Veckan avslutas blandat i de asiatiska tidszonerna efter nya tullbörsfall i USA men dollar stärks på uppstuds från stödet och drar med sig guldpriset upp. Leveranserna av nya Model Y räddade inte Teslas försäljning i Sverige som fortsätter släpa efter förra året sedan VD:n Elon Musk kommit ut som fullblodsfascist och inte bara rövhatt. Bolånebanken SBAB höjer sin rörliga bolåneränta och signalerar att räntesänkningarna är över.

Stockholmsbörsen backade igår med -0.32% för OMXS30 och -0.31% för OMXSPI. Kronan tappar mot dollarn som studsar upp från stödområdet till 10:21 SEK och drar med sig guldpriset till 979:- SEK per gram. Även euron stärks till 1!:07 SEK och är alltså tillbaka över elva kronor igen.
I USA föll börserna igen på senaste tullutspelet från drittsirkuset i Vita Huset (separat drittsirkusfredagsmys kommer postas på bloggen förslagsvis klockan 13:37, så håll ut) och Nasdaq 100 rasade -1.89% medan S&P-500 gick -1.39%. Bara fascist och putinistbloggplattformen Spotifys, även kända för att bjuda extremister på brunch, steg bland techbroligarkernas FANANGST-aktier och gick +0.39%, medan Facebook rasade -4.67%, Apple -3.36%, NEtflix -3.21% och Tesla -2.99%. Techbron Bezos Amazon föll bara -2.51%.
Amerikanska räntor fortsatta hacka upp och ner och visar tydligt att vare sig marknaden eller Vita Huset vet vad som pågår.

Teslas försäljning i Sverige räddades inte av att nya modellen av Tesla Model Y, en sk facelift, började levereras, utan leveranserna var som ni ser ovan större förra året vid samma datum. Leveranserna för 2024 är ner 52% i Sverige trots att Tesla brukar försöka trycka ut bilar mot slutet av kvartalet för att snygga till siffrorna i kvartalsrapporten.
Ett varumärke kan som sagt skjutas i sank väldigt snabbt, men ta år att bygga upp.
Man kan följa den dagliga utvecklingen hos car.info.

Borta i de asiatiska tidszonerna avslutas veckan blandat. ASX 200 går +0.52%, HAng Seng +2.41%, KOSPI -0.18%, Nikkei 225 +0.85% och Straits Times -0.16%.

Statliga så kallade räntepressande bolånebanken SBAB höjer sin rörliga bolåneränta och signarerar därmed att räntesänkningarna är över. Man höjer även sina längre räntor rapporterar man i ett pressmeddelande där man skriver:
“Både långa och korta marknadsräntor rör sig uppåt sedan en tid tillbaka drivet av den turbulens som vi nu upplever i vår omvärld. Detta medför att bankens upplåningskostnader på kapitalmarknaden ökar och vi behöver därför anpassa och justera upp våra bolåneräntor.”
Höjningen av den rörliga räntan är +0.05 procentenheter, men symboliskt viktig. Mest höjs tioårsräntan med +0.28% medan ettåringen lämnas oförändrad på 3.52% i kontrast mot den rörliga bolåneräntans listränta på 3.47%.
Inflationen stiger som bekant och det spelar ingen roll hur mycket finansminister Svantesson kallar upp ICA till samtal, då matpriserna sätts internationellt och livsmedelskedjorna bara gör någon procent i vinst, vilket behövs för att kunna hantera osäkerhet. Runt 85% av kostnaderna för mat i butik oräknat statens moms på 12% är dessutom längre ner i leverantörskedjan från grossister och nedåt, men varför man kallar in de som ska lyckas driva en affär på de sista femton procenten är oklart.
Staten tar med sina 12% moms mer i vinst på maten än livsmedelsbutikernas 1 – 4%* och om man ville sänka matpriserna kunde man sänka momssatsen till 6% istället.
Oavsett så är det den amerikanska drittsirkuset som sprider sig till Sverige både via inflation och via räntorna.
*min lokala livsmedelsbutik gjorde en vinst på 2.10% år 2022 och gick med -3.00% i förlust 2023. Hur matpriserna ska kunna sänkas där lämnas som en övning åt Svantesson. ICA Maxi i Västerås gjorde en vinst på 1.41% år 2022 och gick -0.69% i förlust år 2023. ICA Kvantum på Flemingsgatan i Stockholm gick i förlust med -0.26% år 2022 och med 1.59% i vinst år 2023. Det finns inte mycket marginaler att ta på, nej. Ja, ICA-handlare är småföretagare som konkurrerar inte bara med Coop, Hemköp, City Gross, Willys, Tempo mfl utan även med varandra. Att Svantesson kallar upp livsmedelshandlarna för utskällning är antingen populism eller inkompetens.
![]() | Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se>. |
239 kommentarer
LW. Diagrammet över Teslas registreringar skulle bli mycket tydligare om du visade ackumulerade värden istället för per dag. Med tanke på att du lagt ned jobb på att samla registreringssiffror till ett eget diagram är det lite synd att du presenterar det i den form du valt.
Om någon vill se en graf med ackumulativ statistik kan man se här: https://www.car.info/sv-se/tesla/stats?from=2025-01&to=2025-03&period=d&vd=4.8.18.19.20&et0=3&tcs=registered&tcg=new_registered&tci=
En ackumulativ graf kommer inte visa utvecklingen de senaste dagarna, utan det blir då otydligt att försäljningen fortsätter spreta.
LW- i legenderna står det 2025 resp 2024, men x-axeln visar 2024 jan mars så jag blev lite förvirrad.
Visst är meningen att jämföra försäljningen (nyreg jmf leverans) för de första 3 månaderna för 2024 jmf 2025?
Tack för bra och intressant sammanställning. Tror det blir godnatt för tsla efter Q1 rapport..
Var kommer datumet 2019-08-08 från i grafen?
På stor omsättning är även små marginaler mycket pengar.
Det sägs att kan man inte byta till en ny BMW varje år så gör man ett dåligt jobb som ICA-handlare 🙂
Det intressanta är också hur mycket skillnaden är mellan vad handlaren tar jämför med vad producenten får. Det är många som tjänar pengar på vägen och mycket ICA-Stig-reklam som kostar pengar som skulle kunna användas till lägre matpriser om man bara ville.
Men som sagt, en BMW börjar ju se lite sliten ut efter 10 månader
Dessutom är vinsten sista raden efter löner, bl.a. till ägaren. Jag vet inte om man som ägare kan ta ut pengar på annat sätt än lön som sänker vinsten. OM det går är vinsten rätt ointressant, det är ju vad ägaren har att röra sig med som spelar roll.
Vill man leka med statistik kan man även säga
Jan 1 – Mar 13 2024: Tesla 2953 Tot 15104 Teslas andel 19,55%
Jan 1 – Mar 13 2025: Tesla 1425 Tot 16782 Teslas andel 8,49%
Tesla har minskat sin andel med hela 56,57%
Mycket bra!
På stor omsättning är även små marginaler mycket pengar.
Det sägs att kan man inte byta till en ny BMW varje år så gör man ett dåligt jobb som ICA-handlare 🙂
Det intressanta är också hur mycket skillnaden är mellan vad handlaren tar jämför med vad producenten får. Det är många som tjänar pengar på vägen och mycket ICA-Stig-reklam som kostar pengar som skulle kunna användas till lägre matpriser om man bara ville.
Men som sagt, en BMW börjar ju se lite sliten ut efter 10 månader
Det skulle bli mycket tydligare om du använde mer divergerande FÄRGER på de olika värdena.
Har min grafiska profil. Form är viktigare än funktion. Häpp!
Du är ju även med i Church och Jobs och det är ju ett av budorden 😉
“Phorm over Phunctions”
Man kan ju hoppas att det är just det som skall diskuteras med handlarna – att man vill förvissa sig om att en momssänkning märks även för konsumenterna?
Hörde från en nära släkting som arbetar i matbutik att exvis krossade tomater har sjunkit i inköp samtidigt som man höjt styckpriset och krympt paketet.
Visst, det kan ju vara ett utslag av gungor och karuseller. Men det är iaf en relevant och trovärdig anekdot.
I Tyskland ligger momsen på livsmedel på 7%.
Svantesson kanske skulle inhämta inspiration därifrån istället för att symboliskt diskutera frågan med ICA mfl.
I Tyskland ligger momsen på livsmedel på 7%.
Svantesson kanske skulle inhämta inspiration därifrån istället för att symboliskt diskutera frågan med ICA mfl.
Du vet det är lägre moms på mat i Svärje med?
Ett av alla momsundantag för att föra signalpolitik istället för se över skatterna.
I Sverige 12%, mao halva momsen.
Sänka eller skippa matmomsen vore onekligen det med störst potential att göra nytta. Går att lära av sänkningarna på 90-talet och vikten av att ha bra och transparent koll på vad som driver priserna – så att momssänkningen inte försvinner innan slutkund.
