Jag har väl skrivit det förr, men det tål kanske att upprepas och sammanfattas. Min investeringsfilosofi, eller vad man nu skall kalla den.
Några huvudpunkter
1. Aldrig investera eller spekulera med lånade pengar. Aldrig, aldrig, aldrig, aldrig. Aldrig. Punkt.
2. En vinst är inte en vinst förrän man tagit bort den från marknaden och skatten är betald (reavinst=skatteskuld)
3. Att förlora pengar beror på oskicklighet, att tjäna pengar beror på tur
4. Stop-loss
5. Skall du leva på investeringar, tillämpa Wibblekonto med minst en årslön på banken
Lite utveckling av punkterna.
1. Aldrig investera eller spekulera med lånade pengar
När man har tur och det går bra kan man förstås tjäna massvis på den hävstång man får med belåning och lånade pengar. Men förr eller senare upphör turen. Om man inte är riktigt professionell investerare och vet precis vad investeringsteamet gör så skall man inte syssla med belåning. Vad händer t ex om du eller någon anhörig blir sjuk, eller något annat hindrande inträffar, och din mäklare samtidigt får något problem med sitt stop-losssystem? Institutioner kan syssla med belåning, men de är inte heller beroende av en enda person, vilket du som privatperson är, nämligen dig själv.
Nu målar jag förstås fan på väggen, men säg att du ligger tungt belånad och dödas i en bilolycka. Medan arvsskifte utförs så kan hela din förmögenhet utraderas pga belåningen, som ingen längre levande har någon som helst koll på. Det är förstås ett extremfall, men med belåning kan förlusterna bli enorma. Dit räknas också blankning. En del belånar rent av sina bostäder för att investera i på börsen, vilket gör att det inte ens finns någon mäklare som tvingar fram tvångsförsäljning av aktierna när de faller. Det är alltså ännu riskablare att belåna andra tillgångar än själva aktierna, där åtminstone aktiemäklaren håller koll.
Till vissa investeringar är det möjligt att under rätt förutsättningar låna, t ex låna pengar för att köpa ett hyreshus. Men det är ett annat ämne.
Belåning och medföljande hävstång innebär större möjligheter att tjäna stora pengar. Sådant kallas risk, och slår åt bägge hållen. Och när det slår åt fel håll så är det betydligt svårare att återhämta sig. Allt som krävs är ett enda misstag.
2. En vinst är inte en vinst förrän man tagit bort den från marknaden
Allt en vinst innebär (om du inte sitter med kapitalförsäkring) är att du får en skatteskuld, om du inte tar ut vinsten från marknaden. Man måste ha en filosofi och ett mål.
Det finns många exempel på människor som blivit mångmiljonärer, rent av 100-tals miljoner, på lyckosamma aktie- eller optionsaffärer. Men de har sedan helt saknat förmågan att ta ut pengarna utan har blivit lyckliga av att se siffrorna på en dataskärm och drabbats av storhetsvansinne. Och efter något år så är allt borta igen, och kvar är bara minnet. Och deklarationerna. Har du riktig otur som privatperson så fick du vinsterna ett år, och förlusterna nästa år. Om du är helt barskrapad så har du då skatteskulder att betala eftersom du inte kan föra vidare vinster och kvitta mot förluster ett annat år.
Själv tar jag ut 1/3 av alla kursvinster och sätter in på mitt Wibblekonto, se nedan. Det är alltså en säkrad lön, och med det en säkrad vinst. Vid de få tillfällen jag har tur och vinsten blir “stor” går 25% till lönebufferten, och 25% till reala investeringar, om det så är renovering av ett badrum eller köp av skog eller något annat beständigt som inte är papper eller siffror på en skärm.
Ytterligare 1/3 går in i någon långsiktig investering med lägre risk och hög utdelning/avkastning, och används inte längre för spekulation.
3. Att förlora pengar beror på oskicklighet, att tjäna pengar beror på tur
Den enskilt mest avgörande faktorn för att tjäna stora pengar är tur. Samtidigt får många förr eller senare tur om man bara kan klamra sig fast i marknaden utan att bli utblottad under tiden. Men då pratar vi om decennier. Själv har jag haft tur två gånger på 16 år.
