862
I dagens Metro, som endast finns att läsa som hel PDF på nätet, framgår det att råttorna nu överger skeppet Bostadsbubblan. Bostadsbubblans råttor är förstås banktjänstemännen som lånar ut pengarna till Svarte Petter.
Metro har talat med flera banktjänstemän som nu har sålt sina bostadsrätter och flyttat ut till förorter där de hyr bostad i väntan på kraschen. En av råttorna säger följande:
“– Jag sålde precis nu för att inte förlora mina pengar.De här prisnivåerna kan inte hålla i sig mycket längre, och jag har flera kollegor som gör likadant som jag.”
Artikeln hittas på sidan två i Metro Stockholm.
Tillägg: Även Realtid.se refererar till bland annat Metroartikeln såväl som Schulmans Generation Lost och citerar även undertecknad.
57 kommentarer
Cornu,du känns desperat!Sedan när begrep banktjänstemän någonting?
Råttor som lämnar ett sjunkande skepp klarar sig inte undan med livet i behåll.
/Guldkalle
Råttor som simmar i land medan havet är någorlunda lugnt har bättre överlevnadschanser än de som stannar kvar till skeppet våldsamt går under i stormen. Eller för den delen de som lämnar skeppet medan det ännu är i hamn.
ja står det i tidningen måste det ju vara så
Du fortsätter att rapportera om bostadsbubblan och det är alltid intressant att läsa, även om jag föredrar siffror före skvaller.
Det som faktiskt talar emot bostadsbubblan är att jag de senaste veckorna hört om den i nyhetssändningar både genom SVT och SR. Det står på Text-TV både på SVT och i TV4 och även de reklamfinansierade blaskorna har det både som vanliga artiklar och på skribentplats (t.o.m. Alex Schulman!). Bloggar tar upp det, och inte bara fenomenala bloggar som din egen. Även en del Facebookinlägg bland "vanligt" folk i vänkretsen (inte hugade ekonomer som en annan) nämner att de står utanför i väntan på en krasch.
Om alla verkligen förstått att det är en bubbla, är det då en bubbla? Självklart kan det brista rejält om EU-krisen förvärras eller om bankerna går på ett nytt bakslag, men i stort tror jag inte det är så allvarligt som det var för ett par månader sedan. Tyvärr…
Tror du kommer sitta och njuta när priserna går ner,och tänka vad var det jag sa…då mår jag bra du tjaffsar för mycket ditt nöt.
Tack Cornucopia för en exceptionell, rolig och läsvärd blogg!
Vilka är det som kommer tjäna när denna bubbla spruckit? De som har möjlighet att betala allt kontakt?
Eller kan man räkna med att göra klipp som boende i en hyresrätt i förorten? kunna köpa en bostadsrätt centralt i stockholm till ett rimligare pris jämfört med dagens?!
Prof Woland;
Jo, helt rätt! När det sedan är tryckt i den allmänt ansedda publikationen Metro, så måste man ju bara böja sig för fakta.
För den gratisblaskan sorteras väl inte in under benämningen gammelmedia väl?
Helt plötsligt tror nästan alla att det är en bubbla. Då är det nog några år kvar!
När tillräckligt många började kalla IT-bubblan för en bubbla så sprack den…
Daniel, det finns inga vinnare. Det är det tragiska. Att "köpa billigt" är bara bra under förutsättning att priserna skall nå bubbelnivåer igen, och det behöver inte ske under vår livstid.
I slutändan är vi alla förlorare, de som förlorar pengar och blir skuldsatta för livet, bankernas aktieägare när bankerna kraschar, och alla skattebetalare som sedan skall finansiera det hela. Det bästa för alla är därför att bubblan spricker så snart som möjligt. Ju större bubbla, desto större skada.
Så det finns inga vinnare, säger du? Då glömmer du allt Guldkalle.
Själv spekulerar du förstås i att bankernas aktier och en massa annat ska falla lagom till att kraschen kommer.
/Guldkalle
"Att "köpa billigt" är bara bra under förutsättning att priserna skall nå bubbelnivåer igen, och det behöver inte ske under vår livstid." Är knappast sant, att köpa "billigt" (jämfört med att köpa idag) gör dig såklart till en vinnare. Du får en lägre kostnad för ditt boende. Men visst om priset blir ännu billigare blir du relativt sett en förlorare….