65 sidor men kan med fördel skummas https://data.riksdagen.se/fil/17D9C3EB-B565-4BC4-BD29-F7542CB9AE01
Mismatch
Varför mecka med procent hit o dit. Enklast vore att höja grundavdraget för alla. Torde också vara byråkratiskt enkelt.
Tänkte också på det där med Tesla och dess leveranser.
Tesla Club Sweden var snabba med att nu lossnar det när det var ett par dagar med ok leveranser.
https://teslaclubsweden.se/nya-model-y-leveranserna-har-borjat/
Skall bli intressant att se hur andra kvartalet utmärker sig. Tesla lär förutorm att få bort mr Musk även behöva en eller två nya modeller.
Musk fanbois.
Tesla har större problem än så med Musk:
* Å ena sidan av myntet är att han smutsar ner varumärket deluxe. Man kan inte ha honom kvar
* Å andra sidan så är hela motivet med PE+100 att Musk är den store visionären som ska rädda mänskligheten. Man kan inte sparka honom heller.
Dammned if you do, dammned if you don’t!
Jepp.. vissa köper Tesla för att den är bra bilar. Andra köper för att det är status. Vissa köper för att Musk är deras Messias.
Och nu kommer det få resultatet att de 90% som tycker Musk är en idiot inte kommer välja Tesla.
Frågan är om resterande 10% egentligen tillhör gruppen elbilsköpare eller egentligen mer tillhör gruppen “Alternativ för Svärje” och antivaxers. Och de är sällan de som har råd med elbilar.
Ja det är sant lol!
Tror det är många som sakta smyger sig mot utgången..
Visionär som man inte kan lita på tyvärr. Hur svårt kan det egentligen vara för EU att helt enkelt kopiera de lyckade satsningarna (tänker särskilt på Starlink) och köra i egen regi?
Tesla Club Sweden är lika sakliga som att fråga Trump vad Trumps politik får för effekter.
😀
En framstående Musk-fanboi backade ju offentligt, på Twitter och Bluesky, från sin ståndpunkt att köpa en Tesla inte var att stödja Musk och/eller Trump efter att Trump sålde bilar i Vita Huset.
Och sådant är ju både förvånande och kul. Det finns hopp för Tesla-kulten.
Förmodligen det enskilt pinsammaste och ovärdigaste som hänt i amerikansk presidenthistoria.
Hittills.
Kronan har ju precis tagit ett 5% kliv uppåt i värde, och därmed bör priserna på sikt sjunka. Om nu det värdet håller i sig. Eller?
Det är förstås bara en av faktorerna. Högre marknadsräntor kommer säkert bubbla igenom och påverka åt andra hållet, men varför är det självklart att priserna ska fortsätta uppåt med >3%/år i hastighet?
De stora kedjorna jobbar med 3 eller 6-månaderskontrakt på pris så det tar ett tag innan nåt kortsiktigt eventuellt slår igenom.
Jo precis, därav “Om nu värdet håller i sig”!
Teslas problem är så mycket mer än Musk.
Återkommande kvalitetsproblem accepterades i början då det var coolt att vara en trendigt ”klimatmedveten” men nu finns prestandamässigt likvärdiga märken med bättre kvalitet och lägre pris på marknaden.
Sen en facelift..verkar som Tesla inte längre har en innovativ utvecklings och designavdelning.
Cybertruck verkar som pårökt hybris.
Håller med, förtrollningen bröts med Musk men glasskon hade ändå inte passat….vad är väl en bal på slottet?
Visionen är vad jag förstår diverse robotar, med robottaxi som start. Egen biltillverkning kommer sannolikt att bli mindre och mindre viktigt för Tesla.
Det roliga är att Amazons priser mer eller mindre sätts till aktuell valutakurs. Så där har det varit bra rabatt på vissa varor i och med kronrusningen.
“Inflationen stiger som bekant och det spelar ingen roll hur mycket finansminister Svantesson kallar upp ICA till samtal, då matpriserna sätts internationellt och livsmedelskedjorna bara gör någon procent i vinst, vilket behövs för att kunna hantera osäkerhet.”
Men Riksbanken med sin styrränta klarar av att avvärja missväxt och extremväder? 😉
Ser hur media fylls med nyheter om att nu är räntesänkningarna slut och nu behövs det snarast höjas – med hänvisningar till hur matpriserna stigit för mycket.
Var är egentligen meningen med detta? Hur ska matpriserna påverkas av en höjd ränta mer än att vi slutar köpa vissa produkter för att vi helt enkelt inte har råd?
Att höja räntan för att bekämpa stigande matpriser är ju ungefär som att höja momsen på mat för att priserna ska sjunka.
Du ger dig inte.
Ta det där med Erdogan och Putin istället som har erfarenhet av alternativa finansiella metoder.
Man måste ju få försöka…
En högre ränta minskar efterfrågan, vilket verkar prisdämpande oavsett bakomliggande orsak. Sedan kan man diskutera priselasticitet, dvs att vi kommer köpa vissa varor (nästan) oavsett pris .
Räddningen för systembolaget…
För här kommer vi med nummer fem komma tvåan och den går alltid hem:
https://www.youtube-nocookie.com/embed/NplvMTJIg9Q?playlist=NplvMTJIg9Q&autoplay=1&iv_load_policy=3&loop=1&start=
“En högre ränta minskar efterfrågan”
Efterfrågan minskar för att folk har mindre pengar över så teoretiskt sett köper folk mindre och billigare mat = inflationen sjunker. Men höjd ränta gör ju även maten dyrare att producera?
Om man vill sänka priset på mat – ska man höja eller sänka t ex momsen på livsmedel?
Höjer man momsen så minskar ju efterfrågan för folk har inte råd med det.
Sänker man momsen så sjunker priset.
Amerikanska småbolagsindex Russell 2000 ner 19 % sedan toppen. Lägg därtill sjunkande dollarkurs för oss svenskar. Ynf!
Inte så konstigt då Russell 2000 är hög risk (hälften av bolagen går med förlust).
Känns rätt att helt avyttrat mina amerikanska småbolagsfonder. De gick skitbra tills de inte gjorde det.
“…fascist och putinistbloggplattformen Spotify…” Vad har jag missat?
SBAB har för övrigt inte visat något intresse för att höga sparräntan, som de sänkte med 0,25% i februari och ligger med sina 2% lägre än väldigt många andra banker.
Spotify bjöd på brunch med Ben Shapiro och Tim Pool vid Trumps invigning, samt mutade Trump med pengar till invigningen.
Ingen neutral plattform.
Värre är att de betalar för *vissa poddare* att podda hos dom, Poddare med lite alternativa åsikter…
Har haft starka rövhålsvibbar på Daniel Ek långt innan nazistbrunchen men gött att han nu gjort klart detta en gång för alla.
Daniel Ek har aldrig varit en förespråkare av för migrationspolitik eller vindkraft…gör det honom till nazist? Nä
Money talks, vi svenskar har ju gjort affärer med saudi och andra tveksamma diktaturer så det är nog cashen, inte nazisympatier som driver.
“Pengar luktar inte” är lika välförankrat i svenskt näringsliv som överallt annars, tro inget annat…
Luktar nog ganska illa på Norion för tillfället…
Såg det nu, verkar vara en fin soppa…
Osmakligt. Det hade jag missat.
Har man poddar med Tate-bröderna och Alex Jones är man ju helt tappad bakom flötet.
Yttrandefrihet är ändå relativt bra så det har jag inga åsikter om.
Men att mutluncha och betala mycket pengar till rövhattar är att ta ställning.
Återigen, vad privata aktörer väljer att publicera har inget alls med yttrandefrihet att göra.
Nja, tycker att podplattformar och musikplattformar ska erbjuda alla plats som neutral aktör, men vad Spotify gör är betala specifikt för Joe Rogan, finansiera bruncher med Shapiro och den bevisat FSB-avlönade Pool osv. Så fort man börjar med sådant så är man inte längre en neutral plattform, utan tar på sig ett utgivaransvar.
En “inauguration fund” är inget unikt för Trump. Det har de flesta (kanska alla?) presidenter haft sen många decennier tillbaka. Trumps fond utmärkte sig dock för att ett väldigt hög begränsning för beloppet som man fick donera.
Billigare matpriser:
– Sänkt moms på mat
– Sänkta arbetskostnader (tex arbetsgivaravgifter som är gräsliga och som många inte verkar förstå är en stordel skatt på arbete).
– Starkare krona
– Enklare regler för etablering av nya affärer
– Enklare regler för jordbruket så de kan bli effektivare
Kalla upp partnerna för samtal visar ju bara på att man tycker det är ett systemfel, men gör något åt att fixa problemen då.
