Börserna i de asiatiska tidszonerna faller under morgonen. De långa amerikanska räntorna tog ett skutt efter den amerikanska centralbankens räntesänkning igår och dollarn stack iväg rejält på framåtblickande uttalanden om höjd räntebanan i USA, vilket fick de amerikanska börserna att rasa hårt. Svenska Riksbanken väntas sänka sin styrränta idag. Bruttoregionalprodukten för Sverige 2022 visar att Stockholm inte är någon tillväxtmotor för svensk ekonomi, trots koncentrationen av makt och företagsledningar till huvudstaden.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.18% för OMXS30 och +0.37% för OMXSPI, men fick inte vara med under rasen i USA. Dollarn rusade till 11:09 SEK medan euron är kvar på 11:52 SEK och guldpriset är stabilt på 931:- SEK per gram.
Det som dominerar allt är att USA:s centralbank Federal Reserve som väntat sänkte sin styrränta med 0.25 procentenheter, men vad som inte väntades var att man ändrade sin räntebanan och uppgav att man stryker två räntesänkningar nästa år. Amerikanska långa obligationer tog rejäla skutt. Mest ökade femåringen med 0.14 procentenheter, medan tvååringen och tioåringen steg 0.10.
Växelkursen för dollarn styrs av räntan och därmed vart kapital flyttas för att få bättre räntor via obligationsmarknaderna, men uteblivna framtida räntesäkningar påverkar både lönsamhet och avkastningskrav på bolagen. Således rasade de amerikanska börserna hårt på beskedet.
S&P-500 föll -2.95% och tekniktunga Nasdaq 100 rasade -3.60%. Samtliga FANANGST-aktier föll. Mest rasade Tesla med -8.28% på sina ränteberoende kunder, och minst föll Nvidia med -1.14%.
Rasen fortsätter i de asiatiska tidszonerna där samtliga börsindex bloggen bevakar lyser illrött.
ASX 200 går -1.70%, Hang Seng -0.59%, KOSPI -1.95%, Nikkei 225 -0.69% och Straits Times -0.43%.
Man kan förstås som alltid diskutera varför räntorna inte ska sättas kontinuerligt av marknaderna istället för att styras av centralbanker, men ekonomer anser sig alltid vara de smartaste snubbarna i rummet medan alla andra flinar bakom deras ryggar, så där är vi.
Sveriges Riksbank väntas idag kommunicera att man igår tog beslutet att sänka svensk styrränta med 0.25 procentenheter till 2.50%. Beslutet är alltså redan taget igår och gårdagskvällens dramatik i USA och uteblivna framtida amerikanska räntesänkningar påverkar alltså inte beslutet.
Beskdet kommer 09:30, vilket inkluderar Riksbankens egna ponduspostuleringar om vad de ska göra framöver. Det är framför allt de som är intressanta att titta på, dvs Riksbankens räntebanan framöver.
Den som överlever får se. Att bolånekollektivet skulle få en större sänkning än 0.25 procentenheter anses väl mycket osannolikt.
Tyvärr kommer även sparräntorna sänkas och det är den andra sidan av ekvationen – att inte bara få hushållen och företag att låna mer pengar för att stimulera ekonomin, utan också få dem att sluta spara.
SCB presenterade igår bruttoregionalrodukten för Sveriges län år 2022 och Stockholm var inte någon tillväxtmotor, utan BRP i Stockholm steb bara med 1.0%. Det kan jämföras med 8.5% för Uppsala, 5.9% för Kronoberg, 6.3% för Värmland, 5.1% för Västernorrland och 8.9% för Västerbotten. Även Sveriges framsida Västra Götalands län gick med 2.1% starkare än Stockholm och bidrog rent av mer än Stockholm till landets BNP med 0.4 procentenheter av landets totala tillväxt mot Stockholms 0.3, som också delades med Uppsala län.
