Det kommunala utjämningssystemet kritiseras för att låta vissa kommuner gå back, men verkligheten är att alla kommuner i själva verket är plus för statskassan, inklusive det av högern avskydda Malmö. Det som sker är att lite av de statliga skattepengar Malmöborna själva betalar in, återbetalas till kommunen. Orsaken stavas exempelvis moms och statlig inkomstskatt.
Malmö Live. |
En del politiska aktörer vill svartmåla Malmö som en negativ belastning för skattebetalarna, men verkligheten är tvärt om att Malmö genererar ett skattemässigt överskott, trots att kommunen får miljarder i kommunalt stöd.
Det kommunala utjämningsbidraget är mestadels statliga skattepengar, och tas inte från andra kommuner. Det totala bidraget till kommunerna summeras till cirka 78 GSEK (miljarder kronor) för 2019 och endast 6 GSEK av dessa kommer från nettobetalande kommuner (Täby, Danderyd, Sollentuna, Stockholm,Nacka,Sundbyberg, Solna, Lidingö,Vaxholm – kommuner där många myndighetsanställda och huvudkontorsanställda i huvudstaden drar upp inkomsterna, finansierade av resten av landet). Resten av utjämningsbidraget är statliga pengar som kommer in via statlig skatt – inte från andra kommuner.
Malmö fick 2019 en kommunalekonomisk utjämning på 16 326:- SEK per invånare eller totalt 5 528 MSEK, nästan sex miljarder kronor (SCB statistikdatabasen). Malmös kommunalskatt täcker alltså inte upp kommunens utgifter, men stadens skattebetalare betalar inte bara kommunalskatt. De betalar nämligen också statlig skatt, t ex moms, statlig inkomstsskatt, och kapitalinkomstskatt.
Statens intäkter för moms var förra året 461 800 MSEK. Malmös står med sina cirka 345 000 invånare för ungefär 3.3% av Sveriges befolkning. Om Malmöborna per capita konsumerar hälften mot vad svenskarna gör i snitt, så betalar de därmed 1.65% av all moms i Sverige. Det ger 7 619 MSEK i moms. Verkligheten är nog snarare att man betalar närmare 3% av landets moms, och i så fall nästan 14 000 MSEK i moms.
Enbart vad Malmös skattebetalare betalar i moms täcker alltså helt den kommunala utjämningen med råge. Till detta kommer vad Malmöborna betalar i statlig skatt.
Den statliga skatten på löner var 655 GSEK 2019 (Svenskt Näringslivs informationssajt Ekonomifakta). Enligt Svensk Näringslivs nyhetssajt fPlus betalar Malmö ca 2.5% av den statliga inkomstskatten. Det skulle då vara ytterligare 16 375 MSEK.
Kapitalinkomstskatten går inte att få fram data på per kommun, men skatten på kapital drog 2019 in 274 400 GSEK till statskassan. Om Malmöborna med sina 3.3% av befolkningen endast stod för 1.65% av kapitalinkomstskatten så är det fortfarande ytterligare 4 521 MSEK.
Det skulle ge staten ett plus på 4 521 + 16 375 + 7 619 – 5 528 = 22 987 MSEK plus till statskassan, eller cirka 23 miljarder.
Kort sagt ger de skattebetalande Malmöborna ett plustillskott till statskassan. Till detta kommer alla vinstdrivande företag med huvudkontor i Malmö, och de skatter dessa betalar till staten. Samt alla punktskatter på konsumtion (t ex el, bränsle, tobak, alkohol, plastkassar, elektronik och nu även kläder), som Malmös skattebetalare står för. Det är objektivt fel att påstå att Malmö är ett sänke för skattebetalarna.
Motsvarande gäller i princip samtliga kommuner i landet, där skattebetalarna alltså betalar mer i statlig skatt än vad man får i utjänningsbidrag. Summerar du moms, statlig inkomstskatt och kapitalskatt så kommer du få svårt att hitta en kommun där skattebetalarna inte betalar mer skatt än vad man får i utjämningsstöd.