Effektivitet är ett lurigt begrepp. Hur tänker du beräkna kostnaden och nyttan? Producerad vikt per spenderad krona, eller som producerad näring per miljöförstöring, eller något annat? Blir vilt olika åtgärder och effekter, troligtvis.
Nja färre regler som start. Väldigt tunga regelverk.
Vadå “nja”?
Om du vill göra det mer effektivt genom att helt enkelt ha färre regler, då betyder det förmodligen försämrad djurvälfärd, kvalitet på produkten, och/eller fler/mer negativa externaliteter som t ex miljöförstöring.
Så då är din definition av effektivitet förmodligen det första: Producerad vikt per spenderad krona.
Absolut inte. Företag producerar det kunder vill ha på ett effektivt sätt.
Ett överarbetat statligt regelverk förbättrar inte konkurrensen utan hämmar den. Bara de stora har råd att leva upp till alla regler och det skapas onödiga inträdes barriärer samt så klart extra kostader för att säkra efterlevnad på regler där 90% antagligen inte alls behövs. Vi kunde odla och ha boskap på 50-talet på ganska små arealer. Det är inte fallet idag. Vissa saker är generella stordriftsfördelar men andra beror på entré barriärer och konsolidering.
Tror du själv på allvar att mer regler skapar bättre konkurrens? Antar att du jobbar statligt och inom någon myndighet som varje år kommer med ännu mer regler för oss skapande människor att förhålla oss till…suck!
Halmdocka. Jag har aldrig sagt att fler regler förbättrar någon konkurrens. Dina antaganden om mig är dina egna och inte värda att bemöta.
Regelverk är ett sätt för konsumenter (via politiska vägar) att säga vad de vill ha, för det framgår ytterst sällan hur stor areal kon hade att beta på eller vilka bekämpningsmedel som användes för odlingen, vilket skulle krävas för att konsumenter skulle ha möjlighet att göra dessa val på fullständigt marknadsliberala grunder. Samma med ett stort antal fler parametrar, förstås. Men det är inte så att konsumenter har möjlighet att granska varje gård i detalj inför varje köp, det skalar förfärligt dåligt, och är långt ifrån effektivt. Det slutar med att konsumenter istället skiter i det, och således innebär “färre regler” förmodligen att konsumtionen blir förknippat med fler och större negativa externaliteter.
En sak värd att komma ihåg när det gäller åtminstone specifikt Ica är att man äger sin egen grossistverksamhet, vilket gör det lite vanskligt att bara utgå från hur enskilda butiker går när man tittar på lönsamheten för de som driver dem. Åtminstone de större handlarna – dvs de som driver Maxi, Kvantum och Supermarket – är delägare i grossistverksamheten vilket gör att de även tjänar i det ledet och den delen är jag inte säker på syns i själva butikernas redovisning. (Det beror rimligen på hur respektive handlare organiserat sitt bolag).
Det är möjligt att även Nära-handlare är delägare i grossistverksamheten men pga mindre omsättning har de troligen mindre ägarandel som kanske inte ger samma genomslag.
Att driva en Ica Nära verkar efter vad jag läst mig till i alla fall vara ganska tufft – och jag medger ärligt att jag personligen drar mig för att handla på den som ligger 100 meter från min bostad då priserna är markant högre än på annat håll.
Nu kommer den tråkiga ekonomen med sin alternativkostnad.
Om vi antar att du tar bilen till stormarknaden får du räkna med 20-80 SEK per mil.
Nu kommer den andra tråkiga ekonomen och tipsar om att handla på vägen hem från att du gjort andra ärenden => noll extra kostnad för att vara multilojal.
Precis. Fördelen med många “köpområden” är att de ligger nära stora vägar som man kör på tillochfrån jobb eller andra ärenden.
Alternativkostnaden för mig räknas i enstaka kronor för att svänga av och handla på Lidl/Willys.
Ja, verkligen. Vem har tid att åka iväg extra bara för att handla? Omåttligt ineffektivt.
I snitt ja, men marginalkostnaden för att köra en mil extra på 1500 mil/år är i stort sett bara bränslet. Däremot om du börjar besöka stormarknaden minst varje vecka så kan man säga att man bör räkna med genomsnittliga milkostnaden i matinköpet, undantaget fasta kostnader som skatt och kapitalkostnad, de påverkas inte av att du kör 100 mil extra/år (knappt heller att värdeminskningen påverkas av det).
Om du nu inte köpt en bil i syfte att möjliggöra resorna till affären förstås, då måste allt inräknas.
Korrekt att en mil extra på 1500 är på marginalen.
Måste verkligen ge dig en eloge som lyckas storhandla för hela året endast en gång per år.
Konserver 🙂
Run DMC
Det var det första jag tänkte. Har ingen bil, vilket innebär att jag kan unna mig, saluhallen, Ica nära, fram med mera.
Däremot har krogbesäken dragits med något.
21 kr milen x 2 och du storhandlar för 3 500 kr som kostar 4000-5000 i den lokala butiken.
Jag beställer från ICA med hemleverans. Att slippa tråkiga butiksbesök är värt en del. Och nej, att handla på väg hem från jobbet är inte ett vettigt alternativ.
Förra året erbjöd Tesla sina kunder 1,5% ränta om man köpte en bil hos dem vid Q1 (Q4 2023 var det väl “full ränta”?), som snabbt sänktes till rent av 0%, jämfört med konkurrenterna som tog 3-4-5%+.
Jämfört med i år/nu när de tar 4,29% ränta.
Det tror jag spelar oändligt mycket mer roll än hur idiotisk Elon är och hur idiotiskt han uppför sig.
Gamla bilarna har fortfarande 0% om du köper standardutförande.
Det man ska räkna på de gamla bilarna är att det är en brutal värdeminskning
0% ränta men den faktiska kostnaden per mil på en “nygammal” Y är nog över 100 kr just nu.
Nu jämför jag dock inte hösten, utan jan-mars 13.
Jag syftade på våren 2024, när vi själva köpte vår MYLR. Vill minnas att de hade “full ränta” under vintern2023, dvs sisådär 4-5% “som alla andra” återförsäljare, men sedan under våren kom med den kraftiga ränterabatten (1,5% ränta) som sedan successivt sänktes till 1% i mars-april (?) och därefter 0,5% i april-maj (?) och slutligen 0% i maj eller vad det var. Att då jämföra försäljningsstatistiken från då, mot idag när det är 4,29% ränta, tycker i alla fall jag att det bör ha en ganska kraftig påverkan på hur många bilar som säljs. Säger inte att Elons idiotande inte påverkar, men det är inte 100%.
Läste för övrigt att försäljningen gick upp med 20% i UK jämfört med förra året, så man får väl också kolla hur många bilar som säljs globalt, inte specifika land. Inte lika stor påverkan idag mot förr, men det var ju annars en favorit bland tidningarna när de ville såga tesla genom att varje månad välja de länder som inte fick leverans och peka på urusla siffror jämfört med månaden innan då de fick leverans etc.
Här är en fingervisning
https://carup.se/musks-mardrom-sa-rasar-tesla-land-for-land/
UK upp, Kina, Norge, Danmark, Tyskland, Australien, Frankrike, Sverige ner.
Nej, vad räntan är är underordnat, de flesta med någon slags kompass skulle aldrig komma på tanken att köpa en Tesla idag (du framstår ju som direkt dum i huvudet om du köper en Tesla idag), att finansieringen är förmånlig spelar liksom ingen roll. Så nej, det spelar inte en oändligt mycket mer roll, inte en chans.
“Det tror jag spelar oändligt mycket mer roll än hur idiotisk Elon är och hur idiotiskt han uppför sig.”
Det vore synd, tycker jag. Jag hoppas att det inte är så för majoriteten som handlar bil.
Klart det är så för majoriteten av de som handlar bil.
De flesta bilföretag håller en neutral politisk framtoning och har somf rämsta mål att sälja bilar och göra ägarna glada.
Teslas mål är att främja Musks agenda (Det är uppenbart när alla i styrelsen är sykofanter som stöttar Musks agenda). Därmed har det visat sig att köpa en Telsa nu är att finansiera en politisk agenda.
Köper man däremot en annan bil håller man sig relativt neutral.
Förödande för restvärdet för Teslor och de stackare som köpte innan Musk ballade ur helt (även om vi var många som såg det komma…..)
Jag tror vi håller med varandra, fast det låter som du argumenterar emot mig. Det jag kommenterade var att OP trodde, om jag nu inte helt misstolkade hen, att räntesatsen vid Tesla-köp hade betydligt större inverkan på Teslas försäljningssiffror än om Musk sålde fascism vid sidan av.
Jag hoppas att folk väljer att betala lite mer för en bil som inte kommer fullsmetad med fascism.
Anekdotiskt ser jag (verifierat med kvitton) att smör gått upp med ca 50% på runt ett år. Från ca 45 kr till 70 spänn för ett 500 grams-paket.
