Enligt modellen med konjunkturbarometern – att man ska sälja när konjunkturen är på topp och köpa när den är på botten, så utlöstes idag som väntat en köpsignal i OMXS30 eller Stockholmsbörsen generellt. Problemet är bara att samtidigt har modellen visat sig vara fel.
Konjunkturbarometern och OMXS30. |
En kort repetition.
Ingen högkonjunktur varar för evigt, ingen lågkonjunktur varar för evigt. Sälj på konjunkturtoppen och köp på konjunkturbotten är tanken.
När konjunkturbarometern varit under 90 (900 i bifogad chart) i tre månader köper man och när den varit över 110 (1100 i bifogad chart) i tre månader säljer man. Detta har på lång sikt, dvs konjunkturcyklernas år, varit nästan perfekt. Enda tidigare undantaget var köpsignalen 2001, som kom väl tidigt, då börsen fortsatte ner 43% till. Men då köpte man åtminstone in sig billigare än utträdet perfekt på toppen av IT-bubblan och det tog fyra år att ligga på plus igen, då IT-kraschen ledde till en utdragen konjunktursvacka. På den tiden hotades inte heller banksystemet och därmed stimulerade man inte heller ekonomin massivt från centralbanks- och politiskt håll.
Dagens signal kommer dock efter tre månaders uppgång på Stockholmsbörsen och i OMXS30.
Det innebär att man för första gången på ca 15 år gjort en dålig affär enligt modellen, som antagligen därmed ska förkastas. Eller är det en för hård slutsats?
Trista nyheter. Jag hade sett fram emot att ta positiva positioner på börsen här (fan trot!), men modellen har nu visat sig felaktig. Samtidigt lär nuvarande konjunktursvacka vara lång och utdragen, då alla kända stimulanser redan satts in. Svenskarna är mer överbelånade än någonsin förr, så hur en ny konjunkturuppgång ska kunna få bränsle av svenskens konsumism låter jag vara osagt. Våra främsta exportmarknader är också ofta överbelånade, alternativ deras egna exportmarknader.
Kanske är Stockholmsbörsens uppgång drivet av den amerikanska sedelpressen? När man trycker fullt med nya statsskulder så är inte smart money dummare än att de flyr USA och det leder i sin tur till överdrivna börskurser i Sverige. Kanske ska man bara hänga på och skita i konjunkturcykeln?
Bloggrannen En vanlig dag på banken konstaterar ironiskt att han inte varit så här positiv och upprymd av alla nyheter sedan 1999 respektive 2007. Varefter börsen ganska snart vände ner för att sedan krascha…
I förhållande till positionen i konjunkturcykeln är börsen övervärderad enligt modellen. Eller så är det annorlunda nu och börsen ska vara lika högt värderad nu som på konjunkturtoppen 2010.
Men det är som bekant aldrig annorlunda nu.
Så jag fortsätter krama mina statspapper. Korta sådana mestadels.
Sedan bjuder jag på att det som alltid vid godtyckligt tillfälle kommer smädande kommentarer att jag inte agerat perfekt. Finns alltid individer som mår bättre av att häckla andra. Men som sagt så ska man inte ta investeringsbeslut utifrån andra personers terapibehov.
Det är fullt möjligt att modellen fortfarande stämmer på 4-5 års sikt och att köpa här slår den ökända sitt-still-i-bankbåten-strategin som bankerna alltid förordar. Över flera konjunkturcykler slår fortfarande modellen bankbåten, trots att man nu går in dyrare än man sålde 2010.
Några allmänna kommentarer om konjunkturbarometern (pressmeddelande) kanske? Hushållen är mindre negativa, byggsektorn marginellt mer negativ, liksom tillverkningsindustrin. Totala näringslivet något mindre negativa. Positiva är detaljhandeln och privata tjänstenäringar, där den senare slår om från negativ till positiv. LO-arbetarnas industrier ser alltså inte gladare ut än tidigare, utan utfallet blir väl som vanligt. När konjunkturen återhämtar sig är antalet arbetslösa LO-medlemmar fler än förra konjunkturvändan. Skölj, upprepa.
44 kommentarer
har lagt om till köp i IPS och PPM. inget säger att modellen är fel mer än att börsen är högre nu än vid 2010.
Att börsen är högre kan bero på att där finns få bättre alternativ?
Vad modellen inte visar är den avkastning som de likvida positionerna ger i form av bankkontoränta.