Det hela är väsentligt på grund av stockholmarnas och särskilt Stockholms Handelskammares självbild som Sveriges, Europas, ja hela världens centrum, och den dåliga tillväxten skedde alltså trots att makt, kapital och bolagsledningar är koncentrerade till huvudstaden.
Några län var dock sämre än Stockholm, som Jönköping, Kalmar, Gotland, Halland, Örebro, Västmanland och Gävleborg. Allra sämst var Blekinge med -6.1%, men Stockholm låg alltså i den nedre halvan av länen utifrån BRP, där rikets totala BRP steg 1.5%. Ja, även Skåne var trots elpriserna 2022 bättre än Stockholm och hade en BRP-tillväxt på 1.2%.
Och nej, för de 75-80% av rikets befolkning som inte bor i Stor-Stockholm upphör det aldrig att vara roande att hacka på Stockholm. Så är det och kommer alltid förbli.
div style=”text-align: center;”> Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer
67 kommentarer
Det är nu ganska evident att Tyskland hängde hela sin ekonomiska tillväxt på den billiga Ryska gasen och att de inta hade någon plan för vad som skulle hända när flödet ströps.
Att anklaga Tyskland och Angela Merkel för dålig politik får man dock inte. Hon har gjort precis rätt och Tyskland gör aldrig fel.
På vilken planet får man inte gnälla på Tyskland och Merkel?
Har vi ens något (modernt) exempel på att Wandel durch Handel har fungerat? Att skapa politiskt förändring i Ryssland har uppenbart inte fungerat.
Östeuropas demokratier.
Precis – finns väl ganska många bra exempel på detta både i Europa och globalt men det finns ju samtidigt alltid en fara när man tror att det alltid är lösning på samma sätt som västs övertro att demokrati löser allt.
Precis – finns väl ganska många bra exempel på detta både i Europa och globalt men det finns ju samtidigt alltid en fara när man tror att det alltid är lösning på samma sätt som västs övertro att demokrati löser allt.
Demokrati löser väl “allt”, det är de som använder demokratin till att förgöra den som är anledningen till att det ibland inte lyckas, t.ex. som i Ryssland efter Sovjetunionens fall.
Sapiens – Irak? Afghanistan? Tror du demokrati löser allt om det skulle införas i klanbaserade eller muslimska länder i mellanöstern och Afrika?
Om de faktiskt reformerade sig så att demokratiindex landade på >8 av 10 så ja, då skulle deras problem upphöra (eller hamna på samma nivå som i Europa i alla fall).
Om man bara menar att alla kan rösta fram presidenten så räcker det ju naturligtvis inte.
Qvirre – Absolut men det ligger ju en massa annat i demokratiindex så du har rätt i att löser man allt för att komma över 8/10 i demokratiindex ja då är allt löst. Sen har det ju inget med demokrati att göra men det är en annan femma.
Det var nog det jag menade. Vad demokrati innefattar är ju mer en defintionsfråga där demokratiindex kommer närmast att besvara det. Det finns ju inget binärt, demokrati ja/nej.
Eller vad menar du med demokrati?
Japp, det var väl den vägen hela Eurooa hoppades kunna få Ryssland att gå också. Några hundra miljarder euro (nästan omöjligt att hitta uppgifter tyvärr) satsades uppskattningsvis från 1991 till 2014.
Det visade sig inte vara särskilt fruktbart, men nu har Europa och världen iaf. facit på hur det ändå kunde gå.
Ingen vet vad som hänt om vi inte satsat.
Wandel durch Handel: Det finns väl ändå färre exempel på att Wandel durch blokad funkat? Utom Sydafrika kommer jag inte på ett enda. Teorin Wandel durch Handel har i alla fall fördelen av det verkar finnas samband både mellan välstånd och demokrati och mellan handel och välstånd. (Men jag håller med på så sätt att Wandel och Handel verkar ha ett väldigt svagt samband, så svagt att det är svårt att säga om det är positivt eller negativt.)