Jag tvivlar på att bönderna eller mejerierna fått 50% kostnadsökningar under samma period, det verkar helt enkelt inte rimligt.
+1
Om du nu verkligen är ekonom borde du veta bättre.
Oj, blev du sur för att jag hade rätt längre upp, och måste ge igen…? Bor det en liten narcissist i dig??
Eller är det för att jag synade dina “homo-vibbar” häromdagen? Inte snyggt av dig.
Lägg av med dina insinuationer utan svara på min fråga.
Är du utbildad ekonom?
Insinuationer? Du besvarade aldrig min fråga om vad dina “homo-vibbar” har att göra med att “spela i fel lag” – som Vance och Trump – och att “inte vara normal” – allt enligt dig.
Svara på frågan. Är du ekonom som du skriver?
Ja, de spelar i fel lag. Med det menar jag att de är i heterorelationer fast de egentligen är medlemmar av Proud Boys. Försök nu inte feltolka detta i vanlig ordning.
Var inte orolig- det gick inte att feltolka… Men liksom Trump tror du att man går på vad som helst.
Jag kanske svarar om några dagar, som du gjorde nu. Eller inte.
Jo, jag är som Trump. Läste även att Stenbeck var Sveriges Trump så jag känner mig nöjd med epitetet.
Ägna tre minuter åt nedanstående länk så vet du var jag står i frågan.
DMC Talks Homophobia In Hip-Hop:
https://www.youtube.com/watch?v=owYBTFdrvIE
Nja, där håller jag inte med dom som skrev så om Stenbeck. Jan var speciell ja, men har var ingenting som Trump!
Att Stenbeck var Sveriges Trump är ungefär lika sant som den där horribla storyn om Sveriges Warren Buffett (ni vet han som inte ens kan hålla en likvid då de har noll koll på riskhantering).
Brasklapp
Har du sett serien?
Tänkte se den vid tillfälle och gråta en skvätt (den verkar ju faktiskt hålla måttet av det jag har hört).
Run dmc. Du vet att det går att skrolla upp och se vad du skrev för en stund sedan, va…? Att du var nöjd med epitetet eftersom osv. Jaja.
“Ägna tre minuter åt nedanstående länk så vet du var jag står i frågan.”
Kämpa, RUN DMC, kämpa!!
UTOO
Jag accepterar att du verkar tro att jag är pro Trump och mot homosexuella.
Det är din tolkning och ingenting jag kan ändra på.
@RUN DMC – nej jag har inte hunnit se den än men jag har också hört att flera av de gamla gardet säger att den på det stora hela ska ligga nära som det var.
Så det du egentligen säger är att alla handlare över hela världen har lyckats med att gemensamt höja priserna?
Det är ju en fantastisk konspiration!
Nej, jag tror inte att handlarna höjt sina marginaler. Det är i leden innan som något har hänt. I alla fall med just smöret.
Tydligen råder det mjölkbrist i EU, så det betyder rimligen att priserna höjts enligt principen om tillgång & efterfrågan. Men knappast att kostnaderna ökat i samma takt.
Livsmedelsbranschen är unik så tillvida att alla dyrt och heligt svär att de inte tjänar några pengar. Och inte heller gör det, sett på siffrorna.
Du hann före mig.
Ja, det är intressant. Vem/vilka i kedjan från ax till limpa är det som sitter på vinsterna? Alla tycks ju ha små marginaler. Någon sitter på vinsterna, eller är alla förlorare? Det finns inga vinnare?
Precis , få livsmedelsföretag (bönder och förädlare) gör ett vettigt resultat och det här är oändligt mycket större än man kan tro. Ur ett beredskapsperspektiv så borde fokus helt ligga på att ha företagsekonomiskt hälsosamma livsmedelsproducenter. Det är den bästa försäkringen för att ha mat även i kristider. Man pratar om beredskapslager och att flytta hem produktion(50% av maten importeras) men har vi inga företag som kan producera står vi oss slätt.
Branschorganisationen Livsmedelsföretagen släppte en mycket bra rapport om detta häromdagen.
https://www.livsmedelsforetagen.se/nyheter/recept-for-resiliens-10-atgarder-for-att-starka-sveriges-livsmedelsberedskap/
Här är en siffra från random multinationellt livsmedelsföretag, gäller helår 2024. Gissa gärna vilket (hint: har verksamhet i Ryssland och äger en känt chokladmärke i Sverige):
Gross Profit Margin 39.1%
Pga att alla människor är kunder är branschen extremt konkurrensutsatt och slimmad.
Vad man kan tjäna på är volymerna. 1% på en miljard är fortfarande tio miljoner.
Nej, 50% av matens värde importeras. Vi exporterar billigt mjölkpulver och spannmål, och importerar dyr* lufttorkad spansk skinka, lite hårddraget.
Självförsörjningsgraden i verkligheten är typ 85% i Sverige kalorimässigt men vi vill äta annat än ostsmörgås, pannkakor och pytt-i-panna, samt rent kött bara på söndagsmiddagen (palt, korv etc från innanmat och slafs räknar jag inte som kött).
Diffen 15% skulle nog tas upp helt av slängd mat, men oavsett är det en förlegad syn att Sverige måste vara självförsörjande i krig. Ska skriva om det i en separat artikel.
*men prisvärd
För många år sedan när paprika kostade 15 kr/kg såg jag något granskningsprogram på tv där de följde paprikan som odlaren i Spanien fick 50 öre/kg för.
Om jag minns rätt var det ett 20-tal mellanhänder (tror det var 26 faktiskt) som alla skulle tjäna en liten slant på paprikahanteringen.
Vi får helt enkelt vara glada för att vi försörjer ett antal medmänniskor när vi köper paprika och annat.
Instämmer om mjölkbristen @Tigerman men tyvärr brukar det vara så att om leverantören höjer priset en krona så blir produkten 3 kr dyrare i butik. Av någon outgrundlig anledning……
Nu är det bojkott o uppror mot de stora kedjorna, till o med vänsterkanter i riksdagen ska bojkotta.
Men ska dom handla i kvarters butiken o pröjsa 50 till 100 procent mer för varorna.
Ellar ska dom bojkotta några dagar o sedan återvända till de stora kedjorna o då givetvis köpa allt det dom inte köpt under bojkottdagarna.
Populismen rullar vidare.
Världsmarknadspriset på mjölk har gått upp 13% på ett år. Förklarar en del av prisökningarna men knappast allt.
För övrigt ser man här även att priset på juice gått ner med 25% under senaste månaden. Om konsumentmarknaden fungerar som den borde göra borde alltså juicepriserna gå ner markant ganska snart.
https://tradingeconomics.com/commodity/orange-juice
Bönderna har faktiskt fått bättre betalt. det är brist på invägd mjölk, i huvudsak mjölkfett är det brist på. Mejerierna vill ge incitament till ökad produktion. Vilket naturligtvis tar tid med nyrekrytering (av kossor) , kalvar som ska växa upp, etc etc.
https://via.tt.se/pressmeddelande/3711471/mjolkpriset-till-bonderna-fortsatter-att-klattra?publisherId=3235978&lang=sv
Tror att vi ska lyfta blicken här lite, detta beror på fler faktorer än bara senaste tidens inflation.
Tex har mjölkproduktionen sjunkit stadigt de senaste decenierna. Många färre bönder och kor, men större anläggningar och högre avkastning per ko. Dålig lönsamhet i kombination med stor risk, ständigt motarbetande från myndigheter och en enorm arbetsbörda ligger bakom.
Mindre mjölk ger mindre mängd smör. Antagligen har smörkonsumptionen inte sjunkit motsvarande.
Tack
@observer – tyvärr är det så att livsmedelsbranschen är en lågmarginalbransch som länge hanterats som något som katten släpat in . Vi har haft skog, malm, bilar och telefoner men maten har sällan stått i fokus.
Branschen har stora utmaningar då det är svårt att dra till sig kapital och kompetens. Lägg till höga produktionskostnader och tuff konkurrens. I dagligvaruhandeln pressas många företag av handelns egna varumärken/märkesvaror som sällan tillför något av värde i hyllan. Och producenten blir en anonym aktör utan vilja att förbättra. Bara sänka priset.
Men jag är inte bitter ……..
Jag är mer förvånad över att någon vill köpa en Tesla över huvud taget nu! Det är ju inte så att det saknas konkurrerande alternativ, varför är inte försäljningen noll?
Antar att stor del av nybilsförsäljningen är tjänstebilar, är inte företag mer rädda om sitt renomme?
Man kanske vill visa för omvärlden att man stödjer Muskolini?
“Jag kör fascistiskt”
Nissan gör ett bra jobb iaf. På att sänka Tzla. Mycket reklam nu.