Modellen visar inte heller utdelningarna en gång om året. Generellt är dessa ungefär lika stora som bankkontoräntan, men inte längre, då räntan är obefintlig.
Off topic men ingen läser väl kommentarerna i gamla trådar…
http://www.pitea-tidningen.se/opinion/debatt/alliansregeringen-driver-jordbruken-ur-landet-7433820-default.aspx
Ligger väl i linje med mycket av det som förs fram på den här bloggen, både av ägaren och av många kommentatorer.
Man kan inte driva jordbruk ur landet…
Man kan däremot pyssla med annat, men flytta ett jordbruk är inte så lätt.
Därför är arealbaserade verksamheter något annorlunda än annan industri.
"Man tar vad man har…"
Och nuffror presenteras ju av diverse byråkrater och lobbyister hela tiden.
Men jag undrar om Cornucopia bedriver sitt jordbruk enligt samma metod? Alltså genom att titta på andras aggregerade statistik istället för att använda konkret aktuell information (som väder, mark, djur, vad kunder verkligen bjuder för hans produkter o.s.v.)
Det är nånting lurt med det där med börsen som får små"sparare" att investera sina pengar i den helt utan någon verklig kunskap.
Skulle du investera dina besparingar i att starta en egen frisörsalong om du inte vet nånting om att klippa hår? Nähe, det låter sunt.
Skulle du investera dina pengar i ett företag som t.ex. renar och distribuerar gaser för sjukvårdsbruk (och av en kemisk tillfällighet, även för halvledarytskiktsbeläggningsändamål), utan att du vet nånting om sån verksamhet? Jaha! Ojdå…
Investera som en entreprenör, inte som nån som läser andras überförenklade aggregerade statistik. Det är inte ens riskminimerande att investera i världsindex, eftersom den s.k. CAPM-teorin ju är baserad på falska antaganden och därför ogiltig.
Hm. Insiktsfullt, kapitalist. Och helt korrekt.
Man ska aldrig köpa aktier i bolag man inte förstår vad de sysslar med. Då går det som under IT-bubblan.
Samtidigt ska man inte köpa aktier i bolag bara för att man förstår vad de sysslar med. Förståelse innebär inte lönsamhet per automatik.
Själv har jag bara studerat en enda årsredovisning, ett enda företags verksamhet. Klart jag inte kan investera i andra företag utifrån en sådan analys. Men lite aggregerad statistik går det förstås att agera i index men tillförlitligheten blir relativt låg.
Håller helt med er. Investering kräver arbete!
Tack, jag är svag för smicker…
Nä, lönsamhet är mycket riktigare svårare än att bara "kunna" en bransch. Man måste förstå hur lönsamheten genereras. Liksom en frisör gör i sin salong. Grannsalongen gör kanske samtidigt konkurs, i samma bransch. Ekonomisk information är så konkret, individuell och aktuell. De där aggregerade stistikorna kanske säger nånting om nånting, men inget som jag skulle rekommendera någon att betta sina pengar på.
Friedich Hayek fick (riksbankens fejkade version av) nobelpriset i ekonomi just med motiveringen om hans bevis för att ekonomisk information nödvändigtvis är individuell. (Nästan) det enda som finns mellan männisorna i ekonomin är priserna. Min frisör vet hur att klippa mig. Min butikskassörska hur att expediera mitt köp. Men de vet ingenting om varandras sysslor. Det må kännas som en otäckt insikt, men ingen har allmän koll, det finns inte och kan inte finnas någon, Gud i en ekonomi!
En ekonomi är planlöshet per definition. Eller snarare miljoner små planer som miljoner individer utför var för sig och hela tiden förändrar utifrån sina unika och omätbara perspektiv. Visst kan man hitta medelvärden i vad folk gör, men är det klokt att vada över en flod som "i genomsnitt" är en meter djup? Aggregationsekonomer försöker använda enkla sannolikhetsmatematiska trick som normalfördelningsantaganden och CAPM:s groteska antaganden m.m. för att låtsas vara "avancerade". Men deras track record av prognoser förskräcker också. De har såväl logisk som empirisk ekonomi mot sig!
Taleb pratar om "black swan", och han har gjort det lätt för sig, för det som ekonomerna antar är normalfördelat, är helt enkelt inte normalfördelat. Och från felaktiga antaganden kan omöjligen några korrekta slutsatser dras, oavsett hur man resonerar. Kejsaren är naken där ute där kurvan närmar sig svansen och det svarta hålet.
