Det pratas framför allt från BLK/BLT:s och andra om att det är bostadsbristen i Sverige som tvingar BLT att belåna sig för resten av livet. Må så vara. Låt oss titta på utvecklingen för antalet lägenheter1. per capita i Sverige från 1990 till 2011.
Bostäder per invånare 1990 – 2011
Notera som vanligt skalan, i övrigt en meningslös graf på grund av gyttret av län. |
1990 fanns det 0.4708 lägenheter per person2., dvs i snitt bodde det 1/0.4708=2.1240 personer per lägenhet.
2011 hade siffran stigit till 0.4771 lägenheter per person, dvs det bodde i snitt 2.0595 person per lägenhet.
Sedan 1990 har alltså bostadsbristen minskat i landet som helhet. Ändå är vi större skuldslavar nu än vid 90-talskrisen.
Dock är landet som helhet lika ointressant som att prata om svenskarnas finansiella tillgångar i medel, då man som individ bara bor i en del av landet i taget och de flesta inte har några tillgångar att prata om.
Utvecklingen i Stockholms län
med angränsande län. |
I olika regioner av landet har faktiskt antalet lägenheter per capita minskat. Speciellt har antalet lägenheter per capita minskat 2009 – 2011, trots att bostadspriserna har planat ut under perioden.
Exempelvis har antalet lägenheter per person i Stockholm fallit från 0.49 till 0.46. Tydligen kan man alltså öka antalet invånare i staden snabbare än man kan öka antalet bostäder.
Stockholms län, Skåne län,
Västra Götalands län och Hallands län |
Faktum är ju att bostadspriserna har stigit i hela landet, även i län där antalet bostäder per capita ökat, t ex Västmanlands län, eller Södermanlands län. Eller varför inte Hallands län?
Men motsägelserna slutar inte där. I Skåne län har bostadspriserna fallit ordentligt de senaste året och åren trots att antalet bostäder per capita har fallit. Bostadsbrist är helt enkelt inte en konsekvent förklaring för bostadsprisernas utveckling. Det pågår alltså inte heller någon flykt från Skåne, utan befolkningen ökar även där snabbare än antalet bostäder. Det brukar annars vara en helt ogrundad, men populär, floskel att fallande priser i Skåne handlar om sk white flight.
Förklaringen till stigande bostadspriser är istället som vanligt tillgången till billiga och amorteringsfria krediter samt folks historielöshet, fartblindhet och känsla av osårbarhet.
1. Lägenhet och bostad är samma sak. Skrev specifikt lägenheter för att ge läsare en möjlighet att missuppfatta och skriva “men villor då…”. En villa är ett hus med 1 – 2 lägenheter. De flesta villor idag har dock bara en lägenhet. Ett flerbostadshus är ett hus med 3 eller fler lägenheter osv.
2. Skrev först svenskar, men då hade ju någon stött sig på det ordet så jag skrev person3.. Sedan har jag även använt orden per capita för att ge er möjlighet att störa er på att jag inte är konsekvent.
3. Dock anser en del att vissa människor inte är personer, så man kanske borde skriva människa istället? Sedan finns det de som anser att vissa människor inte är människor, men använder man ordet varelser så måste man ju även ta hänsyn till kvalster och andra varelser.
19 kommentarer
Inget bra matt pa bostadsbrist, pa 20 ar kan familjestorlekarna ha ändrats. Fler och fler enpersonshushall betyder fler och fler lägenheter/invanare men inte nädvändigtvis att bostadsbristen minskar.
Jo, jag tänkte också påpeka det. För länge sedan var tvåsamhet hård norm och man skulle också ha flera barn. Om folk nöjer sig med två barn och ofta vill bo ensamma så behövs det fler bostäder per capita.
I framtiden kan dock folk tvingas dela bostäder med varandra av ekonomiska skäl. Och så kan de komma att önska att det byggts fler smålägenheter och fler lägenheter utan öppen planlösning, som inte är någon bra idé om man måste dela bostad med folk som man inte älskar.
Finns det statistik på tillgången av hyresrätter?
Bostadsbristen gäller framförallt de som inte har en säck pengar på banken. Tröskeln in på bostadsmarknaden har ökat, antingen är det långa köer för hyresrätt eller så behöver man pengar för att köpa sig en bostad.
Någonstans såg jag att hyresrätter i Sth minskat med typ 1/3.
Dom hade blivit bostadsrätter.
Då kan man säga att det blivit fler bostadsrätter o lite då antyda dessa som nybyggda.
Kollar ingen då upp hur dessa kommit till, så kan någon säga att det byggs bostäder o detta accepteras som att det byggs fastän inget byggs.
http://www.di.se/artiklar/2012/9/20/debatt-det-ar-battre-att-sanka-avdragstaket/
Jag tror det skulle va nytiggare för svensken att bo i kollektiv, vi börjar ju likna ja vet inte vad…vi ska bo nära varandra i stan men ändå isolerade från varandra. Mysigare och billigare att leva tillsammans.
