Som en illustration för hur persondatorn, och speciellt Microsofts plattformar, tappar allt mer marknadsandelar när det gäller Internetanvändandet, så är det bara att vända sig till bloggens trafikdata sedan 2008. Trenden bort från speciellt Windows och över till mobila plattformar eller Mac är väldigt tydlig.
Datat baserar sig på Google Analytics för den här bloggen, vilket bara avspeglar ca 80% av trafiken eftersom den inte baserar sig på webserverns loggfiler, utan på externt nedladdade script som hanterar loggningen. Man får förmoda att detta omständigare sätt att logga slår fel någorlunda lika, men antagligen till plattformar med svagare prestandas nackdel.
Fördelning plattformar 2008 – 2012 |
2008 körde drygt 90% av användarna Windows. Idag är siffra nere under 63%, medan Mac har ökat med 65% från 7.85% till drygt 13%. Samtidigt har andelen Mac minskat något 2012, inte osannolikt är det vi som tillber Church of St Jobs som köpt surfplatta och flyttat en del av bloggläsandet dit. Linuxanvändandet har varit ganska konstant runt 3%.
Den stora förändringen är användandet av mobila plattformar. Från tiondelars procent 2008 använder nu nästan 21% av besökarna de dominerande plattformarna iOS (iPhone, iPad och iPod Touch) eller Android.
För intresseklubben kan det vara intressant att jag haft iPad-besök före iPaden lanserades 2010, dvs någon utvecklare hos Apple har varit inne på bloggen…
Apple tar här dubbelt med marknadsandelar. Inte bara har Mac-användandet ökat, utan man är även dominerande när det gäller mobila plattformar. För er som undrar var Symbian eller Blackberry är, så hittar ni dem i den halva procenten övrigt, som dock mest är olika UNIX-varianter (ej Linux). Mobila Windows-plattformar ingår i Windows, så PC-användandet har sannolikt minskat mer än vad som framgår ovan.
Frågan är hur länge utvecklingen kommer fortsätta så här. Slutsatser är att Microsofts (NASDAQ:MSFT) bästa tid är över och att Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) stärkts kraftigt, vilket man ju också ser på respektive bolags börsvärde. Men någonstans bör man uppnå ett jämviktsläge mellan mobila plattformar och persondatorer kan man tycka. Vi är däremot inte där än, baserat på detta ovetenskapliga exempel från den här bloggen.
Naturligtvis finns det riktiga undersökningar kring sådant här, men de kan ni hitta med Google-Fu.
Man bör komma ihåg att det här handlar om Internetanvändande. Man använder datorer till så mycket mer än Internet. Faktiskt. Detta säger t ex ingenting om hur mycket eller lite som surfplattor tränger bort persondatorer från arbetsplatserna, men bekräftar bilden att det råder recession i PC-branschen.
Tillägg: Går man på Bloggers egna mer korrekta statistik är Windows-användningen, avrundat till hela procentenheter, nu nere på 60%, Mac 13%, iPhone 8%, iPad 5%, Android 7% och Linux 2%, vilket undantaget Windows och Linux stämmer rätt väl med Google Analytics siffror, även om det skiljer avrundade procentenheter för Windows och Linux.
27 kommentarer
"iPod-besök före iPoden lanserades 2010", du menar iPad? iPod är äldre än så.
Naturligtvis. Jag skrev fel.
Det intressanta med utvecklingen tycker jag är ifall historien upprepar sig. Alltså att Apple bryter ny mark, men begränsas av sin tro på stängt helhetskoncept och att Microsoft med nya Windows 8 nu kan på samma sätt som med PCn ta över, genom ett användargränssnitt ("Metro"), men brett utbud av hårdvara. Eller om Google lyckas slå igenom med Android på alla enheter med en helhet och inte fastnar i fragmenteringsproblemen med opensource-tänket. Jag tror faktiskt Apple snart har nått toppen, även rent psykologiskt när media vill få det till "titta titta, de klarar sig inte Jobs!".