Kina är ju ett bra exempel!? 🤪
För mig känns det betydligt mera rimligt att inkludera ett “befriat” Ryssland (då på 90-talet och fram till 2014) än Kina i vår politiska och ekonomiska sfär.
Nu vet vi att det inte fungerade, men vi vet inte vad som skulle ha hänt om vi bara lämnat Ryssland åt sitt öde.
Om inte kommunistkina tillåtits växa sig enormt stora och srarka parallellt med att Ryssland stöttats hade det kanske Ryssland utvecklats på ett bättre vis. Vem vet?
Alla vi som haft minsta lilla att göra med tyskland vet även att de har en kastastrofalt misslyckad digitalisering, lågt deltagande av kvinnor i arbetskraften och kanske europas sämsta språkförståelse vad gäller andra språk än sitt eget.
Känns som energin bara är nått enklare att skylla på än att man som innovationsland ramlat långt efter alla andra.
Ett extremt exempel är ju bilindustrin. Där man trodde man kunde mjölka Kinesien på enkla pengar och sälja dåliga bilar dyrt. Nu när de kan göra bättre bilar själva billigare har kassakranen stryps och man har enorma problem.
Sebulon
Glöm inte telefonkatalogen, faxen och ett lexikon om tyskan är begränsad.
Då kanske svensk bilindustri är ett lika “extremt exempel” ?
Har jobbat med tyskar som var över mig i heriarkin. Generellt gick det mycket bra
Men när deras nogsamt upprättade planer o manualer fallerar utbryter den stora kallebaliken o tysk kaos uppstår.
Där är vi svenskar bättre och engelsmän som är lite happygoodlucky från start.
Engelsmännen klår dem när det gäller språkkunskaper. Inte så relevant när man råkar dela språk med USA, men ändå.
Storbrittanien och USA – två länder separerade av ett gemensamt språk.
De har också blivit väldigt fat-n-lazy med tiden. Se bara på deras bilindustri. Strategin har varit att försöka hålla fast vid fossilmotorn så länge det bara går för att slippa investera stora summor pengar för nya fabriker. När man pratar med tyskar så säger de själva att landet blivit otroligt statiskt. Man har inte velat ändra något för det har setts som ett framgångsrecept tidigare.
Jag vill också ha en räntebanan. Tror jag.
Varsågod.
https://x.com/esherifftv/status/1869247798341972130
Stuart. Är det du? (Obskyr minionsreferens)
Nu vet vi var det ekonomiskt är tryggt att bo men…
Ser fram emot en artikel 2025 med ämnet här är de 3 säkraste platserna i Sverige om Ryssland attackerar.
Gloppe och Skällåkra intill Ringhals (Bua kanske är för långt bort). Oskarshamns och Forsmarks kärnkraftverk har tyvärr knappt några närliggande grannar alls.
Annars har jag föreslagit Essunga. https://cornucopia.se/2015/10/essunga-nar-preppren-sjalv-far-valja/
Ostkusten är väl rent generellt väldigt dåligt ställe att föreslå? Och just kärnkraftverk borde vara prioriterade mål att inta (men inte förstöra) för en ockupant. Oskarshamn riskerar nog bli ett nytt Mariupol.
Allt inom 50-100 km från västra gränsen/kusten utom Skåne, men ej precis kring stora hamnar eller industrier (Gbg, Stenungsund etc.) som kan vara prioriterade mål borde vara säkert att skicka familjen till vid behov. Helst med vägförbindelse mot Norge. Som boende i de norra delarna av landet så hade jag valt skicka familjen till Arjeplog.
Enda sättet för stockholmarna att få övriga Sverige att sluta hacka och retas med dom, är att majoriteten av dom intar en mera ödmjuk inställning till sig själva och där dom bor. Inte så troligt att det händer dock 🙂
Ovan inställning är min egen och baseras helt ovetenskapligt på mina egna iaktagelser.
