Detta inlägg är sponsrat av FreedomFest.
Det är snart dags för FreedomFest i Stockholm igen, Sveriges mötesplats för alla frihetstörstande. Det är hög tid att anmäla sig för att delta (www.freedomfest.se). Priset för en heldag är 350 kr med lunch eller 250 kr utan lunch.
Släpp tangentbordet, lämna skärmens trygghet och träffa andra frihetligt sinnade människor.
Många spännande talare står på programmet, lunch serveras på plats.
10.00 Lärdomar från romerska imperiet – Hans Palmstierna
Det har sagts att det enda vi lär av historien är att vi inget lär av historien. Hans Palmstierna råder bot genom att lyfta locket på den skattkista av samlad mänsklig visdom och dåliga idéer som romarna redan prövat. Det tycks oemotståndligt för våra folkvalda att pröva dem igen och följa Rom i fotspåren. Inflation, bröd & skådespel och krig på väg mot civilisationens kyrkogård. Det hindrar inte att vi själva kan ta lärdom om vad som väntar och hur vi bäst hanterar vår egen framtid.
11.00 Är bankerna skyldiga? – talare offentliggörs senare
Fler och fler börjar fundera på vad bankerna egentligen sysslar med efter klockan tre. Allt fler börjar också misstänka att de på något sätt är inblandade i Den Ständiga Finanskrisen(TM). Är krisen verkligen bankernas fel, eller är de bara vanliga företag som strävar efter att göra vinst inom ramen för sina möjligheter, precis som vilka företag som helst? De senaste åren har det sköljt en störtflod av bankregleringar över finanssektorn för att göra banksystemen stabilare, främst från EU-håll. Märkligt nog tycks detta sammanfalla med ett allt skakigare banksystem. Vad kan vi vänta oss nu när regelfloden accelererar?
12.00 Senaste nytt från genusforskningen – Tanja Bergkvist
Den politiska korrekthetens paradgren fortsätter att göra landvinningar. Den sprider sin ideologi utifrån akademierna, via maktens korridorer och medierna, till skolor, företag, föreningsliv, och till och med familjer. Ingen som befinner sig inom rikets gränser går säker för dess tentakler. Medan Norge strypt näringstillförseln till den norska genusindustrin fortsätter svenska politiker med oförtruten styrka investera folkets skattepengar i genusvetenskap med hoppet att om vi bara får lite mer genus i samhället kommer snart skutan vara på rätt köl igen. Är förhoppningen välgrundad?
14.00 Hemundervisning i Sverige – Jonas Himmelstrand
I någon mening är skolplikt och förbud mot hemundervisning en sofistikerad form av förtryck. Antagligen är det därför alla deklarationer om mänskliga rättigheter framhåller detta som en viktig rättighet för alla familjer. Rent praktiskt finns ännu ganska goda möjligheter för den som vill att gå sin egen väg i livet, men när han får barn dyker han upp på radarn, ty barnen måste skolas enligt av myndigheterna fastställd läroplan helt oavsett föräldrarnas egen filosofiska åskådning. Mycket händer dock i hemskolningsrörelsen och för tredje året i rad får vi höra en av världens främsta experter rapportera om den spännande utvecklingen. Finns det hopp för hemskolning i Sverige?
15.00 Slöseriombudsmannen – Martin Borgs
Sverige ligger i toppen av skattetrycksligan. Trots detta hörs rop om att skatterna måste höjas ytterligare för att “rädda välfärden”. Men borde inte pengarna kunna räcka betydligt längre? Och till och med finnas utrymme att sänka skatterna, då många andra länder bevisligen klarar att tillhandahålla bättre service till ett lägre skattetryck? Bara genom att skära bort den korruption som florerar bland svenska politiker, och genom sluta finansiera alla de särintressen som svenska myndigheter idag stöder med skattemedel borde man kunna komma långt. Kan man motarbeta slöseriet utan att tappa modet?