Det där med statistik och grafer är så lätt att fastna för, det har jag själv gjort, jag talar av egen erfarenhet (jag trodde t.ex. en gång i tiden på teknisk analys!) Men det är som fyllot som letar efter sina borttappade nycklar under lyktstolpen därför att det är där det är ljust. Inte i den mörka parken där han faktiskt tappade nycklarna. Det är lätt, men inte rätt.
Det kommer att fortsätta uppåt. Nuvarande struktur med stora fondförvaltare, som är bakbundna av regelverk, förhindrar ras just nu. Det är förödande för den egna karriären att missa en uppgång på 10 procent och stå vid sidan av. Att det sedan kraschar med minus 50 procent eller så i sommar bryr man sig inte om. För då har även kollegorna torskat och man sticker inte ut.
Ganska intressant ändå att risk aptiten är så stark i nuläget. Allt tyder ju på att hjulen bromsar in; fler och fler varsel, en svag julhandel, samt sjunkande förbrukning av drivmedel. Det verkar inte vara något drag under galoscherna direkt. Ändå vill marknaden betala högre och högre multiplar för varje intjänad vinstkrona i företagen?
Massor av pengar har skapats ur intet. Kanske statistiken mäter hur de kommer ut ochorsakar "aktivietet" (vilket alltså inte alls är samma sak som välståndsskapande)?
Bra tid nu att söka riskkapitalinvestering till sin nypåhittade näringsverksamhet inom QWERTY-branschen, kanske? Det kan finnas många miljarder penningenheter där ute som letar efter nånstans att ta vägen i hopp om att åtminstone delvis kompensera för den kommande inflationen. Detta är dock mer relevant för USD och EUR än för SEK.
OMXS30 har egentligen bara ett eller möjligen två motstånd kvar att forcera innan det är dags för ATM; 1225 och 1255 ca. Efter det full fart!
Dubbel topparna på 1175-1180 från 2011 utgör inget hinder då?
Jovars…men där står vi precis nu..samtidigt när flera andra index nått motstånd av rang. Precis som SPX-trippeltopp på dryga 1500! Klart att den gränsen är viktig. Därför sannolikt en paus före fortsatt uppgång. En kraftig nedgång imorgon kan vara att vänta. I vart fall initialt. Armstrong anser att DOW måste klara 13.677 imorgon för att ge fortsatt köpsignal! Är 1,7% ner!
Titta på Hyg ( High Yield corporate bonds) som brukar visa vägen och de håller på bryta ner ordentlig! Allt är för extremt just nu, så en kraftig sättning ligger runt hörnet.
Håller med att sättning är på väg. Men bara kraftig i bemärkelse att vi inte haft korrektion på ett bra tag!
Själv tror jag vi kan få se en topp här som håller för lång tid framöver alternativ en större rekyl nu och sedan en topp i mars!
Låter sannolikt. Har själv bara två scenarios. DJIA: Den ovanliga Megafon-triangeln(expander-triangeln från 2000-2007) med topp kring 15.000-20.000 i pågående fas. SPX: Tretopps-motståndet(2000-2007-2013) håller och börsen vänder ner mot antingen 2009-nivån eller bara normal-korrigering med kanske 50% av uppgången. Den svenska börsen kan gå starkare än USA och nå ny topp utan att USA lyckas. Om däremot SPX kan bekräfta(ATH) DJ Transport väntar nog Megafonen och ATH för OMX.
Låter rimligt och vi är verkligen vid avgörande nivåer i Usa! Jobbar själv efter att toppen var 08 på Dow detta är en motrörelse på grund av dess korrektiva form, men att den har blivit förlängd i tid samt pris på grund av stimulanser. Så det vi avslutar just nu är en Ending Diagonal på Dow samt Sp.
Omx samt Dax är jag tyvärr nog än mer negativ på.
..hoppsan…menade nyss förstås att DJIA kan bekräfta DJ Tran enligt DOW theory.
Om du är intresserad av Dow theory, så kan du följa Tim Wood på Cycles News and Views som är en av de äldre i gemet.
Jag jobbar efter alternativet att DJIA håller 13.677 under januari 31 och ger en "Buy reversal". Köpsignalen ger som vanligt rekyl ned under antingen bara ett par veckor eller alternativet till mars (säsongs-mönster) som bildar botten till ny uppgång och större köpsignal.
Ending Diagonal-mönster är ganska ovanliga men populära.
