Många slår sig för bröstet över värdet på stigande tillgångar, och tycker t ex att de är rika för att deras grannes bostad såldes för ett högt belopp. Samtidigt är man ju bara rik om man säljer, och dessutom har ju inte köpkraften på bostadsmarknaden ökat eftersom allting stigit motsvarande i pris.
Det fungerar på likartat sätt på börsen. Det pratas om nominella (=siffermässiga) börsrekord, men då tar man inte hänsyn till inflationen och de underliggande kostnadsökningar den medför. Under den tyska hyperinflationen på 1920-talet kunde man tjäna miljarder i procent på börsen, men i reala termer så föll värdet och det var bara de nominella siffrorna som såg ut att stiga.
Vad som är relevant är att titta på inflationsjusterad avkastning.
Nu menar de flesta KPI när man talar om inflation, och även om det är fel och KPI bara är ett lättmanipulerat symptom så låter vi det vara så länge.
New York Times har en extremt intressant graf över amerikansk inflationsjusterad avkastning på börsen år 1920 – 2010, som visar att floskeln “sitt still i båten” och “börsen stiger alltid” är just en floskel. Åtminstone när det gäller det amerikanska indexet S&P-500.
Snittavkastningen för 20 år är 4.1%, justerat för inflationen, och det är bara i perioder som man verkligen besegrat inflationen.
Perioder som var bra att investera på börsen var 1920-talet, 1950- och 1960-talet samt 1980- och 1990-talet. Tyvärr lever många kvar i drömmarna om perioden 1980-2000 och tron att den på något sätt var normal. Istället är perioder med inflationsjusterat dålig avkastning faktiskt dominerande. Ca 1930-1950 och 1970-1990 samt 2000-2010 var dåliga perioder att ligga inne på börsen.
De bästa 20 åren att ligga på börsen var efterkrigstiden 1948-1968 med en real snittavkastning på +8.4% om året. Näst bästa perioden var 1979-1999 med en real snittavkastning på +8.2%. Sämsta perioden var 1961-1981 med ett realt snitt på -2.1% om året.
För riktigt bra inflationsjusterad avkastning skulle man sällan ligga inne i börsen längre än 10 år, och aldrig mer än 20 år.
Börsen stiger alltså ingalunda alltid på lång sikt. Går man in fel kan man långsiktigt se fram emot negativ real avkastning, samtidigt som man får betala fondavgifter eller mäklarcourtage och andra avgifter. Eller schablonskatt på kapitalförsäkringar etc.
Det finns väldigt många likheter mellan nuvarande period och 1970-talet.
Men under det fossildrivna tillväxtårhundrandet vi just upplevt har det varit lönsamt att ligga långsiktig i aktier. Oavsett när man investerade i börsen så hamnade man på inflationsjusterat plus efter 70 år. Men det är nog inte vad folk väntar sig när de sitter stilla i båten. En riktigt lång resa…
Och med peak oil, peak gas och peak coal de kommande åren så upphör den fossildrivna tillväxtparantesen. Då kan nog de flesta se fram emot att aldrig någonsin hamna på inflationsjusterat plus på sina börsinvesteringar under sin livstid.
Tipstack till Patrick.
21 kommentarer
Vad ska man investera i de närmaste åren? Kommer guld/silver fortsättningsvis vara bra? Vad händer med dessa om en ny kris bryter ut? Eller ska man ha pengar på ett sparkonto? Men dem äter väl också inflationen upp?
Det känns väldigt osäkert nu.
Det är ju också på den nominella förändringen som skatt beräknas, så i praktiken borde det ju vara ännu sämre än vad NYTs graf ger vid handen.
Låter lite surt Cornu…Själv jobbat med börsen på heltid nu i fyra år (inte anställd…)och visst var -08 ett sk-tår men nog är börsen överlägsen guld o silver om man jobbar med fundamental analys och struntar i TA/ Stig-Olof
Men du, mister Korn, KPI är ju bara relevant om man har tänkt köpa precis alla de saker som ligger till grund för KPI-beräkningarna. Man kanske har tänkt köpa något specifikt för aktierna man säljer, kanske mark? Kanske guld? Hur som helst så är chansen liten att det man tänker köpa har stigit lika lite i pris som KPI. Jämför alltså inte börsen med KPI, utan med priset på exempelvis mark eller guld.
/Guldkalle
Ja, frågan är ju vad tusan man skall göra med sina surt förvärvade slantar. Bankkontot är ju inte heller ett alternativ i inflationstider. Reala tillgångar blir ju i alla fall inte värdelösa, men kan naturligtvis råka befinna sig i en bubbla när man köper.
Kanske lika bra att spendera slantarna medan man fortfarande kan köpa något för dem 😉
/Tommy
Intressant diagram. Men det är ju efter skatt som man i snitt får ca 4% över inflationen som 20 årig median avkastning.