16.30 Varför är konsten så konstig? – talare offentliggörs senare
Vid förra årets FreedomFest diskuterades vetenskapens utveckling under 1900-talet. I år har turen kommit till konsten. Nuförtiden tycks det mesta kvalificera som konst, om det bara väcker avsmak och retar upp folk. Å andra sidan tycks det inte finnas något som retar upp moderna konstnärer mer än sådant som konstnärer förr ägnade sig åt, till exempel vackra avbildningar av människor och natur. Trots att moderna konstverk ofta skaver mot våra sinnen istället för glädja dem betalar köpare obegripliga summor för dem. Är konstnärers skönhetsideal mer utvecklade än vanligt folks, eller är det hela ett spel för gallerierna och en låtsaslek där ingen vill erkänna att han inget begriper?
17.30 Bortom demokrati – Frank Karsten
En vanlig myt är att demokrati innebär frihet. Detta trots att majoritetsbeslut definitionsmässigt innebär minoritetsförtryck. Representativ demokrati möjliggör dessutom majoritetsförtryck. Till skillnad från vad de flesta i vår samtid tror så har många av världens främsta tänkare uttryckt skepsis för demokratiska styrelseskick och kallat det pöbelvälde. Bland annat insåg Vilhelm Moberg att de med tiden utvecklas till just den typ av “demokratur” man kan säga att vi nu lever i. Finns det verkligen inte något bättre än det så kallade “minst dåliga styrelseskicket”?
Eget tillägg: Hade jag kunnat vara i Stockholm den 11:e maj hade jag definitivt själv gått på detta, helt klart prisvärt och högintressanta friheteliga talare. Läs mer och anmäl dig via Freedomfests hemsida.
58 kommentarer
Skulle onekligen vara skoj, men det är en bit att åka, synd att det inte är i Göteborg.
Det här är så fantastiskt intressant. Känner mig verkligen hugad att gå men jag har en stark känsla av att ökat missmod kommer infinna sig. Jag behöver verkligen inte känna mer misantropi och cynism än jag redan gör.
Eftersom uag var där förra året och därtill skall tala kan jag avslöja att det brukar bli ganska lite misantropi och en hel del garvande. Visserligen med lite cyniska undertoner, men stämningen brukar vara på topp, eftersom man är omgiven av folk som faktiskt "fattar" på ett sätt som man inte upplever i dagliga livet
Ungefär som i Pingstkyrkan då.
Aldrig varit i pingstkyrkan så det får stå för dina upplevelser. Vi brukar ha ganska trevligt i alla fall. Om du släpper tangentbordet och pallrar dig dit så får du väl se 🙂 Jag kan försöka klämma in ett halleluja på efterölen, om det får dig att känna dig mer bekväm.
Poängen var alltså att även där sammanstrålar människor som har en likformig, religiös tro på vissa världen.
Kan tänka mig att ni typ spontant utropar "Börsnotera människovärdet!" istället för "Halleluja!" när ni grips av den brinnande entusiasmen.
Ja alltså, samtliga ämnen som ska diskuteras är ämnen jag dagligen försöker diskutera med mina nära och kära samt folk i min omgivning. De flesta stirrar på en med tom blick och tror att jag är från mars.
Då infinner sig mycket cynism och misantropi hos mig. Så jag tror inte temat i sig späder på dessa egenskaper hos mig, det gör jag så bra själv genom att lyssna på föreläsningar inom ämnet. Ju mer påläst jag blir desto mer misantrop och cyniker blir jag.
DL : Desto större anledning att komma och umgås med folk som inte tror du är från mars för en gångs skull.
Vem vet, jag kanske kommer dit i ett alldeles ovanligt rus av misantropi och cynism med D.L. på namnlappen.
Lovar du att hitta mig då?
@belii:
Börsnoterade människor finns snart redan:
http://www.dn.se/ekonomi/nytt-bolag-investerar-i-manniskor
DL : Självklart. Jag är den korta personen som håller första föredraget. Brukar vara lätt att hitta 🙂 Min bild finns dessutom på sajten.
