Dag för en riktig varning här på västkusten. SMHI har gått ut med en varning kategori 2 för bland annat Halland och Skåne. Det ska blåsa upp till storm (Stampen/GP, Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Bonnier/GT, Gota Media/BT).
En första bostadsbubblereflektion. På Västkusten varnas det om förhöjda vattenstånd. 110 – 130 cm högre vatten än normalt gäller. Det ligger alltså väldigt nära nivåer för nyexploaterade havsnära bostäder i bostadsbubblans spår, t ex på Tjörn. Även om bostaden kanske fortfarande ligger 20 cm över lugn vattenyta, så brukar det bli något som kallas vågor när det är storm…
Annars är fenomenet SMHI:s varningar och media fascinerande. Journalister skriver om väder, för då slipper de lämna kontoret och några sakkunskaper krävs inte heller. SMHI slåss för sitt existensberättigande i Internetåldern, när man får mer detaljerade, bättre och mer korrekta väderprognoser från en lång rad utländska källor. Exempelvis norska YR, som öppnat upp sin data fritt för alla att använda på Internet. YR:s prognoser är dessutom betydligt mer pricksäkra än SMHI, som för att motivera sin existens rent av lägger ut varningar för vanligt snöfall numera.
Annat var det med stormen Gudrun. Det var en klass 1-varning, fast den borde varit en klass 3. Sedan dess varnar alltså SMHI för några centimeter snö.
Själv ignorerar jag helt SMHI:s normalvädervarningar, dvs klass 1. Nu är det dock en klass 2. Fast ingen varning alls längre för den del av Västsverige där jag bor. För några timmar sedan var det en klass 1-varning med 23 m/s i byarna, sedan 21 m/s och nu ingenting. Bor dock på gränsen till Halland och där gäller klass 2 och 25 m/s. Så jag väljer att vidta åtgärder, även om YR:s prognoser bara talar om 9 – 10 m/s med en kulmen runt 7-tiden på morgonen. Inte ens ute vid kusten tror YR på mer än 10 m/s.
Men en stormvarning är en god ursäkt för att samla ihop allt som mellanlagrats för återvinning och köra detta till återvinningsstationen, samt se till att ladda alla småbatterier och laddbar utrustning. Som klass 2 bärs lämpligen även reservkraftbatterier och växelriktare in, även om de inte behöver riggas upp än. Vattendunkar från reservvattenförrådet bärs också upp från källaren. Extra ved tas in för att kunna hantera matlagningsbehov till frukosten och inte bara det normala uppvärmningsbehovet. Lämpligt att köra diskmaskin och tvättmaskiner medan man har ström och plocka i ordning sådant man inte tagit hand om tidigare, då strömavbrott gör sådant lite mer omständigt trots nödbelysning och reservkraft.
Komfortilisten (aka neosurvivalisten) passar alltså på och testar förberedelserna.
Några större odds för några allvarligare incidenter föreligger inte. Då gårdscentrum ligger på en hundratals (rent av tusentals år – med stenåldersfynd) gammal boplats ligger den i södersluttning, vindskyddad av berg. Under stormen Per för ganska exakt sex år sedan gick det att gå runt på gårdscentrum med hö till fåren utan att det ens blåste bort ett strå. Värre var det uppe vid krönet, där blåste man omkull. En väsentlig skillnad mot Per är att idag är tjälen fortfarande kvar i marken och därmed kommer betydligt färre träd gå omkull, ens om stormen når Per-styrka. Fast efter Gudrun och Per är de flesta stormkänsligaste skogarna redan nere här på Västkusten.
Men risken för strömavbrott är väl ca 50%. Risken för långvarigt strömavbrott, dvs mer än fyra timmar är väl runt 10-20%, då vi hänger på samma transformator som halva byn och därmed är relativt prioriterade med 100-tals hushåll drabbade om vi förlorar strömmen. Risken för avbrott i telekommunikationerna är väl runt 5%. Men bryts bara strömmen kommer bloggen förstås fortsätta skötas som vanligt. Det har jag reservkraft nog för att klara av i flera dagar.
Så uppdateras inte bloggen i morgon beror detta på att telekommunikationerna är brutna, vilket dock är högst osannolikt.
Skulle inte förvåna mig om varningarna sänkts till klass 1 mot kvällen och att det bara blir YR:s 10 m/s. Sannolikt var det bara SMHI som återigen försökte motivera sin existens. Men det är förstås dumt att chansa.
Slutligen vill jag rikta några ord till elbolagens linjemontörer som på grund av en sådan här varning antagligen sitter i jourberedskap i natt, redo att rycka ut för att i full storm återställa folks elförsörjning. Tack för att ni finns och strunta i kundernas gnäll över bruten strömförsörjning, där ni själva är ute och riskerar livet!
11 kommentarer
Intressant om SMHI. Jag frågade dem för över en månad sedan om de förde statistik över sina vädervarningar. Det känns ju som att de hela tiden blir fler. Har inte fått svar.
Frågade du i egenskap av journalist? Finns en story där tror jag.
Det var precis det jag inte ville 🙂 Men jag ska fråga en gång till.
Maria varför är du här och kommenterar istället för att skriva ett nytt inlägg på din blogg, som jag nog håller för Sveriges intressantaste just nu.
För att jag har influensa och egentligen inte kan tänka.
Rekommenderar Danska DMI för er på Västkusten:
http://www.dmi.dk/dmi/index/hav/havprognoser.htm
I natt blir det chans till lite friskt saltvatten i Östersjöns djuphålor. Torsken trivs då!
Håller med. Dmi är det som gäller på Västkusten. YR är för kontorsfolket 😉
Varför tar du inte bara och skriver en eller ett par inlägg och lägger dem så att de automatiskt publiceras imorgon, utifall du inte kan komma åt bloggen?
Vissa saker förstår jag måste vara färskt men några ämnen du skriver om är inte direkt tids-kritiska nyheter…
Det brukar jag göra. Dock skriver jag dem ofta mellan 0500 och 0900, när nu stormen ska hålla på som värst i det här fallet.
Men visst, jag borde passa på och skriva ngt extra, likt jag gör när jag inte är hemma och få ut i morgon. Men då måste det vara ngt generellt och ej nyhetsankutet. Tack för påminnelsen dock.
Mvh
Varsågoda.
Verkar som Klass 2-varning idag från SMHI är som en Klass 1-varning från SMHI förra året vilket inte klassades alls för 10 år sedan…