När den officiella statistiken över konjunkturläget allt mer manipuleras från statligt håll, speciellt i USA, så kan man alltid försöka läsa ut något ur sekundära indikatorer i olika branscher. En sådan är t ex nybilsregistreringen, vars fallande siffror förstås genast bortförklaras av att vi ställer om bort från bilismen. En annan möjlighet är att titta på försäljningen av persondatorer, men den kan då förklaras bort med surfplatteförsäljningen av de som vägrar se några som helst tecken på avmattning. Men det kan vara intressant att titta på PC-försäljningen ändå. Är den tillbaka på globala recessionsnivåer?
Siffrorna är oavsett intressanta om man vill analysera eller investera i PC-branschen för sig.
Volym PC-leveranser 2007 –
2012Q2, USA och globalt. Källa: Gartner Group |
Volymerna är inte tillbaka ner på de nivåer som gällde vid recessionen 2008 – 2009, men tillväxten är nu borta även på säsongsbasis, dvs på 12 månader. I USA har PC-försäljningen minskat i princip varje kvartal sedan 2010, men nu har den även stagnerat eller rent av minskar även globalt enligt Gartner Group.
Gartner, som så sent som i mars trodde på en tillväxt på 4.4% inom PC-leveranser för 2012 rapporterade för andra kvartalet 2012 en nedgång på 0.1% globalt och 5.7% i USA. Man skyller på surfplattorna. Än så länge har leveranserna av persondatorer fallit med 0.9% under 2012, vilket kräver en kraftig försäljningsökning under andra kvartalet för att nå Gartners prognos.
Säsongsmässigförändring
12 månader PC-leveranser 2007 – 2012Q2, USA och globalt. Källa: Gartner Group |
I USA är leveranserna nere och nosar runt recessionsvolymerna och det säsongsmässiga procentuella fallet i försäljningen är i linje med recessionen 2008 – 2009. Inte direkt en indikator på en strålande amerikansk ekonomi. Dock är det antagligen helt korrekt att surfplattor har påverkat PC-försäljningen negativt, liksom att undantaget för spelbruk så har dagens PC allt längre livslängd, även om programvaruleverantörerna gör sitt bästa för att sänka prestandan.
Hur det än ser ut så är det mörkt för PC-försäljningen i USA. En bransch som de senaste åren visat upp ca 5% minskad försäljning om året har passerat sin guldålder. Enda undantaget är (förstås) Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) som ökade sin försäljning av persondatorer med 4.3% under andra kvartalet, medan övriga stora varumärken som HP, Dell, Acer och Toshiba fick se sin försäljning rasa med mellan 9.5% och 19.5%. Mindre leverantörer gick dock framåt ännu snabbare än Apple och ökade med 12.3%.
Dagschart Curch of St Jobs |
Som konjunkturindikator får man nog ändå säga att bilförsäljningen är en bättre indikator än PC-försäljningen. I övrigt måste man nog summer surfplatteförsäljning och PC-försäljning för att kunna dra några riktiga slutsatser, annat än att den rena PC-branschen har problem med tillväxten.
Men helt klart visar inte persondatorerna upp någon exponentiell tillväxt. Sedan återhämtningen i världsekonomin 2010 har försäljningen stagnera och är inte stigande, oavsett orsak. Persondatorns guldålder ser allt mer ut att vara förbi. Apple hänger kvar ett tag till genom att inte bara lyckats diversifiera sig ut till mobiltelefoner och surfplattor, utan även i någon form blivit branschledande när det gäller innovationer i området. Men förr eller senare börjar äpplet ruttna. Det är svårt att behålla en ledande position, då det hela tiden kräver att man fortsätter att göra helt rätt och ständigt måste uppfinna sig själv igen. Samtidigt kan man se hur iPhone och iPad alltså även drar upp Apples persondatorförsäljning i en annars fallande marknad.