Staten har dessutom gått plus i många år, så trots det kommunala utjämningsbidraget har staten haft pengar över att köpa hattar för (obskyr popkulturell referens) och kommunerna kan alltså inte lastas för att förstört svensk statlig ekonomi och göra så att staten inte lyckas täcka sina icke-kommunala kostnader som byråkraterna i Stockholm. Även om coronapandemin nu ändrar på det, så har antalet sjukdomsfall i region Skåne och Malmö varit betydligt lägre än i Stockholm och därmed inte någon relativ belastning för Sverige, jämfört med de smittspridande stockholmarna.
51 kommentarer
Har hört Stockholmare många gånger säga "Våra skattepengar går till Malmö osv" men har de rätt – om man bara räknar det kommunala utjämningsbidraget?
Visst – det stämmer ju att varje Stockholmare (kommunen) pytsar in i snitt 4175 kr till utjämningssystemet och de i Danderyd pytsar in nästan 16.000 kr.
Samtidigt får ju varje person i t ex Botkyrka 17500 kr, varje Södertäljebo får nästan 19.000 kr.
Om man bara räknar det kommunala utjämningssystemet – lämnar någon kommunal skattekrona Stockholms län?
Personligen tror jag inte det kommunala utjämningssystemet enbart är till för att hjälpa de "fattiga" kommunerna med låga skatteintäkter – en stor del är samtidigt att bromsa kommuner som det går för bra för.
Som du skriver så kommer ju merparten av pengarna från staten och inte kommuner – det skulle knappt märkas i statsbudgeten om de skulle ändra så att ingen kommun skulle behöva betala men OJ vad det skulle påverka kommunerna som slapp betala.
De skulle kunna använda pengarna för att sänka skatterna ännu mer eller strössla pengar i kommunen. Vägar av guld osv. 🙂
Det brukar ju pratas om laffer-kurvan – dvs skatteintäkterna kan öka om skatten sänks och vice versa. Danderyd kanske skulle få in ännu mer skatt om de sänkte skatterna och på så sätt sänka skatterna ännu mer. Frågan är om de ökade skatteintäkterna då beror på att det flyttar in höginkomsttagare från andra kommuner och om det skulle funka om hela landet sänkte skatten.
Oavsett, bidragen till Malmö är statliga och är mindre än vad Malmöborna betalar i statlig skatt. Således belastar inte Malmö Stockholms kommuner.
Samma misstag som typ alla gör kring det utjämningssystemet. 4 175 respektive 16 000 kr in är netto. Medan 17 500 respektive 19 000 kr är brutto dvs inkl statsbidragen.
Sen är Cornus resonemang förenklat då sannolikt alla kommuner betalar in mer skatt än de får tillbaka av staten, hade varit knivigt att gå plus för staten annars. Här borde man definitivt tala om relativa siffror för att kunna göra en jämförelse.
Men personerna i t ex Danderyd betalar ju också statlig skatt.
Som sagt det mesta av pengarna kommer från den statliga kassan men varje person i Danderyd får ju betala in 16.000 genom den kommunala skatten. Det är ganska mycket med tanke på att varje Danderydare i snitt betalar in runt 71.000 i skatt till kommunen.
Att staten tar in skatt och fördelar en viss del av detta till kommuner med lägre skattebas så välfärden blir liknande (skola, vård och omsorg) har jag inga problem med.
Det jag har lite problem med är att det slår så hårt mot t ex Danderyd.
Nu lider Danderyds-borna säkert inte särskilt mycket men det skulle vara intressant och se vad som skulle hända om även dessa 6 miljarder som kommer från kommunen tas från staten.
Jag tror bloggaren blandar ihop korten. *Alla* skatteintäkter går väl via Skatteverket/Staten och nycklas ut till mottagare? Kommunalskatt och skatteutjämning är då en del av utnycklingarna och transfererar inom den kommunalskattedelen av skatteintäkterna. Del av intäkt som skulle gått till vissa kommuner går istället till andra. Kommunerna må vara plus för statskassan men "utjämningen" utgör sänke/minus för de *kommuner* man tar ifrån. De senare kommunerna kanske använt skatteintäkterna bättre. Malmö mfl är i så fall en belastning för nettoinbetalande kommuner… Har jag tänkt fel i något led?
