Jan Jönmarks bok Avgrunden är en mycket positiv överraskning. Vid en första anblick ser det ut som ännu en Urban Exploration-fotobok, men den är så mycket mer än så och den stora behållningen ligger i själva verket i den suveräna moderna industri- och finanshistoria som man hittar i texten.
I själva verket kommer de fantastiska fotona från övergivna miljöer, som slaktats på globaliseringens altare, i andra hand. Men i sin stillhet och vemod förstärker de förstås texten.
Omslaget |
För den som missat vår moderna industriella och finansiella historia de senaste säg 50 åren, så är boken en utmärkt och snabb översikt som man tar sig igenom på några timmar. Naturligtvis finns här inte alla detaljer, den svenska varvs-, stål- och tekokrisen nämns bara med några meningar, utan istället är det de stora internationella dragen som målas upp.
Det enda vi kan vara säkra på är förändring. Var ett tag sedan jag skrev detta, men boken påminner om att vi lever i ständig förändring. Folkhemsfundamentalister lär kasta boken i väggen, för det blir övertydligt att fornstora dagar aldrig kommer igen.
Istället ställer man sig frågan om vilken nästa bransch blir som utsätts för strukturomvandling och flytt från västvärlden? Strukturomvandlingar och fallet mot avgrunden ser vi ju redan inom tryckta media, men där uppstår den internationella konkurrensen i den elektroniska världen istället. Frågan är om tryckta media alls finns kvar om tio år?
Annars blir väl nästa riktigt stora våg när de högutbildade tjänstemannajobben flyr västvärlden.
Samtidigt pågår fortfarande en omfattande förändring inom bilbranschen, vilket är aktuellt med gårdagens besked om uppsägningar hos Volvo och Saabs tidigare konkurs. Det existerar en enorm överetablering bland biltillverkare, men som nationell stolthet får de tydligen inte gå i konkurs. Men likt för tidigare industrinedläggningar lever vi antagligen kvar i förnekelsestadiet och tids kanske även Volvo PV lämnat Sverige. Detroit visar vägen, och Saab har redan vandrat till de sälla jaktmarkerna.
Å andra sidan så blir det rätt tydligt att även BRICS-länderna kommer få problem, och antagligen få sina bubblor krashade likt Japan, förr eller senare. Men samtidigt kommer någon ny aktör att resa sig.
Det vackra fotot gör att boken passar utmärkt som coffee-table book, som kan ligga fram i receptionen, väntrummet eller i biblioteket för den som vill intressera gäster för ämnet och påminna om att inget varar för evigt.
För mer information om boken, se hemsidan.
Som ett test har jag här samarbetat med Bokia, som sänkt priset på boken till 152:- SEK i nätpris. Om ni dessutom anger rabattkoden CORNU vid beställning från Bokia ska ni få 5% rabatt, dock endast på Avgrunden. Förhoppningsvis kan jag erbjuda fler liknande erbjudanden till recenserade eller rekommenderade böcker framöver.
16 kommentarer
85 kr på adlibris?
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197984205
Bokreapris. Ej för leverans än. Ska se om Bokia kommer ha rea på boken också och till vilket pris. Återkommer.
Jag har Jörnmarks andra böcker, är den här lika bra så förtjänar dom en plats i var mans bokhylla
Jag har spekulerat innan i om det inte är handeln som står inför nästa gigantiska strukturomvandling.
Behövs t.ex. bilhallarna över huvud taget? Jag köper skjortor från england via nätet men någon skrev ju här (positiva söndag) att den köpt en så billig sak som ett skärp på aliexpress (jag köper nästa därifrån).
Jörnmark är tyvärr ekonomisk historiker. Dessa får bara komma till tals och förklara varför det gick snett när det väl gått åt helvete. Tänk om de dumma nyhetsredaktionerna bjudit in dessa som expertkommentatorer redan under it- eller husbubblorna?
Rekommenderar Jörnmarks hemsida också
den nästa svenska industri som havererar är flyktingindustrin, spännande att se hur det blir när dessa 'nysvenskar' skall få sina svenska medborgarskap revokerade och förklaras statslösa samt sedan deporteras till något uppsamlingsläger i Afrika eller dyl.
det ligger i tiden, eller zeitgeist som det heter, detta har varit en förlustbringande industri i årtionden nu och ordentliga människor verkar ha tröttnat på att hålla den under armarna.
Nja, ordentliga människor deporterar inte några svenska medborgare till uppsamlingsläger i Afrika av lönsamhetsskäl. Du blandar ihop oss med hjärtlösa monster.
Ordentliga människor drar inte heller upp flykting- och invandringsfrågan oavsett ämne. Tyder på en religiös tro på att allt är invandringens fel och alltså på total frånvaro av kompetens eller analytisk förmåga.
