Regeringen meddelade idag att civilplikt införs i vården för att öka bemanningen när Sverige hamnar i krig. Detta innebär att ungdomar kommer kallas till mönstring för civilpliktsutbildning inom vård och krigsplaceras. Även sjukvårdsutbildade som idag inte längre jobbar inom vården kan komma att krigsplaceras i vården.

Som bekant minskar inte olyckor, sjukdomar eller åldrande bara för att det blir krig utan sjukvården måste när Sverige är i krig kunna hantera fler patienter och för det behövs mer personal inom vården. Möjliigen kan antalet graviditeter påverkas, men det kan vara i riktningen ökad belastning för vården.
Idag på en pressträff presenterade sjukvårdsminister Johansson och ministern för civilt försvar Bohlin att civilplikt inom hälso- och sjukvård samt tandvård införs.
Förenklat innebär det att utöver inkallelse till mönstring för militär värnpliktsutbildning av Sveriges ungdomar, så kommer man även mönstra för sjukvårdsutbildning och ett antal tusen ungdomar kommer varje år alltså kallas in och genomgå utbildning för att kunna arbeta inom vården och omsorg i händelse av krig. I presentationsmaterialet skriver man:
“Alla svenska medborgare mellan 18 och 24 år kan kallas till mönstring för civilplikt, huvudregeln är dock att man ska kallas senast det år man fyller 19 år, alternativt relevant kompetens som styr.”
Även de som är sjukvårdsutbildade, t ex till undersköterskor eller sjuksköterskor och i en del fall även läkare, men som inte jobbar inom vården eller omsorgen idag, kan komma att civilpliktas och alltså krigsplaceras i vården i händelse av krig. Det råder som bekant ingen brist på sjuksköterskor i Sverige, det råder brist på sjuksköterskor som vill jobba inom vården, och i händelse av krig kommer dessa inte få ett val.
Socialstyrelsen får nu uppdraget att analysera nödvändiga åtgärder och utreda och bedöma behovet för att stärka beredskapen vid höjd beredskap (mobilisering, partiell eller hel) och ytterst krig. Det inkluderar tandvården, då tänder inte är undantagna från att skadas i krig.

För 2025 tillförs 752 MSEK i ytterligare beredskapshöjande åtgärder för hälso- och sjukvård, utöver de 1 850 MSEK som redan anslagits för inköp av förbrukningsmateriel som läkemedel och sjukvårdsprodukter i beredskapssyfte.
Ovilja att med vapen försvara vår demokrati, frihet, suveränitet och rätt att leva som vi själva vill och bestämmer kommer inte längre ge ett garanterat frikort från att delta i rikets totalförsvar, utan man kan alltså istället pliktas in till sjukvårdsutbildning och krigsplacering den vägen. Sedan tidigare har detta redan införts för räddningstjänsten och även påbörjats.
Detta handlar alltså inte om att tvinga in ungdomar att jobba gratis inom sjukvården i fred, även om det med 100% sannolikhet kommer innebära praktik inom riktig sjukvård under utbildningen, även om det finns de (oftast medelålders gubbar som tycker att dagens ungdomar inte duger något till) som efterfrågar sådant, utan det handlar om att stärka Sveriges totalförsvar “vid höjd beredskap och ytterst krig”.
För övrigt är det förstås fanflykt att som krigsplacerad lämna landet vid krig, även om det är en civil krigsplacering. Då åtminstone alla i åldern 18 – 47 år omfattas av värnplikt och 16 – 70 av civilplikt och kan komma att kallas in vid krig så omfattas antagligen ändå alla i det åldersintervallet av förbud mot att fly landet. Förmodligen bör 47-årsgränsen i övrigt höjas då många idag kan ha bättre folkhälsa än förr och alla inte måste uppfylla kraven för att som amfibiesoldater svina i pisset, utan det finns också mindre krävande tjänster fysiskt i ett modernt försvar där psykologiskt lugn kan vara mer värt än fysiologi.
Ett annat argument för höjd ålder för värnplikt är att 47+ förhoppningsvis levt ett meningsfullt liv och även haft goda chanser att få barn, och därmed inte är lika kännbara förluster i krig. I Ukraina undantar man de yngsta 18-25 år från mobiliseringen för att spara framtiden, även om dessa frivilligt kan söka tjänst i försvaret.

71 kommentarer
En av dagens bättre nyheter!
Låter som ett bra förslag tycker en gammal vapenvägrare och undersköterska.