Varenda rubrik var oerhört intressant!
Hur skall man kolla upp detta utan att vara på plats?
(Tanja Bergkvist tycker jag mig känna igen)
Med lite tur spelas föreläsningar in och läggs upp på Viemo även i år. Kan ta ett tag dock.
Nej, bloggens läsare vill inte gå på något sådant. Tänk om Palmstierna tar upp Roms införande av medborgarlön och konsekvenserna av den?
Om du vill använda Roms definition av medborgarlön så har vi väl redan den i Sverige. Löneslavarna försörjer de icke arbetsvilliga. Precis som de annekterade områdena försörjde Roms arbetsbefriade frälse.
Det var ju inte så att alla fick en slant av den gode kejsaren i Rom.
Den som vill veta vad jag ämnar ta upp om Rom får köpa en biljett. Här ges inga spoilers 🙂
"Det var ju inte så att alla fick en slant av den gode kejsaren i Rom"
Jo det var faktiskt så det var. Och det är lite det som jag ironiserar över. Just det att så många här på bloggen talar sig varma för medborgarlön utan att veta att det faktiskt redan prövats.
Jag letar febrilt efter en källa men kan inte hitta någon då jag inte kommer på något vettigt att söka på. Du får gärna ge mig källa om du har någon.
vad jag vill minnas var att det åtminstone krävdes medborgarskap i Rom vilket inte var något som delades ut till vem som helst.
Rom hade inte enligt min uppfattning något som skulle kunna jämföras med den moderna idén medborgarlön. De hade snarare ett skattefrälse som profiterade på andra som inte ansågs vara ett skattefrälse.
D.L. exakt.
Att vara medborgare i Rom var inte ens alla icke-slavar som bodde i Rom. Ett skattefrälse är en bättre jämförelse, t ex EU-parlamentariker etc.
För övrigt finns det knappast något konsensus bland bloggens läsare om medborgarlön. De flesta kritiker fattar inte ens vad det handlar om, iaf inte min presenterade finansiering.
Dessutom finns det en lång rad olika former av romerskt medborgarskap, latinii, cives romani, soci, peregrini och provinciales, alla med olika rättigheter.
Nej det har du rätt i. Jag använder ordet medborgarlön i någon slags svepande bemärkelse där alla ska få en lika stor andel av den gemensamma kakan. Liknande det förslag du hade.
Börjar man tulla på att det ska minska i takt med andra inkomster eller att vissa grupper inte ska vara berättigade är det enligt min uppfattning inte en medborgarlön.
Felsyftning i sista stycket.
Börjar man tulla på det såsom tex att det ska minska i takt med andra inkomster eller att vissa grupper inte ska vara berättigade är det enligt min uppfattning inte en medborgarlön.
Ska det givetvis stå.
@DL
De realistiska förslagen innebär på ett eller annat sätt att det minskar med övriga inkomster, det brukar kallas inkomstskatt (vilket innebär att man inte får behålla alla sina inkomster). Men att minskar med övriga inkomster är dessutom tvetydigt – det kan också tolkas som att medborgarlönen skall minska med minskade övriga inkomster vilket inte heller är så orimligt ty om staten får mindre skatteintäkter så är det ju ganska rimligt att man skär ner på medborgarlönen.
Att det bara skall omfatta vissa grupper är också självklart. Det heter ju medborgarlön och inte godtycklig lön som delas ut till allt och alla, för att få medborgarlön är en normal inskränkning att det bara gäller medborgare.
Jag var väl för snabb med att förklara. Så fort medborgarlönen minskar eller helt tas bort för att man har inkomst från arbete istället är det att likna vid dagens bidrag. Som Bostadsbidrag och socialbidrag. Jag åsyftar det medborgarlönsförslag där alla får ett minimum som är likadant för samtliga á la cornucopia och man skattar på den lön man får från en arbetsgivare ovanpå medborgarlönen som är skattefri och fås av alla.