Lite off topic för dagen men inser att jag får lägre elnätsavgift med Ellevios nya prismodell med effekttariff. Breakeven för mig går vid genomsnittlig effekttopp på 7 kwh/h (14 kwh/h kl 22-06) och det verkar inte vara några problem att hålla den runt 4 kwh/h mha tibbers “effektkontroll” trots jacuzzi, pool och elbil (och lite hjälp av solceller).
Baserat på en genomsnittlig månadsförbrukning på 1500 kwh och 25A huvudsäkring.
2024: 525 + 1500 x 0,3 = 1015 kr/mån (denna kostnad va lägre för 16A och 20 A)
2025: 365 + 1500 x 0,0625 + 4 x 81,25 = 783 kr/mån
Det är för info samma prisplan på 16/20/25 A huvudsäkring så det finns inte längre något att spara på lägre huvudsäkring i detta intervall.
Precis. Kommer byta från två 16A till en 25A.
Kommer kunna snurra på 25A mot tidigare 32A så det blir lite lägre kostnad även för mig i fasta kostnader.
Vinsten för en verksamhet återspeglar inte hela sanningen. Fullt möjligt att plocka ut oskälig belopp innan vinsten presenteras.
Kallas lön.
Med hög skatt in till det offentliga vilket borde göra kritikerna glada.
En liten anekdot på temat.
Jag jobbade för länge sedan på golvet inom tung industri. En av killarna i ett skift jobbade i stort sett alltid övertid så man träffade ofta honom på fel skift och han var kul att snacka med.
En gång kom vi in på att 80 % av det han knegade in på sitt övertidsjobb gick i skatt och det är den enda människa jag träffat som på riktigt och helhjärtat tyckte det var fint och bra att betala så mycket av lönen i skatt.
Låter ju lite som du som skänker XX% av lönen.
Det finns hjältar överallt och du är en av dem.
RUN DMC: En bit ovan klagade du på andras läsförmåga och debatteknik. Det här talar inte gott om din egen.
Ber om ursäkt om jag är otydlig.
Vad menar du?
Före eller efter deklaration?
Jag jobbade 400h övertid förra året här i Norge, tror arbetsgivaren betalar cirka 20% arbetsgivaravgift och jag betalar 44% skatt på övertid.
Ska man slå samman allt blir det 0.8 x 0.56 x 0.75 = 0.34 så 66% skatt om du ska använda pengarna till något med 25% moms. Blir ju bättre efter deklaration men då får man också räkna med att övertiden drar upp dig till en högre skattenivå.
Vill du ha ett deprimerande exempel och grunden till att hundratals miljardärer flytt Norge sen socialdemokraterna här vann valet är en höginkomsttagare som sparar, investerar och använder kapital.
Säg att du som höginkomsttagare skattar 50% av inkomsten och 20% arbetsgivaravgift, då sitter du kvar med 40%.
Ska du sedan investera i aktier och ta ut beloppet är det hela 38% skatt.
Så har du en förmögenshetsskatt på kapitalet på cirka 1%, med 10% genomsnittlig avkastning kan du räkna med cirka 10% extra på de 38% så 48%.
Kvar har du 20.8%, vill du sedan spendera pengarna på något med vanlig moms ligger du på 16% eller 84% skatt.
Inte konstigt att de lämnar landet.
CRCONRAD
Det jag skrev var följande:
“Låter ju lite som du som skänker XX% av lönen.
Det finns hjältar överallt och du är en av dem.”
För att förtydliga.
Jag gillade Trutens story om mannen som betalade 80 procent i skatt och var nöjd med det.
Jag gillar även att Truten skänker XX% av sin inkomst till Ukraina.
Därav mitt uttalande om hjältar som gäller både Truten och mannen som betalar 80% i skatt och är nöjd med det.
Tog sitt lilla tag att ens fatta var du fumlat… Efter att det påpekats för dig att du fumlat.
Och “förklaringen” är en bortförklaring (eller försöker du påstå att din svenska är på “Ormet kruper”-nivå?): Hade det varit vad du menade, så hade du skrivit “Ni är hjältar”.
Du är i en grop; sluta gräva.
CRCONRAD.
Jag förstår ärligt talat inte vad du är ute efter.
Surtrutn har vid ett tillfälle berättat hur mycket han och hans fru skänker till Ukraina (vilket jag tycker är fantastiskt).
Svårare än så är det inte.
Går på nu och kör 24 timmar inom vården så ingen mer ormet kruper från mig.
Trevlig helg!
Nja, alltså du kan möjligen plocka ut “oskälig” lön ur ett bolag så länge det går bra men får du problem eller gör KK så kan du få allvarliga problem, det finns aktuella case på det…
Kommer ni ihåg Etiopien 1973? Sverige är en bit ifrån detta. Dock ser mer och mer av befolkningen ut att ha drabbats av elefantiasis av allt fredagsmys.
Vi får acceptera att mstmäsdigt gå tillbaka till 70-talet under ett decennium medans vi hanterar krisen. Dvs den bruna maten får komma tillbaka.
Vilket innebär att de där havregrynen som fick alla Vänster debattörer att gå i talet får komma till heders. Med lite egenplockad lingonsylt.
Men vi klarar oss, kaffe innehåller inga essentiella aminosyror.
Var kan man plocka lingonsylt annat än från butikshyllorna? 😉
Plocka lingonen från buskar. Koka sedan sylten på vedkaminen som eldas med egenhuggen ved.
För öfwerklassen kokar man sylten på den elektriska spisen som drivs av solceller.
Vilka buskar hade du tänkt hitta lingon på?
Lingonriset…
Hästen heter Sverker!
…
Skogen är full av lingonben.
…
Hur ska Lillan orka?
Rent anekdotiskt. Jag arbetar på en av Sveriges största företag (10k+ anställda) och vi fick finbesök i lokala verksamheten av chefer varav två hade splitternya id7. Intresserad av en sådan så pratade jag med dem. ( De gillade skarpt id7an.)
De hade fått påbud att byta bilar för ett par veckor sedan. (“Man kan ju inte ha tesla längre nu när elon musk heilar”) tesla är nu borttaget från listan på bilar de kunde välja mellan.
Snyggt.
Samma här, hör det där på lite olika håll. I det tysta byter man ut Tesla till annat som tjänstebil.
En väldigt stor anledning att inte ha Tesla i “fleet” är att TCO är enormt mycket högre än etablerade tjänstebilsmärken.
Tesla har heller ingen dedikerad Fleetfunktion som kan assistera storkunder.
Det är primära anledningen till att företag byter. Inte Musks beteende.
Önskar att det var annorlunda. Men företag röstar generellt med plånboken inte ideologiskt.
Fast TCO ökar ju dramatiskt om folk väljer annan bil privat av ideologiska skäl, så sådant slår ju igenom för företag också (så småningom).
07:33
varför man kallar in de som ska lyckas driva en affär på de sista femton procenten är oklart.
Det är nog mest för att slippa kritik från oppositionen som ju tidigare kritiserat regeringen för att inte prata med handlarna när matpriserna stiger, tror jag.
Man kan ju även tänka sig att regeringsunderlagets högra ytterflank har synpunkter. Oavsett varifrån trycket kommer svarar buren A. Populism på frågan om varför finansministern vill ha ett kvartssamtal med ICA.
Lägger in lite från Nestlés årsredovisning, att diskutera i mindre grupper:
“In a challenging macroeconomic context and soft consumer environment, we achieved a solid performance in 2024 in line with our latest guidance”
Gross profit margin 46.7%
Underlying trading operating profit margin 17.2%
Vem sa att det inte går att tjäna pengar på mat?
Du glömde berätta att deras bruttomarginal har sjunkit sedan pandemin.
Nestlė som dessutom borde bojkottas eftersom de har kvar verksamhet i Ryssland och betalar skatt som finansierar Putins krig.
Nänä, hacka på ICA-handlarna med sina svenska anställda istället för Nestlé.
Ja, det är ett riktigt skitföretag.
Patetiskt att vissa här talar om bojkott av amerikanska varor (finns hur många fina bolag som helst) samtidigt som de sitter där med sitt kaffe från Zoegas.
@Run. Så du menar att bojkotten mot företag och produkter som har synts här på bloggen är i stort sett meningslösa? Eller? Är det rätt uppfattat? (Handlingarna rör sig “bara” om vilka värderingar man har, och är “bara” symbolspråk?)
PS. Jag dricker inte kaffe.
Och att det finns fina bolag i USA är ju självklart. Man får ju välja ut “de onda” för bojkott.
Generell bojkott av amerikanska företag och produkter fungerar inte i konsumentledet.
Som investerare har jag varit väldigt tydlig genom åren att jag är mot investeringar i globalfonder.
Resultatet av det ser vi nu när Musk och Zuckerberg tillhör den yttersta eliten.
Enig.