Svårt att invända mot förslaget. Möjligen kan någon tokliberal tycka att plikt är fult, då man bara ska ha friheter och rättigheter, men inga skyldigheter enligt dem.
Det är OK med bara ha friheter och rättigheter, men det ska i så fall vara reciprokt. Sverige behöver inte ha några skyldigheter mot den som inte åtar sig att försvara landet. Inga som helst skyldigheter. Det blir svårt att leva ett värdigt liv då.
Bra att just ordet plikt dyker upp.
Goda nyheter!
Nån som vet hur det ligger till med såna här saker om man redan är krigsplacerad? Jag är krigsplacerad i företaget jag jobbar för, men har även en relevant sjukvårdsutbildning (undersköterska) och har dessutom gjort två utlandsmissioner i grön uniform.
Är det alltid första krigsplaceringen som gäller (i mitt fall för företaget jag jobbar för i privat sektor) eller kan staten “med tvång” flytta mig till en sjukvårdsplacering redan innan skiten träffar fläkten?
Min högst egna inställning är att jag springer dit jag behövs i händelse av ofred, men hur funkar sånt rent praktiskt?
Det finns bara en krigsplacering och det är den “senaste”.
Är väl dock så att man kommer kontrollera om någon redan är krigsplacerad och i första hand placera de som inte redan har en placering.
Vilket bra förslag! Förhoppningsvis kan det också få upp intresset för vårdyrket bland de som annars kanske inte övervägt det annars.
Vård- och omsorgsyrket är tufft, kanske ett av de hårdaste yrkena vi har i Sverige, och jag har yttersta respekt för personalen som jobbar under de förhållandena med folks liv och hälsa i sina händer. De flesta – särskilt medelålders män i IT-branschen, som ofta ser sig som mänsklighetens fulländade apex – skulle inte överleva många timmar på avdelning utan att bryta ihop.
Yrket är inte för alla, så är det bara. Och fy fan vad de är bra på sina jobb inom vård och omsorg. Avvikelserna beror på politiker som inte ger de resurser som behövs, inklusive bemanning.
Dagens guldpokal går till det här inlägget.
Tack Lars, det uppskattas.
+ 1
+1
Bloggaren har helt rätt när det gäller fotfolket i vård och omsorg. Byråkratin är en annan sak (jag har egen erfarenhet i närtid).
Vilken medelålders man som helst i IT-branschen skulle klarar sig hur bra som helst i byråkratin. Mindre att göra än i ett riktigt jobb.
Så varför jobbar du inte där då?
Kan det vara så att det är för dåligt betalt i förhållande till hur mycket du jobbar?
Om det vore så bra att jobba inom vården så skulle du redan vara där. Så ärligt, sluta gnäll och ta anställning istället.
Jag jobbar inte. Jag har slutat med det.
Har bara gott att säga om sjukvården. De gånger jag varit i kontakt med dem för allvarligare incidenter för nära anhörig (cancer, dykarsjuka, trafikolycka och förgiftning) har allt gått snabbt och proffessionellt. Sen att folk sitter och gnäller att de fick vänta 3 timmar innan någon tittade på deras nageltrång ser jag som ett bevis på att vi har det alldeles för bra i Sverige.
Som medelålders man och ingenjör får jag finna mig i att jag inte med bloggarens terminologi är “mänsklighetens fulländade apex”, och att min fru som är distriktsläkare inte bara har ett fetare lönekuvert i fredstid men att hon också är oändligt mycket mer värdefull i skarpt läge 🫡
Får väl trösta mig med att elkraftsbranschen verkar vara en framtidsbransch, inte bara nu när grannländerna ska göra sig oberoende av rysk energi men särskilt ifall vi inte lyckas bygga upp ett lika starkt luftvärnsparaply som Ukraina…
Jag kan varit lite raljant.
Och jag kan ha gillat formuleringen och spunnit vidare på det för lite halvdåligt dolt skryt över min fru.
Faktum kvarstår dock att det faktiskt är en av anledningarna att jag inte sökt mig till hemvärnet, känns som om det är mitt ansvar att ta hand om barnen istället i en krissituation.
Ja, någon måste ta hand om barnen. Ett problem där bägge föräldrarna är krigsplacerade.
Jättebra. Tycker detta borde utökas så att samtliga samhällsviktiga yrken omfattas.
T. ex röjning och bygg för att hantera skador på viktig infrastruktur (tänk raserad bro/väg/järnväg/el/tele).
Räddningstjänstpliktade utbildas i röjning.