Kan tillägas att jag är född där och har både släkt och vänner i staden.
Väldigt lite skulle ändra på detta. T ex att inte de stora medierna säger i slutet av vecka 8 att “nu är det ju snart sportlov”. Och att utesluta “ute” i “ute i landet” när man pratar om något utanför tullarna. Man kan prata om landet eller ett specifikt område eller plats utan det att det behöver vara “Ute”. Konstigt att det ska vara så svårt.
(Bor själv i Sollentuna och är från Västsverige)
Jag fattar inte varför ni ute i landet har så svårt att förstå att man ska springa i rulltrappor. Ni verkar bara vara ute och finåka de få gånger ni råkar stöta på en rulltrapoa.
Mera seriöst tänk kring frågan är väl att fundera över om det är Stockholm eller ickestockholm som skapar motsättningarna och om det ens finns några motsättningar värda att lägga möda på att bibehålla.
Vad/vilka är det verkliga probkemen/motsättningarna?
Varför lägga möda på att hacka på, och retas med, stockholmare?
En bra fråga. Det är ju en avkrok där i västra Baltikum som inte är speciellt relevant för oss egentligen. Men ibland får man ju bjuda till och låta dem tro att vi bryr oss. 🙂
Surtrutn: Jag förstår inte heller vad bloggarens tjat om Stockholm grundar sig i. Kanske är det bara att det väcker debatt bland kommentarerna.
Hur som, jag upplever väldigt sällan att andra än bloggaren talar om Stockholm och Stockholmare i den här tonen. Södermalm är dock ett undantag. Om de får man höra att bara bor rosahåriga, vindkraftsälskande, fredskadade, samhällstärande, överklass miljonärer. Huvudsakligen av den grupp som bloggaren brukar benämna som ”fiskmåsar”.
Men tar man illa vid sig kan man trösta sig med att Lars nog upplever sig sparka uppåt. Hade han på riktigt ansett att Stockholm verkligen var så sorgligt och hemskt så skulle det vara ett fruktansvärt beteende, i klass med de värsta mobbarna, att gång på gång skräna om det.
För övrigt är väl ca hälften av den fjärdedel av landets befolkning som bor i Stockholm inte födda där.
“För övrigt är väl ca hälften av den fjärdedel av landets befolkning som bor i Stockholm inte födda där.”
Och det är problemet. Av någon anledning förvandlas lantisar när de flyttar till sta’n. Det finns förmodligen något giftigt i marken på södermalm.
(Född på Östermalm, numera i exil. Kommer aldrig flytta tillbaka.)
Träffade några ödmjuka 08or; De flesta av oss har flyttat hit från orten 👍
Jag funderar på att köpa mer guld nu, och i övrigt avvakta att köpa (fler) breda fonder ifall marknaden går ner.
Men vill inte sälja då jag inte är övertygad om att den går ner jättemycket och sånt är oavsett svårt att tajma. Har insett att blir mer stressad av att vara likvid än att ha skin in the game.
Hur tänker ni andra “generellt” om börserna och ekonomin 2025?
Man får ju tänka på alternativavkastningen
Aktiemarknaden (via fonder) är det säkraste tillgånggslaget vad gäller avkastning på långt sikt.
När det går åt helvete har det ju visat sig att obligationsmarknaden kan frysa och räntefonderna är inte alls så trygga som man trott tidigare.
Jag kör spridda risker och låga avgifter och kontinuerligt sparande.
Risk”sprider” främst genom amortering på fastigheten.
Lite off, men Kina har ett nytt nationellt rekord i kolbrytning.
En smutsig miljö förödande hantering. Ur det kommer varor som exporteras till oss. T.ex elbilar, solceller med mera.
Fast inte bara!
Kina är ett av få länder som jag verkligen tror kommer att vara koldioxidneutrala när de utlovat att vara det. 2060 tror jag det är.
