Dags för lite bostadsbubblesuppsamling.
Det var visning av en liten lägenhet om 30 m2 i centralaste Stockholm härom dagen (objektet finns ej kvar på da Internetz). Det var kronofogden som ordnade en exekutiv auktion. Vilket ju är en möjlighet att få köpa till kraftigt sänkt pris, även om man behöver kunna lägga upp 25% kontant (kort går bra…) vid auktionen. Till skillnad mot normala objekt så var det kö långt ut och ner i trapphuset med ett 70-tal intresserade av att fyndköpa.
Slutsatserna kan vara många. Antingen har folk helt enkelt inte råd att köpa till ordinarie pris, och såg här en möjlighet till fyndköp. Och det finns tydligen många som kan hosta upp kanske 450 000:- kontant omedelbart (=bankkonto), om nu bostaden skulle gått för normala 1.8 MSEK. Med tanke på att mediantillgångarna för svensken ligger runt 60 000:- kronor så är det rätt fascinerande. Eller så förväntade sig folk att 60 000:- skulle räcka till 25% av priset…
Under tiden är objekt där man begär “rätt pris” svårsålda. Men att gå på exekutiv auktion är tydligen det nya svarta.
Vår regelbundna statistik för bostadsrätter hänger på mäklarkårens välvilja att rapportera in avslutade affärer till Mäklarstatistik.
Läs gärna instruktionen (PDF) för att som mäklare rapportera in påskrivna affärer till Mäklarstatistik. Man bör fokusera på meningen “Här kan du avmarkera poster som av något skäl inte skall ingå i statistikrapporteringen”. Om nu någon upplever en skillnad mellan statistiken och verkligheten.
Även Valueguards statistik använder Mäklarstatistiks rådata, så påverkan från icke-rapporterade objekt blir den samma både för Mäklarstatistik och Valueguard. Man kan ställa sig frågan varför mäklare av något skäl inte ska rapportera in påskrivna affärer?
48 kommentarer
Jag antar att det finns gott om folk som är lika naiva där som på bostadsmarknaden i övrigt. De kanske inte vet vad som gäller. Bortsett från att 25% skall betalas pronto så finns det ett par till saker man skall känna till.
En detalj är att de som bor där kanske inte vill flytta – då får man se till att de gör det. Sen kan de ju överklaga försäljningen. De boende kan djävlas genom att sälja vitvarorna på blocket och lite annat bus.
Detta är faktorer som gör att exekutiv auktion inte är som andra köp. Man kan inte räkna med att få tillgång till det man köper omedelbart – så det gäller att man har pengarna man köper för.
Finns (minst) ett objekt ute hos Kronofogden där hela köket är utrivet och alla vitvaror saknas. Kan bero på renovering som knäckt ekonomin, eller så har klubbmedlemmen helt enkelt plundrat lägenheten för att komma undan med lite tillgångar.
Kan ju tilläggas att man bör tänka på vad som händer ifall BRFen inte godkänner köparen som medlem…
Man bör se över det där med försäkringar också. Tillträdet brukar inte gälla direkt och bostaden köps i "befintligt skick", så vem betalar om förre ägaren tar med sig kyl och frys, eller t o m lämnar vattenkranen öppen?
Har varit på ett par sådana försäljningar, bankerna brukar sitta med (de äger ju fordran) och vara ganska oförskämda för att försöka driva upp priset. Jag bjöd själv 2 Mkr för en villa som var belånad till 3 Mkr, och det budet vägrade den ens diskutera. Men sen tror jag de fick nöja sig med 2,2 Mkr eller nåt sådant. Så man bör ha minst en räv bakom varje öra när man går på en sådan försäljning.
Man kan givetvis som sagt stämma förra ägaren ifall han har orsakat ekonomisk skada och få ett skadestånd utdömt, men med tanke på att man köpt hans bostad på exekutiv auktion så lär det vara en bra indikation på hur stor chans man har att få ett skadestånd betalt.