Mitt livs bästa affärer beror enbart på tur. Vi som hade turen att råka ligga i aktier kring IT-bubblan hade en enorm tur, för det var inte skicklighet i fundamental analys som gav oss vinsterna den gången. Och att bland 100-tals oljebolag sedan plocka den aktie som de kommande åren steg mest av alla börsnoterade aktier i hela Europa (PA Resources 2004-2006), kan enbart kallas tur. Jag kanske hade gjort en korrekt fundamental analys när jag gick in i det lågt värderade bolaget, men jag kan inte på något sätt kunnat vetat om den enorma våg av uppköp och snabba expansion som bolaget genomförde under 2005. Det var bara den där turen som man förhoppningsvis förr eller senare har, om man bara kan klamra sig fast i marknaden utan att bli utblottad.
Jag var lite grönare under IT-bubblan, men sålde alla mina börsrelaterade innehav den 3:e mars år 2000. Exakt på toppen. Allt. Skryt? Nej, sanningen. Men ren tur. Men jag var som sagt yngre. Detta gav mig en för mig enorm skatteskuld. Och jag köpte tillbaka allting några månader senare, och följde sedan med nedåt. Så vad gav mig turen att prickat toppen exakt? En stor skatteskuld, som sedan skulle betalas med aktier som fallit än mer i pris. Turen togs ut av oskickligheten. Tursamt nog bytte jag sedan över till guld och olja.
En annan skrythistoria är att jag hösten 2005 tittade på olika guldbolag att investera i. Ett av dessa var Aurelian. Jag orkade dock inte sitta färdigt en telefonkö hos E*Trade för att lägga order, då man inte kunde lägga order online, så det rann ut i sanden. Aurelian steg därefter över 10 000% våren 2006. Men jag hade inte turen att vara med på det tåget. Fortfarande lite bitter uppenbarligen, men har enbart mig själv att skylla. Så nära, men så långt borta.
Man måste vara ödmjuk och komma ihåg att de stora vinsterna bara beror på tur. Man kan inte heller vänta sig stora vinster.
Det bästa sättet att lyckas klamra sig fast i marknaden är att inte försöka leva på investeringar, utan att leva på något annat, dvs jobba. Då kanske du råka få tur med en investering om 25 år, utan att blivit utblottad under tiden.
4. Stop-loss
För att kunna klamra sig fast vid marknaden utan att bli utblottad måste man tillämpa stop-loss. Tydliga, och helst automatiserade, gränser där man säljer av innehaven oavsett fundamenta. Lämpligen tillämpar man också rullande stop-loss på aktier som stiger, dvs man flyttar upp stop-lossnivån så att den istället blir en take-profit nivå och säkerställer att de där vinsterna faktiskt blev vinster och inte bara drömmar och siffror på en skärm.
5. Wibblekonto
En lugn investerare är en bra investerare. Man måste ha en buffert, och livstillvaron kan inte vara beroende av hur marknaden gått den senaste månaden. Och man behöver också ha en metod för att säkerställa att man inte lever över sina tillgångar.
Som jag skrev ovan så åker 1/3 av kursvinsterna in på mitt Wibblekonto, den lönebuffert som jag det efterföljande året tar ut under 12 månaders tid. I praktiken kan man alltså leva ganska knapert, med en fast månadslön och begränsade möjligheter att festa loss. De pengar man har för att investera med är inte ett enorm bankkonto att plocka från för lyxliv, utan är i praktiken arbetande kapital i ett företag. Det är avkastningen på kapitalet man skall leva på, inte kapitalet självt.
Därmed kan man sitta vid sidan och titta på under perioder då börsen inte ger något eller faller. Lönen tjänades in föregående år.
Egentligen borde man nog ha en buffert på fler år än så, men det kanske inte är helt realistiskt.
Diskussion
Nu förstår förstås alla att ovanstående leder till att man inte tjänar lika mycket pengar på ränta på ränta som man kunde gjort. Eftersom jag inte lånar till investeringar eller spekulation, så kan jag inte ens blanka. Däremot kan jag förstås köpa XACT Bear.