För att nå dit krävs enormt mycket energi för att bygga upp allt det som krävs i samhället om man inte ska välja att gå tillbaks till förindustriell tid.
Självklart bör även en hel del av Kinas utsläpp bokföras på de av oss som fortfarande köper kinesiska varor och tjänster, men inte alls allt.
vi kanske borde beräkna robinhoodskatterna på BRP
Det låter som en utmärkt idé!
Varför ska en så svag region som Stockholm tvingas betala miljarder kronor till blomstrande och välmående regioner.
Är inte Storstockholm neutralt när det gäller RobinHoodskatter?
Dvs de rika stockholmskommunerna med chefer betalar till de fattiga stockholmskommunerna där arbetskraften bor.
Eller menar ni regioner som i det som tidigare hette landsting (icke att förväxlas med sjukvårdsregioner som är det som tidigare hette regioner).
Korrekt. De få kommuner som betalar till systemets pengar stannar inom Stockholms län.
För övrigt är alla kommuner plus för statskassan. https://cornucopia.se/2020/08/alla-kommuner-ar-plus-for-statskassan/
Vi har egentligen bara flyttat på koldioxidutsläppen och övriga föroreningar. Förbrukningen av fossila råvaror minskar inte.
Vi har alltså inte nått peak-fossil ännu?
Tittar man i energimixrapporten som kommer årligen så kan man nog ana en trend ändå att fossil har minskat från 90% till 80% 2023 och kommer nog komma in en bit under 80% för 2024.
På sikt är det ju ett problem som löser sig självt när man har en ändlig resurs. Dax att gasa på med alternativen innan det är försent.
https://youtu.be/F-OgXq4Lqyw?feature=shared
På tal om ekonomer som vet bäst ber jag att få påminna om After Shave och Galenskapernas trögfattarförening.
Fast Norrbotten (-6,8%) var sämre än Blekinge.
Fed sa något intressant under sin presskonferens i går vilket är precis som för Sverige att trots att räntor sänks så lider hushållen av de högre levnadskostnaderna för mat, hyra, el osv och att lönerna behöver öka mer än inflationen under flera år för att hämta i kapp och så är det även i Sverige
Idag bor 1/3 av Sveriges befolkning i Hyresrätt, och även där kommer ytterligare höjningar på 5 % nästa år,
Fortsatt dyra matpriser, och kraften att köpa för många där spelar räntan inte så stor roll, kommer försämras,
Butikerna får högre hyror, och fortsatt konkurrens mot Kinesiska varumärken, men där måste både löner och priser öka, samtidigt som köpkraften minskar, vilket ökar vakanser,
Även många Pensionärer som bor i obelånade BRF eller hus har mycket tufft, och priserna kommer inte sjunka på mat eller läkemedel,
Så absolut gör billigare räntor för många att de får mer pengar över, men miljön därute är helt annorlunda mot när det var minus ränta och billigare mat osv.
Förhoppningsvis blir det mer balans, framöver och att de håller räntan stabilt, dock kan man ju klura lite på hur AI kommer ersätta jobb, förstår man vad och lär sig inser man att många jobb blir svåra att ersätta.
Men media kommer tjata om mer ränteräkningar, stimulanser, bort med Amorteringskrav, osv allt för öka skulder och försöka pumpa liv i bubblan, men befolkning minskar och unga vågar inte skaffa barn är inte trygga, så blir spännande att se hur vi ” yngre” skall försörja de äldre men en allt mindre befolkning om det fortsätter.
God jul & gott nytt
Det är väl just det som är andledningen till att vi måste gå all in för att automatisera så mycket vi bara kan med till exempel AI och Androider.
Runt 2100 så vänder den globala befolkningen neråt och vi kommer få samma effekter som redan syns i Japan. Allt färre ska ta hand om allt fler äldre och husen blir värdelösa då ingen kommer att behöva det när du flyttar ut.
Med teknikutveckling kan vi leva ett gott liv även utan tillväxten som kommer automatiskt med ökande befolkning.