Sen är jag lite fundersam över vilka befogenheter banken faktiskt har vid en exekutiv auktion. Det är ju kronofogden som förrättar den och om jag förstått det rätt är det kronofogden som beslutar ifall vinnande bud är godtagbart. Banken kan iofs själv lägga bud, men de ser väl hellre att någon annan tar ekonomiska risken att ropa in objektet.
På debattsidan i Dagens Industri idag, sägs igen, att vi verkligen har en "bostadsbubbla", nu är inte det en fråga längre – i alla fall för beslutsfattare (även om stora delar av allmänheten är i förnekelse) – nu har fråga flyttas till hur vi kan "behålla en pyspunka och undvika ett ras", som ju är bra för oss alla. Intressant vinkling också att bara "kyla av" med ett ränteavdragstak för dyra/ storstads-objekt…
Debattsidan är inte annat än just debatt.
Om nån ser Kinesiska husbyggare ta över byggena så är resonemanget om KPIstyrd fastighetsprisutveckling trolig. Eller om man inför snickarrobotar eller dubbla hammare hos snickarna.
KPI speglar en internationalisering av industrin.
BNP avviker också från KPI ,vilket ger Borg mer utrymme(pensioner styrs av KPI och inkomster av BNP)
Spelar ingen roll. Bostadspriserna har utvecklats snabbare än KPI, BNP och disponibel inkomst och när man räknar med storleken på skulderna och inte bara räntorna ("skuldslavsindex"), så är svensken hårdare skuldsatt än någonsin.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/08/skuldkostnadsindex-skuldslavsindex-som.html
Och hur har tillgången på bostäder ("Bostäder per capita") utvecklats under samma period? Borde väl gå att hitta nån SCB-statistik över det…?
DN visade igår att den ökat i Stockholm i alla fall, dvs tillgången till köpbara bostäder ökar till hyresboendets nackdel.
Ändå stiger priserna. Förklara det !
I veckan visades även andra sidan av Svenskarnas skuldberg-våra tillgångar!
Ca 3 ggr skulderna!
Suck. Som visats många gånger förut är det en minoritet som sitter med tillgångarna. Du stirrar dig blind på medelvärden som är helt ointressanta när fördelningen är så skev som i Sverige.
Samma sak verkar gälla i riket också (från 0.44/cap 1983 till 0.48/cap 2010). Det verkar inte finnas speciellt mycket stöd för teorin att vi har bostadsbrist – jag har inte sett någon och de som hävdar det lyckats plocka fram något sådant belägg iaf.
Dessutom ingår fordringarna på pensionssystemen i tillgångarna, t ex att ha en fordran på 10 000 i månaden i 30 år innebär att man har en tillgång på 3.6 MSEK. Som inte existerar.
Cornucopia? 2012-09-20 11:54:
Jag är lite nyfiken, du påpekar ofta den skeva fördelningen. Är du för mer straff för produktiva än att dom bor i världens näst högsta skattetryck, eller är du emot att puckon förköper sig på platt-tv för att imponera på grannen?
Skev fördelning av förmögenheter-I Sverige!
LO visade det i denna utredningen: Äldre och högre utbildade sitter på mest.(Figur 10)
Kanske orättvist för yngre och lägre utbildade-men minst orättvist i Västvärlden mätt i GINI koefficient. (figur 11:3)
Gamla siffror eftersom förmögenheter numera inte skattas!
http://lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/1D7B36A984227C8BC12576860027C60B/$file/Fordelningen_av_inkomster_och_formogenheter.pdf
Tillgängliga bostäder har kanske inte minskat, men jag tycker dock att svenskar blivit mer kräsna, alla ska bo i centrum av storstäderna och ha stort badrum och walk-in closet. Men visst, en standardsänkning vore det enklaste sättet att råda bot på bristerna. Man kan väl bygga studentlogement med 10-12 boende i våningssängar per rum?