Detta var en exeptionellt bra bloggpost må jag säga 🙂
//Victor
Man behöver inte överdriva det här med att bostadsmarknaden är en bubbla. Det blir löjligt. Kan inte alla ekonomiprofessorswannabees skaffa sig en riktig hobby istället. Ni vet garanterat inte bättre än Hans Lind, Stellan m fl.
15:13 Ah, ironi. Eftersom Hans Lind och Stellan har haft fel än så länge så skall man lyssna på dem när de ändrar åsikt?
Säger själv inte att bubblan spruckit än, men spricka det kommer den, och det finns tendenser på avmattning i priserna just nu. Det kan dock vara tillfälligt.
Ja Hans Lind är ju känd för att ha haft rätt tidigare….
Så länge folk har arbete blir det bara "pyspunka"
när räntorna stiger.Om arbetslösheten däremot skulle börja öka annu mera blir det nog en fastighetskrasch.
NISSE
Definitionen på en bubbla är väl att folk köper för att sälja när priset har blivit ännu högre.
Och frågan är då om det är vanligt när det gäller bostäder. Hittills är det nog ganska få som köper på sig många bostäder för att sälja av när priserna stiger.
Istället finns det en stor komponent av höga priser pga litet utbud och stor efterfrågan. Bostadsbyggandet har ju gått ner, samtidigt som folk flyttar till storstäderna som de inte har gjort på många år.
Och är det i så fall en bubbla?
Ja, kanske om flyttströmmarna börjar gå åt andra hållet. Och finns det något tecken på det?
Jan W, jag menar att du har fel i din definition av bubbla. Bubbla har inget direkt med att göra att folk köper i spekulation, även om det skulle kunna vara en faktor.
Frågan är mer komplex än litet utbud och stor efterfrågan. I alla fall som jag ser det. En viktig faktor är förväntan om högre priser framöver. Om jag som köpare känner att priserna bara stiger måste jag passa på att köpa nu och är inte så känslig för priset. Men vad händer om köparna börjar ta till sig stigande räntor, bolånetak, amorteringskrav, sänkta ränteavdrag och börjar tror på stagnerade eller minskande priser? Man blir försiktig och väntar med köpet och efterfrågan minskar – priserna sjunker; och börjar dessutom säljare på lite kalla fötter får vi ett ökat utbud.
… och nu ær du næmnd i skitblaskan realtid som refererar dig som refererar metro. 🙂
http://realtid.se/ArticlePages/201012/07/20101207145925_Realtid799/20101207145925_Realtid799.dbp.asp
Jan Wiklund, måhända att folk inte köper för att sälja när priser har gått upp. Men genom att finansiera såväl konsumtion som renoveringar av bostad (dvs normalt slitage) med lån så räknar de implicit med att priserna går upp. Om priserna skulle stå still skulle man behöva spara/amortera för att kunna ha råd med sitt boende, inga tecken på att endera händer i dagsläget.
Sen har du en poäng i att bostadsbrist driver priserna. Man ska dock komma ihåg att det inte byggs mer för att priserna blir högre, de "extra" vinsterna tillfaller markägare och byggare som kan bygga för 20-25K/kvm kan alltså bygga lönsamt om priserna skulle vara hälften av vad de är idag – men markägarna skulle få mindre betalt. Problemet är istället vid bostadsbrist att folk budar tills de inte har råd längre för att kunna få tag i en bostad (som det är brist på), därför sätts priset högre och högre. Höjs räntor, amorteringskrav etc så kommer de fortsätta göra samma sak, och bostäder kommer fortfarande tillfalla de med goda inkomster, men kalkylen kommer sätta stopp vid ett lägre pris.
En normal "yield" för hyresfastigheter (över tid) är 7%. Jag betalar knappt 15K/mån för en nybyggd 4:a på Kungsholmen med 100kvm boyta. Med en yield på 7% ska den vara värd 15K/7%*12=2,5Mkr. Folk tjafsar om att hyresregleringen stör jämförelsemåtten som The Economist med flera presenterar (Pris/hyra), men faktum är att även dessa "dyra" lägenheter (jag fick en med ett par års kötid) ger samma resultat. Motsvarande 4:a i huset intill som är brf kostar 4,5Mkr utgångspris.
Själv bor jag i en obelånad central etta, köpt med ärvda pengar som blev tillgängliga när en äldre släkting avled och dess villa såldes.