Stämmer inte att t.ex. Vaxholm har många myndighetsanställda och huvudkontorsanställda, snarare väldig många småföretagare.
Ladda ner statistik från https://www.foretagarna.se/politik-paverkan/rapporter/2018/foretagandet-i-Sverige/
Den allra bästa ekonomiska effekten av att sänka skatten i en kommun är att tomt och lägenhetspriser stiger. Då blir det mycket billigare att husera sjuklingar, fattiglappar och flyktingar i andra kommuner. En så kallat god cirkel !!!
Uppdrag granskning har gjort reportage och den sociala dumpningen som många kommuner ägnar sig åt när man ger bidrag för att bidragstagare utan bostadskontrakt skall söka sig till andra kommuner. Ytterligare en god cirkel, dock inte för de kommuner som får ta emot dessa nya ej självförsörjande invånare. Men de kan ju å andra sidan glädja sig åt att antalet kommuninvånare inte faller lika snabbt.
Skulle vara intressant att se moms, kapitalskatt och statlig skatt per invånare för de 10 största kommunerna.
Malmö ligger nog långt ner på den listan.
Även andelen statliga jobb i resp kommun vore intressant, har inte enbart regeringskansliet ca 4700 anställda på höga löner dessutom?
Problemet är väl att kommunal beskattningen borde täcka kommunens egna kostnader, som borde vara någorlunda linjära med befolkningen. Resterande skatter borde väl gå till annat?
Dock en svår fråga att få detta rätt. En del av momsen borde ju egentligen gå till kommunen, vilket skulle gynna kommuner som lyckas locka turister.
Men I slutändan hamnar väl allt i samma påse nu för tiden? Om kommunen ändrar sin skatt spelar det väl lite roll eftersom alla pengar först går till staten och sedan fördelas ut till alla kommuner beroende på befolkningsmängd och referenspriser?
Kan ju då ifrågasätta vårt relativt komplexa system, kanske vore bättre att all skatt gick till staten, eller att kommunerna får mer frihet.
Intressant att kommunal moms sällan diskuteras. Är ju relativt vanligt i exempelvis USA.
Jo skulle kännas ännu bättre att då stödhandla i den egna kommunen. Men blir lätt knepigt i denna digitala värld där allt beställa från nätet.
Ser det som två vägar finns:
1) all skatt går till staten och fördelas ut till kommunen. Då ska alla kommuner/regioner ha samma skattesats;
2) kommunen/regionerna har egna skatter, inkomst och moms, kanske även en del av företagsskatten. Med stort ansvar att täcka sina egna kostnader. Samtidigt betalar folk inkomstskatt som tänker saker som gagnar riket.
Nu har vi någon hybrid mellan dessa på grund av hur aggressiv fördelningssystemet är, och sådana hybrider brukar sällan vara effektiva.
Med tanke på hur litet Sverige faktiskt är så kanske 1) är vad man borde röra sig mot. (Då kan man även pass på att göra sig av med en hel del politiker)
Finns en del intressanta kommuner som Vellinge och Båstad som är mottagare av utjämningsbidrag och samtidigt huserar Sveriges rikast. F.ö. så tyder kommunernas beroende av statsbidrag och utjämningsbidrag att kommunalskatten kan avskaffas och ersättas med en nationell med samma skattesats för alla. Då försvinner debatten att man betalar olika mycket beroende var man bor och staten fördelar enligt samma nyckel som nu.
Vellinge – skatteintäkt per person = 49 638 kr och de får 164 kr per person.
Vilhelmina – skatteintäkt per person = 43 839 och de får 35 196 per person.
Är det för att det är glesbygd som gör att Vilhelmina får så mycket trots relativt höga inkomster?
Eller hur. Raka 30% per kommun och sedan fyller staten på resten likt man gör idag.
@Wofser, jag gissar att Vilhelminas invånarantal är lågt och därmed är den totala intäkten lägre. De fasta kostnaderna för brandkår, skola, kommunhus, politikerlöner osv måste täckas.