Men chans och risk är samma sak. The market can stay irrational longer than you can stay solvent. Det krävs bara ett enda allvarligt misstag så är din tid som investerare eller trader över. Så en investeringsfilosofi måste vara fokuserad på hur man aldrig skall kunna göra allvarliga misstag.
De stora pengarna kommer om du har tur, annars får du nöja dig med de små.
22 kommentarer
Ett kanonfint inlägg C. Jag tror faktiskt man blir bättre (eller mindre oskicklig i alla fall) investerare/placerare med åren. Vissa erfarenheter behöver man göra.
Såg en intervju med Dave Sokol (fd MidAmerican Energy nu CEO NetJets) i veckan. Han menade att de senaste 18 månaderna har Warren Buffett verkligen visat sin briljanta sida.
Tack
/CK
Mkt bra råd !
En fråga: Stop-loss, resp. take-profit: Är det en manuell hantering du använder dig av där – dvs kollar till kurserna hela tiden, eller har du ngt automatiserat system ?
Erbjuder ngn bank/investeringsfirma sådana automatiserade system ?
/K
Nätmäklare som Nordnet, Avanza och E*Trade erbjuder detta gratis. Dock utan att ta något som helst ansvar. Hos just Avanza hittar man det under "Sälj", och sedan fliken "Stop loss".
"Det krävs bara ett enda allvarligt misstag så är din tid som investerare eller trader över. "
Om du inte behärskar din money managment är du ingen trader.
Varför inte göra ett litet häfte för investerare av denna bloggpost?
"Cornus lilla blåa"
Vad gäller att aldrig investera med lånade pengar – och hela min förmögenhet går upp i rök vid min död.
Träfracken har inga fickor som det heter.
Och i Sverige ärver ingen skulder.
Ligger jag hårt belånad och spekulerar så har jag fattat det beslutet på egen hand. Och förutsättningen för att göra det är att mitt beslut inte har en direkt inverkan på de jag har försörjningsansvar för, dvs du kan inte fatta ett sådant beslut om du har ett försörjningsansvar.
Logiken blir att med fattat beslut om kraftig belåning inte kommer att få några följdverkningar. Alltså endast uppsida.
Kul för dig att du hittat ett vattentätt sätt att tjäna pengar. Behöver alltså inte ens önska dig lycka till.
Mvh
Hej Cornu,
hade varit trevligt med ett mer utförligt inlägg angående tips på hur man jobbar med stopp-loss. Vad bör man tänka på, vilka gränser bör man sätta etc.
Annars kan jag bara hålla med i övrigt, bra inlägg!
/M
Jag kan ju tillägga att all tro på fantastiskt tvärsäkra metoder just är religösa. Om inte annat finns det börsstopp.
Min enskilt största procentuella förlust på en enda dag var nu i september i DNO. Jag låg inne med större delen av tradingdelen av kassan i bolaget när det börsstoppades. När handeln väl drog igång igen föll kursen 60%. Att i det läget varit belånad hade fått effekter, oavsett hur trygg och säker man tror att man är.
Att sedan portföljen är mer värd nu än innan DNO-kraschen är en annan sak. Jag var iaf inte belånad.
Bra skrivet Cornucopia!
Min erfarenhet av stoploss är dock att 4 gånger av 5 doppar kursen tillfälligt ner, så att man blir av med aktien, för att sedan gå upp igen så att man står där med lång näsa och blir frånåkt.
Också skogsägare
Belåning säger inte mycket om risknivån i portföljen. Man kan ligga ordentligt belånad men relativt marknadsneutral vilket i mina ögon är säkrare än att ligga obelånad men i massa högriskaktier. Givetvis har jag larm kopplade till mobilen för om aktier går under/över vissa nivåer, larm vid avslut. Givetvis har jag även försett 2personer med fullmakt att agera för mig så skulle jag råka ut för något. Satt själv belånad under it karschen, 11:e september och ifjol. Har jag förlorat något vid dessa tidpunkter? Svar nej. Har man bra koll på marknaden ska man givetvis vara belånad.