Investeringar är ju ett sätt att förvara pengar tills man behöver dem.
Att köpa tomater är inget alternativ som du förstår!/Oppti
Väst har importerat deflation från slav Kina nu i 10 år, men det finns ju alltid två sidor av myntet, de bra sidorna har vi redan fått uppleva, billigare elektronik och outsourcing.
Nu kommer det dåliga ikapp, dyrare råvaror då konkurensen ökar om dem i takt med att Kinas folk får mer pengar, även jobben i väst saknas, miljontals i varje land går nu utan vettig försörjning år ut och år in.
Globaliseringens baksida är här nu. Undrar när kvartalsekonomerna inser att deras dagar är räknade? Troligen när de själva rationaliseras bort och hamnar i en ams åtgärd med framtiden utstakad som uthyrd låglöneslav hos rekryteringsbolagen.
Vi har bytt egen produktion mot en kortsiktig kostnadsminskning, vi har bytt hög produktivitet till låg i genomsnitt av folket och vi har bytt producerade export mot intern servicesektor.
När Kinas valuta en dag släpper dollarpeggen då ska vi få se på inflation 🙂
Senast tappade vi 70 000 exportindustrijobb mot 20 000 rut städjobb. Den kalkylen verkar dock inte skrämma kvartalsekonomerna i detta kloka land.
Vad diagrammet visar är att hög inflation överför pengar från dem som har överskott till dem som lever ur hand i mun.
Från investerare till dem som konsumerar för alla pengar.
Men det är de som investerar som behåller handlingsförmågan!/Oppti
Och ändå finns det ju faktiskt lite tillverkning och gruvdrift m.m. kvar i Sverige, alltså verksamheter som genererar verklig tillväxt och riktiga arbeten, men de sysselsätter väl bara några få procent av befolkningen. De allra flesta tillhör tjänstesektorn som inte producerar någonting, bara förbrukar.
/Guldkalle
KPI, rensat eller ej, må ha sina begränsningar, men det är iallafall bättre än penningmängd som du använde för några veckor sedan (som är en av flera bidragande orsaker snarare än definition).
Offtopic: Intressant 14:30 smackdown för guld och silver idag! Gårdagens var lite mesig men idag tas det i lite mer! Spännande även om det är aningens förutsägbart…
Ja idag kan man verkligen tala om 14:30-effekt på ädelmetallerna. Tänk att de fortfarande har krut kvar trots att silverbristen blir alltmer påtaglig.
/Guldkalle
Har haft guld och silver de senaste 10 åren, vilken kanonaffär….
Köper fn lite mer av denna fysiska vara.
/Kurt
Den svenska börsen har haft en real årlig avkastning på 7 % de senaste 100 åren.
/Starvid
när "peak oil, peak gas och peak coal" så småningom inträffar då är det inte inflation vi får se, då är det något helt annat…
Go for it Kurt!
La just märke till att av USD, AUD och CAD är nu USD billigast, och att pundet om någon vecka kan vara under 10 SEK.
Att EUR är under 9 SEK kanske all redan sett?
Lär nog snart tas upp av våra exportföretag och bli en snackis även i gammelmedia, eller förträngs alla negativa nyheter?
Starvid, sedan 1901 har man fått en real avkastning om 3.5% till årsskiftet 2010. Sitter just och konstruerar motsvarande graf.
Tror int på't. Många tomträttsavtal från 40-talet slutade gälla vid årsskiftet 10/11. Hyror som förra året låg på 200 kronor höjs nu till cirka 35-40 000 kronor. Det visar på inflationen vi har haft sedan 40-talet, när avtalen skrevs. Inte en chans att börsen har stigit 3,5 procent per år i förhållande till tomträtterna.
De flesta svenskar fattar inte att vi har en enorm inflation, men samhället mäter endast KPI ett väldigt dåligt sätt att mäta inflation.
Elpriserna ökar, livsmedel ökar, fossila energipriser ökar, skatter ökar mm mm
Hade vi så låg inflation som riksbanken påstår skulle många fler vara rika i detta land.
Inflation är en dold skatt och den drabbar alla medborgare och den överför förmögenhet till de som sitter i toppen av pyramiden.
Inflation är ohederligt, förkastligt och borde förbjudas!
Cornu, jag har nyligen räknat på det det där, har en excelfil som ligger och skräpar någonstans. Tills dess får du hålla till godo med några referenser:
6,3 %, 1918-2008: http://hcm.handelsbanken.se/Global/Broschyrer/Historisk_avkastning_riskhantering_o_placeringsstrategier.pdf
7 %, 1900-talet: http://www.riksbank.se/templates/speech.aspx?id=5909
Lite fler referenser: http://skillingbanco.blogspot.com/2007/10/genomsnittlig-avkastning-p-brsen.html
/Starvid