Så då är ju frågan vad man ska göra. Sälja och hyra i stället? Då kan man sen efter kraschen köpa tillbaka en liknande bostad och få några hundra tusen över. Men jag trivs väldigt bra där jag bor, och betalar bara 1500 kronor i månaden.
Så jag bor nog kvar. Kanske jag säljer när kraschen är som djupast och använder pengarna som en grundplåt till en mycket större bostad, om det passar mig just då. Då får man en ordentligt hävstång när priserna börjar klättra upp igen.
Gustav, åja, Realtid.se är faktiskt underskattat. De har flera riktigt duktiga journalister knutna till sig, ex Per Agerman. Att formatet och artiklarna stör en del beror på att de liksom den här bloggen enbart finns online, och alltså både kan producera fler artiklar och med mer varierande kvalitet än en tidning som trycks på döda träd som måste sovra och ha stenhård kvalitetsgranskning på allt. Realtid är en frisk fläkt, som kompletterar med en del insideskvaller från finansvärlden. Det finns en nisch som Realtid.se fyller som vare sig VA, AFV, E24 eller DI fyller.
Fast jag saknar FT. Synd att den lades ner. Och Dolly, eller vad den hette.
Jag kan ju tillägga att föreningen är skuldfri och fastigheten nyrenoverad, så till den milda grad att vi fick en hyresfri månad förrförra året.
/Anonym 16:23
16:23 är du obelånad och du bor i en bra förening med låga skulder och låga investeringar framöver, så finns det ingen anledning att sälja. Blir bara en massa jobb. Se det som att du köpt funktionen "bostad". Oavsett vad som händer med priset så kan du byta till motsvarande funktion, då din bostad kommer utvecklas ungefär som alla andra bostäder i pris.
Det är ju rent av positivt för din del om priset rasar. För om du byter nuvarande bostad med vinst blir du skyldig en massa skatt. Rasar priset så kan du byta utan att staten vill göra anspråk på X procent av din bostad i skatt. Du får rent av ett skatteavdrag på kapitalförlust…
Har själv köpt funktionen "lagom liten gård" kontant, och bryr mig inte om priset rasar. Kan alltid byta mot motsvarande om man absolut skulle behöva flytta.
Det väsentliga är bara att inte köpa bostad kontant för pengar man behöver till annat.
Priser går upp och ner. Vad är nytt? Att priserna på bostäder sjunker är dåligt för de som vill sälja en bostad, men bra för de som vill köpa. Precis som med alla andra varor och tjänster. Om inte de som köper och säljer bostäder ska sätta priserna, vem ska då göra det? Lars Ohly?
Välkommen till västvärlden.
Ropar man att det är en bubbla och att den kommer att spricka -så har man gjort en insats för att förhindra det. Bra gjort!
Vill man tvunget få rätt så skall man ivrigt förespråka i media att det inte är en bubbla, men samtidigt tyst agera som det vore en bubbla.
Svårt läge för den som vill få rätt./Oppti
Sorry om det här blir lite OT men..
Jag efterlyser ett insiktsfullt inlägg med vilka konsekvenser detta förväntade prisfall får för vanliga börsbolag. Eller vilka som ev drabbas. Påverkar kanske inte HM så mycket etc men de som är beroende av svensk köpkraft?
Sen skulle det också vara intressant om du kunde skriva mer om Peak Oils inverkan på specifika företag. Tex en analys av Nokia, Axfood mm hur det går när transporterna blir dyrare, eller har de säkra alternativ att tillgå?
"Experterna" i Metro hänvisar till bostadsbristen som en anledning till att bostadspriserna inte skulle gå ner nämnvärt. Jag har många gånger frågat mig vad denna bostadsbriset består av och var den finns? Det går inte att bygga mer innanför tullarna och priserna på de bostäder som är till salu är höga men det är ju inte brist, bara dyrt. Men utanför Stockholms kommun och ute i landet är det ju heller ingen bostadsbrist att tala om. Inom vissa segment och geografiska områden kan det vara viss brist såsom små och billiga ettor i närheten av högskolor, men det är knappast skäl att påstå att vi har allmän bostadsbrist i Sverige.
Kan någon förklara hur de menar när de talar om bostadsbrist?