Knappast, ligger väl kronor och ören också bakom flyktingindustrin och är den konkursmässig, kan man väl knappast tro annat än att den också går under likt förlustbringande skeppsvarv och ullspinnerier, finnes inget historiskt som tyder på något annat….eller är Sverige unikt och speciellt i detta fall också? (Mona och Gudrun kanske hade rätt i att det finnes ett outsinligt penningträd?)
"religiös tro på att allt är invandringens fel" är i jämvikt med den andra sidan som tror att inget är invandringens fel.
Invandringspostningar brukar ge mycket trafik och kommentarer vilket leder till biff på middagsbordet för Cornu. Pensionsåldern är på tapeten, så vad tror du om att dra fram beräkningar för pensionsålder med och utan oproduktiva invandrargrupper såsom somalier? De nu förvärvsarbetande betalar pensionärerna (i kontrast till vissa andra länder där man betalar sin egen pensionspott). Naturligtvis kommer det bli skillnad med och utan massinvandrad arbetslöshet (och i de få fallen med jobb är de låglönedito).
Vänligen förstå att vi invandringsskeptiska inte med nödvändighet ser tillbaks på 50-talets sverige med trånande SD-blickar.
Socialdemokratisk grundsyn är att alla är lika. Därför skulle alla in på universitetet etc. Men vissa är helt enkelt korkade eller oanvändbara. Sverige, i den här folkhemsfundamentalistens ögon, skulle vilja att vi tar lite hänsyn till vilka som är användbara. Ifall nån inte bär sig och ursprungslandet lugnat ner sig så skall personen skickas hem. Det är inget konstigt eller inhumant med det. Vi har redan generöst betalat uppehälle för individen under lång tid. Vad som vore inhumant vore att skicka hem individen oförberedd. Dvs de skall inte sitta och glo i flyktingförläggningarna, de skall utbilda sig och evt senare få etableringsbidrag i hemlandet så att de kan få igång en verksamhet. Sådant hade gjort bra mycket mer nytta än att sida ger diktatorer pengar.
Nånstans stod flyktingen vid ett vägskäl. Sverige/Norge – länder med socialbodrag och välfärd. Schweiz/USA/Canada/Australien – länder med möjligheter men inte så mycket intresse av att ge bidrag till odugliga. Naturligtvis får vi puckona. Naturligtvis är inte alla mena-invandrare puckon, men de vi får hit är det i stor utsträckning. Det här kan man förstås munhuggas om, men det hade varit lätt att ta reda på genom att tex iq-testa ett slumpvis utvalda mena i Sverige och jämföra med motsvarande resultat i Canada. Lättare kanske är att jämföra deras procentuella medellön med den i värdlandet.
blomberg2013-02-21 10:43
"Knappast, ligger väl kronor och ören också bakom flyktingindustrin…"
Hmm, vad föranleder de flesta krig, som i sig självt, direkt och indirekt, skapar ekonomisk tillväxt och bl.a. skapar flyktingströmmar – det kan väl aldrig vara ekonomiska ambitioner och ekonomisk maktcentra som ligger bakom…
Jag kan också rekommendera boken "När Sverige sålde Nobelprisindustrin : historien om Astra, Pharmacia och Kabi" som Torun Nilsson skrev för några år sen. Trots en hel del ny biotech föddes ur askan av Pharmacia försvann en hel del kapital ut ur Sverige, och redan där en viss brain-drain. Svårt att vara industriforskare inom läkemedel i Sverige idag.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186203541
ja, alla funktioner där man som konsument upplever det traditionella sättet att handla på som korkat, kommer automatiskt att drabbas av en strukturomvandling – det är bara fråga om tid och hur ont det gör.
Exemplet musik/film är intressant – om jag bor i obygden i Norrland men har Internet, så känns det ju jättekonstigt att behöva betala för att en plastbit skall skickas från någon stans i världen till mig om några dagar – istället för att få det direkt. Spotify och Netflix är då bra exempel på det nya men där den traditionella industrin håller emot och försöker lagstifta för att man inte skall kunna handla när och hur man vill.
En jättetrevlig recension, stort tack. Följer förresten den här bloggen med stort utbyte ganska ofta.
Men köp för allt i världen boken från Adlibris. Där kostar den ungefär hälften mot Bokia.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197984205
/Jan
Om Tysk bilindustri fungerar, visserligen inte Opel men MB, BMW och Audi så borde det finnas möjlighet för andra västländer att konkurrera med Asien. Jag tror det är de 15 åren med ameriakanska ägare som är orsaken till Sveriges förstörda bilindustri.
"övergivna miljöer, som slaktats på globaliseringens altare"
finns det gott om i forna sovjetstater, jag har sett många, och dessa skiljer sig inte nämnvärt från bilderna som Jönmark tillhandahåller.
Vid en första anblick verkar det märkligt att gamla industrianläggningar aldrig verkar gå att använda till något, varken i forna sovietstater eller i västvärlden, men det verkar alltid vara mer lönsamt att bygga nytt optimerat från början.