Jag tror inlåsningsstrategin har nått sin topp. HTML5 håller på att bryta mark vilket innebär att det snart räcker med ett operativsystem som har en kraftfull browser och vipps finns det mängder med applikationer att köra.
Apple kommer inte finnas inom 15 år!
Möjligt, men motivera.
Tror inte att Apple kan växa lika snabbt som tidigare med sitt nuvarande produktutbud (ipad, phone och mac). Känns som att alla som är intresserade av deras produkter redan äger en eller flera Apple produkter. De har också en stor skara lojala kunder som kommer köpa uppgraderingarna av produkterna i ett bra tag framöver. Så jag tror knappast bolaget kommer att vara nära konkurs igen under en lång tid framöver.
Men jag får känslan av att Apples stora framgångar påverkat kvaliteten på deras produkter. Tex antennen på iphone 4, eller en batteri bugg som jag råkat ut för i samband med uppdateringen av iOS 5.1. Sedan uppdateringen laddas batteriet på min 4s ur på under 24h, och den är i standby läge med allting avstängt… Det är inga små buggar precis.
Man får se vad Apple kommer med i framtiden, men en aktiekurs på 1000-1500$ som många Apple fanatiker hoppas på tror jag inte vi kommer att se.
Likt Microsoft så sitter Apple på en betydande kassa och är skuldfria. Inget av bolagen lär försvinna inom 15 år. Vad gäller "möjligt", så kräver det att Apple festa upp sin kassa på förvärv av förlustverksamheter och sedan tar på sig skulder. Det kräver sannolikt en ny ledning och lär även det ta sin lilla tid.
Moventia:
Jag köpte en I-Mac som efter dagar av svett och tårar visade sig ha hårdvarufel med en snurrande cirkel som aldrig stoppade. Aldrig mer!
RIM/Blackberry hade med en bra kassa…
Teknikföretag har en förmåga att köpa på sig en massa skräp för sina pengar, särskilt om det börjar vända nedåt så kommer vansinnessatsningarna i tät följd…
Ahh…nu är Microsoft behäftade med en massa inbyggda fel. Det är ett evigt tuggande av hårddiskar hela tiden. De är känsliga för virus (vilket samtidigt gör dem lättmekade) de skall uppdateras hela jävla tiden. Windows fungerar rätt bra med ett nyinstallerad OS, sedan börjar problemen som ökar i takt med installerade program. Skall du arbeta med datorn är inte windows bästa valet helt enkelt, då är en mac bättre, och t.o.m. en linuxversion kan vara att föredra. Skall du meka med datorn skall du självklart ha en PC, lika så om du skall spela med den. Windows kommer aldrig upp i mac:s prestanda för arbete, så är det bara. Det är för mycket data som skall tuggas hela jävla tiden helt enkelt. Möjligt att UNIX helt enkelt är en bättre plattform, och det är knappast Jobs förtjänst, utan får sättas på slumpkontot. Ingen kunde veta detta på 80-talet. Sedan ärm ju mac såååå mycket snyggare och elegantare, DET kan vi sätta på Jobs konto.
Robsten, Mac gick inte över till UNIX förrän med OSX, vilket först kom med Jobs återkomst från NeXT och först släpptes till kund 2002. Innan dess var inte Mac UNIX.
Automatiska uppgraderingar går att stänga av. Sedan kan jag rekommendera CCleaner för att rensa ut gammal junk (prefetch-filer, internet-historik och annat).
Jag har haft Mac mellan år 2000 till 2010. Nu kör jag Windows 7. Jag mekade mer med Macen än med Windows 7. Har även provat Linux som funkar bra men inte är moget som Windows 7. Den dagen Linux är moget byter jag nog till Linux.
Vad gäller persondatorns tillbakagång så kommer det säkert ett nedre golv för detta. Kvinnor föredrar små mobila plattformar, men många män kommer alltid vilja ha en rejäl dator med stor skärm och ett fysiskt tangentbord att arbeta bakom. jag känner mig som en berusad elefant i en porslinsfabrik när jag med mina grova fingrar skall knappa på Iphonen, det funkar, med stor ansträngning.