Reser man runt i landet så ser man att medelkommuner har det rätt bra med välklippta gräs i parker och längs vägar, nya fotbollsplaner och äventyrsbad. I Stockholm står gräset högt, badhus och skolor är slitna då inget byggs nytt eller underhålls mer än att det inte rasar ihop. Det döljer sig nog stora kostnader i underhållsplaner som skjuts fram, pengar som politikerna använder till det löpande istället precis som man på statlig nivå använder försvaret som budgetregulator för diverse politiska hobbyprojekt.
Wofser, förmodligen beror skillnaden på att Vellinge ligger relativt nära stor publik infrastruktur (Malmö) medan Vilhelmina ligger mitt ute i obygden där det inte finns något alls annat än träd och fjäll, och då räcker inte skatteintäkterna till för det som behövs för ett fungerande samhälle.
Största skillnaden är väl demografi, behövs inte mycket skillnad på andel som behöver bo eller få hjälp inom äldreomsorgen för att det ska bli dyrt. Vilhelmina skulle jag tro är en typisk kommun många flyttar ifrån för att studera få flyttar sedan hem igen. För kommuner är ofta att det är en ojämn demografisk fördelning på de som flyttar ett större problem än minskande befolkning.
@sjunkbomben
Så var det redan när jag var ung. Kompisar som åkte och hälsade på någon släkting ute i landet kom hem med stora ögon och berättade att de hade flera gräsplaner för fotboll som man dessutom fick spela på och riktiga hockeyrinkar med allmänhetens åkning men ingen spelade eller åkte. I Stockholm fick man dela en grusplan med stora stenar med 100 andra barn eller gå till Zinkensdamms IP som hade 20 år gammalt konstgräs, ville man ha ett mål fick man vara där 8 på morgonen, mitt på dagen var det kanske 200 personer på planen.
Det känns med bakgrund av sånt bisarrt att betala utjämningsbidrag till andra kommuner som många gånger har bättre faciliteter, färre barn per klass och fler vårdplatser per capita än Stockholm och säkerligen även andra storstadsregioner.
DL: Vore det snarare inte märkligt om Sveriges överlägset mest befolkningstäta område hade lika god tillgång per capita till utrymmeskrävande idrottsanläggningar som landsbygden?
Jo det vore så klart konstigt men det är också konstigt att tvingas betala för att någon annan ska få god tillgång till något som man själv inte har.
DL: Absolut. Och det är nog ganska svårt att eliminera alla faktorer för att lista ut om så är fallet. Vårdplatser per capita ex är kanske också lite trubbigt. Vårdplatserna i Sthlms län lär ju t ex ligga betydligt närmare vårdtagarna geografiskt än på landsbygden, där kanske vårdplatserna möjligtvis är fler per capita (vilket jag inte ens vet om det stämmer), men det tar ändå x timmar att ta sig till dom.
Du blandar och ger du, först ifrågasätter du det jag sa om idrottsanläggningar vilket jag besvarar och då kör du på vårdplatser istället. Men ok, avstånd har inget med pengar att göra, dvs utjämning och annat saknar relevans för avstånd, det handlar om kostnad. Vi kan bortse ifrån att vård till stor del är en landstingsfråga även om en del vård även är kommunal. Här är siffror
https://vardenisiffror.se/indikator?metadatameasure=ab0dd634-b383-4233-8c79-16d968488e53&units=01&units=03&units=04&units=05&units=06&units=07&units=08&units=09&units=10&units=12&units=13&units=14&units=17&units=18&units=19&units=20&units=21&units=22&units=23&units=24&units=25
Stockholm har 2 platser per 1000 invånare, snitt för riket är 2,1 platser. Ett flertal mottagarkommuner har fler än rikssnittet.
Det tar för lång tid att leta fram statistik för skolan men med tanke på elevunderlag i storstad kontra småstad känns det givet att lärartätheten är högre i småstäder. Inget fel i säg men det blir bisarrt när föräldrar med barn som går i klasser med 30 elever ska betala för att underhålla en byskola 5 elever i mellanstadiet. De ska så klart också få skolgång och avstånden kan vara långa men det är faktiskt deras problem och det går att flytta likväl som att överföra pengar från någon annan för att man ska slippa flytta.
