“[…] Gudrun, en sur, ***** ****** ******* som på vintern blåser från väst till öst och fäller allt i sin väg.” – anonym officer i Midvintermörker föreslår namnet Operation Gudrun. Citatet är censurerat pga eventuella känsliga läsare.
Stormen Gudrun var en katastrof på många sätt.
En av dessa katastrofer var SMHI, som hade gett stormen en varning av typ klass 1, åtminstone för fastlandet. Därmed var det inte någon extremt höjd beredskap inför stormen från exempelvis E.On (dåvarande Sydkraft – man bytte namn därefter för att sudda bort det förstörda varumärket). Sedan dess har SMHI överdrivit de flesta av sina varningar och varnat för varenda hårda bris.
Stormen Berit på Mad Max-skalan |
De överdrivna varningarna har gått så långt att jag endast med mental kraftansträngning fortfarande orkar ta åtgärder vid en varning av klass 2, medan klass 1 inte kräver några åtgärder alls.
Men helgens storm Berit, aka “Adventsstormen” som media verkar bestämt sig för att den skall kallas, fick faktiskt klass 3 i Skåne och Halland, klass 2 i Bohuslän och klass 1 i övrigt. Det ser ut som att det rent utav var korrekt klassat.
Som boende några kilometer från gränsen till Danmark Halland så blir man förstås lite orolig. Vädret följer ju inte SMHI:s gränsindelningar, men det blev bara några timmars strömavbrott innan hjältarna på Fortum ryckte ut medan det forfarande stormade och löste uppgiften. Det tål att upprepas att våra elmontörer är samhällsbärande hjältar som i ur och skur rycker ut för vår elförsörjnings skull. Sedan varierar förstås skadorna stort, men här var Fortum iaf snabba. Kan bero på att vi sitter på samma transformator som 1/3 av byn och därmed prioriteras, medan det fortfarande kryllar av avbrott på de mindre transformatorerna i socknen.
Fast för E.On/E.Offs-kunder ser det värre ut. Som mest har väl 85 000 abbonenter varit utan ström, men pga bra varningar från SMHI så har ju alla kunnat vidta preventiva åtgärder och E.Off har väl haft folk i beredskap.
Men Berit är inte någon Gudrun. Berit är inte ens någon Per. Berit ville väl, men hade inte energin att orsaka några större skador inåt land. Några enstaka träd här och där är inga större skador. För bloggrannen och survivalisten Nisse i torpet gick förstås strömmen, men Nisse lär nog knappt ha blinkat över det.
Det räcker att titta på vindhastigheten i byarna för Gudrun, Per och Berit ute till höger. Endast på Landsort och Nidingen lyckades Berit bräcka Per, men Gudrun var fortfarande starkare på samtliga väderstationer som SMHI redovisat maxvindarna för idag, undantaget Nordkoster i nordligaste Bohuslän.
Men framför allt begränsas skadorna av att det just var stormen Gudrun och Per för några år sedan. Global freaking med allt tätare extremväder fortsätter, men känslig skog fälldes av Gudrun och Per. Det krävs 3-4 decennier av relativt milda stormar innan skogen i Södras Sverige är lika känslig igen. Dessutom har elbolagen, både Fortum, Vattenfall och E.Off gjort ett rejält arbete med åtminstone elnäten. Transformatorer har flyttats ner till små bodar på marken. En del känsligare och kritiska luftledningar har grävts ner. Och man har röjt ledningsgatorna betydligt bättre. Det förhindrar dock inte lokala avbrott pga något enstaka träd, men skadorna blir iaf betydligt mindre omfattande pga det arbete elbolagen faktiskt lagt ner.
Kvar är förstås vägar, järnvägar och speciellt Telias koppartråd, då Telia konsekvent vägrar att låta sin tråd grävas ner när elbolagen gräver ner sambyggda ledningar. Telia vill att kopparn skall vara känslig.
Berit: Epic Fail
Suddig iPhone-bild |
Har gjort en snabb inventering av skogen. När det gäller det större utskiftet var det bara en kontroll från bilen, men i princip inga skador alls. Antagligen finns det några enstaka träd som gått någonstans, men inget omfattande. Hittade faktiskt en ung tall som ändå skulle röjas bort, men som nu hade självgallrat bort sig. Pga högt älgbetestryck på jaktlagets mark sparar jag ungtallarna till sk betesfri höjd och röjer alltså sent.
Nu skall jag inte förringa de enskilda skogsägare som antagligen gråter blod idag, men jag är alltså inte en av dem, och inga skogsgrannar ser heller ut att behöva ha ångest idag.
På hemskiftet finns en hårt utsatt och högt belägen tallavdelning (100m över havet, utsikt åt väst ca 1 mil) som gallrades hårt, men ganska rättvist, av stormen Per efter att grannen tagit ner 40 hektar skyddande granskog en vecka före stormen. Det tog stora delar av våren 2007 för mig att fixa till stormen Per härjningar. Förra vintern snyggade jag till och gallrade på riktigt, även om några enstaka träd var kvar att gallra. Sedan skall avdelningen få stå 15 – 20 år till på tillväxt till det blir en ordentlig pelarsal av furor.
Tack, Berit
Suddig iPhone-bild |
Här tog Berit tre träd. Ett av dem hade jag tänkt ta ner, men ärligt talat hoppats på att en storm skulle lösa det åt mig. Tallen lutade rätt kraftigt in över en fårhage (där det naturligtvis inte går får när det stormar), men skulle jag fälla den själv skulle den riva ner stängslet. Faller den som rotvälta blir stängselskadan betydligt mindre.
Sagt och gjort. Tack, Berit.