/Marcus
Antag följande villkor: 15% kontantinsats, minskat ränteavdrag till 20% och en amorteringstid på bottenlånet på 50 år och en boränta på 4,5%. En 3a på Södermalm kring 75kvm säljs idag för cirka 4MSEK.
För att prisnivån ska vara densamma ska man alltså slanta (eller ta blancolån på) 600 000 kronor, och sen ha en initial räntekostnad på 10 200 kronor (avtar förstås med tiden då givet oförändrad ränta), en amortering på cirka 5 600 kronor i månaden, samt en avgift på cirka 3 500. Då har jag inte räknat med ränta på blancolån utan antagit att 600 000 finns cash sen en tidigare försäljning. Blir ändå nästan exakt 20 000 i månaden. Allt detta är förstås antaganden, men att amorteringskrav återinförs och ränteavdragen trappas ner är väl ganska sannolikt skulle jag säga. Sen kan ju förstås räntan stanna klart lägre, men också höjas rätt mycket mer också vid en chock på kreditmarknaden.
Summa summarum. Priserna idag drivs av att kreti och pleti får (har fått) låna i stort sett obegränsat, och utan krav på återbetalning. De dagarna är slut.
Oj vad aggressiva vissa är här i tråden, kan det vara högt belånade spekulanter i bostadspyramiden? 🙂
Det få svenskar idag förstår är hur ekonomi fungerar, det måste finnas förlorare för att det ska uppstå vinnare. Den sjuka idén om att alla kan vara vinnare samtidigt är lite skrämmande. Mentaliteten bland svensson är skrämmande.
Eget ansvar har ju avskaffats i socialistiska Sverige, nu har vi drivor av folk som tror att samhället på något sätt ska fixa deras överskuldsättning.
Den stora tråkiga nyheten för dessa är att de får stå vid sin egen skuld, de har signerat sitt egna namn frivilligt vid skuldsedeln.
Säg att 2 miljoner svenskar blir skuldsatta i nästa bubbla, det är en rejäl grupp av folket som kommer få leva på socnorm och känna en enorm islka och bitterhet.
Men vi som förstod kommer nog inte ens säga till dessa, vad var det vi sa..
@Marcus,
I Stockholm är det bostadsbrist (vilket bloggägaren verkar ha svårt att förstå). Att få ett hyrsekontrakt även i en ytterförort kräver flera års kötid. Folk som annars skulle bo i hyresrätt tvingas köpa istället. Hade vi haft marknadshyror istället hade det aldrig skett.
/Johan
Man kan ju vända på problemet och säga att vi har en överetablering i vissa städer i Sverige. Det finns ju orter där man tvingas riva hyreshus för att ingen vill flytta in och på de flesta mellanstora och mindre orter finns det oftast ett tillräckligt bra utbud av bostäder för alla smaker. Totalt sett inom landet har vi knappast brist på bostäder, snarare tvärtom.
/Marcus
Du kära Cornu, du har fått "bostadsbubbla" på hjärnan. Som du vet så styrs priserna på brf-lägenheter av tillgång och efterfrågan. Efterfrågan beror mycket på människors förväntningar på sin förväntade disponibla inkomst och ränteläget. Du är alldeles för pessimistisk över Sveriges möjligheter att klara sysselsättning och inkomstutveckling. Om euro-samarbetet spricker så kommer norra Europa att bilda sin egen valutaunion och vi kommer att få se en strålande utveckling här. Så mitt råd är, lyssna inte på domedagsprofeterna utan köp din lägenhet. Den som äger reala värden har alltid i det långs loppet varit vinnare
Anonym 20:06
Visst styrs priserna av tillgång och efterfrågan, men på kapital eftersom få köper kontant.
Kom ihåg att det är kreditexpansionen som driver priserna och inte tvärtom. Det är lätt att blanda ihop orsak och verkan.
Att våra styrande tillåter amorteringsfria lån är helt ofattbart. Ska bli intressant att se prisutvecklingen när amorteringskravet kommer.
70-talisten: "Vadå betala tillbaka lånet? Det här är mina pengar, ga fn i dom! Vet du hur lång tid det tar att amortera av 3 miljoner? Typ jättelänge!"
/Fredrik
@Anonym 20:06
Du menar tillgång och efterfrågan på billiga krediter? Ja, den sagan är ju snart slut…
Räkna själv skall du se eller kolla in Anonym 18:58.