När jag skriver grupper syftar jag på grupper inom sfären medborgare. Dvs börjar man exkludera tex folk med en förmögenhet över x kr och liknande exempel så är det enligt min mening inte medborgarlön.
@savecapitalism: Kommer du även närma dig de många likheterna mellan USA och Rom?
mptp : Sannolikt, Usa är den enda nationen som i dagsläget liknar Rom vad gäller det militära.
Det stämmer endast fria medborgare omfattades av medborgarlön. Men romarna släppte slavarna fria (jo, de gjorde faktiskt så) så de nu var berättigade till medborgarlön, åkrarna förföll osv. Men jag vill inte fördärva föredraget.
Jag har ingen särskild källa. Detta är vad vi fick lära oss på grundkursen i ek. historia. Det har ju även stått i precis varenda bok jag läst om romariket.
"Många" är inte lika med "konsensus" (har aldrig använt det ordet). Men det är ju onekligen så att åtskilliga här försvarar medborgarlön.
Jag tycker dessutom att tanken på att någon annan skall betala för andras uppehälle går stick i stäv mot nästan allt annat som skrivs här (decentralisering, eu-kritik mm). Men det är ok. Jag är van.
Du betalar mycket mer än så. Mitt förslag till medborgarlön innebär i praktiken en skattesänkning för dig med ca 80 000:- om året, samtidigt som de du inte vill betala uppehälle för får nöja sig med 6500:- SEK i månaden mot dagens upp till 85% av lönen.
Betalar mer än så idag.
Vi ska kanske inte grotta ner oss i romersk medborgarlön här. Vi får helt enkelt vara överens om att vi är överens till viss del och icke överens i annat.
Vi är båda överens om att Rom hade någon form av arbetsfri inkomst, kalla det vad man vill. Densamma delades ut till medborgare i Rom. Där vi tvistar är hur många som faktiskt omfattades av den. Jag hävdar att det var ytterst få du verkar hävda att det var många som omfattades.
jag hittar ingen källa och du har heller ingen. jag är dck mycket intresserad av att få klarhet i detta om någon sitter på mer information än jag själv.
Tanja Bergkvist och korståget mot "genusväldet", "förbud mot hemundervisning en sofistikerad form av förtryck", Slöseriombudsmannen, "Det är inte konst om man inte ser vad det föreställer".. alltså detta kommer ju bli en gnälldag av sällan skådade proportioner.
More like Ring P1-fest 🙂
Ja, men tyvärr en Ring P1-fest där det inte finns någon Täppas som lägger på luren utan gnällrövarna får i princip obegränsat med utrymme för att lägga ut texten om sina verklighetsfrånvända ressentimentsresonemang.
Gissningsvis blir det mycket flaskbottnar och arga vita män som bor i mammas källare.
Om du uppger namn så lovar jag att ge dig en refund om du betalar biljett och sedan är missnöjd. Visst kommer det "gnällas" men bara på saker som förtjänar det. Och gnället brukar vara på en tillräckligt hög intellektuell nivå för att man inte skall missta det för Ring P1. //Hans Palmstierna
Biljetten plus resan till Sthlm, så har vi en deal.
Belii : Nått får du allt lov att investera själv. Det är inte välgöranhet vi bedriver, även om det sköts på frivilligbasis. Om erbjudande om refund som jag betalar privat ur min egen ficka vid missnöje inte duger finns det inte så mycket jag kan göra för herrn. Det går naturligtvis bra att krampaktigt hålla kvar i tangentbordet.
Resan till Sthlm kommer kosta mig minst 10 ggr mer än biljetten så ditt erbjudande är helt meningslöst.
Rekommenderar herrn att skaffa ett s k skrivbord. Då kan man lägga tangentbordet ovanpå det, då slipper man hålla krampaktigt fast i det.