Särskilt som den här någon annan inte själv kan åtnjuta samma typ av service.
Ingen kommun eller privat friskola har råd att driva en skola med 5 elever i mellanstadiet. Du kan vara lugn . det finns inte. Man kan väl tänka sig att storstadsbon kan flytta ut på landet om man tycker att det är alldeles för trångt på skolorna i storstan
Jodå det finns och de är nedläggningshotade, läste om en så sent som för någon vecka sedan men kan inte hitta artikeln. Det fanns en något större lågstadiedel i den skolan vill jag minnas.
Det rimliga är förstås att de som inte själva klarar av att betala för den service de förväntar sig är de som flyttar.
Är inte detta bara språkliga teknikaliteter? De statliga skattepengarna som går tillbaka till Malmö, hade såklart kunnat användas till annat, tex. infrastruktur, miljöinvesteringar eller skattesänkningar till nytta för Malmöbor och andra, än att hålla Malmö kommun under armarna. Detta utan att lägga någon värdering i om det ena är bättre än det andra…
Jaha, och? Lik förbannat betalar Malmöborna mer i statlig skatt än de får i statsbidrag.
Utöver statsbidrag till Malmö bidrar staten även men många andra nyttigheter som pensioner, rättsväsende, försvar etc. Malmöborna är alltså en minuspost för övriga invånare i Sverige. Det gör mig inget – jag gillar Malmö.
Precis… Hur mycket bidrar Malmö till det andra utgiftsposterna ?
Resonemanget haltar. Med i ekvationen måste ju vara även hur mycket staten spenderar i kommunen, och som sedan blir kommunala och kanske statliga inkomstskatter
Nu vet jag inte vad staten har för verksamhet i Malmö, men åtminstone polisen är väl ganska numerär.
I min hemkommun är de enda statliga arbetsplatserna Ungdomshemmet och Systembolaget. Och det ryktas at Ungdomshemmet ska stänga…
Kommunpolitiken är överrepresenterad i Sverige. Jag menar att nästan alla politiker börjar sin karriär som kommunpolitiker och därför får kommunpolitiken överdrivet stort fokus i diskussionen. Många i riksdagen är i första hand kommunpolitiker som ska försöka fixa till saker för sin kommun som de har stött på tidigare.
Är det inte så att staten har lite större verksamhetskostnader i Malmö än i t ex Danderyd eller Vellinge?
Brukar också använda referensen till att köpa hattar. I min värld är det från filmen Hot Shots! men har du en annan källa @Cornucopia?
Eftersom vi pratar om svensk politik så kan man även använda klänningar som exempel på vad man kan lägga pengarna på.
Nja, dels så är det ju inte tanken att statlig skatt ska gå tillbaka till kommunerna. Dessa pengar ska användas till försvar, rättsväsende och sjukvård bland annat. Dels så innebär den svarta marknaden i Malmö att staten förlorar ytterligare ca 5 miljarder i intäkter, för att inte tala om vad de extra resurserna när det gäller polis och rättsväsende har gått på.
Detta är inte hållbart i längden och utjämningsbidraget fortsätter att öka. Dessutom är färre med och betalar:
https://www.sydsvenskan.se/2020-07-27/malmo-sackar-efter-ekonomiskt?fbclid=IwAR1xjQtXkqXFB4K7Qwa4P_Fu_wWZpLz8lFbmEpQNf_1pKhyGgonUN9L_RSk
Var betalas största summorna statliga löner ut? Det är ju också en omfördelning från orter med få statliga jobb. Kanske en orättvis jämförelse då de statligt avlönade förhoppningsvis utför ett arbete som är till gagn för hela riket…
Jag kill-gissar på Stockholm. Iom att Stockholm har regering&riksdag, alla departement, huvudkontor för en rad olika myndigheter etc. så drar det dessutom till sig medierna. Jag gissar att större delen av sr/svt's budget på ett antal miljarder spenderas i Sthlm. Övriga medier ligger av samma skäl också i Sthlm. Och är inte en orättvis jämförelse. Många statliga funktioner/myndigheter mm kan utan problem förläggas i andra delar av landet, förslagsvis där det inte råder samma brist på bostäder.