Släppte på fåren nu, så de får göra sitt jobb med talltoppen. Får väl återkomma med en bild på hur den kan se ut när de ätit färdigt.
Sedan kan man enkelt kapa den på rätt sida fårstängslet, välta upp rotstocken igen med maskin och fälla den kontrollerat utan stängselskador.
Knäckt gran
iPhone-bild |
I övrigt knäcktes en av avdelningens få granar. Det gav iaf facit att kvarvarande träd står så stabilt att de inte välter, utan knäcks. Granar kan man knäcka, att knäcka tallarna kräver lite mer, inte ens Per lyckades med mer än 3-4 knäckta tallar i avdelningen även om ett 70-tal gallringstallar gick i backen som rotvältor. Enkelt förklarat kan man se det som att om träden inte gallrats i tid blir ju rötterna för små för att hålla uppe trädet vid en storm. Som en nu gallrad avdelning som även fått växa till sig i fyra år så står den betydligt stabilare.
Tall på lut
iPhone-bild |
Slutligen gick en lite större fura och halvt välte. Kräver manuell handpåläggning. Rotstocken är spräckt så det får bli ved av den, liksom de andra två träden.
Ingen förlust, får bättre förtjänst via vedförsäljning än som leveransvirke. Ved blev också ödet för de tallar i avdelningen som jag gallrade bort förra året.
I övrigt hade locket på en kompost blåst av och locket på en drivbänk hade fläkts upp, trots två betongstenar som tyngde ner locket. Stenarna hittades några meter bort. Bra hävstång.
Däremot kanske stormen Berit kan blivit en otrevlig överraskning för en och annan fastighetsägare eller exploatör i de svenska bostadsbubblans mångmiljonlånprogram. Tänker exempelvis på mångmiljonlånprogram alldeles intill havet på Tjörn, där det nog kan blivit väldigt fuktigt om husgrunderna i går.
Överlag byggs ju mångmiljonlånprogram ofta väldigt väderutsatt, högt beläget, översvämningsrisker etc och stormar påminner direkt om varför man inte byggt på dessa platser förr. Man får ju också facit på eventuellt byggfusk och feldimensioneringar.
Det är trots allt generellt bara de sämre platserna kvar att bygga på. Vind- och väderskyddade södersluttningar är idag en bristvara.
Sammanfattningsvis verkar det som att media överdriver, åtminstone från min synvinkel, belägen högst upp på ett berg 100m över havet och med milsvid utsikt mot väster. Samtidigt är det bra att media slår på stort. Är man stormförberedd så klarar man även andra samhällsstörningar. Kanske kan överdrifterna få fler att inse att det faktiskt går att ta åtgärder för att begränsa effekterna av dåligt väder? Har man en verksamhet som kritiskt är beroende av ström så bör man ha reservaggregat. Är man djurhållare så är det rent av lagstadgat att man skall ha det i den omfattning som behövs för att djuren inte skall bli lidande. Något som dock inte gäller människor på exempelvis äldreboenden som gärna får sitta i kylan och mörkret och frysa om man skall följa lagen.
10 kommentarer
Väntar på det inlägg runt strömförsörjning på landet som du utlovade för några månader sen – gärna med exempel och praktiska tips tack 🙂
Du menar inte detta: http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/stromforsorjning-vid-elavbrott.html
Stormen som rufsade till södra delen av Sverige hette inte Berit utan Yoda. Namngivningen görs av Deutscher Wetterdienst och det är det namnet som används internationellt. Gudrun hette Erwin med den terminologin.
Snart kommer skogsägarna med sina krav på mer skattepengar som ersättning för oförsäkrad skog.
Skandal hur mycket de fick efter Gudrun, men det är klart, den som skriker högt får ofta höga belopp.
Kan du inte skriva lite om det här med lövträd kontra barrträd. Om jag har förstått saken korrekt så skulle skogen bli betydligt mycket mer robust mot stormar om man lade in korridorer av lövträd för att skydda barrträden. Men det finns tydligen regler som gör att man inte får göra på det sättet.
Typ, ja.
Fast tvärt om. Eftersom lövträd inte skyddar så blir barrträden mer motståndskraftiga.
Överlag klarar sig blandskog mkt bättre och lövskog ännu bättre. Utom om det blir sommarstormar…
Tack för reportage. Förresten behöver du inte ursäkta med "iphonebild/suddig iphonebild". De tjänar sitt syfte bra, det är helt OK kvalitet, särskilt när de förminskats så pass. Trevligt och ambitiöst med bilder, det ger bloggen mervärde.
Rent spontant efter en tur i markerna och lite bilkörning i området någon mil SV om Cornus gård så är mitt intryck att det gått färhållandevis stor andel löv i denna blåst. Tycker också att det kändes som om andelen knäckta träd var högre än andelen rotvältor. Resultatet av stormen känns, utifrån det jag sett, inte värd att nämnas i samma text som gudrun å per.
Men det är bara mitt spontana intryck. Givetivs med 2 år inventeringsarbete på myndighets uppdrag efter Gudrun å Per som referens.
En annan sak. Vid Gudrun och Per var det utifrån mina observationer den igenplanterade inägomarken som drabbades hårdast. Den där träden var brådvuxna och hade ett oproportionerligt litet rotsystem. Det kunde gå knivskarpa gränser mellan gammal inägomark och utmark som planterats igen vid samma tillfälle. Inägomarken var ett plockepinn medan träden på utmarken stod.
Ergo: den idag pågående igenplanteringen (ca 10.000 ha/år sedan 1950) av jordbruksmark är ett högriskspel.
Berit kan aldrig bli Gudrun!!!!!!