"Har man bra koll på marknaden ska man givetvis vara belånad."
Håller helt med.
Har samma problem som "Också skogsägare". Hur går det med återköpen för dig Cornu? Hamnar de ofta på en högre nivå än var din stopp låg?
Bra skrivet!
Jag har alltid varit av den uppfattningen att ALDRIG låna till spekulation. Men nu har det dykt upp en intressant sak: Genom Avanzas superlån kan jag låna till ca 1% – avdragsgill ränta, dvs ca 0,7% nto. Jag kan köpa konvertibler i PA RES för dessa pengar, i min KF. Det ger till nuvarande kurs ca 6,5%, icke beskattningsbar ränta/år, i ytterligare 4 år. Det handlar i mitt fall om ca 30.000:-. Här är jag nog beredd att göra ett undantag i mina principer, bara för att det är en rolig, och bra? grej! Vad tycker du om detta resonemang?
Och vad gör du om marknadsräntan stiger, dvs PARE:s konvertibler faller i pris, och du samtidigt behöver dina pengar pga en long squeeze i t ex PARE-aktien?
Jag kan rada upp långa rader av exempel när detta kan gå fel. Men visst, det kanske går bra. Men går det fel så går det åt helvete fel.
Jag avstår iaf från detta, även om tanken slagit mig. Visst, därmed tackar jag nej till till synes gratis pengar.
Men du får då fråga dig varför inte Avanza själva köper PARE-konvertibler för pengarna istället för att låna ut dem till minimal ränta?
Tillämpar inte själv stop-loss när det gäller råvaror/aktieindex. Strategin är att i små portioner köpa in mig i en undervärderad/impopulär råvara/index som har fallit med 60-80%, och sen vänta in uppgången, faller det mer ja då köper jag ännu mer. I vissa fall innebär det att gå emot trenden så positionsstorlek är a och o, men jag skulle inte tveka att köpa färsk oxfile på ICA för 29.90/kg i förhoppningen att den kostar 24.90 om en vecka…
T ex Ryssland, guld/råvaruaktier och vete har bjudit på fina möjligheter i år, men jag väntar fortfarande att fossilgasen ska lossna.
Betr PARE: 1: jag kan när som helst lösa/avsluta lånet hos Avanza. Det är icke-bundet, och avgiftsfritt.
2: Om konvertibeln sjunker, kan jag sälja den över dagen. Ju mer den sjunker, ju högre blir räntan – jag kan alltså välja att köpa den igen, till ett ev lägre pris, och en högre ränta. Den ursprungliga räntan är nämligen 11%, till det pris som konvertibeln då betingade.
Och återigen: jag håller med dig, att inte låna, men här ser jag ett skojigt undantag, till små pengar.
Den där historien om Aurelian (hette det så?)fick mig att skratta igenkännande.
Jag ringde in en säljorder på mina Ericsson strax efter lunch och lade den tio öre över den då rådande kursen med tanken att om den inte gått igenom om några timmar så sänker jag den. När jag ringde senare så var det upptaget hos min bankman och jag orkade inte hålla på så jag tänkte att jag tar det i morgon.
Morgonen efter tyckte Svanis att det var bra att gå ut och vinstvarna. Minns jag rätt föll väl aktien från lite över 28 till ungefär 20 den dagen vilket kostade mig ungefär 100 000 i vinst. Lättja straffar sig tydligen..
Hej!
Jag har läst på din blogg att du handlar en hel del med olja. Finns det någon bra sida eller kanske tom bok om hur man handlar med råvoror och då främst olja. T ex vad påverkar oljepriset, skiftar priset med årstiderna, hur kan man handla med olja osv…
Tack för en bra blogg!
Mvh //Ekonomisk trygghet
uppföjlingskommentar inlagd
Jimmy,
Det kallas att vara dumsnål 🙂
10 öre skulle alltså vara ca 1000kr i din affär. Bättre att gå på beslut och inte fokusera för mycket på ören.
Intressant att läsa om din investeringsstrategi. Har precis upptäckt din blogg och ska kolla lite mer.