7 kommentarer
Moventia:
En liten personlig analys av PC-läget är att många låginkomsttagare numera fått så sänkt standard att de inte har råd att hänga med i Windows dyra uppdateringar med åtföljande tvingande inköp av nya datorer. De tvingas till slut avstå och vända sig till gratisdatorer på bibliotek och medborgarkontor för att kunna göra det mest nödvändiga
Dessutom ökar hela tiden komplexiteten på programmen, vilket innebär att man måste plugga in nyheter som glada nördar hittat på. Medelklassen har inte tid till sånt och avstår från nyköp då det bara betyder en massa jobb med det färdiginstallerade nya programmet.
De som har råd går över till Mac för där kostar inte uppdateringarna mer än drygt en 100-lapp. Macen är lättare att förstå sig på för en vanlig användare och är väl så bra som PC.
Dock kostar ju själva Mac:en det dubbla mot en likartad PC. Snarare är det kanske så att de som har mer pengar (vi har ju tidigare konstaterat att Mac-användare har dyrare vanor) fortfarande har råd att köpa datorer, vilket gör att Apples marknadsandelar stiger.
På grund av paradigmskiftet i datorindustrin så kan man inte härleda konjunktur till PC-försäljningen. Förr såldes massor av hästvagnar, nu säljs mycket få -> ekonomin måste vara i djup depression? PC-försäljningen kommer dala under överskådlig framtid. PCn byter form till plattor och mobiler nu.
En stor del av PC-användare hade tidigare PC enbart för surf och mail. En stor del av dessa användare har idag ingen PC, utan enbart mobil och/eller platta. Spelande går också från PC snabbare och snabbare, först tog konsolerna en del, nu tar plattor och mobiler ännu mer.
Mer relevant att titta på är processorer, då dessa behövs både i PC och plattor och mobiler. Processorerna i en mobil är lika kraftfulla som de som satt i en PC mindre än tio år sen.
Förr behövde man ständigt köpa nya maskiner för att mjukvaran krävde mer cpu kraft. Idag är det mer ett undantag. Mer och mer av den datorkraft som behövs ligger i diverse "datormoln".
Företagen köpte in sig i affärssystem vid 2000-talets början och för dem duger gamla XP burkar bra. Går de sönder köps det in som ersättare. Den ekonomiska utvecklingen(ingen tillväxt i väst) förbättrar inte försäljningen. I höst lanseras Windows 8 och innan den blir stabil är det mycket vänta och se.
Privatpersoner köper inte pc-datorer i samma utsträckning som tidigare, de använder smartphones och plattor. Det innebär en högre kostnad för en familj. En bärbar med Windows kostar från ca 3K så det är överkomligt för de flesta. Jämför med vad en smartphone kostar inkl abonemang.
Apple lär förr eller senare sakta ner men det ligger några år fram i tiden. Den dagen de gör det kommer de att bli ett nytt HP, IBM, Lenovo och aktieägarna kan rulla på friläge i ytterligare några år.
Nya Macbook Pro ligger framkant. Lär ta ett tag innan konkurrenterna kommer ifatt. Det går att göra innovativa lösningar och växa på en mogen marknad.
PS. Uppdatering från Windows XP/Vista/7 till Windows 8 kommer kosta några hundringar ($39) i 131 länder. Microsoft vill ge alla PC-användare ett fräscht operativsystem då man ser hotet mot PC som helhet.
Njae, jag tror faktiskt det är så som branchen säger. Folk har redan en dator och att köpa in platta istället för ny dator är nog mer lockande.
Enda anledningen att ligga i framkant i prestandarejset är väl om man spelar FPS eller delar ut datorkraft via BOINC. Annars kan man som jag lika gärna köra en fyra år gammal bloatware-windows-PC, med ett ordinärt gammalt grafikkort (600 bare metal procesorer 1,2 TFlops). Lär duga i fyra år till att läsa bloggar med. Däremot är det nog snart dags att skaffa en snabbare padda.