Ang bostadsbrist, kan man tänka sig åka pendeln 20 minuter så kan du få en hyreslägenhet nästa månad!
/PL
@Fredrik 20:40
Ursäkta Ekot…hehe.
/PL
Där kom domedagsprofetandet igen.
Citerar dagens tidigare inlägg:
"Anser medelklassen att fallande bostadspriser eller börskrasch är en domedag så är de bortskämda. Eller extremt överbelånade."
http://cornucopia.cornubot.se/2010/12/bortskamd-mellanklass-vet-inte-vad.html
Som sagt innan:
"Krasch" blir det inte i rådande ekonomiska läge, utan så fall i nästa lågkonjuktur (lågkonjukturer brukar i sig inledas av ngn traordinär händelse iof).
Däremot kan ett prisfall inträffa innan. Och jag tror fortfarande på att det fallet kommer följa ränteuppgången…
Om sedan politiska åtgärder förstärker detta så kanske fallet blir lite större, de politiska aktörerna får nog känna sig för lite dock så dom inte introducerar en värre situation än den dom skall stävja.
För dom som håller på att titta på bostad, eller ny bostad idag är det förstås lite oroligt – man kan ju inte köpa en 2a i Stockholm tex, för under 1.5 – 2 miljoner – även om man själv tycker den borde kosta max det…
Så där är väl rådet att se till att ha marginaler, köp en lägenhet längre ut, eller vänta med bostadsbyte tills du har sparat ihop mer kontantinsats.
Är man redan inne på marknaden så säljer man ju i samma läge som man köper i )även om man vid uppbyte kan göra en ngt bättre affär om priserna inte gått upp så mkt). Är man inte inne så kanske man kan ställa sig i en hyreskö, hyra en lgh längre ut, eller köpa en lgh längre ut som ger lite mer marginaler i plånboken både räntekostnadsmässigt och kontantinsatsmässigt…
/K
Jag blir förvånad över alla inlägg som antingen 1. avfärdar bostadsbubblan eller
2. inser att det finns en bubbla men kan inte se det negativa med det.
I sig är det inget problem med att bostadspriser varierar. Folk måste bo någonstans så i det avseendet delar jag Cornus syn på "funktionen boende". Problemet, som jag ser det, är att många finansierar sin konsumtion (resa, bil, platt-tv) genom att belåna sin bostad via det ökade "låneutrymmet" som bubblan skapat. Detta fungerar bra så länge bubblan är intakt men när bubblan spricker kommer många att stå med lån som inte är täckta med en reell tillgång (man kan inte pantsätta fjolårets utlandsresa).
Skuld utan reell tillgång som säkerhet är ett problem. Det behöver man inte vara stjärnfysiker till att förstå – det räcker med att bo utanför Stockholms innerstad.
Det negativa har helt förblindat många. Bostadsbubbla skriker bara de som står och trycker i portgången och fegar. Den avgörande faktorn för hur bostadspriserna kommer att utveckla sig är hur ränteutvecklingen blir och hur inkomst- och sysselsättning kommer att utveckla sig. Om räntan sticker iväg så beror det i hög grad på att inflationen sticker och inflation har alltid varit gynnsamt för de som äger reala värden. Om inkomstutveckling och sysselsättning är det svårare att sia. Men den som tänker djärvt kan skönja ett valutasamarbete i norra Europa och som kan innebära ett lyft för oss. Vi ska inte kasta om handduken och ge upp
Jag vill haka på mina tidigare positiva inlägg om köp av bostadsrättslägenhet.
Den som står i begrepp att köpa en lägenhet idag ska göra det. På lång sikt är det alltid fördelaktigt att äga reala tillgångar.
Det man bör se upp med att man klarar en räntehöjning de närmaste åren . När räntan sticker iväg snabbt så bör man ha reserver så att man klarar ett á två år med dessa höjda räntor. I samband med dessa räntehöjningar kan det ske en viss sättning av priserna på marknaden men det gör inte så mycket så länge man bor kvar. Efter denna nedgångsfas ( dvs. ingen bostadsbubbla eller bostadskrasch) kommer värdet på bostadsrätten att skjuta fart och följa med den stigande inflation (som har gett upphov till de högre räntorna). De stigande lägenhetsvärdena kan sedan utnyttjas ( om man behöver )för att belåna och betala de högre räntorna på längre sikt.