Kör Arvid Nordquist själv, men det gjorde jag långt innan det blev fullskaligt krig i Ukraina så ingen cred för det…
Körde jag också med på den tiden när jag drack kaffe. (Slutade i huvudsak för att jag hade en del magbroblem med kaffet.)
En del saker är lätta att bojkotta om man tycker det är viktigt.
Annat däremot..tänker inte byta från Mac som jag kört sen -88 eller gå över till nåt Androidbaserat i telefonen.
Sen diverse grupper ”Bojkotta USA” på bla. Facebook – har de någonsin funderat på att sluta handla på Temu, på Biltema Jula där merparten av produkterna tillverkas i en hårdför förtryckande och aggressiv diktatur?
Hyckleri
Instämmer. Använder man FB och handlar från Temu är man diskvalificerad.
Hur stor del av tex. Biltemas varor är producerade i en hårdför förtryckande och aggressiv diktatur?
Titta efter ” Made in …” på kartongen.
Undrar hur det är med korven de säljer för en femma…
“Undrar hur det är med korven de säljer för en femma…” antagligen inte från en hårdför förtryckande och aggressiv diktatur, men du vill nog inte vad den är gjord av… (framförallt inte när du precis svalt den) 😉
Att det ska vara så svårt att läsa igenom innan man trycker på posta knappen, Grrr!
Var inte Apple ett av få amerikanska bolag som gav långfingret åt Trumpski när det gällde att lägga ner sina DEI satsningar? I så fall är dom ju i vart fall lite emot, kanske…
Vinstmarginal netto är 12%. Och utdelningen, som är 73% av kassaflödet, är 3.4%. Go figure.
ICA Maxi Jönköping +7,2% 2023. De vanliga dryga 70 miljonerna varje år. Lägg därtill att ICA säljer merparten egna produkter man också tjänar pengar på. Så visst finns det utrymme för en hel del handlare att påverka priset i en eller annan riktning.
Kallelsen rör sig dessutom om aktörer från “livsmedelskedjan”, ospecificerat vilka.
Maxi butikerna är ju de man ska rikta sin ilvilja mot. De är verkligen pengakvarnarna och inte den lilla “ica supermarket”
Jag känner ett par ICA-handlare, med lite mindre butiker (under Maxi/Kvantum-nivån men ovan lilla kvartersbutiken). Det går absolut ingen nöd på dem.
Vad gäller Maxi så ska man ha i minnet att för att överhuvudtaget vara aktuell att få äran att driva en sådan ska man först ha visat sin affärsmässiga förmåga i en mindre butik.
En teori bland många andra om vad som kan tänkas pågår i USA. Författad av Joakim Rönning som ni kanske känner igen från podden Marknaden där komplexa ekonomiska skeenden och samband ofta förklaras pedagogiskt. Det är så klart spekulation men kanske ändå kan ge några intressanta infallsvinklar som en motvikt till antagandet att precis allt sker av idioti och galenskap. Jag är själv inte på något sätt övertygad om att detta stämmer men om inte annat en väl författad konspirationsteori att anamma eller förfäkta. Och om den stämmer blir det mycket värre innan det (eventuellt…) blir bättre.
I korta ordalag, parafraserat från artikeln:
– USA vill tvinga sina allierade att skriva av USA:s statsskuld genom utpressning mot militärt beskydd
– USA vill försvaga relationen mellan Kina och Ryssland vilket drabbar Ukraina som blir ett verktyg i spelet
– USA vill försvaga dollarn för att öka exporten
https://www.linkedin.com/pulse/blodr%C3%B6tt-wall-street-i-sp%C3%A5ren-av-trumps-kaos-b%C3%B6rjan-p%C3%A5-joakim-r%C3%B6nning-ljzcf/
Å Portgal skippar nog F-35, det går bra nu USA.
https://www.di.se/live/portugal-oppnar-for-jas-f-35-for-osakert-val/
Ahhhh Portugal
Skall vi gissa att Portugal plötsligt anses för politiskt osäkert för att få köpa motorn? Jag menar, de hade väl socialister på 70-talet?
Inte innan 1970-talet. Då var Portugal en stabil militärdiktatur.
… vilket förvisso också är sant, men jag skulle skriva “innan 1975”.
Har maten blivit så mycket dyrare som andel av lönen om vi går tillbaka till tiden innan EU inträdet?
Har känslan av att det var en sanslöst billig period typ de första 15 åren på millenniet.
Nej, det tror jag inte. Det var en mathistoriker som pratade om det i samband med julen och konstaterade att matpriserna som andel av lönen är historiskt oerhört låga och har sjunkit mycket även de senaste 10-20 åren, även om de har gått upp marginellt nu de allra senaste åren med inflationen.
Vi har väl aldrig betalat så lite för maten sett till andel av nettoinkomsten?
Shen sa det.
EU inträdet drev ner matpriserna enormt då vi blev en del av en mycket större marknad än en liten lokal “tullskyddad” marknad som drev upp priserna enormt på vissa varor
Visst blev det bra vid EU inträdet. Vi behöll “tullskyddet” men bara åt ett håll. Sveriges lantbrukare är tvingade att följa hårdare och dyrare miljö och djurskyddsregler, men sedan är det fritt fram att importera billig mat som skulle vara illegal att producera i Sverige. Svenska politiker måste vara bland det mest blåögda och naiva att hitta, de trodde på fullt allvar att vi skulle kunna exportera vår dyrare mat med högre etiska/moraliska krav….
Du låter så bitter. AFS?
Sorry om jag låter bitter, men vi är mästare på att slå på oss själva. Jag vänder mig inte emot att vi har bättre och högre krav på vår miljö och djurskyddsregler. Dock behöver det hanteras bättre, antingen tullar eller samma krav på all mat som handlas inom landet. Jag gillar generellt inte tullar…
AFS ?
@JohanPer: AFS = svensk motsvarighet till AFD, antar jag.
(Som om man inte kunde vara bitter utan att tillhöra något dylikt.)
Angående sänkt matmoms (eller punktvis sänkt moms över huvudtaget) När förslaget kommer brukar branschföreträdare kommentera att det “självklart” kommer att komma kunderna till nytta. O-nej. Man kommer i n t e att höja priserna.
Efter ett tag har priserna liksom “glidit” upp igen…
Jag minns ett reportage i SVT med VD’n för Spendrups för många år sedan. Ölbranschen klagade på den höga svenska alkoholskatten och man tog Danmarks (liberalare) skattelagstiftning som exempel. Journalisten hade dock läst på:
“Men om man räknar bort skattesatserna både i Sverige och i Danmark” så är en burk Spendrups öl ändå 50 öre dyrare i Sverige än i Danmark”.
Intervjun “tog liksom slut” där.
SR rapporterade om folk som tog bilar med släp på färja till Polen för att det var billigare att köpa Svenska byggvaror där än att handla dom i Sverige. Den som ville bygga om sitt hus hade problem med att själv köpa eller tillhandahålla byggvaraor. Några byggföretag vägrade utan offererade arbetena med sina egna byggvaror. Att man som det framgick av SR dolde de rabatter man själva åtnjöt ville man inte tala om.
Det finns många metoder att redovisa låga vinster i Sverige. En av dom är att importera gods till “mellanlandningsländer” inom Europa med EU-handelsavtal, något som praktiseras och höja priserna där för att sedan vidareimportera dom till Sverige och här sälja med lägre prisskillnad.
Det faktum att det finns så få grossistföretag samt att handlarna har “intima” avtal med dessa är precis som med elnätbolagens monopol eller oligopol något som man måste ta i beaktande. När priserna rusade förra gången påstods elpriserna vara orsaken. När de nu några år senare inte handlar om samma nivåer över tid har priserna ändå inte gått ner. Även bränslepriserna påstods då vara en av orsakerna. Nu när exvis dieselpriserna sänkts betydligt nämns detta inte längre trots att man då det begav sig anförde även transportkostnaderna som orsak.
Att Tesla och öven dollarn stigit de senaste dagarna är inte direkt ett styrke besked. Kursen kan ha fallit så mycket att det är läge för investerare att köpa på sig för att spekulera, och oavsett vilket så är de senaste dagarnas uppgång en droppe i havet gentemot fallet sedan Trumps tillträde. Som att jubla över att peta in 2-7 i 85e minuten och tro att man ska vinna matchen.
Kommer ni ihåg alla länder där bönderna demonstrerade nere på kontinenten förra året?
Har ni studerat demografin bland bönderna, då menar jag globalt.
Just demografin är nog det som skrämmer mig mest.
Det är som att titta på en tågkrasch i slow motion.
Sen får ni tänka på att det mesta av maten i praktiken består av en slags förädling av mineralgödsel, el och diesel.
I synnerhet då vegetabilisk mat.
Utöver detta har vi ett EU som ska återbeskoga en massa jordbruksmark.
Till exempel 1/3 av Danmarks åkerareal fram till 2030.