Det sägs även att svensken kärnfamilj är fel, att barnen bara får en fadersfigur och modersfigur att se upp till….det ska finnas flera män och kvinnor i varje hushåll så barnen kan se upp till dom bästa egenskaperna från varje person…sägs det..
Om det blev lättare att sälja alkohol och starta upp småkrogar tror jag det gjort under för gemenskapen. Små kvarterskrogar där grannar mm kan lära känna varandra och äta en bit god mat
Hej Cornu!
Jag undrar vad du har för tankar om kommentarsfältet i följande artikel:
http://www.di.se/artiklar/2012/9/20/rekordstort-pengaregn-men-inget-i-planboken/
Även om DI alltmer börjar likna aftonbladet i kvalitetsnivå blir jag ändå bekymrad av att se så mycket främlingsfientliga strömningar där då jag ändå tycker att DIs kommentarsfält brukar hålla en hyfsad nivå. Tror du att det är så enkelt att idioter börjat läsa DI i större utsträckning eller är det "vettiga" människor som i högre utsträckning börjat sympatisera med SD?
Vore kul att höra din synpunkt kring det här och hur du faktiskt ser på budgetförslaget på ett rent samhällsekonomiskt plan!
Tack för en bra blogg!
/konan
Främlingsfientlighet-är det samma sak som kritik av invandringspolitiken?
En Spanjor i Spanien eller en Spanjor i Sverige är onekligen viss skillnad för vår ekonomi! Men inte ogillar jag honom där utan jag ser inte hans funktion i vårt samhälle! Är det en ras eller gränsfråga?
Konan, jag har uppmärksammat samma sak angående DI.
Kommentarsfälten är hårt härjade av högljudda SD:are.
Men framför allt så börjar rubriksättningen blir så absurt kryptisk att jag knappt orkar öppna deras hemsida längre.
Man kan inte längre utläsa från en rubrik, vad artikeln handlar om.
Gud var jag är trött på ordet "främlingsfientlig". Är det några som är främlingsfientliga så är det politiker och journalister, som pratar om hur spännande det är att Sverige har blivit mångkulturellt samhälle, men som själva bor i segregerade, relativt homogena områden.
Flera undersökningar visar dessutom att västerlänningar är minst rasistiska. I dag är det snarare svenskar som är offer för rasism, åtminstone om man ska döma av antalet rån och våldtäkter mot svenskar som begås av vissa invandrargrupper.
Rasismen ska rökas ut oavsett vem som än ägnar sig åt denna vedervärdiga syssla, men så sker inte i Sverige i dag, utan tidningar är fulla av långa artiklar varje gång svenskar beter sig illa. När svenskar blir offer för rasismen så är det däremot tyst eller så vänder man på steken (i de fall där ortsbefokningen på den aktuella orten har blivit upprörda efter att en svensk drabbats av rån eller våldtäkt) och börjar "oroa" sig för att "främlingsfientligheten" har ökat på orten. Det är inte underligt att SD har seglat upp som Sveriges tredje största parti i vissa undersökningar.
Koppla det till ekonomin i stället-för det är det som driver priserna inte antalet personer!
Fallande priser i Skåne har väl iofs till stor del berott på hemvändande Danskar (Red flight? :), och danskarna räknas väl inte ens in i befolkningsstatistiken? Dvs, danskar inräknat kanske bostäder/capita inte ens har sjunkit?
Eller räknar befolkningsstatistiken antal folkbokförda, snarer än medborgare?
Ja, så är det ju såklart… Never mind then 🙂
De bör ju rimligen vara de som är folkbokförda i respektive kommun, vilket ger upphov till en felkälla eftersom alla inte är folkbokförda där de borde.
Anledningen till att antaler lägenheter per person minskat samtidigt som priserna sjunker i Malmö är ju för att tätheten ökat i Rosengård o liknande områden (officiella siffror alltså, om de sen befinner sig på semester i landet de "flytt" ifrån är en annan femma) Samtidigt som priserna havererat i Köpenhamn, den danska arbetsmarknaden är inte lika stark och så heller ej den danska kronan. Detta får sen spilleffekter i kommuner som inte är direkta pendlarområden till Köpenhamn, då de påverkas av sjunkande bostadspriser i Malmö (Lomma får ju sina nya invånare från folk som bodde i bostadsrätt i Malmö innan)
Exakt. Det finns ganska klara belägg för att svenskar undviker vissa områden efter att minoriteterna ökat till en viss %-andel av befolkningen, vilket innebär att flyttnettot för svenskar blir mer eller mindre konstant negativt för vissa områden. Även om antalet tillgängliga lägenheter är konstant eller ökar kan därför antalet lägenheter som kan anses "tillgängliga" för svenskar minska något. Mingrationspolitiken, med ebo-bidrag som alternativ till fkyltingförläggningar, medför också en hög befolkningstäthet i de områden är nyanlända invandrare bor. De flesta nyanlända verkar föredra att kvittera ut ebo-bidrag och flytta in hos släktingar än att sitta på en flyktingförläggning. Vilket iofs är förståeligt, jag tror inte att miljön på en förläggning är särskilt rolig.
Hur ser det ut för Jämtland?