Men det kanske kommer, allt sker inte direkt och samtidigt, jmf räddningstjänst och nu vård.
Ett flertal Länsstyrelser i landet har redan skaffat sig “egna” Räddnings och Röjningsstyrkor, där många “styrkor” redan är utbildade eller håller på att utbildas. De krigsplaceras efter genomgången utbildning under Länsstyrelsen och under fred tränas de tillsammans med räddningstjänsten. Fler och fler hajar på och vill ha egna R/R styrkor och det talas också om sjukvårdsförstärknings enheter. Rekrytering och utbildningsker med hjälp av Försvarsutbildarna, där CBRN förbundet sköter utbildningen.
Sen så utbildar även Försvarsutbildarna (militärpolis förbundet) ordningsvakter till skyddsvakter och nu planeras det att utbildas även andra lämpliga som idag inte är ordningsvakter till skyddsvakter.
Vettigt förslag så länge den här typen av utbildning inte tär på befintlig personal/resurser.
Tänker även att på bredd erbjuda/plikta in folk för förarutbildningar är en potentiell förmågehöjning som samhället alltid har nytta av. Behövs alltid lastbilar, truckar och lastare.
Släng även in skyddsvaktsutbildning och TOS.
De som är bäst på lastbilar är de som kör dem till vardags. Det blir inte fler lastbilar bara för att det blir krig.
Menar du att lastbilschaufförer är krigsplacerade i sitt fordon?
Om inte, så ser iaf jag en risk för att vi behöver reserver i krig.
Tänker mig också att man isf kan ha två förare per fordon för att slippa stå still för vila/återhämtning.
Sedan så inbillar jag mig att de som fått lastbilskort tidigt kanske senare blir just ”de som är bäst på lastbilar”.
Men jag är ju inte bloggare, så vad vet jag? 😉
De kan krigsplaceras av sina arbetsgivare om arbetsgivarna anser att det behövs.
Frivilliga automobilklubben (FAK) rekryterar och utbildar förare av alla slag till Totalförsvaret och det gör även Bilkåren.
Civilförsvaret borde ha en rejäl flotta bränsletankbilar, det finns redan för få för att fylla på alla reservelverk vid storstörning eller hantera att någon bränsleterminal har brunnit och det kommer att bli värre i den kommande mackdöden. Om dessa lastbilar övningskörs 10-20% av året kärvar de inte ihop och det kommer att finnas hyfsade förare till dem vid kris eller krig.
Lars, vi behöver inte de BÄSTA förarna, vi behöver hyggliga förare. Kanske kan man vara genomsnittligt listig och övervägande plikta unga kvinnor som lastbilsförare, de kör i genomsnitt försiktigare än unga män.
Förmodligen går det att omdirigere och styra om den befintliga fordonsflottan av tankbilar med deras vanliga chaufförer.
Begränsningar i privattrafiken kommer att ge ökad kapacitet till samhällsviktiga funktioner.
Hmmm. Hoppas ingen blir kränkt av att jag kastar in en rysk smällare i brasan. Är inte emot civilplikt som sådan och idag är det ett bra sätt att öka försvsrsgötmågan. Kom ihåg att logistikern är värd tio jägarsoldater.
Men vad händer med sjuksköterskan Lars som jobbar som bemanningssköterska på språng och tjänar 50 papp, och som civilpliktas in till ett kommunalt/regionaltsjukhus och då tjänar 30?
Eller så har Lars lämnat vården och jobbar som projektledare inom Millennium, eftersom han har kompetens från jobbet och civilpliktas in som undersköterska med 25 papp i lön.
När dessa inte längre kan betala på hus och Tesla, vem tar smällen? Kom ihåg att idag har folk inga besparingar och massor med lån.
Tycker detta måste belysas, för i dag har många absolut inga marginaler.
Kan säkert bli en kombination av “vilka som tar smällen”. Staten kan frysa lånen och låntagarna/de krigsplacerade måste gå med på lägre lön. I det scenario detta blir aktuellt kan det ju vara så att antingen fullgör du din plikt eller så spolar huset ditt bort i en flodvåg eller så är det dags att böra lära sig Русский om man obstruerar.
Det handlar väl om att samhället faller om alla bara bryr sig om sin Tesla när kriget kommer.
I de flesta vttiga länder så bryr sig dock folk mer om människor än sin bil.
Ja, försäkringskasseersättningen vid plikt kan krossa många högavlönades privatekonomier. Värt att ta upp och kanske justera så det inte finns ett ersättningstak.