Automatisering är effektivisering, och det är vad som driver tillväxt. Att t ex en bonde med en traktor idag utför samma jobb som 200 utförde förr är en effektivisering, och har därmed friställt resurser för att förbättra välstånd och med det välfärd. Effektivisering och teknikutveckling är alltid positivt. Ingen saknar tanterna som delade ut P-biljetter när man körde in i P-hus och sedan tog betalt (i kontanter) när man körde ut igen. Idag kör man bara in och ut och allt hanteras automatiskt via kameror och kort. Samtidigt har aldrig förr så många varit sysselsatta (=haft jobb) i Sverige som nu, så jobben har inte blivit färre trots att det inte sitter två tanter och hanterar P-biljetter i varje P-hus hela dagarna.
Skaffa ett ID-kort via skatteverket: När man får höra kölappssystemets statliga “Bi-Pip” förs man ofrivilligt tillbaks till alla de dygn man har spenderat (sammanlagt) på posten för privilegiet att betala räkningar till en sur tant i kassa.
Det var inte bättre förr.
Det är inte säkert att det kommer att se ut så i framtiden, se mitt inlägg nedan.
Kunde inte sagt det bättre själv och därför har jag ingen blogg I guess. Vi behöver inte oroa oss för effektivisering utan det är nyckeln till frihet (som världen bästa film heter).
Automatisering är effektivisering = stämmer ända sättet att få ekonomisk tillväxt annars blir allt bara prishöjningar.
Samtidigt blir jag alltmer fundersam-
Många jobb har flyttat utanför Sverige/EU till länder med lägre kostnader, jag tror man (Företag) har lurat sig själva att tro att nu har vi gjort effektivisering med detta, men bara på kostandsbasis.
När lönerna stiger i utvecklingsländerna sitter man nu i “skiten” för man har inte egentligen förändrat sin process utan bara tillfälligt sänkt kostanden och att man handlar med rena diktaturer, ja det är smällar man får ta som jag hörde i något styrelsemöte och så letar man upp nästa land med låga kostnader (= ett fattigt land med tveksamt styre)
Denna spiral kommer fortsätta tills EU är ett låglöneland och jobben kommer då tillbaka.
Det är absolut inget nytt fenomen att jobb försvinner tack vare den tekniska utvecklingen.
Det som möjligen är nytt är att det idag, eller egentligen redan sedan 1990-talet, finns en bedömning (eller farhåga) att inget nytt kommer att ersätta de arbetstillfällen som tekniken nu rationaliserar bort. Det blir inte så att många går från arbete inom jordbrukssektorn till att många arbetar inom industrin. Många riskerar istället att gå från arbete till arbetslöshet.
Jag följde en serie seminarier som anordnades av KTH och MIT någon gång straxt före millenieskiftet (tror jag det var), mer än 25 år sedan alltså. Det jag minns mest av detta var att samhället måste försöka börja acceptera medborgarlöner som en väg att möta ett ständigt minskande arbetskraftsbehov.
Medborgarlön är inte det mest populära man kan prata om, men vad är alternativet den dag Sverige har några miljoner arbetslösa och det inte finns några arbeten för dem att gå till?
Det har gjorts några experiment med medborgarlön i världen, men inget i Sverige vad jag vet.
Jag tror att en arbetslös befolkning som ska gå på osäkra bidrag och tvingas söka obefintliga arbeten kommer att må ganska dåligt och bli en stor belastning för samhället. Eftersom det inte uppstår arbetstillfällen bara för att många söker jobb måste vi i alla fall försöka börja förbereda oss på att hantera en ständigt minskande arbetsmarknad.
Sadelmakarna blev inte bilbyggare men en hel mängd nya jobb uppstod för sadelmakarnas barn och efterföljande generationer.