Min uppfattning är att de gånger man riskerar bostadsbubblor är när sysselsättning och läneutveckling börjar svaja. Det finns idag inga tecken på att detta ska hända.
Det som är riktigt tragiskt är att folk inte enns vet vad en bubbla är.. Hamnade i diskution med en 50åring idag om.. Ekonomi.. Vart det väll.. Påtalade bolånebubblan men fick bara en tom blick tillbaka, efter lite pedagogiska exempel (genom att fråga om han skulle ha råd att betala 15mille för sin villa någon mil utanför stan) så gick han i alla fall med på att priserna inte kan gå upp för evigt. Att få honom att saker som amorteringskrav etc. faktiskt kan ske och faktiskt diskuteras vägrade han gå med på med argumentet "dom skulle aldrig våga". På frågan om hur han hade finansierat sitt eget hus så sa han att han betalat vad banken sa till honom att betala och inte ett öre mer.
Till hans försvar får man väll säga att han inte lånat upp på huset eftersom han inte ansåg att man skulle belåna en sak som huset för bekosta konsumtion som såväl renovering som bilköp är.
Så hårda regler på bankerna samt indokrinering i skolan fick en helt annan status i mina ögon.
Andelen ensamhushåll är också en variabel vi inte får glömma. Har ingen färsk eller officiell statistik men läste att andelen var 58% år 2006. Folk bor själva för att vi haft råd att bo själva. Vid höjda priser och påtvingade försäljningar skulle också folk flytta ihop i större grad. Någon (cornu?) som sitter på färsk statistik får gärna skriva om detta och utveckla resonemanget. /kvast
När man diskuterar BR priser i storstäder så bör ta med det faktum att Alliansen fick förnyat förtroende i valet. Stärkta av detta kommer de med iallafall viss sannolikhet att införa marknadshyror. Detta påverkar naturligtvis inte hyrorna i Bengtsfors men dock i Stockholms innerstad och närförorter.
Konsekvenserna blir givetvis:
1. Man kan välja att hyra istället för att köpa en bostad där.
2. Ännu mer gentrifiering, enkelt uttryckt fattiga ut, rika in.
(Undrar hur många tårar som kommer att fällas från borgerligt håll över de som tvingas flytta från sina hem pga höjda hyror, Jfr krokodiltårarna över änkan-på-lidingö-som-tvingas-flytta-pga-bolsjevikenas-fastighetsskatt =89kr/mån höjning med begränsningsregel http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7161689.ab
3. En förmögenhetsöverföring av episka mått till de fastighetsägare som har attraktiva fastigheter pga de höjda hyrorna.
Frågan är hur detta påverkar BR marknaden? Eftersom hyreslägenhet nu blir ett alternativ så borde priserna gå ner. Å andra sidan så driver ju den nuvarande möjligheten att få en hyresrätt (de som borgarna i Sthlm ännu inte hunnit ombilda till BR) till lägre kostnad ner priserna på bostadsrätter och därmed skulle BR priserna gå upp?
//Håkan
@Håkan,
Studier visar att områden i Stockholms innerstad med hög andel hyresrätter är mer segregerade vad beträffar inkomst än de delar med hög andel BR. Detsamma gäller segregation gällande ursprung. Det är exempelvis enklare för en invandrare att jobba sig till ett kapital och köpa en BR än att ha varit förutseende nog att ställa sig i bostadskö 20 år tidigare…
Det här med bostadsmarknaden är nog bra att dela upp i storstäder /tätorter samt lite mer "billigare" ställen som mindre orter och landsbygd.
Nu vill jag påpeka att Cornu, liksom många av er har rätt i mångt som jag kan se det.
För Stockholm är jag benägen att hålla med dem som påstår att det är en bostadsbrist, men med reservationen att det beror helt enkelt på att en hel del folk (såsom jag skall erkännas) helt enkelt inte har tillräckligt mycket pengar för att köpa BR eller hyra dyrt.
Bara den saken att olika generationer har haft olika ekonomist utveckling bör signalera om att priser kan inte stiga för evigt, liksom att tillväxten kan vara oändligt i en ändlig värld. Ni som agiterar för reala tillgångars exceptionella värde över tid, kom ihåg att vår ekonomis ramar begränsas av våra naturresurser och hur mycket folk det finns. Punkt. Det finns liksom inga mer möjligheter att växa utöver det.
