Australiensiska genomseriösa Macquarie kom i förra veckan ut med en analys av den europeiska sektorn för E&P-oljebolag. Exploration & production avser lite mindre oljebolag som till skillnad mot jättarna faktiskt har en god möjlighet att expandera sin verksamhet organiskt, dvs genom att borra efter olja i marken istället för på börsen.
Analysen täcker mestadels London-noterade bolag, vilket är lite problematiskt för åtminstone småsparare. Ingen av de vanliga onlinemäklarna, t ex Nordnet eller Avanza erbjuder onlinehandel i London. Hos Avanza kostar manuell orderläggning i London åtminstone 749:- SEK per order, och hos Nordnet 20-25 GBP, dvs minst 210:- SEK. Till detta tillkommer åtminstone 10:- GBP i lokal Tobinskatt, förlåt stämpelskatt, i London. Småsparare göre sig alltså icke besvär, då en köp+sälj i London kostar åtminstone 600:- hos Nordnet, och 1700:- hos Avanza, vilket ställer krav på lite större poster.
Men det kan ändå vara intressant att veta vad Macquarie tyckte.
Primärt rekar man Tullow Oil (LN:TLW), Premier Oil (LN:PMO), Afren (LN:AFR), Aurelian Oil (LN:AUL) även om man kan plocka ut andra russin ur deras listning.
De enda för oss svenskar enkelt köpbara börsbolagen som nämns är Lundin Petroleum (OMX:LUPE) och DNO International (OSE:DNO). Lundin nämns speciellt för att de kunde finansiera sitt borrprogram under 2009 med det egna kassaflödet, medan alla andra i princip fått ta in ny finansiering. Macquarie ser 20% uppsida i Lundin Petroleum, men anser att DNO är ointressant och är neutrala till bolaget.
Annat intressant som nämns är t ex Cairn Energy, som Macquarie inte anser har någon större uppsida längre utan sänkt till neutral, men som dock skall genomföra borrningar utanför Grönland under året, med rejäl potential men förstås också stor risk. Det hindrade dock inte en sänkning av rekommendationen för bolaget.
Annars är t ex Aurelian Oil intressant, då bolaget enbart verkar inom EU-länder som Bulgarien, Rumänien, Slovakien och Polen, vilket innebär mycket låg politisk risk. Macquarie tror på en rejäl uppsida i bolagets aktiekurs, vilket kombinerat med politisk trygghet inte direkt känns fel. Värt att notera är dock att Macquarie agerar rådgivare och marketmaker åt Aurelian, och kanske inte är att betrakta som objektiva.
Ovanstående är iaf lite uppslag för den som vill titta vidare kring expansiva oljebolag med möjligheter till väsentliga oljefynd under året och bilda sig en egen uppfattning.
9 kommentarer
Aurelian…det var inte 10000%-aren som du missade pga lång telefonkö?
Inte samma bolag, det här är ett oljebolag.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ovidkommande reklaminlägg raderat. Kul att göra gratis reklam för att man kan tjäna pengar på sin blogg, på en uppenbarligen reklamfinansierad blogg.
Tillägg: Vill Patrik göra reklam på min blogg går det bra att begära in en offert, e-post [email protected]
Jag tycker att det börjar bli dags för ett ny peak oil artikel snart. I dagarna kommer EIA med en produktionsrapport för världens oljeproduktion och det kommer att bli intressant att se om produktionen har fortsatt minska eller följt med konjunkturen uppåt. De stigande oljepriserna tyder åtminstone på att efterfrågan utvecklas starkare än utbudet.
Det bör noteras att oljepriset mer än fördubblats sedan bottennoteringarna förra året och är på samma nivåer som under sommaren 2008. Under samma period har även börsen återhämtat sig med en tro på att världsekonomin snabbt återhämtar sig.
Den stora börsuppgången tyder som sagt på att aktiemarknaden har prisat in en stark återhämtning, men man kan fråga sig hur en återhämtning ska kunna gå till när konjunkturuppgången ska börja återhämtningen vid samma oljepriser som gällde under högkonjunkturen 2007.
Hej Cornu
Har du några siffror från Macquarie, exv kurspotential och tidsperspektiv.
Kollade snabbt på http://www.macquarie.com men hittade inget där. Antagligen inte helt publik info…
Mvh
Cornucopia!
Hur ser du på BlackPearl vs Pare??
Har Du ngr funderingar att kanske starata en fond eller sköta placeringar åt andra ( gärna mig! )??
Undrar
Nej, inga sådana funderingar.