Oppti: Att hyresrätter ombildas till bostadsrätter förändrar inte antalet bostäder…
Om vi tar och tittar på Stockholms län, så har antal bostäder sedan 2003 till 2011 (första år för vilket statistiken publicerats) ökat med 9.1%.
Under samma tid har befolkningen (2003 2011) ökat med 12.4%.
Ergo, antal bostäder/capita har minskat. Men den lilla minskningen motiverar knappast en dubblering av priserna…
Intressant… "när fördelningen är så skev som i Sverige"…? Om vi tar en titt på en liten figur (baserad på data från CIA) som ackompanjerar Wikipedias sida om Gini-koefficienten så ser det ut som att Sverige är ganska ensamt i kategorin <0.25…
Du har säkert skrivit något inlägg som förklarar varför all offentlig statistik är fel, så du kanske kan länka till det här så vi kan lära oss hur man egentligen ska räkna?
Ergo Ergo på dig med- hyresrätterna stiger inte i pris!
hm.. Länken funkade visst inte.. http://en.wikipedia.org/wiki/File:GINIretouchedcolors.png är addressen…
oppti: Nej, och…?
ddd, GINI för inkomst är inte GINI för förmögenhet. Vi har bland världens lägsta inkomstskillnader.
Men bland världens största förmögenhetsskillnader, se
http://cornucopia.cornubot.se/2012/01/sverige-i-botten-nar-det-galler.html
Är du ännu en som blandat ihop "rik" med "hög inkomst"?
ddd
Trodde du var ute efter ev bubbla i köpta lägenhetspriser-men du ville visa något annat-vad?
Cornu
Gini visar inkomster ok men är det inte grunden till betalningsförmågan?
Sen är nog förmögenheten rätt väl fördelad i Sverige speciellt med hänsyn till sparat i pensionskapitalet som delvist är låst i fonder.
Svårt att ta till sig verkligheten oppti?
Ni andra hänvisar jag till länken igen.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/01/sverige-i-botten-nar-det-galler.html
Cornucopia: andra källor håller inte med dig om det. Och då är Klevmarken (en tidigare rapport) dessutom källa till wikipedias källa, så om du litar på Wikipedia borde du lita på honom…
Denna rapport (tabell 2) ger en förmögenhets-gini på 0.59 för Sverige, med Europa-medel på 0.60. Av de 11 väst-länder som finns med i tabellen har Sverige plats 8.
Hans källdata kommer från SHARE-projektet.
Läst men ej förstått:
Förmögenhets-gini är nog svår att genomskåda. Nöjer mig med att vi ligger i samma del som Schweitz och Danmark och i motsats som Italien och Portugal.
Kan det vara så att vi äger boendet via skulder och att de mäter tillgångarnas värde via något taxeringsvärde eller borättsvärde?
Sen är ju fördelningen väldigt skev mellan generationerna-men är det så konstigt?
I Sverige var enda chansen till förmögenhetsskapande fastigheter för inte så länge sedan-för jobba sig rik var svårt med de skatter som rådde.
Nejvadfan, det gäller ju bara folk över 50.
Då får vi väl säga att du har rätt tills motsatsen bevisats 😉
Så säger vi.
oppti 13:13: Jag ville inte visa någonting, jag ställde en fråga.
Kan tillägga att en av Palmes söner beklagade avskaffandet av förmögenhetsskatten eftersom han forskade i förmögenhetsfördelningen.
Då var det många som log brett, många med skog eller antikviteter eller pengar i madrassen. Förmögenhetsskatten var ju tom frivillig enligt Göran Persson-vill man dölja den så går det!
Utom just fastigheter!