Ja, låter mer som en samling människor som vill skylla sina egna misslyckanden på det fasansfulla "samhället" som envisas med att "förtrycka" dem… Allt är någon annans fel (oftast feministernas och kulturvänsterns) och den som tycker annorlunda har inte fattat någonting!
Låter ungefär som feministerna och kulturvänstern, om man bara byter ut vems fel allt är… 🙂
Kan ju bara tala för mig själv, men jag skyller aldrig på samhället och alltid på staten. Jag skulle hemskt gärna ta ansvar för min egen sjukvård, äldrevård, utbildning, välgöranhet etc, om nu inte staten envisades med att göra det åt mig (och misslyckas). Mina egna misslyckanden brukar jag beklaga på kammaren i min ensamhet, när de nu inträffar.
Det viktiga är väl inte vem man skyller på, så länge som det är Någon Annan , som Inte Förstår Någonting .
Skillnaden ligger i att jag aldrig har bett någon annan att ta hand om en massa saker.
Jag opponerar mig mot att de har tagit ifrån mig min självständighet. När de sedan misslyckas med att leverera det de säger att de ska leverera skyller jag givetvis på dem.
Andra har bett om att bli fråntagna ansvaret för samma saker. När leveransen sedan misslyckas har de sig själva att skylla då de självmant bett någon annan att utföra uppgiften åt dem.
Ja, och det förstår ingen.
Det är väl just det faktumet som vi förstår?
Jag vill ta ett större ansvar för mitt eget liv och stå för mina misstag när de sker. Men det får man inte, hur skulle det se ut om man hade lite frihet. Nej det går inte för sig, det förstår väl alla. /ironi
Precis, ingen förstår dig.
Och det gör dig arg. Kränkt nästan.
Nu var ja elak… 🙂
Nej, snarare barnslig.
Ja, barn brukar ju vara ärliga.
Ja, ärliga från sitt högst begränsade perspektiv.
Är det någon som vet vilka organisationer eller personer som arrangerar det hela? Det enda namnet jag hittar är Klaus Bernpaintner. Han bor i USA, vilket kan förklara det svensk-amerikanska namnet på konferensen.
Äsch, om några år har de där brinnande toklibertarianerna säkert insett sina misstag och blivit kristdemokrater – precis som Christian Gergils.
Hm, är ju Springsteen samma kväll.
Hotellnäringen gnuggar händerna.
Tycker jämförelsen med P1 haltar något. Alla föreläsare har ju ändå väckt/diskuterat tankar som intresserar fler än de själva.
Det var f-n vad det gnälls på något som ännu inte har inträffat och som har intressanta rubriker. Ni som gnäller kanske inte skall ha så förutfattade meningar. Gå dit och lyssna och kom med gnället efteråt om ni är missnöjda.
Hoppas du kör samma attityd i övriga livet. Om du hittar ett bortglömt paket fläskfärs som är helt gröngrått och mögelluddigt längst in i kylen, så provsmakar du det "eftersom man inte ska ha några förutfattade meningar".
Vad som anges om norsk forskning i annonseringen av Tanjas föredrag är en myt. Jag vet inte om det är du eller någon annan som har dålig faktakoll.
Roten till myten är att norska Forskningsrådet drog in det särskilda stödet till genusforskning och istället gjorde genusanalys till ett självklart inslag i all forskning de stödjer. Det finns information om det på deras hemsida.
Att hemskolning skulle vara en mänsklig rättighet är också en myt, eller en lögn. Det som brukar stadgas är att barn har rätt till en god grundutbildning, antingen i offentlig regi _eller_ genom hemskolning.
Det ligger också i själva typen av rättsakt att det är _staten_ som förbundit sig att garantera barns rätt till någondera och en adekvat kvalitet på utbildningen. En stat som tillhandahåller offentlig utbildning är alltså inte förbunden att generellt medge hemskolning.
Verkar inte direkt som en seriös tillställning.
Intressant program. Hade gått om det varit i Malmö, så hoppas ngt liknande kommer hit också.