Gammelmedia i form av Schibsted/SvD visar återigen exempel på att ha kapitulerat i frågan om den europeiska skuldkrisen.
I helgen har “källor” sagt Der Spiegel att IMF avser att överge Grekland och inte ge landet ytterligare stöd, vilket bloggrannen Musik @ Centrifugen till skillnad mot gammelmedia skrev om redan igår. Läser man mellan raderna och följer sin intuition så blir det allt mer tydligt att Grekland kommer att offras, då det egentligen bara är politrukerna och EU-frälset i Bryssel som fortfarande hävdar att landet ska “räddas” kvar i EMU. Och inte ens orden från politrukerna låter speciellt trovärdiga, de tror inte ens på det själva längre.
Men visst, nästa stödpaket, nästa stödpaket – det blir minsann det som löser alla problem. Det har gällt de tio tidigare stödpaketen och 20+ toppmötena också. Men farsen går bara att upprepa så många gånger.
Se till att vara likvid, även om man kommer sälja in Greklands statskonkurs och utträde ur EMU som en positiv händelse, medan man förut sagt att det skulle vara något negativt.
Grekland är kanske redan överspelat, det är Spaniens accellererande skuldkris som kommer sänka hela EMU, inte Grekland.
8 kommentarer
De borde lära sig, Spanien är förlorat. I och med Rajoys tillträde har man hittat mer och mer otrevliga överraskningar i den spanska statsförvaltningen bland annat har man "hittat" 3000 offentliga företag som har skulder på 55 miljarder euro undangömda i regionerna. Till detta tillkommer de regionala skulderna, bara i år förfaller nästan 16 miljarder euro för de 17 regionerna. Hur mycket som förfaller nästa år vet jag inte men det är väl tekniskt sett ointressant: Spanien slutar betala innan jul.
"Non si paga!" som den italienska dramatikerna Dario Fo kallade sin pjäs…
Du tänker inte strategiskt Cornu. Fråga dig istället vad EU nu måste göra för att rädda sitt anseende. Svaret till den frågan är inte att EMU skrotas, svaret är ett starkare EU med gemensam finanspolitik. Underskatta aldrig politikers dröm om en enat Europa. Den tekniska plattformen för europatäckande folkomröstningar har faktiskt utvecklats dde senaste 7-10 åren så det finns nog utrymme för reformer, och sen har vi ju alltid yttre hot från "Indien", "Kina", "Ryssland" etc. Nä, detta bakslag kommer helt säkert att utnyttjas till att stärka EU, inte tvärtom. Allt är inte svart eller vitt.
Det är knappast ett utslag av "grand strategy" vi bevittnar i Spanien m fl länder kring Medelhavet. Visst, det kommer att utnyttjas av EU-koryféerna för att om möjligt ge Bryssel än mer makt, men frågan är vad EU får makten över i slutändan.. ett konkursbo?
Det finns ett mycket klart och uttalat samband mellan politik och finans med ett ihärdigt ryggkliande däremellan. Ta Monti i Italien till exempel.
Och någon strategi finns det nog inte, tror allt mindre på konspirationer och mer och mer på dagordningar.
Det är väl klart att det inte är en strategi, men det kommer (har redan börjat) att användas som en anledningen till att stärka sambandet. Och det står knappast mellan EU-icke/EU, det finns rätt många sätt att refomera det på.
Alltså, ÄR Monti regeringschef i Italien eller Goldman-Sachs europaagent? Det är faktiskt inte helt lätt att veta var han har sina viktigaste uppdragsgivare.
För övrigt fick han väl jobbet av byråkraterna i Bryssel och inte av väljarna i Italien. Tänk er att Reinfeldt får sparken av Barroso & co och.. ptja Stefan Ingves får ett telefonsamtal av Herman van Rompuy.. "du ska ha jobbet".
Men visst har EU satt de flesta demokratiska spelregler ur spel redan? Hur kliver vi av? Nähä.. har Reinfeldt skrivit fast oss för all framtid, jamen tack då mäster skräddare, adjö, adjö mäster skräddare…
redan för 15-20 år sedan hade jag en magkänsla om att något inte stämde med medelhavsländernas plötsliga enorma ekonomiska utveckling så fort dom gick med i EU och EMU det byggdes och satsades överallt och välståndet ökade explosionsartat land efter land klarade av kraven för att gå med i EMU, Och när grekland till sist klarade kraven efter en hel del kreativ bokföring, började man fundera.
Ett Grekland som jag har lite egen personlig erfarenhet om hur byråkratin och efterlevnaden för lagar och regler fungerar.
Efter att ha varit med om när en av deras myndigheter i samarbete med ett större universitet skulle testa och skriva ut intyg för elutrustning, och där första frågan blev, Jaha och vad vill ni att dom här testerna ska få för resultat? det hela var i verkligheten bara frågan om att muta och betala rätt folk under bordet och för att ytterligare visa på hur det gick till så blev vi bjudna på alla kostnader faktiska och fiktiva vi hade haft för vår vistelse, trotts att vår svenska arbetsgivare redan stod för alla kostnader bara vi skrev på ett ickeförpliktigande dokument, där vi intygade "att om vi skulle göra nya prover i framtiden i grekland så skulle vi anlita samma instution" på grund av att då kunde dom mjölka mer pengar från EU, sedan har vi tex den grekiska bilprovningen som på pappret är lika omfattande och krävande som vår svenska, jag säger bara höhöhöhö.
Instämmer i allt vad xtra-allt redan har nämnt.
Å andra sidan verkar det numera vara tyst på "utvidgningsfronten" där man fick känslan att varenda EU-politiker hade som mål att införliva Ukraina, Serbien,Albanien m.fl. toppendemokratier i Europaunionen.
Å tredje sidan är jag inte så säker längre att våra demokratier i allmänhet eller sydeuropeiska i synnerhet är mera högt stående än Albaniens, särskilt med tanke på Tompans klockrena analys om tillsättningen av Monti.