Sen till själva bostadsbubblan.
Är det en bubbla då? Jag är själv benägen att starkt misstänka det. Skälen är flera.
1. Skuldernas storlek i förhållande till inkomster.
2. Ökning av skulder för konsumtion (se på USA och andra historiska krascher).
3. Det faktum att om vi (Sverige, hela riket) har så stora lån borde det väl i någon normativ ekonomisk mening betyda att vi måste arbeta av det lånet i framtiden, dvs våra lån är villkorade med ett löfte (från oss – Sverige) om högre inkomster den närmaste framtiden (vilket inte alls behöver ske, se utsikterna för demografi + 80, 90 talisternas utvecklig + plus brain drain pga globalisering och statens inkompens att hålla kvar folk).
4. Idiotisk inställning till bostad vs lån. Dvs OM det inte finns att hyra billigt – köp bostadsrätt. Det har ju blivit ett mantra.
Av dessa orsaker skulle jag säga att det inom våra större tätorter finns en bostadsbubbla.
Man kommer sannolikt från bankers och statens håll försöka antingen "pysa" ut den, stötta eller omvandla den så långt det nu går (där är nog Cornus kunskaper i storskalig ekonomi och politik plus erfarenhet att föredra för en rimlig prognos). Att man kommer göra så beror på att så många över belånade så högt, så det är politiskt tvivelaktigt att försöka räta ut detta med en genomarbetad krasch.
En krasch eller en långsamt ihållande fall på bostadspriser pga tidigare överbelåning kan teoretiskt resultera i en enorm fastsättning av bostadsmarknaden till något sorts utdraget stillastående – i alla fall ägarmässigt. Det jag menar är att om man nu har en fastighet belånad långt över sina realla tillgångar, kanske det blir aktuellt med en lösning där skulder ärvs helt enkelt.
Se följande:
1. Föräldrar (idag 35-års medelklass etc) låner 4.5 M sek för att köpa liten ville i Enskede i Stockholm (fint område, trädsgårdsstad)
2. bostadsbubbland infinner sig, kanske förstärkt av allmän långkonjuntur. Reella inkomster sjunker.
3. Eftersom det inte bedöms rimligt att ha 2 miljoner pers hemlösa med enorma skulder, får man från politiskt håll se på alternativ.
4. Alternativet är att föräldrar kan låta sina barn ärva skulden, mot att bostaden behålls.
5. Barnen fortsätter betala av lånet, ev. förutsatt att de bor kvar i villan.
Nu kör jag säkert över här en del ekonomiska normativ här, men jag tror ni förstår idén.
Det jag försöker påpeka är ett antal dilemman som man inte ser diskussion kring eller lösningar på.
1. Hur ska man göra med så stor del av befolkningen är så överbelånade om man skulle ta en ögonblicksbild behöva kolla inkomst vs skuld nu.
2. Vilka alternativ är rimliga för att fler ska få bostad billigt när de behöver det (nischgrupper som arbetslösa, studenter, invandrade etc) för att kunna starta ett egen utveckling till ett medelsvenssonlivs eller vad de nu ska kallas, för att senare kunna ta det stora Bostadsrättslånet när de faktiskt har inkomst för att få en ränta och lån de De facto har råd med.
3. Komplexiteten av människans beteende kring bostad överhuvudtaget. Se till exempel att vissa köper "funktionen bostads" (smart och pragmatiskt), medan andra vill göra karriär och bli rika (högre risk).
Att bara påstå att det är utbud och efterfrågan som styr priset är lite naivt och korkat att tro.
/Teheimar
80-talist, Geograf.
Att låna för att betala räntor..snygg LOST generation lösning där 🙂
Man märker att skolan blev akut sämre under 70-talet..
Teheimer, re generationslån, detta fanns redan på Irland, 100-årslån. Se hur det gick där. Där står byggen still och folk har fått lägre löner. Min bekant som tjänade EUR 10k+ i månaden (hans fru hade samma inkomst) har fått nettolönen sänkt med +20%. EUR 5k i månaden tills man är 70 med real tillgång som fölorat 30-40% i värde är inte så kul då.
Elli
Bara tonen och desperationen hos många som kommenterar vittnar om hur infekterad denna fråga är !