Mobilen är snart så kraftfull att den kan ta över datorns arbetsuppgifter för en hel del. Då räcker det med att sätta in mobilen i en dockningsstation och så har man kopplat skärm och tangentbord till den.
Hahah, försök att använda mobilens relativt lågprestanda för att utföra de komplexa beräkningar man behöver inom industrin, cadda, designa, layout, media editingering och skapande med mera. Kommer aldrig att fungera därför att mobiler är byggda för att vara just mobila, de måste vara så strömsnåla som möjligt för att kunna användas mobilt. En tillräcklig bra presentanda kräver att datorn använder 600 Watt eller mer, det är en omöjlighet att kombinera med mobilen.
Sant, men jag har en känsla av att majoriteten använder datorn som en elektrisk skrivmaskin och behöver därmed egentligen inte speciellt hög prestanda.
Och behöver du så hög prestanda att datorn behöver 600W så är du extrem och då ligger scenariot att du sitter vid en terminal (när vi snackar prestanda som kräver superdator eller cluster) – och då behöver du heller inte så märkvärdigt hög prestanda.
Hur ser siffrorna ut i rena besöksantal?
MS kanske ökat med 50% sedan 2008? Det vet vi ju inte då du (medvetet?) undanhåller besöksantalet.
Hur ser siffrorna ut i rena besöksantal?
MS kanske ökat med 50% sedan 2008? Det vet vi ju inte då du (medvetet?) undanhåller besöksantalet.
Nu lider ju datorerna också av att man närmar sig hårda fysikaliska gränser – ljushastigheten och atomens storlek. Dagens processorer är ungefär 0.1 ljusvåglängder stora vid klockfrekvens, använder linjer som är 1000 atomer breda, och har fler kärnor än de flesta algoritmer kan hantera. Det blir inte mycket bättre än så här.
Är nog så att vi ser en diversifiering då många använder olika OS vid olika tillfällen. Bidrar med träffar från Mac,iOS,Windows,Android och olika Linuxdistributioner beroende på var och när. Kommenterar dock mest från Windows och iOS hemifrån wftersom gmail får spader då jag kommenterar från jobbet och ser ut att komma från sydligare breddgrader och tvingar mig att rekvirera kod via telefon för att logga in, dessutom hamnar kommentarerna då i spamkorgen. Så bara för att procenten ändras betyder inte det att något är på väg ut. Däremot kan man dra slutsatsen att vissa är på väg in.
Cornucopia?, har desktop-OS minskat i faktiska tal? Antar att du fått fler besökare med tiden så 90% 2008 kanske är färre än 63% 2012 för Windows t.ex. Helt klart att betydelsen för desktop-OS har minskat. Själv sitter jag mest på Android med RSS. Vet inte hur det registreras om det registreras alls. När jag går in på sidan med webbläsaren i telefon har jag satt user-agent till Desktop – Linux så där kanske inte inte heller blir rätt.
Generellt tror jag att det är rätt få som ändrar user-agent, även om det är fullt möjligt.
Med tanke på att bloggens trafik typ tiofaldigats sedan 2008 så är faktiska tal ointressant. Allt har ökat. Har fler mobila läsare idag än jag hade läsare alls 2008. Det intressant här är fördelningen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ser inte hur det kan vara ointressant, att det ser ut som om användarna byter plattform samtidigt som du sett en kraftig ökning i antalet besökare kan lika gärna betyda att ökningen huvudsakligen består av andra sorters användare med andra vanor – för att använda några schabloner; tidigare hade du som besökare VD:n som satt med sin Windows-PC, sedan började lågbetalda mediafolk med sina apple-datorer dyka upp och nu finns ökningen av arbetslösa slackers som ligger på soffan med sina plattor och mobiler.
Om jag var någon som skrev om ekonomi skulle grupp ett vara betydligt viktigare än grupp två som är viktigare än grupp tre.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.