Hel rätt. Får du ett meddelande att familjen hamnat på gatan och att huset sålts till en politiker för en spottstyver på en marknad som inte längre finns kan det ju påverka försvara viljan.
När jag gjorde lumpen 1983-1984 var det statlig sjukpenning 90% eller så under tjänstgöringen, men idag ser systemet annorlunda ut.
Bankerna hade 126 miljarder i vinst förra året eller om det var -23. Rimligen kan regeringen besluta att frysa eller reducera räntebetalningar från folk som gör plikttjänst. Bankerna ska väl också ingå i krigsansträngningen? Om de konkar får staten driva dem vidare och reda ut det med aktieägarna efter segern, ungefär som när man fått sin bil eller åsna rekvirerad.
Det där har jag också funderat en hel del på. Jag är höginkomsttagare och hemvärnssoldat. Redan idag kostar övningar mig flera tusentals kronor i utebliven inkomst. Skulle jag bli inkallad en längre tid slås privatekonomin fullkomligt i spillror.
Fast är du höginkomsttagare har du väl stålar så att du klarar dig oavsett?
Nej, får snabbt kassaflödesproblem i ett sånt scenario. Ersättning baserad på en SGI som slår i taket täcker knappt vad banken ska ha var månad. Än mindre finns det pengar till el och mat. Har försäkringar som täcker vid sjukdom och arbetslöshet, men inte vid krig. Kommer inte heller från “gamla pengar”, så finns inga travar med stålar på banken.
Bättre att vara fattig…
Bra beslut där av beslutsfattarna. Ett ytterligare bra beslut vore att lägga in tandvården i den allmänna sjukvården, så att alla får råd att få bra munhälsa. Jag tror att bättre folkhälsa och bättre välfärd ger större försvarsvilja.
Önskar att det även införs för brandmän som tidigare. Förutom krigsberedskap så vore det bra för rekryteringen… deltidare främst.
Är ju redan gjort inom räddningstjänsten! LW nämner det tom!
Redan skett.
Jag tror att Raoremus avser civilpliktsutbildningen och inte krigsplaceringen.
Tar tillbaka mitt svar, då båda redan skett.
Har två vänner som jobbar inom drift och säkerhet inom IT som är krigsplacerade.
Det har rampats upp enormt hos våra kritiska företag sen halvårsskiftet 2024.
Vi kan räkna med att många av de yrken som ger yrkeslegitimation kommer leda till krigsplacering. utbildad vårdpersonal som undersköterskor, sjuksköterskor och läkare är ju givna och kritiska vid en kris.
Vi får tacka facken som drev legitimationsfrågan så kraftigt.
Ordinarie i vården krigsplaceras redan.
Ska man vara petig så är undersköterska en skyddad yrkestitel, inte ett legitimationsyrke. Skillnaden ligger i att om du slarvar i ett legitimationsyrke så kan du få legitimationen tillbakadragen eller villkorad. En skyddad yrkestitel garanterar bara att du genomgått utbildningen eller gjort ett godkänt prov en gång i tiden.
En annan högst relevant civil krigsplaceringar skulle jag säga är byggarbetare, elektriker, byggnadsingenjörer, ingenjörer i vägg-och vatten och liknande. Att snabbt kunna återställa skadad infrastruktur är ytterst viktigt, och alla personer med relevant kompetens jobbar knappast på företag där de kan tänkas redan vara krigsplacerade som resurs för att t.ex. laga broar. Frågan är mer vilka som bör leda sådana insatser? Är det kommunala eller regionala företag, eller är det ingenjörstrupperna?
Företag kan redan idag teckna avtal med Rekryteringsmyndigheten och sedan krigsplacera personal. Det senare sker genom att man laddar upp en Excelfil med namn och personnummer.
Och det är så klart jättebra, men jag menade snarare att snabbrekonstruktion av förstörd infrastruktur inte nödvändigtvis är något som några företag normalt sysslar med, så det kanske borde samordnas på ett annat sätt än att företagen själva sköter det. Men jag kan så klart ha fel där.
Jag vill lägga till “Deltidsbrandman”. Jag provade på det när jag var ung och behövde mer pengar för att köpa hus. Där fick jag utbildning till brandman och sjukvård. Det var ju ambulanser på brandstation på den tiden. Trevlig syssla kan jag berätta för när heltidarna var ute så satt vi på station. Trevligt umgänge med fika eller TV. Men vid större bränder fick vi hjälpa till. Det är ju svårt att bemanna deltidstjänsterna på många orter så värnpliktiga där också kunde göra nytta.