OK. Re generationslån, Det låter intressant. Har du några källor på det? Utveckla det gärna. Det jag föreslog var att inkomsten för låntagaren är bibehållen, men att lånet betalas av över generationerna. Inte att inkomsten sänks över så breda befolkningslager.
Problemet är såklart att alla sådana storskaliga lösningar drabbar även de som skött sig eller bara lånat litegrann och skulle lugn klara sig.
/Teheimar
Teheimar, har nog inga källor. Googla! 😉
Hela grejen är väl att behöver man 100 år för att betala av något så han man väl egentligen inte råd. Tänk då vad HELT amorteringsfritt bolån borde kunna ställa till med. I mitt hemland är det 20-30 för hela lånet som gäller. Jag känner ingen över 50 med bolån (kan ju iofs vara just min umgängeskrets…)
Elli
Alltså rent principiellt kan jag fortfarande på intet sätt set "felet" med att man inte amorterar ett bostadslån.
Det är som om man som kapitalägare (bank) skulle sätta kapitalet i vad som helst tills man sålde av det.
Nu brukar man göra en avskrivnings av det mesta, men just fastigheter vet jag inte om man behöver göra det, om underhållet sköts !?
Så den stora frågan är bara då om man har tillräcklig täckning för de pengar man "investerar" i bostäder..
Problemet uppkommer då priserna drivs på för mkt. Och här skulle jag nog säga att regeringen själva varit med om att driva på priserna lite också, mha skatteavdrag, slopande av fastighetsskatt (kommunala avgiften blev ju rejält lägre för de flesta i dyra områden) etc
Kombinera detta med en lågräntenvå av sällan skådat slag, bostadsbrist (tomtbrist) på sina håll OCH det faktum att Sverige klarat krisen relativt bra (hitills iaf) – och voila – vi har väldigt höga bostadspriser i storstäderna.
Det vore högst naturligt om det pyser lite när många av dessa effekter klingar av (nyhetens behag osv) OCH räntan stiger. Det behöver inte innebära ett ras, jag tror fortfarande att det i så fall kommer inträffa vid nästa konjukturvändning (när den nu kommer).
Man bör dock troligen räkna med sänka värden framöver de år som kommer: Högre räntor och ett par olika politiska signaler och kanske tom beslut kommer nog pressa priserna iaf i högprisområden…
/K
Jag kommer iaf försöka göra allt för att hålla i hatten.
Men att bo i city- innerstan är inte för alla. Att låna pengar och vänja sig vid- ett stenkast från stureplan, lunch för 250kr, gucci skor för 4 papp och dunnjacka för 10papp, visby sthlm veckan för 20papp. Allt detta finansierat med lån. Fatta en dag som ska det betalas, som bäst så kommer ni ha kvar Er BR, men ni kommer inte ha råd med mat den 24 varje månad. En p-bot och ni hamnar hos fogden.
Bankerna har räknat ut det, ni är en "unharvested asset" jag menar, lägg på 2% på räntan, som att gräva guld. Och tro mig dem kommer öka på sakta men säkert, precis till den gräns så att ni kan kippa efter luft den 25:e varje månad.
Känner flera som säljer sina Range Rovers och Porschar nu, för det gick ju bra och spela Allan när man kunde lyfta ut 600tkr på lägenheten till 2% ränta, åka Porsche och betala 800kr i månaden för det. Ja du mannen om jag resonerade som dem så skulle jag lyft ut en Koenigsegg, jag menar 4 miljoner 2% ränta : 5tkr i månaden och jag har förlängt min penis med 1meter.
Jag ser det på följande sett "generation lost" har tagit hem vinsten i förskott, ni kommer aldrig leva bättre än ni gjort. Nu väntar missär.
Och för alla Er som har sambo rabatt, ni dinglar med ena benet i graven. Hur många klarar av att hålla sin livsstil om dem separerar från sin sambo. Ni kommer få svälja mest, sambon kommer åka katapult på nån annans penis, men ni kommer få hålla käft för annars försvinner sambo rabatten.
Och för er som tror att jag är bitter? Det är jag inte, är bara så jävla trött på alla som ska spela allan, utan att dem har täckning för det.
Joe, jag brukar undvika det missbrukade uttrycket, men lite bitter låter du allt :-).
Folk får spela Allan bäst de vill, jag vill bara kunna skaffa familjen ett hus utan att hamna i ekonomisk träldom resten av livet.