Den här artikeln har en intressant poäng, och förklarar till viss del varför det blir som det blir i länder med "bra" sociala skyddsnät (Sverige, Danmark, Frankrike för att ta några exempel från toppen av Cornus lista):
"In countries like Sweden, indeed, the social safety net is strong enough that you don’t need to build wealth in the same way you do if you’re Chinese, say. Wealth is a form of insurance, and when insurance is nationalized, you need less wealth. As a result, people can enjoy the fruits of their money, instead of saving it up for emergencies or for retirement — and only a small percentage of the population really spends a lot of effort in a successful attempt at accumulating more."
De flesta tänker helt enkelt att "det löser sig", och har inget behov av att bygga förmögenhet trots att de egentligen borde kunna, vilket ökar klyftorna, istället för att minska dem vilket syftet med sociala skyddsnät kanske kan tyckas bör vara.
Låter sannolikt.
Men när de sociala skyddsnäten successivt nedmonteras så kommer det nog bli obehagligt för allt fler som inte skaffade sig den där bufferten.
För välfärden kommer bara bli sämre.
Cornu: Det viktigaste sociala skyddsnätet är släkten och många svenska släkter är pyttesmå efter generationer av 1.7 barn per familj.
Din teori om att en entitet som mäklarkåren skulle konspirera genom använda t.ex. vinklad inrapportering till statistikdatabasen (eller något annat medel) för att främja sina intressen är ju en teori om en konspiration. Alltså en konspirationsteori.
Det säger ju dock inte ett smack om huruvida din teori är sann eller inte. Med största sannolikhet har du ju rätt, eftersom ditt resonemang är alldeles logiskt, och vi ser hur de inblandade har både motiv och medel. Alltså har du sannolikt rätt.
Och vi ser alltså hur invektivet "konspirationsteoretiker" kan slängas i soptunnan, eftersom det inte bidrar något till våra viktiga diskussioner om dagens samhälle.
Eller hur?
Nej. Jag påstår nämligen inte att mäklarna konspirerar och gör detta samordnat.
Däremot är det rimligt att det finns enskilda mäklare som på egen hand inte rapporterar in korrekt.
Blanda inte ihop inkompetens med konspirationer.
Det är just det. En grupp. Gemensamma mål. Ett system som tillhandahåller medel att främja dessa mål. Gruppen (minus ett antal "dumma" eller "moraliska" eller "förrädiska" element) utnyttjar dessa medel.
Ingen ytterligare "samordning" behövs för att skapa vad vissa kallar en kosnpiration, andra en konspirationsteori, ytterligare andra en självklarhet.
Vi utomstående? Vi är hänvisade till att observera systemets funktion (finns medel? finns motiv? vem tjänar – cui bono?) och utifrån det kalla till uppmärksamhet på vad i systemet som behöver ändras.
Systemets försvarare? De går till motangrepp genom att kalla dessa kritiska utomstående för "konspirationsteoretiker": alltså ett ad hominem-angrepp istället för att använda rationella argument, eftersom sådana vanligen saknas.
Tyvärr är denna platta retoriska teknik fortfarande ganska effektiv i vissas öron, och det är alltså viktigt att den demonteras, eftersom mycket i systemet behöver ändras, och tiden är på upphällningen.
Nej, individer som agerar åt samma håll är inte en konspiration. Det är just därför konspirationsnötter som du har fel. Det finns ingen konspiration att avslöja.
LOL.
Som sagt.
Det är du som är konspirationsteoretiker.
Så där. Är diskussionen på nivån där du ville ha den nu?
Vi hörs.
Tydligen så köade folk för en annan etta i centrala stockholm i september också.
Nytt prisrekord igen.. 129000kr per m2.
http://www.dagensps.se/artiklar/2012/09/10/17199246/index.xml
Den såldes för 135000/kvm.
Ja.. är ju självklart de finns amorteringsfria lånens fel!
Att ett övernattningsrum säljs till det priset är väl inget udda, vad blir månadskostnaden på det rummet ifall man inte amorterar?
Betydligt billigare än att ta in på hotell och liknande alternativ.
Skulle däremot samtliga lägenheter i området gå för samma peng, då förstår jag vart ni vill komma. Men det där säger ingenting.