Tröttsamt att det tjatas om att Sthlm har så många statligt anställda. Vore väl konstigt att ett storstadslän hade färre statligt anställda än glesbygd. Mest rättvisande är såklart att räkna per capita. Det ger att exempelvis att Norrbottens län större grad statligt anställda än Stockholms län.
Ja. Statliga gruvjätten LKAB drar upp statistiken över statligt anställda i Norrbotten. Men det är ingen utgiftspost som en statlig byråkrat i Stockholm. Jag vill minnas att varje anställd där brukar dra in 2-3-4 miljoner kronor till statskassan
Finns en rätt rolig genomgång på Svenska nyheter. Ragunda kommun producerar 10% av all elproduktion men allt skickas till Stockholm. Kommunal beskattning på lokal produktion skulle egentligen vara bättre för då skulle kommunerna bli mycket vänligare inställda till företag.
Då jag bor i en kommun som år efter år hamnar längst ned i ranking för företagsklimat så kanske det skulle få dem att få fingrarna ur röven. De har en hel avdelning på kommunen som håller på med detta men är uppenbarligen helt jävla inkompetenta. Ser nu att grannkommunen gjort oss sällskap. Också sossestyrt.
Dock tveksamt om elföretagen skulle slå upp nya kraftverk i Stockholms kommun öven med "kommunal beskattning ". Finns en del andra parametrar att ta hänsyn till, menar jag…. jag missförstår dig säkerligen
Staten har ju egna kostnader på runt 1000 miljarder. Hur skulle de täcka dem om de inte "gick plus på kommunerna"?
Det enklaste sättet för en kommun nära en storstad att få hög skattekraft och låg skattesats är att utnyttja det kommunala planmonopolet till att styra in bostadsbyggandet mot bostäder som huvudsakligen riktar sig till höginkomsttagare.
Låginkomsttagare och socialfallen får andra kommuner ta hand om i sina kommunala bostadsbolag.
Finns nog ett antal kommuner som agerar så.
Göteborgs politiker har börjat fundera över vilka bostäder man bör bygga framöver för att attrahera de med (högre) inkomster i barnafödande ålder.
Dvs man inser att det inte är hållbart att alla som betalar mycket skatt framöver väljer att flytta ut till grannkommunerna.
Att smittspridande stockholmare skulle belasta statskassan är ju bara dumt.
Vården betalas av landstingen.
Kul egentligen, har inte tänkt på det så.. Borde vara platt skatt /samma skattesats etc
Hur mycket mer i statlig inkomstskatt och moms betalar stockholmarna in i jämförelse? Nån som kan visa siffror på det så det blir lite nyans. Per capita.
I procent betalar glesbygdsborna mest. De i Danderyd o liknande hålor betalar minst
Varför har du valt ut bara en statlig utgift för Malmöborna och ställt mot en rad statliga skatteinbetalningar de gör? Staten har ju ett antal andra direkta utgifter såsom sjukpenning, aktivitets- och sjukersättningar, statlig assistansersättning, barnbidrag, föräldraförsäkring, lönebidrag, arbetslöshetsersättning, bidrag till regionens sjukvårdskostnader för Malmöborna mm. Lägg till kostnader för polisen, rättsväsendet och kriminalvården och en rad andra utgifter som staten har direkt kopplade till Malmöborna. Dessa poster är tillsammans mycket större än kommunal skatteutjämning. En kommun som Malmö med sitt läge borde bidra med mer än en genomsnittlig kommun till statskassan. Nu bidrar de med mindre. Finns ju ett antal gemensamma utgiftsområden som försvar, infrastruktur mm som de borde ge sin andel till också. Om alla kommuner bidrog som Malmö skulle statsbudgeten behöva dras ner med hundratals miljarder.
Word. Lars har inte tänkt hela vägen denna gång.
Instämmer helt. En kommun Som Malmö går givetvis inte på plus. Var 5.e person är arbetslös, det finns omfattande kriminalitet och utanförskap samt en stor utbredd svart marknad som inte bidrar med skattepengar.