Sen har vi ett stort tryck på att anlägga solceller på mycket av jordbruksmarken nere på kontinenten främst Tyskland.
Vi har alltså haft ett EU som har motarbetar djurhållning och odlingsmark ganska länge nu också.
Tror ni verkligen att prisökningarna bara är tillfälliga?
Du har rätt i att vi måste övertyga EU-byråkraterna att klippa håret, slänga jazztobaken och sluta med självskadebeteendet.
Men en generation byråkrater har endast arbetat under den eviga freden.
Anders
Ett jvligt bra inlägg, säger inte emot dig någonstans. Maten blir inte billig på minst en generation.
“Har ni studerat demografin bland bönderna, då menar jag globalt.”
Har du?
Jag hörde så sent som igår att förvånansvärt många unga vill bli mjölkbönder, men det var bara i Sverige. Men du har alltså koll på hur det ser ut just bland bönder globalt?
https://www.tv4.se/artikel/35d97V3eE6jQj7SL4E4o9N/fler-unga-mjoelkboender-tar-oever-branschen-spar-ljus-framtid
Det är bara att leta men här är ett reportage.
https://www.bbc.com/future/bespoke/follow-the-food/the-ageing-crisis-threatening-farming/
Jo, tack.
Jag brukar också gå på LRF möten.
Jag har träffat en hel del som har startat lantbruksverksamheter.
En ny traktor anpassad för modernt lantbruk kostar runt två mille nu.
Sen har du maskiner för lätt minst lika mycket till.
Har man tur, och då menar jag riktigt tur, behöver man bara köpa en befintlig verksamhet genom att köpa fastigheten.
Har du koll på fastighetspriserna?
Men som sagt var, jag har träffat en hel del på LRF träffar och liksom jag och bloggar djävulen mest har som mål att vara delvis självhushållande med mat.
Men även de med lite större visioner.
Visioner som oftast brukar vara att satsa på vidareförädling av mjölk till att göra ost eller glass.
Det är där du hitta de flesta ungdomar som börjar med mjölkproduktion nu för tiden.
Tack Anders för att du orkar ge dig in i debatten.
Aha, kallar du det att “studera demografin”. Okej.
Men det var en intressant artikel. Iofs var den från 2019, men den lät ju rätt positiv:
“‘The rhetoric is that we’re not going to have farmers in 15 years because the older generation is gone and no one new is coming in. But I don’t think that’s accurate at all,’ says Lee-Ann Sutherland, a researcher at the Social, Economic and Geographical Sciences Group at the James Hutton Institute in Scotland.
Even with an enthusiastic younger generation of farmers, it may not be enough to fill the growing gap left by older farmers. Technological solutions are also likely to have a part to play.
‘The average size of farms is going up and they are becoming increasingly mechanised,’ says Sutherland. ‘So, do you need as many farmers?'”
Det absolut största problemet med forskning kring lantbruk och lantbrukare är så kallad reduktionistiskt forskning.
Det är dessutom synnerligen populärt att undanta faktorer i forskningen som inte är populärt för stunden att ha med.
Till exempel i livestock’s long shadow rapporten var inte naturgödselns betydelse för lantbruket med.
Visst, vi kan ha större gårdar och mekanisera ännu mer.
Men, tro mig, det kommer att uppstå nya problem då.
Lite längre ner nämde jag fenomenet food deserts.
Indonesien och Brasilien har kommit väldigt långt inom storleksrationalisering och mekanisering.
Med åkrar stora som kommuner och enbart några fåtal bofasta människor.
Människor som inte kan ta sig till en vettig livsmedelsaffär längre.
Vem vill jobba och bo där med de förutsättningarna?
Reportaget låter väldigt positivt.
Men där finns en gräns för hur pass mycket man kan storleksrationalisera.
Då har jag inte ens kommit in på ämnen som riskerna med skadedjur, svampangrepp eller markpackning.
När vi pratar om riskerna med storleksrationalisering
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mat%C3%B6ken
Vad jag svarade på och undrade över var om du hade studerat demografin bland bönder globalt, eftersom du ställde den frågan till oss, som om det vore en självklarhet vad man i så fall skulle veta.
Jag är långt ifrån lika insatt som du, och från mitt kundperspektiv håller jag med om att väldigt mycket är galet med dagens livsmedelsproduktion – hur den ser ut i USA ger mig nästan ångest – och går själv allt mer över till att endast köpa rena råvaror, lokalproducerat, och mindre kött givetvis, med tanke på de stackars djuren.
Det enda jag har gjort är att titta på statistik för olika länder.
Det blir ett jäkla googlande förstås.
Mönstret är detsamma, ungdomarna överger det kommersiella lantbruket.
Självhushållsverksamhet verkar däremot öka.
Ska jag killgissa är hälften av lantbrukarna 60+ och mindre än var femte yngre än 40 år globalt.
Jag har inte sett om FAO har gjort någon global sammanställning.
Men helt klart är detta fråga som har börjats ta på stort allvar i vissa länder.
Ett tips är att kolla hur det ser ut i Japan.
De är som bekant lite före många andra länder när det gäller diverse demografiska utmaningar.
Faktiskt så är en minskning av matpriserna i framtiden mycket troligt. Vi börjar nämligen närma oss prisparitet för två nyckelteknologier, odlat kött och odlad mjölk:
https://www.greenqueen.com.hk/supermeat-cultivated-lab-grown-meat-cost-process/
https://www.thebullvine.com/technology/lab-grown-milk-has-arrived-the-dairy-innovation-farmers-cant-ignore/
Dessa produkter är alltså exakt samma produkt som kommer från djurriket, men billigare att framställa och kräver inte jordbruksmark, bara billig energi och rent vatten. Det skulle inte förvåna mig om vi 2035 har ersatt hälften av all djurhållning med odlade ersättningar, men det är mer troligt med runt 25-30% år 2035 (och 2050 95% med “riktigt” kött bara för rikemansjävlarna som vet hur man uppskattar en ordentlig Kobebiff).
Din första länk gällde labbodlad pseudokyckling som de nu kan tillverka för 12 dollar per pound.
Fattar du vad kilopriset blir i butik?
Eller åtminstone säger de att de kan göra det för det priset i samband med att de jagar riskkapital.
På tal om det var är alla vertikalodlingar som var på gång för sådär ett decennier sedan?
Det blir garanterat billigare att käka oxfilé i stället.
Labbodlad mjölk?
Skojar du?
Inte ens Oatly klarar att göra “mjölk” på spannmål från ett ganska enkelt recept.
Sen att du oreflekterat tror att man kan göra mat utan citat: “jordbruksmark, bara billig energi och vatten”
Kan du utveckla det påståendet lite mer ingående?
Så, 250 kr kilot för labbodlad kyckling vs dagens 40 kr kilot. Alltså 7x dyrare, och är mest en fråga om att få igång skalekonomierna nu. Att det kostade 2 500 kr kilot för bara några år sedan är väl irrelevant i sammanhanget. 🙂
Precisionsfermentering är inte sojamjölk, vilket är det Oatly sysslar med. Vad man gör är att replikera processerna som sker i en komage. Samma produkt som i en komage, samma slutresultat. Det du får ut är helt och hållet 100% samma vätska som mjölk. Vet inte om man får kalla det för mjölk då det inte varit i närheten av en ko under någon tid alls, men det är likväl samma dryck. Skillnaden är ungefär som att dricka Prosecco istället för Champagne. Eller köpa Lidls matkorv istället för Icas falukorv.
Visst kommer det inte vara riiiiktigt samma sak. Men 99.99% med lite annan smak.
Låt mig gissa.
Produkterna är konkurrenskraftiga om cirka tio år.
De behöver bara ett massivt tillskott av riskkapital de närmsta åren?
Vet du vad, jag tycker du ska satsa alla dina besparingar i dessa projekt.
Övertala gärna dina nära och kära att göra detsamma.
Vad kan möjligen gå fel?
“Vad man gör är att replikera processerna som sker i en komage” Om du nu ska kopiera processer i ett naturligt djur, så tänk på att mjölken inte kommer från kons magar…
Undrar om han ens vet vad restprodukten från kons mage är för något?
Synd att man inte är en dyngbagge då hade blivit en festmåltid och parning när man hade stött på restprodukten från kons mage
Wow, ni verkar vara samma typ av personer som anser att Internet bara är en fluga och elbilar är på väg att försvinna och vi ska snart gå tillbaka till att bränna kol för elektricitet.
Kostkurvorna för batterier, solpaneler, vindkraftverk, labbodlat kött och precisionsfermentering säger annorlunda. Vill man inte hålla ett öga på dessa teknologier dock, så slipper man. Investera i dem? Nån dumskalle lär göra det. Och kanske bli rik på kuppen. Eller inte. Snacka är ju som bekant billigt. 🙂
Jag har ingen häst i racet, men jag anser att de teknologier jag nämnt följer Wrights Lag ganska bra. Vet man inte vad det är för något har man definitivt sovit under lektionerna om modern ekonomisk teori.