Vad blir månadskostnaden om priset faller 30% på tre år?
De 30% är inte så orimliga om vi ser det i perspektiv. Ytterligare en observation från verkligheten:
En kompis till mig har flyttat till det nya villaområdet utanför Varberg i Träslövs läge. Villorna kostade nybyggda, ca 2005, runt 1,8 miljoner men går nu för 3 miljoner. En väldigt rimlig tillbakagång till 2005 års nivåer ger alltså en nedgång på över 30%. Ni kan gå runt i området med google streetview för att bilda er en uppfattning. Villorna ligger mkt tätt.
Google Maps Träslövsläge Varberg: http://maps.google.se/maps?hl=sv&cp=5&gs_id=48&xhr=t&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1920&bih=907&q=tr%C3%A4sl%C3%B6vsl%C3%A4ge&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x46502b3850c615f5:0x2601907925ca8561,Tr%C3%A4sl%C3%B6vsl%C3%A4ge&gl=se&sa=X&ei=1uBaULOpDYWL4gTAj4GIDw&sqi=2&ved=0CDYQ8gEwAg
Cornu: Jag tänkte lansera idén med återkommande rena kommentarstrådar där folk återger observationer från bostadsmarknaden. Förebilden är Ben Jones HBB, The Housing Bubble Blog (thehousingbubbleblog.com ) som jag läste mycket förr om åren. Vad tror du om det?
De flesta läsarna här kanske avvaktar med köp alternativt är inte i färd med att byta bostad, så det lär mest bli andrahandsinformation från vänner som är ute på marknaden. Jag har en dylik andrahandsobservation att komma med:
Vi känner en familj i Jönköping som har köpt hus och håller på att sälja sin nuvarande villa. De köpte den för 1,5 milj runt 2007 och vill nu ha 2,3. Detta trots att mäklaren föreslog 2,2. De har lagt kanske 4-500' på renoveringar/upprustningar, men förväntar sig även en värdeökning. Inga bud hade ännu kommit häromdagen trots att någon vecka hade gått efter visningen. Vi fortsätter följa.
Jag har en kompis som har sålt sin lgh på Kungsholmen och nu letar de villa i Bromma ( såsom många andra innerstadssmåbarnsfam i Sthlm kan jag tänka).
De bor inne hos hans svärföräldrar under tiden och han hörde av sig till mig och undrade om inte fallet kunde gå snabbt. Jag svarade att det kommer bli utdraget och de kan få vänta länge, men håller de ut kan de tjäna vissa nedgångspengar i a f.
Från bostadskarriärer/ombildningar och sparande verkar de ha 2 miljoner som hushåll till kontantinsatsen så de lär väl köpa hyfsat snart ändå.
Hursomhelst, han observerar att objekt innan som lagts ut innan sommaren dragits tillbaka, men nu kommit ut igen. Han börjar få en databas i huvudet med Bromma-objekten kan man säga och jag kommer lyssna till hans berättelser från visningar och budgivningar med intresse framöver.
Din observation tycker jag snarare visar på meningslösheten med att betala mäklare för att sälja sin lägenhet.
Jag har varit på några av kronofogdens auktioner i Stockholm och de landar alltid på marknadspris. Detta oavsett att objektet visas 1 gång på en onsdag, vanligtvis vidrigt ostädat, minimal exponering i annonser, samt att man måste casha 25%.
Så varför ska man ha en mäklare?
Att anlita kronofogden för att sälja sin bostad är ganska opraktiskt. Kronofogden kan ju få för sig att sälja någon annan tillgång eller mäta ut lön eller något annat, men om man kan lyckas med att gömma alla andra utmätningsbara tillgångar så är de ju rätt billiga (500kr).
En annan nackdel är att man nog får en betalningsanmärkning samt att om priset blir lägre än det de skall driva in kommer de fortsätta att jävlas med dig.