Dock är det nog ganska träffsäkert att kalla mycket av dagens för “bullshit jobs”. AI/språkmodeller har öppnat dörren för att framöver ersätta en mängd bullshit-job. För allt som kokar ner till sammanfattning av text/språk eller copy/paste till formulär/kalkylblad. På sikt blir det nog stort.
Bullshit-job kanske är mer värdigt än medborgarlöner men arbetsplatser förvandlas allt mer till högstadiekorridorer med politik, popularitet, osv där ingen har ansvar för något annat än att “smöra” för lärare.
Alternativet är väl också att fler erbjuds att gå ned i arbetstid så att en vanlig arbetsdag kanske blir 6 timmar, samtidigt som serviceyrken kan utökas (poliser, lärare, massörer etc).
Om lönerna hade ökat med 1% över inflation i året hade du ju kunnat gå ned 25% i arbetstid för stort sett samma levnadsstandard.
Efter 20 år*
Ingen kommer bli arbetslös, jag kan lova dig (mina löften är just as god as money som dum dummare sa).
Den dagen vi tycker att vi har perfekt välfärd i form av oändlig sjukvård etc. då kanske det börjar hända. Fram tills dess så kommer all friställd arbetskraft att kunna läggas på att förbättra samhället och få en ökad levnadsstandard.
1 miljard människor har inte ens en tvättmaskin idag. Det finns oändlig potential att öka välfärden via mer effektivisering.
Tror lite som du.
Det som oroar är väl att det kan uppstå en permanentad överklass om AI’n och robotar blir skickligare än människor på riktigt Där världsvalutan blir kilowatttimmar eftersom energi kan skapa allt (som Bloggaren brukar säga). De som äger och ärver energi- och produktionsinfrastruktur blir en permanentad överklass.
Då behövs det medborgarlön, extremt avkortad arbetstid och liknande för att fördela ut överskottet. Ungefär som Star-trek där ingen egentlige behöver jobba.
Kanske blir det kapitalisterna som driver frågan om medborgarlön eftersom de behöver konsumenter.
I en ideal ekonom-värld skulle nog produktionsägarna bli en hårt konkurrensutsatt grupp i stil med dagens bönder (som sliter hårt trots att de äger jord värdigt en adelsman förr i tiden). Då blir sjukvårdare och andras arbetskraft ändå ändå värt så mycket att de har råd att leva ett bra liv.
Nej. Det enda man vet om framtiden är att den är kortare än den brukade vara.
Älskade posten, där kunde träffa en och annan bekant att socialisera med på tidiga lördagseftermiddagen.
Ibland gick vi och tog ett glas eller två.
Mera POSTEN.
I andra mer sociala kulturer har man lokala puben istället. Den kommer nog inte effektiviseras bort. Kanske robotiseras själva serveringen men det sociala livet kommer bestå.
Du kanske kan starta en lokal pubförening dit alla garanterat kommer börja dyka upp spontant och umgås när dom väl kommit förbi den svenska spärren.
Hur skulle en marknadstyrd ränta se ut på riktigt? Vilka aktörer skulle vara dem som sätter räntan?
Är inte de flesta räntor redan marknadsstyrda? Alla räntor över 3-månaders är ju satta på obligationsmarknaden.
Jag tänkte på bloggarens kommentar om att styrräntan borde sättas av marknaden istället för centralbankerna – min undran var hur det skulle kunna tänkas se ut.
I BRP, är knarkhandeln inräknad?
Det kan väl inte vara så?!,
Att de som i någon form representerar demokratin, (dvs. alla de människor de företräder) köper oskattat knark som inte registreras som BRP?
Detta samtidigt som man kanske låter andra ta kostnaden med super-skatter, jävulska elnätskostnader samt bortförande av reella resurser/tillgångar?
Kolonialism?
Blev det någon uppföljning på partikansliernas knarkhantering, av vår enda fungerande myndighet skatteverket?
Eller gömmer även ni (Skatteverket) skattepotential på skattebemedlade toaletter?