Min optimism baseras bara på alternativplaceringar. De saknas så länge aktier direktavkastar mer än riskerna(och räntan) med längre obligationer(10-åring). Företagsobligationerna(HYG) har gått extremt bra och var överköpta så en rekyl med vinsthemtagningar var nog att vänta.
Och tröttnar kapitalet på att sitta still så stiger räntan. Vi får se om vi kan få en längre köpsignal för t.ex den amerikanska 10-åringen.
Nu väntar först rekyl ner i räntan efter en 60%-ig uppgång i räntan.
Spännande när ett skifte kan vara på väg att ske!
Ja herr Wood sitter tyst och väntar på signaler
@Lynx; Jag menade förstås inte att OMX kan nå ATH före USA. Vi släpar eftersom vi har större volatilitet. Mitt grundscenario är att OMX inte får en ny ATH. Däremot kan USA få det varefter bearmarknaden fortsätter sin ökenvandring.
Ja en rejäl rekyl ner på räntan kan det nog bli för många ligger korta där och långa börsen, så det får mig att tro att det skall svida lite för dem.
Den närmaste tiden kommer troligvis ge svar på vilket alternativ av våra det blir och oftast blir det ju det man minst anar :-).
Om du har tid och inte redan läst, så titta på vecko kommentaren från Hussmans Funds… Så förstår du vilken linje jag är inne på.
jo jag vet hans "övertidsinställning" till den förlängda vinstcykeln som arbetskraftsarbitraget till Kina och kreditexplosionen orsakat på sista raden hos multiföretagen. Han har förgäves väntat på nedgång i mer än 1 år nu. Problemet är alternativavkastningen! Fortsatt Risk-off eller Risk-on gäller! Parkering eller Investering! Tills det smäller igen inom ……1-5 år. Ingen vet ju mer än att det kommer en dag då räkningen skall göras upp. Jag tror inte Kina klarar en omställning till konsumtion på annat sätt ån Pettis föreslår. Hussman är annars mycket bra. Men marknaden bestämmer som bekant!
Han är ganska precis i brevet och pekar på alla de extrem indikatorer som sammanfaller just nu! Vi alla bitar på plats nu som vi haft tidigare på major toppar, men med jokern centralbankerna!
Handlar inte på honom utan det var mer kuriosa. Fast mina långa parametrar skriker rött också och många av mina tidscykler går i mål här.
Planar konjunktur-signalerna bara ut på den här nivån och visar fortsatta tecken på att vilja bottna så blir det nog fortsatt uppgång på börsen! Se Cornu´s model ovan.
OMX 1171 igår(ovan) är förresten en köpsignal. DJIA tycks inte vara på väg att neutralisera Armstrong´s köpsignal idag! Trots dessa positiva signaler kan marknaden handlas sidlänges till något ner pga av starka motstånd för DJIA. Gäller bara att hålla koll på var motsvarande säljsignaler ligger.
Nej idag lär de inte sälja på för det är månadsskifte, så då måste man hålla det upp så alla fondsparare blir glada och att man får fina bonusar:-).
Jaha…håller dagens nivåer ovanför 1171 så har vi en bekräftad köpsignal..om än bara en dag ovanför..normalt brukar vi rättstrogna kräva kanske två :). Börsen fortsätter upp..lika säkert som amen i kyrkan!
Ta rygg på Fleischer han vet hur en slipsten ska dras.
http://www.hegnar.no/bors/article718291.ece
Andra lyckas inte lika bra, it-chef bliv vid din läst.
NORTHLAND RESOURCES: IT-CHEF TVÅNGSSÄLJER AKTIER (Direkt)
2013-01-30 15:24
STOCKHOLM (Direkt) Patrick Harlin, it-chef på Northland Resources, sålde 15.900 aktier i Northland Resources den 30 januari. Försäljningen tvingades fram av banken, enligt ett flaggningsmeddelande, och gjordes till genomsnittskursen 1:32 norska kronor.
Efter försäljningen äger Patrick Harlin 300 aktier och 100.000 optioner i Northland Resources.
Det är kanske inte annorlunda nu, men det kan ju vara många STORA pensionsförvaltare som placerar tungt på börserna. De har väl inte så mycket val med dagens räntemarknad. Och till skillnad från allehanda spekulanter kan de inte vänta på bättre tider, utan har press på sig att nå avkastning, annars blir det många framtida fattigpensionärer på gatorna.
Jag upprepar det jag sagt tidigare, det blir högre obligationsräntor samt högre börskurser.
Med andra ord marknaderna normaliseras.
