Det kinesiska oljebolaget Sinopec har som bekant köpt in sig i världens största oljesandproducent, Syncrude. Man köper det amerikanska oljebolaget Conoco-Philips (NYSE:COP) andel i Syncrude, som varit till salu sedan en tid tillbaka.
Syncrude är och förblir världens största producent av oljesand, och utvecklingsplanen kan man se på nedanstående graf från Wikipedia.
Ovanstående graf är också talande för den som tror att de enorma reserverna av oljesand kan ersätta fallande oljeproduktion i spåren av peak oil. Vad som framkommer är att bolagens egna produktionsplaner till år 2022 inte ens kommer uppgå till mer än ca 4% av världens oljebehov, förutsatt att tidsplanerna håller. Samtidigt förväntas den globala oljeproduktionen falla 3-12% om året när utförsbacken efter peak oil dragit igång.
Finns som investerare en del intressant i grafen ovan, bland annat att Imperial Oil (AMEX:IMO) kommer träda in på banan som kraftigt växande oljesandproducent det kommande decenniet och att Canadian Natural Resources (NYSE:CNQ, TSX:CNQ) kraftigt kommer öka sina produktion. Och mot slutet av decenniet kommer Shell gå om Syncrude som största producent. Om tidplaner håller, insatsråvaror räcker och ekonomi och finansiering inte rinner ut i sanden förstås. Man bör förstås titta på Imperials och CNQ:s värderingar, då speciellt Imperial har andra tillgångar som kan dra ner investeringsmöjligheten. Men vi har inte heller knappast sett Sinopecs sista köp i Kanada.
Syncrudes oljereserver räcker i nuvarande takt i över 30 år till, och det är förstås mkt intressant att Kina säkrar en andel av den produktionen. I sig finns inte Syncrude börsnoterat, men den kanadensiska oljetrusten Canadian Oil Sands Trust (TSX:COS.UN) gör det, och har som enda innehav den största ägarandelen av just Syncrude.
COS har varit under press sedan Conoco-Philips förklarade att deras andel var till salu, och COS har därför sparat likvider samt fått utstå en förhållandevis svag kursuppgång trots det stigande oljepriset, på förväntan om att man behövde göra en nyemission av andelar för att finansiera köpet av Conoco-Philips andelar. Normalt borde COS börskurs ha en väldigt stark koppling till oljepriset, eftersom man pga den dyra produktionen är extremt beroende av stigande oljepris samtidigt som de förhållandevis enorma reserverna gör att man inte hela tiden minskar värdet på det man har kvar i samma takt som de flesta bolag med bara 10-15 års reserver gör.
Kursen i COS steg som bäst drygt 10% på beskedet att man inte behöver köpa Conoco-Philips innehav i Syncrude, och man kan förvänta sig att COS kommer höja sin utdelning framöver när man nu får bättre ekonomiskt handlingsutrymme. Utdelningstaken baserad på senaste kvartalsutdelningen om 0:35 CAD är med senaste andelskurs om 31:45 CAD för en trust beskedliga 4.45%.
Samtidigt betalade Sinopec ett pris för Conoco-Philips andel i Syncrude motsvarande 37 CAD per andel i Canadian Oil Sands Trust. Det här ger ett tydligt besked om 20% uppsida på sikt i Canadian Oil Sands, och ovanpå det rimligtvis utdelningshöjningar om oljepriset består. COS delar idag ut ca 50% av sitt kassaflöde, så det finns utrymme redan idag för att höja utdelningen.
Tekniskt berättade jag om en köpsignal i COS i mars, men frågan är om man nu får se en tillfällig topp. Än så länge ligger andelarna kvar i köp, och det finns en teknisk reverse and go-formation med beskedet om Sinopecs inträde i Syncrude.
Dock är själva Kanadabörsen i sälj/neutral och oljepriset är mycket nära en säljsignal, så klimatet för att kliva in i Canadian Oil Sands Trust just nu är inte det bästa. Avstår iaf själv.