Världens fortfarande största oljeproducent, Saudi-Arabien, har sin oljeproduktion på toppnivåer just nu, men den för oss importländer avgörande oljeexporten toppade redan 1979 och var 2011 7% lägre än toppnivån.
Saudi-Arabiens olja 1965 – 2011
Exporten är staplarna |
Grundproblemet är att de allra flesta oljeexporterande länder har en stigande oljekonsumtion, både via ökat välstånd och stigande befolkning, men också därför att oljeutvinningen drar allt mer energi i takt med att de lättutvunna källorna sinar.
Saudi-Arabien är extra intressant av många anledningar. Med en snabbt stigande och allt yngre befolkning, bosatt i en öken där en hållbar befolkningsnivå är procent av dagens, så använder man idag olja för att avsalinera havsvatten, driva kylning och driva kraftverk för den elproduktion landet behöver för att bland annat svalka befolkningen. All fossilgas man utvinner går också till avsalinering, kylning och elproduktion och 2011 blev rent av Saudi-Arabien en importör av fossilgas när den egna produktionen inte längre kan svara upp mot konsumtionen.
Samtidigt kan man i historiken se hur landets oljeproduktion styrdes politiskt på 80-talet och hur kranarna öppnades mot slutet av decenniet, vilket kraschade oljepriset och knäckte Sovjetunionens oljeexportberoende ekonomi. Det enda som är stabilt är den ständigt ökande egna oljekonsumtionen.
Siffror för konsumtionen finns inte för 2012 än, men inget talar för att man ens är tillbaka på de exportnivåer som gällde 2005.
16 kommentarer
Diagrammet visar att man styr sin oljeproduktion mot en viss given exportvolym(exportkvot a la OPEC), och inte maximerar uttaget som i tex Norge. Den karaktäristiska (halv) gaussiska formen finns inte.
Det betyder att det inte går att använda gängse teorier om peak oil här. De är nog bara giltiga i en marknadsekonomi, där investerarna har andra kriterier på sina investeringar (dvs att generera så hög vinst under så kort tid som möjligt)
Min undring är vad kostar avsaltat vatten?
Det gamla förslaget att lägga en kulvert från Vänern till Uddevalla ochexportera färskvatten kan ju lönsamt under en period, tills befolkningen i Saudi kollapsar….
Man har ju hävisat till klimatförändringar med mer regn och så för att bygga en kulvert, men det troligaste motivet är väl pengar….
Och nog vore det en tanke då Sverige alltmer går mot en kolonisituation, att även fundera på att sälja denna "råvara".
När bubblan spricker och staten/samhället behöver få in cash så ligger väl detta nära till hands….
Jag har förstått att en fel tror att vatten är en "offentlig rättighet", men så är det inte utan vatten går att sälja som allt annat och då blir det som med elkraften. Vi får samma pris på vattnet här som i Saudi…
Det finns gott om gästarbetare i Saudi , som det gör här i Dubai.
Ingen av ursprungsbefolkningen verkar arbeta i alla fall.
Om det går dåligt för landet lär väl gästarbetarna åka hem. Därefter kollapsa landet väldigt snabbt.
Energiåtgången för att avsalta havsvatten närmar sig med den senaste tekniken 1kWh per kubikmeter, vilket närmar sig det teoretiska 0,7kWh per kubik för t.ex. omvänd osmos. Det borde ge en produktionskostnad på någon krona per kubik. Att jämföra med Stockholm vatten med den rörliga delen av pris hos kunden på ca 5-6 kr per kubik. Eftersom det svenska vattnet kräver väldigt lite processing kan man gissa att huvuddelen av kostnaden är infrastruktur. Det borde alltså gå att producera och distribuera vatten till liknande kostnad även om det produceras genom avsaltning. Däremot ligger förmodligen existerande gamla omoderna avsaltningsanläggningar på 5-10kwh per kubik.
Sen går det ju åt en hel del energi om man skall pumpa vattnet långa sträckor, speciellt om det är uppförsbacke.
Fast i det pris vi betalar inår ju även bortforsling av avlopp, fast det behövs ju även om vattnet är avsaltat.
Jag har alltid undrat varför tomma oljetankers som går tillbaka till Persiska viken inte tankas fulla med sötvatten. Många oljehamnar ligger ofta inte långt från ngn flod med sötvatten (exempel Rotterdam, Göteborg), så rent tekniskt borde det vara möjligt att fylla tankfartygen med sötvatten, installera rening som renar vattnet under färden tillbaka till persiska viken och pumpa ur vattnet där. Måste inte vara dricksvatten-kvalitet, bevattningskvalitet torde ju vara värt ngt.Korkad idé kanske, vad vet jag…
# Anders Rydén
Ingen arbetslinje i Dubai, verkar det. Har de något slags medborgarlön? I länder som Dubai tar man uppenbarligen in invandrare för att den lokala befolkningen skall få ett lättjefullt och bra liv, men här gör vi det för att piska på svenskarna med fruktan för att hamna i Fas3 och ”utanförskap”. Jag skulle vara mer positiv till invandring om den gjorde att vi svenskar slapp arbeta så mycket och istället kunde ta tillvara livet, men effekten av den är ju bara att vi måste arbeta ännu mer och längre för att försöka behålla vår standard. I Sverige, men uppenbarligen inte i Dubai.
Inte många verkar ge många ören för Peak Oil, men vad händer när Ghawar börjar sina på allvar? Vad ska ersätta?
Vad händer med konungariket Saudiarabien den dagen?
Den som lever få se 🙂
och den som inte gör det slipper.
Sammanfaller med den s.k. andra oljekrisen 1979.
Saudi planerar runt 16 kärnkraftsreaktorer och nästan lika mycket i solkraft. Man kan nog inte räkna med att Saudi gör sig av med den fördel som deras stora exportvolymer utgör. De är inte dumma.
Eller så inser dom att oljan kostar lika mycket för dem själva – inte i form av att de kanske måste betala lika mycket för den utan för den vinst som uteblir när de använder den själv. Det bör alltså vara baserat på bedömningen av framtida marknadspris på olja som de gör det, kanske borde samma förutsättningar gälla för oljeimporterande länder…
De konsumerar själva nästan lika mycket som de exporterar. Och betalar de bara strax över 7 dollar fatet själva så gäller det att de kan använda denna gigantiska subvention till att investera klokt. Precis som Dubai tänker de på en morgondag där de sysslar med helt andra ting än olja och energi. Frågan är om denna arbetskraftsinvandring/ kompetens (inte den enklare gästarbetar-kadern)verkligen blir det lyft som kommer att skapa ett nytt långsiktigt Las Vegas-land för en ny export-boom av annat slag? Och därmed bilda förutsättning för en ny stabil konsumtionsekonomi. Eller blir det bara en ny tax-shelter-ekonomi? Vi får se!
"Och betalar de bara strax över 7 dollar fatet själva så gäller det att de kan använda denna gigantiska subvention till att investera klokt. "
Alltså de betalar $7/fat, men samtidigt avstår de från $93/fat. Skillnaden gör att de måste agera precis som om den kostade dem $100/fat precis som alla andra. Den stora skillnaden är nog att de står inför en förändring i sin ekonomi och måste investera för det, men å andra sidan så står andra länder inför samma förändring när man måste fasa ut oljan. Skillnaden är alltså att saudi verkar förbereda sig för post-peakoil medan vi andra lallar och låtsas som ingenting.