar man så mkt mer med tiden? Kanske om man tar en extrem jämförelse men sen minst 10 år tillbaka så producerar de flesta som jobbar med data inte speciellt mycket mer. Ta ordbehadling. För mig tar det idag faktiskt längre tid än det gjorde för 15 år sen.
Jag var IT-tekniker länge nog för att skratta massor av ggr när tomtarna kom upp på scen
Bygg och korruption, ja, frågan är ju om öppet redovisad korruption är korruption? Korruptionen kan vara inskriven i lagen.
Vad gäller kvalitet så kan jag lova att du inte hittar hus av denna kvalitet idag, möjligen ngt specialbygge. Sen har ju min hyresvärd varit för snål/miljökorkad så att den nya fönsterfärgen redan behöver ersättas, antar att de körde billigt och "miljövänligt".
Vad är kvalitet?
@belii Jag bor i stad på c.a. 40 000 invånare, kommer jag ihåg rätt så äger ett bolag c.a. 80% av hyresrätterna. Detta bolag har mycket starka kopplingar till kommunen.
Nu vet jag inte hur du ser på saken men personligen anser jag att ett bolag inte skall få ha mer än runt 50% av marknaden, är det så att något bolag får över den andelen borde det lysa massor av varningslampor hos ett starkt konkurrensverk där de går in och granskar och övervakar företaget och marknaden på det området med förstoringsglas.
Menar du ett sånt här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4nnyttigt_bostadsf%C3%B6retag
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Det du helt förbisett är alltså att det inte alls handlar om samma tekniska standard, och därmed inte samma produktionskostnad. En lägenhet är inte en lägenhet, precis som en Trabant och en Bentley inte är samma sak."
Detta är totalt bullshit, framför allt i fråga om bostadsstandard där det i stort sett inte skett några förbättringar alls på 60 år, knappt ens sedan 20-talet faktiskt (vi talar påtagliga saker som badkar, toaletter, elförsörjning och värme här). I själva verket kan man argumentera för att kvalitetssänkningar har tillstött sedan 50-talet (enstegade fasader, sämre och mindre fönster, slarv, you name it), men faktum är att det är tveksamt att skylla en så stor prisökning på ens bilar på kvalietetsförbättringar. Visst, kanske man sitter bättre i åkdonet och värmen inte luktar avgaser, men å andra sidan har jag kanske inte tillgång till flerlackerade karosser, krom, fenor och lika tjusiga instrumentbrädor i lika påkostade material. Vad man behöver kolla på är förstås materialåtgång och produktionskostnad för bilen, och med stigande produktivitet borde den ha sjunkit, inte ökat.
Det som slutgiltigt punkterar kvalitetsargumentet är dock att jag de facto inte kan köpa den eventuellt "lägre standard" som 50-talet innebar för samma summa pengar och som det i nuläget helt klart finns hög efterfrågan på (billiga smålägenheter), eftersom produkterna ifråga helt enkelt inte existerar på marknaden. Men det är ju just detta som en fri marknad implicit skall kunna erbjuda – det kunderna vill ha.
Kvalitet är hållbart! Man kastar en 100 år gammal grej som ör "som ny" för att den inte behövs, DET är kvalitet.
Annars är jag förtjust i fransk sekelskiftsynd. Kvalitet.
Luripompa. Rungade applåder!
Vore intressant och se hur mycket som är skatt både på byggande och boende
brukar hävda att mer än 70 % av allt vi tjänar ihop går tillbaka till det offentliga
och jag tror igentligen inte det är allt.
En stor kostnad för i alla fall villor är tomten och då får man oftast en liten plätt mark
som måste läggas mycket arbete på .
Dessutom kräver många kommuner att man ansluter sig till deras fjärrvärmenät fast det
finns billigare energilösningar.
Men är själv i byggsvängen om inte byggare och definitivt inte de marginalerna vi läser om här och tyvärr
är det nog så att huset på en villa sätts av hur mycket det går att låna sen pressar totalentreprenören
under entreprenörerna och plockar hem vinsterna.
Vore väldigt intressant att kolla hur mycket produktionskostnaden för en tegelsten var 1950 och vad den sedan kostade i bygghandeln! Att jämföra med produktionskostnaden idag och vad den nu kostar i bygghandeln!
Förr i tiden byggdes husen på platsen av relativt högavlönade byggnadsarbetare! Idag byggs en allt större del av husen på fabriker av relativt lågavlönade fabriksarbetare samt levereras och monteras till stor del av transportarbetare! Trots det så ökar byggnadsarbetalönerna mest och dess produktivitet bara sjunker! Detta är åtminstone vad jag läst i någon utredning någonstans. Kan det vara så?
http://www.byggindustrin.com/nyheter/den-usla-produktiviteten–ett-statistisk__9417
Det där var bara ännu en utredning som väl inte ger svaret på allt. Man påpekar att man kan använda en del felaktiga och osäkra mätmetoder. Vilket man naturligtvis kan göra även i andra utredningar!
Varför ta 4 miljoner betalt, när folk gärna betalar 5 miljoner? Det är ju ingen välgörenhet man sysslar med, det sysslar man med enbart i kyrkan. Varför bygga 3 st 3-miljonershus, när man kan bygga två 5-miljonershus? standarden är densamma, men vilken tjänar man mest på?
http://goo.gl/PfUZr
Eurostat har en hel del statistik för den som är intresserad.
Huvudfrågan är ju varför det är så dyrt i Sverige att bygga? Det var ju inga promille som skiljde. Och jag förstår at de som är inblandad blir upprörda; det är väl ingen som vill höra att man är ineffektiv eller?
Man kan ta ut ut fantasipriser därför att folk betalr det. Det som nämns är flermiljonbelopp och sedan finns det lån i fastigheten.
Men som Daniel A: säger; varför ta ta mindre betalt?
Och alla vill väl vara med och skära i guldkalven?
Jag känner en småbyggmästare,som nu säger att han och andra småbyggmästare kan bygga för en tredjedel av priset, men de får ingen mark och inga bygglov. De stora byggbolagen, allmännyttan/HSB och kommunen har bildat in en kartell som inte släpper in några andra. Jag följde själv hans försök att få bygglov för en tomt han köpt i Mölndal. Banken hade beviljat byggkreditiv. Men kommunen krävde att han skulle ha pengarna för hela bygget cash innan han kunde få bygglov. Det kan bara de stora bolagen. 2005 vid Bomässan förundrade jag mig över de höga priserna på jungfrulig mark i Amhult Torslanda. Han visade mig det hus han byggt i Torlsanda och ett exakt likadant hus bredvid som ett stort bolag byggt för dubbla priset, och då hade de ändå använt utländsk arbetskraft och material utifrån. Nästa val byggde han sina hus fortfarande för halva priset. Sen dess har han inte lyckats få någon mark.