Värnpliktiga ska användas vid krig, inte för att kompensera för att det offentliga inte kan betala attraktiva löner.
Jag tänker mest på att utbildning till “brandman” kan vara värdefullt för beredskapen. Ska man placera ungdomar i brandförsvaret i utbildningssyfte kan man ju skicka dom dit där dom gör mest nytta. Då kanske dom får mer praktik också istället för att häcka på brandstation.
De som pliktas till räddningstjänsten får som jag förstår det GRIB-ettan iaf. Kanske även GRIB-tvåan. Utbildningen köps in av staten från befintliga utbildningsplatser, så inget konstigt.
Jag kollade på plikt och prövningsverkets hemsida och hittade anmälningsblankett.
länk:
https://pliktverket.se/om-myndigheten/blanketter-och-e-tjanster
Myndigheten behöver jobba en del med detta koncept innan det blir effektivt. Blanketten är i princip bara en registrering av medarbetare.
Det måste ju ingå en registrering av vilka utbildningar man har och vilka arbetsuppgifter man som företag kan bidra med.
Mycket bra beslut av våra beslutsfattare!
Och TACK till alla som jobbar inom vården! Ni gör ett fantastiskt jobb!
Mycket bra beslut! Det har tagit tid men det är bra att vi nu stärker upp det civila försvaret.
Äntligen.
Har väl sagt att man ska mönstra in även för civilförsvarsuppgifter och inte bara pang-pang sedan 80-talet.
Varför inte göra nytta i något annat fack om du inte vill göra pang-pang-lump?
Sa det även när pang-pang las ner, varför då inte fortsätta med civilförsvarsplik. Finns andra olyckor/katastrofer än krig som skapar oreda i samhället.
Hade en bekant under 70-talet som var tandläkare och blev krigsplacerad som sjukvårdare på stabiliseringspunkt/fältsjukhus. Anledningen var att man ansåg att det inte behövdes lika många tandläkare i krigstid.
Under hans tandläkarutbildningen så fick han göra tjänst på akuten på Malmö sjukhus under somrarna.
Manliga tandläkare blev i regel krigsplacerade som något som hade titeln “läkarassistent”, som inte är detsamma som brukar användas för sommarjobbade läkarstudenter som inte uppnått tillräcklig utbildningsnivå för att få särskilt förordnande som (under)läkare. Som läkarassistent så blev man väl mer eller mindre fältskär, då tandläkare går utbildning i grundläggande medicin, anatomi och kan läsa röntgenbilder (tandläkare har mer utbildning i radiologi i sin grundutbildning än vad läkare har).
Nu äntligen. Vad vi har väntat att på att något konkret ska hända.🙏
Hoppas att civilplikten inom resterande samhällsbärande funktioner rullar på från och med nu.
Kul och bra förslag. Alla behövs om kriget kommer till vårt avlånga land. Blev överraskad när jag påbörjade nuvarande anställning och fick beskedet att samtliga anställda hos denna arbetsgivare var automatiskt krigsplacerade. Devisen är “The show must go on” och att vi levererar samhällsnytta som måste upprätthållas. Bra tillägg som kom idag att även de som lämnat vården kan kallas in både till civilplikt som krigsplacering vid behov.
Fönsterglastillverkning och glasmästare (här: grundläggande kunniga i att sätta glas i bågar) borde vi ha en stor krigsplacerad reserv av. En enda träff kan göra flera kvarter obeboeliga vintertid pga intryckta rutor. Våra moderna hightecfönster är här ett problem då de kräver speciallimmade kassetter med centraliserad tillverkning, speciella gasblandningar mellan glasen etc. I krig gäller det i stället att fort som fan få i nytt enkelglas i hundra- eller tusentals fönster.
“det finns också mindre krävande tjänster fysiskt i ett modernt försvar där psykologiskt lugn kan vara mer värt än fysiologi”
Inte i hemvärnet, åtminstone. Jag fick inte vara med pga att jag är för gammal. Hemvärnet tycks ha en strikt åldersgräns.
Vid 70 år så blir du veteran. Men försvarsutbildarna och de flesta av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna har ingen övre åldersgräns. Det är hälsan och viljan som är avgörande. Där finns det plats för många som faller på grund av åldersbestämmelser. Sen tror jag att vid ett krigsutbrott så kommer efter hand inte åldern spela någon roll, det kommer finnas plats för de flesta som vill ställa upp.
Jag var yngre än så när jag försökte bli hemvärnsman. Den övre åldersgränsen är 64 år.