Sen är det så klart omöjligt att säga hur länge detta positiva sentiment håller i sig.
Bästa rådet brukar vara att lyssna minst på den som är mest tvärsäker på sin sak.
Helt OT föreslår utredaren om Riksbankens valutareserv Harry Flam idag en utförsäljning av större delen av guldreserven…
Tänkte att det kunde intressera läsarna av Cornucopia…
Är det verkligen så?
Guldreserven uppgår till 44 miljarder sek.
Det som är på förslag är att 10 miljarder sek bör avsättas i balansräkningen för att täcka guldprisrisken.
Saxat ur utredningen (ss. 168-169):
Det är dock Riksbanken som bestämmer vilka delar av guld- och valutareserven som ska föras över till staten och till den särskilda balansräkningen för IMF. Givet storleken på kapitalöverföringen till staten på 73 mdkr så är det sannolikt att även Riksbankens innehav av guld berörs av överföringen. I december 2012 bestod Riksbankens guldtillgång av ca 126 ton, vilken var värderad till ca 47 mdkr.6 Som jämförelse sålde Riksbanken åren 2005–2009 60 ton guld till följd av en översyn av riskprofilen i guld- och valutareserven, dvs. 12 ton per år.7 Om hela guldinnehavet skulle säljas i den takten så skulle försäljningen sträcka sig över en tioårsperiod. En så lång överföringsperiod skulle vara problematisk, men sannolikt handlar det om en kortare period. Dels kanske inte allt guld säljs, dels har efterfrågan på guld varit stor under senare år och kan förväntas så förbli, vilket innebär att marknaden sannolikt bör kunna hantera större volymer guld utan att guldpriset påverkas i större omfattning.
Om jag fattat rätt så föreslår utredningen att större delen av Riksbankens valutareserv avskaffas, och därmed alltså även en stor del av guldreserven. Istället skall Riksbanken ges möjlighet att låna i Riksgälden vid behov.
Låter med andra ord som bara ännu ett led i regeringens allmänna strävan att avskaffa samhällets beredskap på samtliga områden.
Rapporten var ju ganska omfattande så jag har inte läst hela bara skummat.
Blev ärligt talat inte riktigt klok på turerna kring riksbanken, riksgälden samt staten.
Tror det var sid 135 jag refererade till i mitt tidigare svar.
Det här tycker jag är hemskt. Att vi säljer ut vår guldreserv. Det är i sådana här tider som man ska guld och inte utländska värdepapper, som med stor sannolikhet tappar i värde.
Enligt Central Bank Gold Agreement (CBGA) hade Riksbanken möjlighet att sälja 60 ton guld mellan 2005 och 2009 ur guldreserven. Inte att Riksbanken var tvungen att sälja 60 ton guld.
Enligt Utredningens sammanfattning:
"Sverige har åtaganden mot IMF om utlåning av utländsk valuta
motsvarande 180 miljarder kronor. Dessa åtaganden finns i dag på
och vid sidan av Riksbankens balansräkning. Uppfyllande av
åtagandena kan kräva att valutareserver tas i anspråk och kan därigenom inverka på Riksbankens förmåga att genomföra penningpolitiken och att lämna likviditetsstöd. Därför föreslås att IMF åtagandena förs i en separat balansräkning och att regering och riksdag görs ansvariga för eventuella förluster. Utlåning till IMF finansieras genom upplåning av Riksgäldskontoret."
Påfyllningen av valutareserven från guldreserven motiveras sannolikt av att någon i Alliansregeringen möjligen på fyllan och villan skrev under en förbindelse 2012, som gav IMF rätten att låna 100 miljarder kronor till 0,1 % ränta ur valutareserven.
Mängden kontanter ska minska från ca 95 mdkr till ca 45 mdkr.
I samband med åderlåtningen av Riksbankens reserver varvid pengar blir tillgängliga, föreslår utredningen att statsskulden amorteras med 73 mdkr.
Citerar sidan 135
"…utredningens förslag om balansräkningens och det egna kapitalets storlek
sannolikt kommer att resultera i en kraftig minskning av guldreserven."
Har skrivit om det men kan inte länka eftersom länkar tolkas som spam.
Har precis salt av 50% av innehavet, totalt sett, efter en valdigt bra period. Men de aktier jag har salt har gatt upp som fan just efter forsaljningen. Man far lata bli att titta pa det och istallet gladjas att det gick bra.
Solen uppe nu, dags att ga ut och vaska guld.