Om jag behöver äta syntetisk mat är livet inte värt att leva, är det inget slut på idiotierna folk kan hitta på?
24 dollar kilot från labbet för kycklingen, krogpriserna framstår som konkurrenskraftiga.
Det är de siffror de jagar riskkapital med.
Det har spekulerats i om Amerikansk försvarsindustri kan bli lidande av Trumpens oberäknelighet. Tydligen har förtroendet för F-35 minskat i Portugal som kanske skippar sitt köp. https://www.gp.se/nyheter/varlden/trump-kan-fa-portugal-att-skippa-usa-flyg.14e1fcd4-180e-571b-b825-996f73c15b8a
Rekommenderar boken Dyrtider – så bekämpar vi inflationen
Elinor Odeberg
Att det finns ICA handlare vars butik går i bästa fall break even är inte så konstigt och betyder bara att det finns en spread i hur det ser ut. ICA butiken i min närhet har behållit vinstmarginalen på 10% genom hela inflationschocken. De har kompenserat sig fullt ut för inflationen men kan fortfarande hävda att de inte tjänar mer (i procent).
När detta diskuterades våren 2023 och en representant för ICA Sverige försvarade organisationen i TV argumenterade ICA att deras handlare inte alls ökat sina vinster då deras vinstmarginaler legat konstant. Kritiken handlade om kronor och eftersom det är svårt med procent så fanns det ingen i studion som greppade vad som skedde.
De ICA butiker som inte gick med vinst innan inflationschocken har naturligtvis fått det mycket besvärligare. De högre inköpspriserna innebär där endast att förlusten i kronor ökar.
“Att Svantesson kallar upp livsmedelshandlarna för utskällning är antingen populism eller inkompetens.”
Förmodligen både ock.
När man pratar om handelns dåliga resultat så räknar man hela tiden på procent av omsättningen. Att en ica-handlare har ett resultat på 3-4 procent betyder det andel av vad varje kund betalar i kassan. Dom står i kö och betalar i snitt kanske en femhundring, så det blir ett högt kassaflöde procentsatsen räknas på.
När det gäller företagsinvesteringar brukar man räkna resultatet som avkastning på insatt eget kapital, och då kan siffrorna bli helt annorlunda.
Om jag tittar på ICA maxi i Östersund som exempel:
Omsättning 750mkr
Resultat 27mkr
Det ger en vinst på 3,6% av omsättningen per år.
Men om man istället tittar på:
Eget kapital 21mkr
Resutlat 27mkr
Så ger det en avkastning på 128% på insatsen per år.
Föreslå gärna en bättre investering om ni kommer på något
Siffrorna gäller 2023 och är hämtade från Allabolag.se
Det finns så mycket som är snett med dagens globala matproduktion.
Främst för de som gör jobbet med att producera våra stapellivsmedel.
Känner ni till begreppet matöken?
De har uppstått vid de riktigt stora odlingsmarkerna i världen.
Där har arbetarna faktiskt det väldigt svårt att få tag i bra mat till sig själva.
Tänk er ett majsfält, sockerrörs- eller palmoljeplantage stora som kommuner.
Allt besprutas med bekämpningsmedel så det går inte för lokalbefolkningen att ha en egen köksträdgård med egen odlingen eller djur där.
Tror ni att de klappar sina söner eller döttrar och säger med stolthet att de vill att de ska ta över verksamheten i framtiden?
Snarare försöker de göra allt för att barnen ska slippa göra detta jobb i framtiden.
Vi kan fortsätta med hur trenden i USA ser ut för tillfället.
Nu flyr alla gästarbetare som jobbar inom jordbrket.
Så vem ska göra deras jobb i framtiden tror ni?
Tror ni fortfarande att prisökningarna på importerad mat är tillfälliga?
Är inte ICA också en grossist? Trodde de kontrollerade de ledet också.
Och de enskilda handlarna är delägare i grossistbolaget. Smart upplägg!
App-app! Dagens narrativ är att det är synd om Ica-handlarna, som i princip bedriver välgörenhet – och innan de redovisar en yttepytteliten vinst har de inte alls tagit ut en enorm lön till sig själva och alla familjemedlemmar. Nej, för de tycker det är så roligt att vara Ica-handlare, så de gör det hellre än att ta vilket annat jobb som helst. Absolut inte för pengarnas skull.
Sluta med differentierad moms. 25%. Allt annat är populism.
Inte för att jag är något Svantesson-fan, men hon gör bara det ministrar ALLTID gör när de utsätts för politiskt och medialt tryck som de inte tänker gå med på (för att det är korkat trams) OCH samtidigt är för VEKA för att sätta ned foten mot sagda trams och kalla det trams.
Titta bara på mjäkuttalanden från sjukvårdsministern om att ta emot skadade från Public Services favorit-krigszon och favorit-godhetssignalerar-projekt i MÖ just nu. Ain’t gonna happen med långa vårdköer, stora underskott (och dessutom en massa rika nationer i grannskapet som skulle kunna hjälpa till OM de ville).
Men vissa saker MÅSTE ministrar oavsett färg säga, annars kommer DetGodasFörkämpar dvs journalisterna från Nationalklenoden Public Service och hytter med fingret för att man avvikit från DenRättaLäran.
De som driver populism avseende livsmedelspriser (utöver media) är ju främst Nooshi Dadgostar och Torbjörn Hållö (det var han som myntade begreppet ICAflation, medan han är VÄLDIGT tyst om den dyrare matkassen his hand kära Coop).
Så sammanfattningsvis: ALLA är idioter.
Inte minst väljare som går på populismen eller tror att det blir bra om STAL…jag menar STATEN styr allt inkl livsmedelspriser.
Sverige har misskötts i minst 50år, oavsett regering, det är bara nu vi börjar se effekterna.
*hos hans kära Coop.
(Arrgh! Redigera-knapp!)
Hangry
Populismen rullar vidare, ska bojkott tanterna i riksdagen gå o handla i närbutiken o pröjsa 50 till hundra procent mer för varorna. Eller återvänder dom till de stora kedjorna o köper allt det som dom inte köpt under bojkotten
Spot on! 🙂
Det är ju inte att public service och andra journalister svart och vitt ljuger om saker eller i alla fall väldigt sällan. Det handlar om att de är ett filter för vilka nyheter som släpps fram och när de gör det är det ofta med en vinkel från deras politiska övertygelse, som i majoriteten av tillfällen är miljöpartiets enligt den sista opinionsundersökningen vi hade för svenska journalister före de vägrade att ställa upp på fler.
Din lokale MAXI-handlares Ferrari 812 behövs för att hantera risk.
Dom bilarna får vi inte se här. Koncernen har informerat delägarna om det lämpliga med att hålla en låg profil på hemmaplan. Däremot mellan sfritidshuset och båten på Marstrand går det bra att åka.
’’Inga pärlhalsband i valrörelsen’’
Den är t.ex. utmärkt att fly undan uppretade mobbar bestånde av barnfamiljer beväpnade med grepar och selfie-pinnar.
En avvikelse från ämnet, men om vi tänker oss ytan x, där har avkastningen på t.ex vete ökat närmast paraboliskt på 100 år. Men vetet tar upp mineraler o spårämnen från marken. Vilket borde ge mindre per skördat t.ex kilo.
Mer Tesla:
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/xmWVOj/tesla-varnar-for-trumps-tullar
Någon på företaget har skickat brev till Tramp-administrationen och gnäller över att tullarna gör att det blir dyrare att tillverka Teslor. Känns som att de slåss lite inbördes inom Tesla, och att folk börjar tröttna på Elon och hans lekkamrater. Men jag kanske läser in lite för mycket i detta..
Så, då har jag äntligen flyttat mina pensionspengar från USA och globalfonder till Europa, Norden och Sverige! Tyvärr litet sent av olika anledningar, men nu är det gjort.
Min kvinnliga försäkringsrådgivare hade gjort samma sak själv, och hjälpt ett antal andra att göra det dessutom. Intressant nog var det i princip bara kvinnor som tagit detta beslut! Även om det statistiska urvalet inte är jättestort så måste man ju fundera på varför?
“Låt hjärtat va’ med” tror jag är anledningen.
För kvinnfolk betyder känslan i magen mer än pengarna i sig. Och känslan i magen är mycket bättre utan USA i portföljen, kan jag intyga, så grattis! Bättre sent… osv.
Färre kvinnor som är empatistörda än män helt enkelt.
Just det 👍
Tänk om hatet mot Putin hade varit större än mot Musk på den här bloggen…
Det borde väl gå att få till en bra DEAL med $onald:
Sluta hota dina grannar, med flera, och börja samarbeta så kan du få köpa ägg.
Vi tjänar ju trotts allt alla på att samarbeta i stället för att bråka.